Фибромијалгија и тинитус: кога започнува тинитус

5/5 (1)

Фибромијалгија и тинитус: кога започнува тинитус

Овде внимателно ја разгледуваме врската помеѓу фибромијалгија и тинитус (зуење во ушите). Зошто тинитус се јавува почесто кај луѓето со фибромијалгија? Одговор на тоа ќе добиете во оваа статија.

Да почнеме со велејќи дека фибромијалгијата е исклучително сложен синдром на хронична болка. Истражувањето покажа дека дијагнозата е и невролошки и ревматолошки условена - т.е. мултифакторна. Многу луѓе со фибромијалгија исто така известуваат дека им пречи тинитус (зуење во ушите) - нешто што истражувачите исто така го разгледале. Така, тинитусот вклучува перцепција на звуци внатре во увото, кое всушност нема надворешен извор. Многу луѓе го доживуваат како звучен звук, но за други може да звучи повеќе како брмчење или подсвиркване.

 

Зачудувачки резултати од добро познато истражување

Болка во уво - Фото Викимедија

Во една добро позната студија која го споредуваше степенот на тинитус кај луѓето со фибромијалгија наспроти контролната група (која немаше фибромијалгија), беа пронајдени прилично зачудувачки резултати. Меѓу тестираните, тие откриле дека 59.3% од пациентите со фибромијалгија имале тинитус. Во контролната група таа бројка се спушти на 7.7%. Така, имаше значително поголема преваленца на тинитус кај групата со фибромијалгија.¹ Но, зошто е тоа навистина така?

 

Што е тинитус?

Пред да одиме понатаму, да направиме мал чекор назад и да погледнеме малку поблиску до тинитус. Тинитус е перцепција на звук без извор кој го емитува овој звук. Како луѓето доживуваат тинитус може многу да варира - и има голема разновидност на звуци што може да се доживеат. Меѓу другото, тие можат да се опишат како:

 1. Ingвонење
 2. Подсвиркване
 3. Рикање
 4. Звуци на скакулец
 5. Звуци на врескање
 6. Чајник што врие
 7. Звуци што течат
 8. Статички шум
 9. Пулсерирање
 10. Бранови
 11. Со кликнување
 12. Рингтон
 13. Музика

Покрај тоа што звукот што го искусувате може да варира од личност до личност, истото може да биде и интензитетот. За некои звукот е гласен и наметлив - а за други звукот е повеќе како бучава во светла позадина. Некои исто така постојано го доживуваат, за разлика од другите, кои можеби го доживуваат поепизодично.

Нашиот одделенија на клиниката во Vondtklinikkene (кликнете ја за целосен преглед на нашите клиники), вклучително и во Осло (Ламберцетер) и Викен (Eidsvoll Sound og Рохолт), има изразито висока професионална компетентност за истражување, третман и рехабилитација на болки во мускулите, тетивите, нервите и зглобовите. Пети Контактирајте не ако сакате помош од терапевти со експертиза во овие области.

 

Централниот нервен систем и тинитус

Возбудливото истражување во списанието „Hearing Research“, кое не изненадувачки објавува студии за проблеми со слухот и тинитус, верува дека тинитусот може да потекнува од централниот нервен систем.² Затоа тие укажуваат дека зуењето во ушите може да потекнува од прекумерна активност во централниот нервен систем. Состојба позната како централна сензибилизација. Многу луѓе со фибромијалгија ќе привлечат внимание на ова, бидејќи исто така се верува дека неколку од симптомите во фибромијалгија, вклучително и неколку од невролошките, можат да произлезат од оваа конкретна состојба.

 

Што е централна сензибилизација?

Централниот нервен систем се состои од 'рбетниот мозок и мозокот. Прекумерната активност на нервите кои припаѓаат на централниот нервен систем е опишана како централна сензибилизација - и претходно, меѓу другото, била поврзана со зголемено известување за сигнали за болка.³ Истиот процес за кој се шпекулира дека игра централна улога во покачените сигнали за болка кај пациентите со фибромијалгија. Претходно напишавме сеопфатна статија за ова фибромијалгија и централна сензибилизација (врската се отвора во нов прозорец на прелистувачот - за да можете прво да завршите со читање на овој напис) што ви препорачуваме да го прочитате.

 

Хипералгезија: последица на централна сензибилизација

Медицинскиот термин за прекумерно пријавени сигнали за болка е хипералгезија. Накратко, ова значи дека стимулите за болка се силно засилени и на тој начин резултираат со значително поголема болка отколку што навистина треба. Студијата објавена во „Меѓународното списание за тинитус“, исто така, објави можна врска помеѓу болката во вратот и тинитус - каде што опишаа дека дури 64% од оние кои дошле со тинитус, исто така, имале болка и намалена функција на вратот. Позната проблематична област за многумина со фибромијалгија.4

 

Добар совет за релаксација: 10-20 минути дневно хамак за вратот (врската се отвора во нов прозорец на прелистувачот)

Како што споменавме, многу луѓе страдаат од фибромијалгија со напнатост во горниот дел на грбот и вратот. Хамак за вратот е добро позната техника за релаксација која ги истегнува мускулите и зглобовите на вратот - и затоа може да обезбеди олеснување. Во случај на значителна напнатост и вкочанетост, можете да очекувате дополнително добро да го почувствувате истегнувањето првите неколку пати. Така, можеби е мудро да се земаат само кратки сесии на почетокот (околу 5 минути). Притиснете ја сликата или ја за да прочитате повеќе за тоа како функционира.

 

Дали симптомите на увото и тинитус кај пациенти со фибромијалгија може да се должат на централна сензибилизација?

Да, велат истражувачите. Во една поголема истрага за да открие зошто многу пациенти со фибромијалгија доживуваат зуење во ушите и симптоми на уво (меѓу другото и притисок во увото), тие заклучија дека тоа не се должи на дефект во внатрешното уво. Но, се веруваше дека тоа се должи на централната сензибилизација. Ова истражување беше објавено во признатото списание Клиничка ревматологија.5 Претходно, пишувавме за тоа како стресот и другите предизвикувачи се чини дека ги влошуваат симптомите и болката кај фибромијалгија. Така, природно е да зборуваме за техники за релаксација и техники за третман кои можат да помогнат да се намалат таквите тензии.

 

- Клиники за болка: Можеме да ви помогнеме со болки во мускулите и зглобовите

Нашите јавно овластени лекари во нашите поврзани клиники Клиниките за болка има карактеристичен професионален интерес и експертиза за истражување, третман и рехабилитација на болести на мускулите, тетивите, нервите и зглобовите. Работиме намерно за да ви помогнеме да ја пронајдете причината за болката и симптомите - а потоа да ви помогнеме да се ослободите од нив.

 

Третман и релаксација против тинитус

За жал, не постои лек за тинитус, но истражувањата покажаа дека неколку методи на лекување и техники за релаксација можат да обезбедат олеснување на симптомите.6 Ова вклучува, меѓу другото:

 1. Техники за релаксација и внимание
 2. звук терапија
 3. Третман на напнати мускули на вратот и вилицата

Комбинирањето на неколку техники дава основа за оптимални резултати. Важно е луѓето погодени од тинитус да имаат конкретни само-мерки и техники што можат да ги користат кога тинитусот е во најлошото. За да можат да доживеат чувство на мајсторство и на тој начин да почувствуваат дека имаат нешто поголема контрола врз состојбата.

 

1. Техники за релаксација и внимание

Релаксацијата доаѓа во многу форми. Релаксирачка масажа, техники на дишење, душек за акупресура, јогата, внимателноста и когнитивната терапија можат да бидат примери за техники кои ја смируваат и ублажуваат напнатоста. Комбинирањето на такви техники, на пример со користење на звучна терапија (повеќе за тоа зборуваме во следниот дел од статијата) додека лежите на подлога за акупресура, може да биде особено корисно.

 

2. Звучна терапија

звук терапија

Звучната терапија е метод на лекување што се користи за тинитус. Специјално дизајниран звук, на фреквенции приспособени на мерењата на пациентот, го нула тинитусот или го поместува фокусот подалеку од тинитусот. Звуците може да бидат што било од дожд, бранови, звуци од природата или слично.

 

3. Третман на напнати мускули на вратот и вилицата

хиропрактичен третман

Добро е документирано дека напнатоста во вратот и вилицата е главен проблем за многумина со фибромијалгија. Претходно, ние исто така се осврнавме на истражување кое покажа поголема инциденца на тинитус кај пациенти со болки во вратот и заболувања на вратот - вклучително и промени на абење и кинење (артроза). Врз основа на ова, може да се каже дека физичкиот третман кој ја раствора мускулната тензија може да игра позитивна улога за оваа група на пациенти. Претходно, се осврнавме на истражување кое покажува дека пациентите со фибромијалгија можат добро да одговорат на приспособената масажа за релаксација.8 Сува игла (интрамускулна акупунктура) е исто така форма на третман што може да ја намали болката во мускулите кај оваа група пациенти.9

 

ВИДЕО: 5 вежби за уморен врат

Во видеото погоре покажува хиропрактор Александар Андорф v/ Vondtklinikkene ad Lambertseter во Осло претстави шест вежби прилагодени за пациенти со значителен вратен остеоартритис. Оваа програма за вежбање се состои од нежни вежби кои се погодни и за луѓе со фибромијалгија. Само не заборавајте да ја прилагодите вашата дневна форма и медицинска историја. Доколку сакате, слободно претплатете се на нашиот канал на YouTube бесплатно.

 

«Краток преглед на: Според тоа, истражувањата покажуваат дека близу 60% од луѓето со фибромијалгија страдаат од тинитус - во различен степен. Од поблаги, епизодни изданија до постојани и гласни изданија. Не постои лек за тинитус, но постојат голем број мерки за ублажување на симптомите за кои треба да бидат свесни пациентите со фибромијалгија и тинитус. Комбинацијата од само-мерки, адаптации во секојдневниот живот и професионално следење може да даде оптимални резултати“.

 

Клиники за болка: важен е холистички пристап за третман

Слободно контактирајте со еден од нашите оддели за клиника кои припаѓаат на Вондтклиник ако сакате повеќе информации за тоа како користиме комбинации на техники за третман – вклучувајќи масажа, мобилизација на нервите и терапевтска ласерска терапија – за да ги постигнеме најдобрите можни резултати.

 

Придружете се на нашата група за поддршка на ревматизам и фибромијалгија

Слободно придружете се на групата на Фејсбук «Ревматизам и хронична болка - Норвешка: Истражување и новости» (кликнете овде) за најновите ажурирања за истражување и медиумски написи за ревматски и хронични заболувања. Овде, членовите можат да добијат помош и поддршка - во секое време од денот - преку размена на сопствени искуства и совети. Во спротивно, многу би ценеле доколку не следите на Фејсбук страницата и Нашиот Youtube канал (врската се отвора во нов прозорец).

 

Ве молиме споделете за поддршка на оние со ревматизам и хронични болки

Здраво! Можеме ли да ви побараме услуга? Ве замолуваме да ја лајкнете објавата на нашата ФБ страница и да ја споделите оваа статија на социјалните мрежи или преку вашиот блог (ве молиме поврзете директно до статијата). Исто така, среќни сме да разменуваме врски со релевантни веб-локации (контактирајте не на Facebook ако сакате да разменувате врски со вашата веб-страница). Разбирањето, општо знаење и зголемениот фокус е првиот чекор кон подобар секојдневен живот за оние со ревматизам и дијагнози со хронична болка. Затоа се надеваме дека ќе ни помогнете во оваа битка на знаење!

 

Клиниките за болка: Ваш избор за модерно интердисциплинарно здравје

Нашите лекари и одделенијата на клиниката секогаш имаат за цел да бидат меѓу врвната елита во областа на истражување, третман и рехабилитација на болки и повреди во мускулите, тетивите, нервите и зглобовите. Со притискање на копчето подолу, можете да видите преглед на нашите клиники - вклучително и во Осло (вкл Ламберцетер) и Викен (Рохолт og Eidsvoll Sound).

Извори и истражување

1. Puri et al, 2021. Тинитус во фибромијалгија. PR Health Sci J. 2021 Dec;40 (4): 188-191. [PubMed]

2. Norena et al, 2013. Неврална активност поврзана со тинитус: теории за генерирање, ширење и централизација. Слушнете Рез. 2013 јануари; 295:161-71. [PubMed]

3. Latremoliere et al, 2009. Централна сензибилизација: Генератор на хиперсензитивност на болка од централната невронска пластичност. Ј Болка. 2009 септември; 10 (9): 895-926.

4. Koning et al, 2021. Проприоцепција: алката што недостасува во патогенезата на тинитус? Int Tinnitus J. 2021 јануари 25; 24 (2): 102-107.

5. Iikuni et al, 2013. Зошто пациентите со фибромијалгија се жалат на симптоми поврзани со увото? Симптоми поврзани со увото и отолошки наоди кај пациенти со фибромијалгија. Клин Ревматол. 2013 октомври; 32 (10): 1437-41.

6. McKenna et al, 2017. Psychother Psychosom. 2017; 86 (6): 351-361. Когнитивна терапија заснована на свесност како третман за хроничен тинитус: рандомизирано контролирано испитување

7. Cuesta et al, 2022. Ефикасност на звучната терапија за тинитус со користење на збогатена акустична средина со соодветен широкопојасен шум на губење на слухот. Brain Sci. 2022 јануари 6; 12 (1): 82.

8. Field et al, 2002. Фибромијалгија болката и супстанцијата P се намалуваат и спиењето се подобрува по терапијата со масажа. Ј Клин Ревматол. 2002 април; 8 (2): 72-6. [PubMed]

9. Валера-Калеро и соработници, 2022 година. Ефикасност на сува игла и акупунктура кај пациенти со фибромијалгија: систематски преглед и мета-анализа. [Мета-анализа / PubMed]

 

член: Фибромијалгија и тинитус: кога започнува тинитус

Напишано од: Нашите јавно овластени хиропрактичари и физиотерапевти во Vondtklinikkene

Проверка на факти: Нашите написи секогаш се засноваат на сериозни извори, истражувачки студии и истражувачки списанија - како што се PubMed и Cochrane Library. Ве молиме контактирајте со нас ако забележите какви било грешки или имате коментари.

 

ЧПП: Често поставувани прашања за фибромијалгија и тинитус

1. Дали тинитус и тинитус се исти?

Да, тинитус е само синоним за тинитус - и обратно.

Дали ви се допадна нашата статија? Остави рејтинг на starвездите

0 одговори

Оставете одговор

Сакате да се приклучат на дискусијата?
Се чувствуваат слободни да придонесе!

Остави коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *