Фибромијалгија и еластичен тренинг: Најдобар тренинг за сила?

5/5 (1)

Фибромијалгија и еластичен тренинг: Најдобар тренинг за сила?

Правилно и индивидуално вежбање е важно за луѓето со фибромијалгија. Многу луѓе доживуваат влошување кога вежбаат премногу напорно. Во светлината на ова, внимателно го разгледуваме она што го препорачува истражувањето за тренинг за сила.

Мета-анализа, т.е. најсилната форма на истражување, беше објавена на 31 јули 2023 година во Американскиот весник за физичка медицина и рехабилитацијаСтудијата се состоеше од вкупно 11 истражувачки студии, каде што беше испитан ефектот на вежбање со еластични ленти за пациенти со фибромијалгија.¹ Ова значи дека вклучува обука со ластик (често се нарекува пилатес бенд) или мини-ленти. Овде тие исто така директно го споредија тренингот за флексибилност и аеробниот тренинг. Тие ги измериле зачудувачките резултати во врска со фибромијалгија и вежбање со еластична лента користејќи го FIQ (прашалник за влијанието на фибромијалгија).

 

совети: Подоцна во статијата покажува хиропрактор Александар Андорф две програми за обука кои можете да ги изведувате со ластици. Програма за горниот дел од телото (врат, рамо и торакален 'рбет) - и друга за долниот дел од телото (колковите, карлицата и долниот дел на грбот).

 

Возбудливи резултати измерени со FIQ

Обука за пролапс на вратот

FIQ е кратенка за прашалник за влијанието на фибромијалгија.² Ова е форма за евалуација што може да се користи за пациенти со фибромијалгија. Евалуацијата опфаќа три главни категории:

 1. Фанксјон
 2. Влијание во секојдневниот живот
 3. Симптоми и болка

Во 2009 година, оваа евалуација беше прилагодена на неодамнешното знаење и истражување за фибромијалгија. Тие потоа додадоа функционални прашања и вклучија и прашања за меморијата, когнитивната функција (влакнеста магла), нежност, рамнотежа и ниво на енергија (вклучувајќи евалуација на замор). Овие модификации ја направија формата многу порелевантна и подобра за пациентите со фибромијалгија. На овој начин, овој метод на евалуација стана далеку подобар во користењето на истражувањата за фибромијалгија - вклучувајќи ја и оваа мета-анализа која го проценува ефектот на вежбањето со гумени ленти.

 

Тренингот за плетење позитивно влијаеше на повеќе фактори

Студијата го испитуваше ефектот врз неколку симптоматски и функционални фактори. Во 11-те студии имало вкупно 530 учесници - така што резултатите од ова истражување се особено силни. Меѓу другото, влијанието беше измерено на:

 • Контрола на болка
 • Тендерски точки
 • Физичка функција
 • Когнитивна депресија

Затоа, обуката за плетење може да покаже многу позитивен ефект врз овие фактори - што ќе ги разгледаме подетално подоцна во статијата. Овде тие исто така директно ги споредија ефектите од тренингот за флексибилност и аеробниот тренинг.

Нашиот одделенија на клиниката во Vondtklinikkene (кликнете ја за целосен преглед на нашите клиники), вклучително и во Осло (Ламберцетер) и Викен (Eidsvoll Sound og Рохолт), има изразито висока професионална компетентност за истражување, третман и рехабилитација на болки во мускулите, тетивите, нервите и зглобовите. Пети Контактирајте не ако сакате помош од јавно овластени терапевти со експертиза во овие области.

 

Фибромијалгија, функција и болка

Фибромијалгија е хроничен и комплициран синдром на болка кој се карактеризира со широко распространета и сеопфатна болка и симптоми. Ова вклучува болка во меките ткива, вкочанетост, когнитивно оштетување и мноштво други симптоми. Дијагнозата вклучува и невролошки симптоми - и се верува дека многу од нив, меѓу другото, потекнуваат од централна сензибилизација.

 

Фибромијалгија и влијание врз секојдневната функција

Несомнено е дека синдромот на хронична болка фибромијалгија може да има големо влијание врз секојдневната функција. Особено во лоши денови и периоди, т.н одблесокот-up прозорци, лицето, меѓу другото, ќе се карактеризира со зголемена болка (хипералгезија) и екстремен замор (замор). Ова се, нормално, два фактори кои можат да ги претворат и најблагите секојдневни задачи во кошмари. Помеѓу прашањата оценети во FIQ, наоѓаме голем број проценки за само секојдневната функција - како што е чешлањето коса или купувањето во продавница.

 

Тренинг за истегнување наспроти тренинг за флексибилност

Мета-анализата го спореди ефектот на еластичниот тренинг со тренингот за флексибилност (активности со многу истегнување). Овде можеше да се види од пријавените резултати дека тренинзите со гумени ленти имале подобар ефект врз целокупната функција и симптомите. Меѓу другото, ова значеше подобра контрола на болката, помала осетливост во нежните точки и подобрен функционален капацитет. Една можна причина зошто еластичниот тренинг бил поефективен е тоа што ја стимулира циркулацијата длабоко во мекото ткиво - и создава зајакнување на поправка на мускулите - без тренингот да биде премногу тежок. Исто така, сакаме да нагласиме дека ова е речиси истиот ефект што можете да го постигнете со тренинг во базен со топла вода. Во истиот коментар, сакаме да кажеме и дека многу луѓе имаат голема корист од обуката за флексибилност.

 

Препорака: Тренинг со ластик (врската се отвора во нов прозорец на прелистувачот)

Рамната, еластична лента често се нарекува пилатес бенд или јога бенд. Овој тип на ластик е лесен за употреба и го олеснува извршувањето на широк спектар на вежби за вежбање - и за горниот и за долниот дел од телото. Притиснете ја сликата или ја да дознаете повеќе за бендот за пилатес.

 

Тренинг за истегнување наспроти аеробен тренинг

природни лекови против болки

Аеробниот тренинг е ист како и кардио тренингот - но без недостаток на кислород (анаеробен тренинг). Ова може да вклучува активности како што се пешачење, лесно пливање или возење велосипед. Да споменеме неколку. Овде, немаше толку голема разлика кога ќе се спореди со ефектот на тренингот со ластичиња. Сепак, резултатите беа во корист на еластично тренирање кога двете директно се споредуваат едни со други. Фитнес-тренингот, исто така, имаше документиран позитивен ефект кај луѓето со фибромијалгија.³

 

„Овде би сакале да дадеме коментар - а тоа е ефектот од варирање на тренингот. Токму поради оваа причина, на Vondtklinikkene - Мултидисциплинарно здравје, ќе можеме да препорачаме индивидуално прилагоден пристап кон тренингот - кој се состои од комбинација на кардио тренинг, лесен тренинг за сила и истегнување (на пример, лесна јога).

 

Фибромијалгија и премногу напорно вежбање

Многу луѓе со фибромијалгија велат дека премногу напорниот интензитет на вежбање може да ги влоши симптомите и болката. Овде, веројатно зборуваме за физичко преоптоварување каде што некој ги надминал сопствените граници и носивост. Последица на тоа може да биде телото да стане сензибилизирано и да се доживее разгорување на симптомите. Така, неверојатно е важно да ја прилагодите обуката погоре на вашите сопствени услови и медицинска историја. Тренингот со ниско оптоварување, исто така, нуди предност што можете постепено да ја развивате и да ги пронајдете сопствените граници за оптоварување.

 

- Клиники за болка: Можеме да ви помогнеме со болки во мускулите и зглобовите

Нашите јавно овластени лекари во нашите поврзани клиники Клиниките за болка има карактеристичен професионален интерес и експертиза за истражување, третман и рехабилитација на болести на мускулите, тетивите, нервите и зглобовите. Работиме намерно за да ви помогнеме да ја пронајдете причината за болката и симптомите - а потоа да ви помогнеме да се ослободите од нив.

 

Вежба за истегнување за горниот дел од телото и рамената (со видео)


Во видеото погоре, хиропрактикот Александар Андорф покажува голем број добри вежби со гумени ленти за рамената, вратот и горниот дел од грбот. Овие вклучуваат:

 1. Вежби за ротација (внатрешна ротација и надворешна ротација)
 2. Стоечко веслање со банџи жици
 3. Повлекување од стоечка страна
 4. Подигнување на страна од стоечка страна
 5. Стоечки преден подигање

Во видеото, А пилатес бенд (види пример преку врската овде). Таков тренинг дрес е и практичен и лесен за употреба. Не и најмалку важно, неверојатно е лесно да се носи со вас наоколу - за да можете лесно да ја одржувате вашата фреквенција на тренинг. Вежбите што ги гледате погоре може да направат добра програма за обука за почеток. Не заборавајте да започнете смирено, и во однос на интензитетот и фреквенцијата. Се препорачуваат 2 серии од 6-10 повторувања во секој сет (но тоа мора да се прилагоди поединечно). 2-3 сесии неделно ќе ви дадат добар тренинг ефект.

 

Тренинг мини бенд за долниот дел од телото и колената (со видео)


Во ова видео, А мини-ленти. Форма на еластичен тренинг што може да го направи тренингот на колената, колковите и карлицата побезбеден и поприлагоден. На овој начин избегнувате големи погрешни движења и слично. Вежбите што ги гледате вклучуваат:

 1. Чудовиште коридор
 2. Странично кревање на ногата со мини лента
 3. Подигнување на продолжена нога со седење
 4. Скаллопи (исто така наречени остриги или школки)
 5. Превртување на колковите

Со овие пет вежби ќе добиете ефикасен и добар тренинг. Првите сесии треба да бидат мирни и може да се стремите кон приближно 5 повторувања и 3 серии по вежба. Постепено можете постепено да одите до 10 повторувања и 3 серии. Но, не заборавајте да се фокусирате на мирна прогресија. Цел на 2 сесии неделно.

 

Препорака: Тренинг со мини бендови (врската се отвора во нов прозорец на прелистувачот)

Рамната, еластична лента често се нарекува пилатес бенд или јога бенд. Овој тип на ластик е лесен за употреба и го олеснува извршувањето на широк спектар на вежби за вежбање - и за горниот и за долниот дел од телото. Препорачуваме зелен тип (благ-среден отпор) или син тип (среден) за луѓе со фибромијалгија. Притиснете ја сликата или ја да дознаете повеќе за бендот за пилатес.

 

Резиме - Тренинг за фибромијалгија и банџи: Тренингот е индивидуален, но банџи кабелот може да биде безбеден партнер за обука

Како што споменавме претходно, препорачуваме варијација во вежбањето за лицата со фибромијалгија - што се протега, обезбедува поголема мобилност, релаксација и прилагодена сила. Овде сите ние имаме одредени фактори кои влијаат на кој тип на обука најдобро реагираме. Но, би сакале да нагласиме дека фибромијалгијата и еластичниот тренинг можат да бидат нежна и добра комбинација. Не и најмалку важно, тоа е практично, бидејќи лесно може да се направи дома.

 

Придружете се на нашата група за поддршка на ревматизам и фибромијалгија

Слободно придружете се на групата на Фејсбук «Ревматизам и хронична болка - Норвешка: Истражување и новости» (кликнете овде) за најновите ажурирања за истражување и медиумски написи за ревматски и хронични заболувања. Овде, членовите можат да добијат помош и поддршка - во секое време од денот - преку размена на сопствени искуства и совети. Во спротивно, многу би ценеле доколку не следите на Фејсбук страницата и Нашиот Youtube канал (врската се отвора во нов прозорец).

 

Ве молиме споделете за поддршка на оние со ревматизам и хронични болки

Здраво! Можеме ли да ви побараме услуга? Ве замолуваме да ја лајкнете објавата на нашата ФБ страница и да ја споделите оваа статија на социјалните мрежи или преку вашиот блог (ве молиме поврзете директно до статијата). Исто така, среќни сме да разменуваме врски со релевантни веб-локации (контактирајте не на Facebook ако сакате да разменувате врски со вашата веб-страница). Разбирањето, општо знаење и зголемениот фокус е првиот чекор кон подобар секојдневен живот за оние со ревматизам и дијагнози со хронична болка. Затоа се надеваме дека ќе ни помогнете во оваа битка на знаење!

 

Клиниките за болка: Ваш избор за модерно интердисциплинарно здравје

Нашите лекари и одделенијата на клиниката секогаш имаат за цел да бидат меѓу врвната елита во областа на истражување, третман и рехабилитација на болки и повреди во мускулите, тетивите, нервите и зглобовите. Со притискање на копчето подолу, можете да видите преглед на нашите клиники - вклучително и во Осло (вкл Ламберцетер) и Викен (Рохолт og Eidsvoll Sound).

Извори и истражување

1. Wang et al, 2023. Ефект на вежбите со отпор врз функцијата и болката во фибромијалгија: систематски преглед и мета-анализа на рандомизирани контролирани испитувања. Am J Phys Med Rehabil. 2023 јули 31 година. [Мета-анализа / PubMed]

2. Bennett et al, 2009. Ревидираниот прашалник за влијанието на фибромијалгијата (FIQR): валидација и психометриски својства. Артритис Res Ther. 2009 година; 11 (4). [PubMed]

3. Bidonde et al, 2017. Тренинг за аеробни вежби за возрасни со фибромијалгија. Cochrane база на податоци Syst Rev. 2017 јуни 21; 6 (6): CD012700. [Кокрајн]

 

член: Фибромијалгија и еластичен тренинг: Најдобар тренинг за сила?

Напишано од: Нашите јавно овластени хиропрактичари и физиотерапевти во Vondtklinikkene

Проверка на факти: Нашите написи секогаш се засноваат на сериозни извори, истражувачки студии и истражувачки списанија - како што се PubMed и Cochrane Library. Ве молиме контактирајте со нас ако забележите какви било грешки или имате коментари.

 

ЧПП: Често поставувани прашања за фибромијалгија и еластичен тренинг

1. Кој тип на плетење е најдобар?

Најважно е како го користите. Но, ние често препорачуваме тип што се рамни и пошироки (пилатес бенд) – бидејќи и овие се често понежни. Исто така, би сакале пократко плетено (мини-ленти) при тренирање на долниот дел од телото - вклучувајќи ги колковите и колената.

2. Кои форми на обука препорачувате да ги испробате?

Прво, би сакале да истакнеме дека обуката и активноста треба да бидат индивидуално прилагодени. Но, неколку луѓе со фибромијалгија пријавуваат позитивни ефекти од лесен кардио тренинг - на пример одење, возење велосипед, јога и тренинг во базен со топла вода.

Дали ви се допадна нашата статија? Остави рејтинг на starвездите

0 одговори

Оставете одговор

Сакате да се приклучат на дискусијата?
Се чувствуваат слободни да придонесе!

Остави коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *