Периневрална. Фото: Заеднички Викимедија

Што е ЦРП (Ц-реактивен протеин)?

4.3 / 5 (9)

CRP, c-реактивен протеин, е исто така познат како брзо спуштање. Се дефинира како:

 

Ц-реактивен протеин, протеин (белка од јајце), кој се формира во црниот дроб, се лачи во крвотокот и брзо се зголемува (часови) и нагло (до 100 пати) во воспалителни состојби. Исто така, се зголемува со оштетување на ткивото “.

 

во големата норвешка медицинска лексика. Во случај на бактериска инфекција, вредноста на CRP може да се искачи на над 100 mg / L. За вирусна инфекција, вредноста ќе биде помала, најчесто под 50 мг / Л. Вредноста на CRP лесно се испитува со тест на крвта што се изведува на општ лекар или во болница.

 

 

Дали ви се допадна нашата статија? Остави рејтинг на starвездите

0 одговори

Оставете одговор

Сакате да се приклучат на дискусијата?
Се чувствуваат слободни да придонесе!

Остави коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена.