Фибромијалгија и плантарен фасцитис

4.9 / 5 (48)

Болка во стапалото

Фибромијалгија и плантарен фасцитис

Многу луѓе со фибромијалгија се исто така погодени од плантарна фасција. Во оваа статија, внимателно ја разгледуваме врската помеѓу фибромијалгија и плантарна фасција.

Плантарската фасција е плочата на тетива под подножјето. Ако во ова се појави дефект, оштетување или воспаление, тоа се нарекува плантарна фасција. Ова е состојба што може да предизвика болка под подножјето на ногата и кон предниот дел на петицата. Тука, меѓу другото, ќе поминеме низ тоа како сврзното ткиво (фасција) чувствително на болка може да биде директно поврзано со фибромијалгија.

 

Добар совет: На самото дно на статијата можете да погледнете видео со вежби за обука против плантарниот фасциитис. Ние исто така даваме совети за самомерки (како на пр плантарни фасциитис компресивни чорапи)

 

Во овој напис ќе дознаете повеќе за:

 • Што е плантарен фасцитис?

 • Чувствителна фасција на болка и фибромијалгија

 • Врската помеѓу фибромијалгија и плантарен фасцитис

 • Сопствени мерки против плантарен фасцитис

 • Вежби и обука против плантарен фасцитис (вклучува ВИДЕО)

 

Што е плантарен фасцитис?

плантарна фасцит

На прегледната слика погоре (Извор: Фондацијата Мајо) можеме да видиме како плантарната фасција се протега од подножјето и се прицврстува на коската на петицата. Плантарна фасцијатис, или плантарна фасциоза, се јавува кога ќе добиеме повреден механизам на ткиво во прицврстувањето пред коската на петицата. Оваа состојба може да влијае на секој од било која возраст, но има тенденција да се јавува особено кај оние кои многу ги затегнуваат нозете.

 

Главната задача на плантарната фасција е да го намали оптоварувањето на ударот кога одиме. Ако ова е оштетено, и не се преземаат активни мерки, тогаш можете да одите со плантарна фасцијатис за многу, многу долго време. Некои дури одат во хронични маѓепсани кругови каде штетата се повторува постојано и повторно. Другите долгорочни случаи можат да траат 1-2 години. Затоа е неверојатно важно со интервенции, вклучувајќи само-тренинг (вежби за истегнување и сила како што е прикажано на видеото подолу) и само-мерки - како на пр. овие чорапи за компресија на плантарниот фасциитис што ја зголемува циркулацијата на крвта кон повредената област (врската се отвора во нов прозорец).

 

Чувствителна фасција на болка и фибромијалгија

Студиите документираа зголемена чувствителност на болка во сврзното ткиво (фасција) кај погодените од фибромијалгија (1). Постојат докази, како што е споменато погоре, дека постои поврзаност помеѓу дисфункција во интрамускулно сврзно ткиво и зголемена болка кај оние со фибромијалгија. Затоа, ова може да помогне да се објасни зголемената инциденца на:

 • Медијален епикондилитис (голф лакт)

 • Латерален епикондилитис (тениски лакт)

 • Плантарна фашит

Така може да се должи на дисфункционален процес на заздравување кај оние со фибромијалгија - што пак доведува до зголемена инциденца и потешкотии во борбата против повредите и воспаленијата на тетивите и фасцијата. Следствено, ова може да доведе до подолго траење на ваквите состојби ако некој е под влијание на фибромијалгија.

Врската помеѓу плантарен фасцитис и фибромијалгија

Можеме да разгледаме три главни причини за сомневање за зголемена инциденца на плантарна фасцијатис кај оние со фибромијалгија:

 

 • Алодинија

Алодинија е една од нив седум познати болки во фибромијалгија. Ова значи дека сигналите на допир и блага болка, кои навистина не требаше да болат особено, погрешно се толкуваат во мозокот - и со тоа се чувствуваат многу полошо отколку што навистина требаше да бидат.

 

 • Намалено заздравување кај сврзното ткиво

Студијата на која се повикавме претходно, разгледа како биохемиските маркери укажуваат на нарушени процеси на поправка на тетивата и сврзното ткиво кај оние со фибромијалгија. Ако заздравувањето е побавно, тогаш ќе се бара и помалку оптоварување пред да добиете реакција на болна повреда во погодената област.

 

 • Зголемени воспалителни реакции

Претходните истражувања покажаа дека фибромијалгија е поврзани со посилни воспалителни реакции во телото. Фибромијалгија е ревматска дијагноза на меките ткива. Плантарниот фасциитис, односно воспаление на тетивната плоча под стапалото, се чини дека е директно поврзано и со намалено заздравување и со воспалителни реакции. Токму поради оваа причина, тоа е дополнително важно со зголемена циркулација на крвта во стапалата и нозете за оние погодени од ревматизам на меките ткива. Облека за компресија, како што се плантарни фасциитис компресивни чорапи, затоа може да игра важна улога во борбата против плантарниот фасцитис кај оваа група на пациенти.

 

Сопствени мерки против плантарен фасцитис

Споменавме како зголемените воспалителни реакции и намаленото заздравување можат да бидат дел од врската помеѓу плантарниот фасциитис и фибромијалгија. Оваа комбинација на негативни фактори придонесува за формирање на поголемо оштетување на ткивото во приврзаноста на тетивата на предниот раб на коската на петицата. За жал, исто така е случај дека подножјето на стапалото не е област што има особено добра циркулација на крвта од порано. Токму оваа циркулација носи хранливи материи, како што се еластин и колаген, во областа за поправка и одржување.

 

Едноставни самомерки што можете сами да ги направите за да ја зголемите циркулацијата на крвта се:

 • Дневни вежби (видете видео подолу)

 

Третман на фасцитис на плантарот

Важно е со сеопфатна проценка и третман на плантарниот фасциитис. На пример, вкочанетост на глуждот (намалена подвижност во зглобот на глуждот) може да придонесе за зголемен товар во механиката на стапалото - и на тој начин да биде фактор што ја преоптоварува тетивната плоча на стапалото. Во таков случај, исто така ќе биде важно со заедничка мобилизација на глуждот и зглобот на глуждот да придонесе за правилно оптоварување. Од златен стандард во третманот на плантарна фасцијатис наоѓаме тис Shockwave терапија. Ова е форма на третман со најдобар документиран ефект против плантарниот фасциитис. Третманот често се комбинира со заедничка мобилизација на колковите и грбот ако се открие дефект и кај нив. Другите мерки може да вклучуваат мускулна работа насочена конкретно кон мускулите на телето.

 

Дали ве мачи долготраен плантарен фасцитис?

Ние сме среќни да ви помогнеме со проценка и лекување на една од нашите придружни клиники.

 

Вежби и обука против плантарен фасцитис

Програмата за обука против плантарниот фасциитис има за цел зајакнување на подножјето на стапалото и глуждот, во исто време кога се протега и ја прави плочката на тетивата пофлексибилна. Важни физички терапевти, хиропрактичари или други релевантни здравствени специјалисти може да ги препишат домашни вежби за дома.

 

На видеото подолу можете да видите програма за вежбање со 6 вежби против плантарниот фасциитис. Обидете се малку - и прилагодете се врз основа на сопствената медицинска историја и дневната форма. Сепак, важно е да запомните дека е потребно време да се преструктуира оштетеното ткиво под стапалото - и дека мора да се подготвите да ги правите овие вежби најмалку 3-4 пати неделно во текот на неколку месеци за да забележите подобрување. Досадно, но така е со плантарниот фасциитис. Слободно контактирајте не во делот за коментари под статијата или на нашиот канал на YouTube, ако имате прашања за кои сметате дека можеме да ви помогнеме.

 

ВИДЕО: 6 вежби против Плантар Фашит

Станете дел од семејството! Слободно претплатете се бесплатно на нашиот Youtube канал (кликнете овде).

 

Извори и референци:

1. Липтан и сор. Фасција: Алка што недостасува во нашето разбирање за патологијата на фибромијалгија. Ј Бодив Мов тер. 2010 јануари; 14 (1): 3-12. дои: 10.1016 / j.jbmt.2009.08.003.

Дали ви се допадна нашата статија? Остави рејтинг на starвездите