Фибромијалгија и супстанција П: Болна грижа

5/5 (1)

Фибромијалгија и супстанција П: Болна грижа

Овде внимателно ја разгледуваме врската помеѓу фибромијалгија и супстанцијата П. Супстанцијата P е биохемиски модулатор на болка кој влијае на сигналите за болка - и кој игра централна улога во сликата за болка кај луѓето со синдром на хронична болка, фибромијалгија.

Фибромијалгија е хроничен, мултифакториелен синдром на хронична болка. Дијагнозата вклучува и невролошки и ревматолошки компоненти - и е еден од најкомплексните синдроми на болка што ги знаеме. За среќа, истражувањето на оваа дијагноза напредува и се прават сè поважни откритија, како што е односот помеѓу фибромијалгија и невропатија со тенко влакно, исто така фибромијалгија и апнеја при спиење (врските се отвораат во новите прозорци на прелистувачот, за да можете прво да завршите со читање на овој напис). Истражувањата, исто така, може да покажат интересна врска помеѓу фибромијалгија и супстанцијата P - биохемиски модулатор на болка што се чини дека игра централна улога.

 

Супстанција P: Фактор што предизвикува болка кај луѓето со фибромијалгија

Истражување во невролошки списанија, вклучително и признати „Границите во клеточната невронаука“, покажува јасно зголемена содржина на супстанцијата P кај пациенти со фибромијалгија.¹ Но, за да разбереме што навистина значи ова, треба подетално да ја разгледаме супстанцијата П.

 

совети: Вежбите за мобилност можат да помогнат во одржувањето на движењето и флексибилноста. Кон крајот на статијата покажува хиропрактор Александар Андорф претстави видео со препорачани вежби за мобилност за лица со фибромијалгија.

 

Што е супстанција P?

Супстанцијата P е невропептид кој се состои од 11 амино киселини – поточно недекапептид. Едноставно кажано, невропептидот е сигнална супстанца која влијае на функциите во нервниот систем. Главната функција на супстанцијата P е како супстанција за нервно сигнализирање и модулатор на болка - што е исто така проинфламаторно. Тоа влијае на сигналите за болка и на тоа како ја доживуваме болката со менување на функцијата на нервните патишта кои носат сигнал за болка.² Покрај тоа што влијае на болката, супстанцијата P исто така игра централна улога во:

  • Функција на дебелото црево
  • Функција на меморија
  • Воспаленија (проинфламаторни)
  • Формирање на крвни садови
  • Проширување на крвните садови
  • Раст на клетките

Веќе почнуваме да добиваме јасен увид за тоа како супстанцијата P игра централна улога во фибромијалгијата. Многу луѓе со фибромијалгија, исто така, ќе ги подигнат веѓите кога ќе видат како супстанцијата P може да влијае на цревата и когнитивната функција, бидејќи знаеме дека многу луѓе со синдром на хронична болка страдаат од нервозно црево и мозочна магла (ед. белешка, исто така, повика влакнеста магла).

Нашиот одделенија на клиниката во Vondtklinikkene (кликнете ја за целосен преглед на нашите клиники), вклучително и во Осло (Ламберцетер) и Викен (Eidsvoll Sound og Рохолт), има изразито висока професионална компетентност за истражување, третман и рехабилитација на болки во мускулите, тетивите, нервите и зглобовите. Пети Контактирајте не ако сакате помош од терапевти со експертиза во овие области.

 

Но, како супстанцијата P влијае на луѓето со фибромијалгија?

болки во мускулите и зглобовите

Како што сега постепено ја откриваме супстанцијата P - исто така разбираме повеќе за тоа како таа може да влијае на луѓето со фибромијалгија. Истражувачите исто така веруваат дека супстанцијата P игра централна улога во тоа зошто некои болки стануваат хронични - а други не.³

 

Супстанција P и зголемена болка

Поголема концентрација на супстанцијата P во нашите серумски нивоа ќе придонесе за зголемена болка, симптоми и воспалителни реакции. Хипералгезијата, која вклучува значително зголемено известување за болка, е централна компонента во фибромијалгија - и затоа истражувачите веруваат дека ова може да се поврзе со супстанцијата P. Овде можеби е интересно за многумина да прочитаат дека загрејте сол со капсаицин има документирано влијание врз содржината на супстанцијата P во нервите за болка - и покажа дека може да ја намали оваа содржина кога се применува.4 Сепак, истражувачите опишуваат дека вкупниот ефект не е моментален, бидејќи може да бидат потребни 1-4 недели од апликацијата за да се намали концентрацијата на сигналната супстанција и да се десензибилизираат областите со болка.

 

Препорака: Примена на топлинска сол со капсаицин (врската се отвора во нов прозорец на прелистувачот)

Овој природен топлински раствор содржи, меѓу другото, и капсаицин. Активната состојка во чилито. Токму оваа активна состојка ја објавија истражувачите во студијата Весник за британска анестезија покажа дека има документирано дејство во намалувањето на супстанцијата П.4 Треба да користите само многу мали количини, така што цевката обично трае доста време. Не нанесувајте повеќе од многу тенок слој. Притиснете ја сликата или ја за да прочитате повеќе за тоа како функционира топлинскиот спас.

 

Супстанцијата P може да биде централна причина за хронична болка

Истражувањата исто така покажуваат дека супстанцијата P се чини дека активира одредени патишта за болка и рецептори за болка. Затоа се поврзува покачената содржина на оваа сигнална супстанција со „маѓепсаниот круг“ што го повлекува фибромијалгијата - и исто така се верува дека т.н. изгореници на фибромијалгија (особено лоши периоди) може директно да се поврзе со периоди на повисоки концентрации на супстанцијата P во телото.

 

Исто така се најде кај пациенти со артритис (ревматоиден артритис)

ревматски артритис изменет 2

Многу е важно да се истакне дека и другите дијагнози имаат повисоки концентрации на супстанцијата P од општата популација. Претходните истражувања покажаа дека зглобовите со поголема концентрација на супстанција P развиваат потежок ревматски артритис - кој на тој начин вклучува повеќе промени на абење и кинење, воспаление и распаѓање на зглобот.5 Така, се верува дека ова игра централна улога во развојот на артритис и одговор на тоа зошто одредени зглобови развиваат потежок артритис од другите.

 

 

- Клиники за болка: Можеме да ви помогнеме со болки во мускулите и зглобовите

Нашите јавно овластени лекари во нашите поврзани клиники Клиниките за болка има карактеристичен професионален интерес и експертиза за истражување, третман и рехабилитација на болести на мускулите, тетивите, нервите и зглобовите. Работиме намерно за да ви помогнеме да ја пронајдете причината за болката и симптомите - а потоа да ви помогнеме да се ослободите од нив.

 

Третман за намалување на супстанцијата P?

Постојат неколку форми на третман кои имаат документиран ефект во однос на намалување на концентрацијата на супстанцијата П. Ова вклучува, меѓу другото:

  1. Ласерска терапија со ниски дози
  2. Масажа и мускулен третман
  3. Техники за релаксација

За пациентите со Бехтерев, движењето е една од најважните работи. Знаеме дека неактивноста и продолженото седење доведуваат до зголемена вкочанетост, поголема болка и воспалителни реакции.

 

1. Ласерска терапија со мала доза и супстанција П

Претходните мета-анализи, најсилната форма на истражување, покажаа дека терапевтската ласерска терапија е докажана добра техника за третман на лицата со фибромијалгија.6 Други студии беа во можност да документираат намалување на супстанцијата P кај животни со хронична болка.7 Сите наши јавно овластени практичари знаат нашите оддели за клиника кои припаѓаат на Вондтклиник има експертиза за користење на терапевтска ласерска терапија.

 

2. Масажа, мускулен третман и сува игла

акупунктура nalebehandling

Истражувањата покажаа дека пациентите со фибромијалгија може да имаат позитивен ефект од масажа и физикална терапија. Но запомнете дека масажата не смее да биде премногу тешка. Подобрен сон и помалку супстанција P беа исто така документирани во мерењата по третманите.8 Дополнително на ова, мета-анализите исто така можеа да покажат намалување на болката во мускулите кај луѓето со фибромијалгија кога се третираат со интрамускулна акупунктура (dry needling / IMS).9

 

3. Техники за релаксација

Секојдневниот фокус на релаксација може да помогне да се намали стресот. И знаеме дека премногу стрес навистина може да биде поттик за зголемена болка и симптоми кај луѓето со фибромијалгија. Токму затоа сакаме да ја истакнеме важноста од воспоставување рутини за релаксација. Примерите може да вклучуваат дневна прошетка, релаксација на душек за акупресура или во хамак за вратот (со позитивна мисловна терапија во исто време) или други активности за кои знаете дека ви даваат мир на умот и телото.

 

Добар совет за релаксација: 10-20 минути дневно хамак за вратот (врската се отвора во нов прозорец на прелистувачот)

Многу луѓе со фибромијалгија страдаат многу од напнатост во горниот дел на грбот и вратот. Хамак за вратот е добро позната техника за релаксација која ги истегнува мускулите и зглобовите на вратот - и затоа може да обезбеди олеснување. Во случај на значителна напнатост и вкочанетост, можете да очекувате дополнително добро да го почувствувате истегнувањето првите неколку пати. Така, можеби е мудро да се земаат само кратки сесии на почетокот (околу 5 минути). Притиснете ја сликата или ја за да прочитате повеќе за тоа како функционира.

 

Клиники за болка: важен е холистички пристап за третман

Слободно контактирајте со еден од нашите оддели за клиника кои припаѓаат на Вондтклиник ако сакате повеќе информации за тоа како користиме комбинации на техники за третман – вклучувајќи масажа, мобилизација на нервите и терапевтска ласерска терапија – за да ги постигнеме најдобрите можни резултати.

 

ВИДЕО: 5 адаптирани вежби за мобилност за фибромијалгија

Во видеото погоре покажува хиропрактор Александар Андорф v/ Vondtklinikkene одделението Ламберцетер во Осло претстави пет нежни вежби за пациенти со фибромијалгија. Стимулирањето на движењето и циркулацијата е многу важно за одржување на добрата функција во мускулите и зглобовите.

 

«Краток преглед на: Како што разбравте, сигналната супстанција P се чини дека игра централна улога во болката од фибромијалгија. Исто така, важно е да се напомене дека концентрацијата на супстанцијата P може да се намали со активни мерки како што се адаптирана физикална терапија, интрамускулна акупунктура (IMS) и MSK ласерска терапија. Примена на загрејте сол со капсаицин (врската се отвора во нов прозорец) е исто така природна мерка што треба да се тестира за да се види дали има ефект“.

 

Придружете се на нашата група за поддршка на ревматизам и фибромијалгија

Слободно придружете се на групата на Фејсбук «Ревматизам и хронична болка - Норвешка: Истражување и новости» (кликнете овде) за најновите ажурирања за истражување и медиумски написи за ревматски и хронични заболувања. Овде, членовите можат да добијат помош и поддршка - во секое време од денот - преку размена на сопствени искуства и совети. Во спротивно, многу би ценеле доколку не следите на Фејсбук страницата и Нашиот Youtube канал (врската се отвора во нов прозорец).

 

Ве молиме споделете за поддршка на оние со ревматизам и хронични болки

Здраво! Можеме ли да ви побараме услуга? Ве замолуваме да ја лајкнете објавата на нашата ФБ страница и да ја споделите оваа статија на социјалните мрежи или преку вашиот блог (ве молиме поврзете директно до статијата). Исто така, среќни сме да разменуваме врски со релевантни веб-локации (контактирајте не на Facebook ако сакате да разменувате врски со вашата веб-страница). Разбирањето, општо знаење и зголемениот фокус е првиот чекор кон подобар секојдневен живот за оние со ревматизам и дијагнози со хронична болка. Затоа се надеваме дека ќе ни помогнете во оваа битка на знаење!

 

Клиниките за болка: Ваш избор за модерно интердисциплинарно здравје

Нашите лекари и одделенијата на клиниката секогаш имаат за цел да бидат меѓу врвната елита во областа на истражување, третман и рехабилитација на болки и повреди во мускулите, тетивите, нервите и зглобовите. Со притискање на копчето подолу, можете да видите преглед на нашите клиники - вклучително и во Осло (вкл Ламберцетер) и Викен (Рохолт og Eidsvoll Sound).

Извори и истражување

1. Theoharides et al, 2019. Мастоцити, невроинфламација и болка во синдром на фибромијалгија. Невросци на предната клетка. 2019. август 2; 13:353. [PubMed]

2. Graefe et al, 2022. Biochemistry, Substance P. StatPearls. [PubMed]

3. Zieglgänsberger et al, 2019. Супстанција P и хроничноста на болката. Cell Tissue Res. 2019 година; 375 (1): 227-241. [PubMed]

4. Anand et al, 2011. Локален капсаицин за управување со болка: терапевтски потенцијал и механизми на дејство на новиот фластер со висока концентрација на капсаицин 8%. Бр Ј Анаест. 2011 октомври; 107 (4): 490-502. [PubMed]

5. Левин и сор., 1984 г. Интраневронската супстанција P придонесува за сериозноста на експерименталниот артритис. Наука 226,547-549 (1984).

6. Yeh et al, 2019. Ласерска терапија на ниско ниво за фибромијалгија: систематски преглед и мета-анализа. Лекар за болка. 2019 мај; 22 (3): 241-254. [PubMed]

7. Han et al, 2019. Вклучување на супстанцијата P во аналгетскиот ефект на ласерската терапија со ниско ниво во модел на глушец на хронична широко распространета мускулна болка. Pain Med. 2019 октомври 1; 20 (10): 1963-1970 година.

8. Field et al, 2002. Фибромијалгија болката и супстанцијата P се намалуваат и спиењето се подобрува по терапијата со масажа. Ј Клин Ревматол. 2002 април; 8 (2): 72-6. [PubMed]

9. Валера-Калеро и соработници, 2022 година. Ефикасност на сува игла и акупунктура кај пациенти со фибромијалгија: систематски преглед и мета-анализа. [Мета-анализа / PubMed]

 

член: Фибромијалгија и супстанција P - болна грижа

Напишано од: Нашите јавно овластени хиропрактичари и физиотерапевти во Vondtklinikkene

Проверка на факти: Нашите написи секогаш се засноваат на сериозни извори, истражувачки студии и истражувачки списанија - како што се PubMed и Cochrane Library. Ве молиме контактирајте со нас ако забележите какви било грешки или имате коментари.

 

ЧПП: Често поставувани прашања за фибромијалгија и супстанцијата П

1. Како луѓето со фибромијалгија можат да ја намалат болката во секојдневниот живот?

Овде посакуваме да има јасен и едноставен одговор, но вистината е дека патот до ублажување на болката во секојдневниот живот е комплициран и обемен. Сите пациенти со фибромијалгија не реагираат на ист начин, но знаеме дека техниките за релаксација, физикална терапија за мускулите и зглобовите, интрамускулна акупунктура, адаптирани вежби за рехабилитација и MSK ласерска терапија може да обезбеди олеснување.

Дали ви се допадна нашата статија? Остави рејтинг на starвездите

0 одговори

Оставете одговор

Сакате да се приклучат на дискусијата?
Се чувствуваат слободни да придонесе!

Остави коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *