Фибромијалгија и грчеви во нозете

4.8 / 5 (15)

Болка во ногата

Фибромијалгија и грчеви во нозете

Дали страдате од грчеви во нозете? Истражувањата покажаа дека оние со фибромијалгија имаат поголема инциденца на грчеви во нозете. Во оваа статија, внимателно ја разгледуваме врската помеѓу фибромијалгија и грчеви во нозете.

Истражувањата го поврзуваат ова со еден вид на болка во фибромијалгија, наречена хипералгезија (1). Исто така, од порано знаеме дека толкувањето на болката е посилно кај оние погодени од оваа состојба на хронична болка. Една студија за систематски преглед покажа дека тоа може да се должи на прекумерна активност на нервниот систем кај оваа група на пациенти (2).

 

Добри и брзи совети: На самото дно на статијата, можете да погледнете видео од вежби за вежбање за болка во нозете. Ние исто така даваме совети за самомерки (како на пр чорапи за компресија на теле og плантарни фасциитис компресивни чорапи) и супер-магнезиум. Врските се отвораат во нов прозорец.

 

- Во нашите интердисциплинарни одделенија во Vondtklinikkene во Осло (Ламберцетер) и Викен (Eidsvoll Sound og Рохолт), нашите лекари имаат уникатно висока професионална компетентност за проценка, третман и рехабилитационен тренинг на заболувања на стапалата, нозете и глуждот. Кликнете на линковите или ја да прочитате повеќе за нашите одделенија.

 

Во овој напис ќе дознаете повеќе за:

  • Кои се грчевите во нозете?

  • Хипералгезија и фибромијалгија

  • Врската помеѓу фибромијалгија и грчеви во нозете

  • Само-мерки против грчеви во нозете

  • Вежби и обуки против грчеви во нозете (вклучува ВИДЕО)

 

Кои се грчевите во нозете?

лежеше и топлина на нозете

Грчеви во нозете може да се појават дење и ноќе. Најчесто е тоа што се јавува навечер по спиење. Мускулни грчеви во телето доведуваат до постојана, присилна и болна контракција на мускулите на телето. Грчевите можат да влијаат на целата мускулна група или само на делови од мускулите на телето. Епизодите траат од секунди до неколку минути. Кога го допирате вклучениот мускул, ќе можете да почувствувате дека тој е исто така болен од притисок и многу напнат.

 

Ваквите напади можат да имаат неколку различни причини. Дехидратација, недостаток на електролити (вклучително и магнезиум), хиперактивни мускули на теле и хиперактивни нерви (како кај фибромијалгија) и стискање на нервите во грбот се сите можни причини. Да се ​​има рутина на истегнување на мускулите на телето пред спиење може да помогне да се намали инциденцата. Други мерки како што се компресија чорапи исто така може да биде корисна мерка за зголемување на циркулацијата на крвта во областа - и со тоа да помогне во спречување на напади (врската се отвора во нов прозорец).

 

Хипералгезија и фибромијалгија

Во воведот на статијата, се согласивме дека студиите откриле прекумерна активност во нервниот систем кај погодените од фибромијалгија (1, 2). Поконкретно, ова значи дека периферниот нервен систем испраќа премногу и премногу силни сигнали - што пак доведува до поголем потенцијал за одмор (процентот на активност во нервите), а со тоа и со контракции што завршуваат со конвулзии. Поради фактот што исто така се виде дека центарот за толкување на болката во мозокот ги нема истите „филтри за болка“, кај оние со фибромијалгија, интензитетот на болката е исто така засилен.

 

- грчеви во нозете поради сигнали за грешки?

Исто така се верува дека хиперактивниот нервен систем кај оние со фибромијалгија може да доведе до сигнали за грешки во мускулите, што пак може да доведе до неволна контракција и грчеви.

 

Врската помеѓу грчевите во нозете и фибромијалгија

  • Преактивен нервен систем

  • Побавно заздравување

  • Зголемени воспалителни реакции кај меките ткива

Оние со фибромијалгија имаат зголемување на мускулната активност, како и „хиперактивен“ периферен нервен систем. Ова доведува до грчеви во мускулите и грчеви во мускулите. Ако внимателно ги разгледаме другите состојби поврзани со фибромијалгија - како што се синдром на нервозно црево - тогаш гледаме дека ова е исто така форма на мускулен спазам, но дека во овој случај станува збор за мазни мускули. Ова е вид на мускул кој се разликува од скелетниот мускул, бидејќи тоа првенствено го наоѓаме во цревните органи на телото (како што се цревата). Прекумерната активност во овој вид мускулни влакна, како мускул во нозете, ќе доведе до неволни контракции и иритација.

 

Само-мерки против грчеви во нозете

Оној со фибромијалгија има потреба од зголемена циркулација на крв за да се одржи нормалната мускулна функција во нозете. Ова е делумно затоа што високата мускулна активност поставува поголеми побарувања за снабдување со електролити во крвотокот - како што е магнезиум (прочитајте повеќе за супер-магнезиум ја) и калциум. Затоа, неколку известуваат за намалување на грчевите во нозете со комбинација на чорапи за компресија на теле и магнезиум. Магнезиумот се наоѓа во форма на спреј (што се нанесува директно на мускулите на телето) или во форма на таблети (исто така кај комбинација со калциум).

 

Магнезиумот може да им помогне на вашите напнати мускули да се смират. Употребата на компресивни чорапи помага да се задржи циркулацијата нагоре - а со тоа се зголемува и темпото на поправка на болните и затегнати мускули.

 

Едноставни самомерки што можете сами да ги направите за да ја зголемите циркулацијата на крвта се:

преглед на чорапи за компресија 400x400

  • Дневни вежби (видете видео подолу)

 

Третман на грчеви во нозете

Постојат неколку ефективни мерки за третман на грчеви во нозете. Меѓу другото, работата на мускулите и масажата можат да имаат релаксирачки ефект - и можат да помогнат во олабавување на напнатите мускули. За повеќе долгорочни и комплицирани проблеми, исто така може Shockwave терапија биде вистинското решение. Ова е многу модерна форма на третман со добро документиран ефект против грчеви во нозете. Третманот често се комбинира со заедничка мобилизација на колковите и грбот ако се открие дефект и кај нив - и може да се посомнева дека може да има иритација на нервот во грбот што придонесува за проблеми во нозете и стапалата.

 

Дали ве вознемируваат грчевите во нозете?

Ние сме среќни да ви помогнеме со проценка и лекување на една од нашите придружни клиники.

 

Вежби и обука против грчеви во нозете

Вежби кои помагаат во зајакнување на нозете, глуждовите и стапалата може да придонесат за подобрена циркулација на крвта во потколениците. Исто така, може да ви помогне да добиете повеќе еластични и прилагодливи мускули. Важни физички терапевти, хиропрактичари или други релевантни здравствени специјалисти може да ги препишат домашни вежби за дома.

 

На видеото подолу можете да видите програма за вежбање што ја препорачуваме за грчеви во нозете. Знаеме дека програмата може да се нарече нешто друго, но фактот дека помага да се спречи болка во глуждот се гледа и како бонус. Слободно контактирајте не во делот за коментари под овој напис или на нашиот канал на YouTube, ако имате прашања за кои сметате дека можеме да ви помогнеме.

 

ВИДЕО: 5 вежби против болка во стапалата

Станете дел од семејството! Слободно претплатете се бесплатно на нашиот Youtube канал (кликнете овде).

 

Извори и референци:

1. Слука и сор., 2016. Невробиологија на фибромијалгија и хронична широко распространета болка. Неврологија том 338, 3 декември 2016 година, страници 114-129.

2. Бордони и сор., 2020. Грчеви во мускулите. Пабмиран. Остров на богатството (ФЛ): Издаваштво на StatPearls; 2020 јану-

Дали ви се допадна нашата статија? Остави рејтинг на starвездите