преглед на третман на топка под притисок 5 700

Shockwave терапија

Терапијата со притисок на бран е докажан ефикасен третман за различни нарушувања и хронична болка. Брановите на притисок предизвикуваат микротраума во третираната област, што рекреира нео-васкуларизација (нова циркулација на крв) во регионот. Слободно можете да не контактирате страница на Фејсбук нашата или делот за коментари на крајот на статијата, ако имате какви било коментари, коментари или прашања во врска со оваа форма на лекување.

 

Тоа е новата циркулација на крв што промовира заздравување во ткивото. Терапијата со притисок на бранови ја стимулира сопствената способност на телото да лечи нарушувања на мускулите и тетивите со распаѓање на оштетеното ткиво кое потоа се заменува со здраво и ново мускулно или тетивно ткиво.

 

Терапијата со притисок во бран беше развиена во Швајцарија и се покажа како ефикасна алтернатива за пациенти со хронични состојби, избегнувајќи употреба на хирургија, инјекции на кортизон или употреба на лекови. Затоа, третманот е без несакани ефекти, освен тоа што самиот процес на заздравување може да биде доста болен и болен.

 Како се спроведува третман на бран под притисок?

Прво и најважно, клиничарот ќе ја дијагностицира болеста, ќе обележи каде е болката и ќе го забележи ова. Потоа се користат клинички протоколи за индивидуални проблеми (на пример, потоа се лекуваат плантарна фасција со 2000 отчукувања со сонда од 15 мм).

 

Сметаме дека е многу илустративно да ви покажеме темелно видео со помош на терапија со бранови на притисок против дијагностицирање на плантарна фашитис. Оваа дијагноза честопати се надополнува со неколку фактори, но факт е дека плочката на тетивата на долната страна на ножот на подножјето и на предната страна на коската на петата е преоптоварена и се јавува дисфункционално оштетување. Ова оштетување на ткивото има поголема чувствителност на болка (испушта повеќе сигнали на болка), е помалку функционален во однос на апсорпција на шок и пренесување на тежината, а тоа оштетено ткиво има и намалена циркулација на крв и способност за лекување. На тој начин, третманот со притисочен бран го расипува ова ткиво на оштетување (што не смее да биде таму) и започнува процес на поправка, која постепено, преку неколку третмани, го заменува со ново и здраво мускулно или тетивно ткиво.

 

Видео - Третман на притисок од бран против плантарен фасциитис (кликнете на сликата за да го видите видеото)

извор: YouTube каналот на Found.net. Запомнете да се претплатите (бесплатно) за повеќе информативни и добри видеа. Исто така, ги поздравуваме предлозите за што ќе биде нашето следно видео.

 

плантарна фасцит

Прочитајте и: - Како да се ослободите од плантарен фашитис

Силно можеме да ја препорачаме статијата погоре - напишана од хиропрактик на интердисциплинарна клиника Центар за хиропрактори на Рохолт (Општина Еидсвол, Акершус).

 

Третманот се изведува преку 4-12 третмани, во зависност од времетраењето и интензитетот на проблемот, со околу 1 недела помеѓу. На подоцнежен третман, може да биде нормално да има подолг период помеѓу третманите поради процесите на опоравување. Третманот може да се состои од дури 2-3000 физички удари / бранови на притисок - т.е. не струјни или звучни бранови.

 

Важно е дека третманот со бран на притисок не се изведува многу почесто отколку еднаш неделно и дека е дозволено да се одвива околу 1 недела помеѓу секој третман - ова е за да се овозможи лекувањето на реакцијата да потрае време за работа со дисфункционалното ткиво.

 

Како и другите форми на лекување, може да се појави нежност на третманот и тоа обично се должи на фактот дека предизвикува промени на ткивата.

Бран на шок

- Во некои случаи може да потрае и до 6-8 недели пред да забележите целосно заздравување по третманот со притисок на бран, но многумина забележуваат добар ефект на ублажување на болката веќе по 2-3 третмани. Исто така, мора да се реши самата причина за повредата за да се избегне релапс или влошување.

 

Притисочен бран против хронични нарушувања

Хроничното нарушување е повреда што природните механизми за лекување на телото престанаа да се лекуваат. Со други зборови, може да се каже дека телото „се откажало“.

 

Високофреквентните бранови на притисок продираат надолу и во оштетеното ткиво и предизвикуваат микротраума - телото реагира на ова со зголемување на циркулацијата на крвта и метаболизмот околу она што го толкува како област на повреда. Ова пак ја стимулира сопствената способност на организмот да се самоправи. Вообичаено е да се доживее итно олеснување на болката и со тоа подобрување на движењето веќе по 1-3 третмани.

 Што може да се третира со третман на бранови под притисок?

 

Терапијата со притисок на бран може да третира, меѓу другото:

- Ахиловата тетива Проблеми

- Повреди на стрес под стапалото / плантарна фасцит (повреда на тетива во плантарна фасција) и пета Спарс (вар на водечкиот раб на коската на пета на прицврстувањето на тетивата)

- Замрзнат колк (лепило капсулит во колкот)

- Замрзнато рамо (лепило капсулит во рамото)

- Голф лактот (медијален епикондилитис)

- Џемпери колено - болка под пателата

- вар на рамо (калцификација во една или повеќе тетиви во рамото)

- рака на глувчето

- Тркачи колено (трчање на колено) - болка над пателата во приврзаност на квадрицепсите

- Повреди на тетивите и тендинитис

- Болка во рамото со тендиноза (повреда на тетива) и тендинитис (тендинитис)

- Тениски лакт / страничен епикондилит

- Болка во колкот

 

Според тоа, третманот со притисок на бран ги документирал ефектите врз повредите на тетива и проблеми со тетивите низ целото тело (на пример, плантарна фасцитис под листот на подножјето). Формата на третман, исто така, има добри докази кога станува збор за третман и деградација на калцификација на тетива (на пример, вар рамо и целиот спор).

 

Третман на притисочен бран на плантарна фасцинација - Фото Вики

 

 

Студија (истражување): Третманот со бран под притисок е ефикасен во лекувањето на замрзнатото рамо / ладно рамо / лепило капсулит

Погоди со замрзнато рамо? Потоа, истражувањата покажуваат дека треба да пробате терапија со бран на притисок за да го скратите процесот на заздравување на оваа долготрајна мака која може да трае дури 1-2 години без третман. Студијата објавена во реномираниот журнал International Journal of Preventative Medicine покажа дека 4 третмани во текот на 4 недели резултирале со клиничко подобрување во движењето на рамото и дека лицето се вратило побргу во своите дневни задачи. Препорачуваме да се направи во комбинација со вежби против замрзнато рамо и под покровителство на јавно овластен лекар (физиотерапевт, лекар, хиропрактор или мануелен терапевт).


Студија (истражување): Терапијата со притисок во притисок е клинички документирана во третманот на хроничен плантарна фасцијатис

Како главно истражување / мета-анализа (најсилната форма на истражување), јас цврсто заклучив:

 

"Терапијата со притисок на бран е ефикасен и безбеден третман за хроничен плантарски фасцитис". (Aqil et al, 2013)

 

Но, како што напишаа - во потешки случаи може да потрае и до 12 недели (и 12 третмани) пред да забележите значителна разлика. Поради недостаток на информации од клиниките, има многу со хронични и посериозни повреди на истегнување во ткивото на тетивата под стапалото, кои се откажуваат по само 4 - 5 третмани. Кога вистината беше дека тие, најверојатно, поради фактот што нивната дијагноза беше посериозна од вообичаеното, им беа потребни значително повеќе третмани за подолг временски период.

 

Кога некој знае како работи третманот на притисок, што беше нагласено и во истражувачката студија, ќе сфати дека е физички невозможно притисочните бранови да немаат влијание врз оштетеното ткиво на тетивата. Тие го распаѓаат, докажано, расипуваат оштетеното и дисфункционално ткиво на тетивата и предизвикуваат значителен одговор на заздравување во областа. Единствениот проблем е што процесот мора да се повтори во текот на неколку третмани - а потоа во многу случаи над стандардизираните 5-8 третмани многумина се обидуваат пред да се откажат.

 

Логото на Youtube е малоСледете го Vondt.net на YOUTUBE

(Следете и коментирајте ако сакате да направиме видео со специфични вежби или елаборации за точно ВАШИТЕ теми)

логото на фејсбук малСледете го Vondt.net на FACEBOOK

(Ние се обидуваме да одговориме на сите пораки и прашања во рок од 24-48 часа. Исто така можеме да ви помогнеме да ги интерпретирате одговорите на МРИ и слично.)

 

извор: 

Акил и сор. Екстракорпорална терапија со ударни бранови е ефикасна во лекувањето на хроничен плантарна фасцијатис: Мета-анализа на RCT. Клин Ортоп Релат Рес. 2013 ноември; 471 (11): 3645-3652. Објавено на Интернет 2013, 28 јуни.

Вахдатпур и сор, 2014 година. Ефективност на екстракорпорална терапија на шок-бранови во замрзнато рамоInt J Претходна Мед. 2014 јули; 5 (7): 875 – 881. 

Релевантни прашања:

Слободно можете да го користите полето за коментари подолу или да ни испратите приватна порака преку социјалните медиуми) ако имате какви било прашања.

 

Дали е опасен третманот со бран под притисок?

Не, апсолутно не - но како и со другите конзервативни третмани, терапијата со притисок може да предизвика локална нежност и привремена болка како резултат на тоа што физички го распаѓа оштетеното ткиво и започнува процес на поправка во областа. Таквата нежност е сосема нормална да се доживее до 24-72 часа по физичкиот третман.

Имате тетиванитис во рамото. Може ли ова да се третира со третман на бран под притисок?

Како што споменавме во претходниот напис, постои преголема дијагноза во врска со фактот дека повредите на тетивите често, погрешно, се нарекуваат тендинитис. Истражувањата покажаа дека е исклучително поретко да се претрпи повреда на тетива отколку тендинитис. Но, одговорот е дека, да, терапијата со притисок на бранови може да се користи и против дијагнози кои завршуваат -ittâ (на пример, тетивитис на супраспинатус, тендинитис на рамото или плантарна фасцијатис).

 

Кој врши третман на бран под притисок?

Третманот треба да го вршат јавно овластени професионални групи (физиотерапевт, хиропрактор или рачен терапевт) со посебна експертиза во проценка и третман на заболувања во мускулите, зглобовите, тетивите и нервите. Овластувањето за јавно здравје вклучува заштитен назив и е печат на квалитетот од норвешките здравствени власти и ги гарантира вашите права и безбедност како пациент - затоа ние првенствено препорачуваме проценка и третман на професионални групи со заштитен назив (со други зборови, нелегално е да се повикува физиотерапевт или хиропрактор ако еден не е - за разлика од другите професионални групи кои не се заштитени и кои секој може да се нарече себеси). Даваме стотици препораки на страниците за третман преку приватни пораки на социјалните медиуми во текот на годината - така можете слободно да контактирате со нас доколку барате локален, квалификуван и овластен терапевт.

17 одговори
 1. Торил вели:

  Здраво! Би сакал да најдам квалификуван терапевт во Копенхаген или. околина која користи бранови на притисок за болести на мускулите и тетивите. Можете ли да препорачате некој? Vh Torill

  одговорите
  • vondt.net вели:

   Добро утро, Торил,

   Ќе го најдеме тоа за тебе.

   Така, тогаш добивме препорака за „Клиниката на Тофтегардс Але“

   Фејсбук: https://www.facebook.com/kiropraktorerne
   Адреса: Toftegårds Alle 7, 1. th
   Валби, Копенхаген, Данска

   Со среќа! 🙂

   одговорите
 2. Ола Нордман вели:

  Ако ова е исто како шок бран, се случува многу повеќе отколку што многумина знаат.
  Добив ударен бран на палецот поради тетивите и мускулите кои го повлекоа палецот во погрешна положба поради церебрално крварење со полустрана парализа.
  На крајот почнав да го враќам чувството во грбот, да можам да чувствувам еден по еден мускул.
  Така, го проширивме ударниот бран под целото стапало и неверојатен број работи се случија низ десната страна. До моето уво и станав многу добар. Но, всушност може да потрае до 1 недела пред да забележам промена.
  Многу недели. Добив и масажа од 1 час што навистина го започна телото, така што само-тренингот помина и побрзо и многу помотивирачки.
  И после 5-6 години, со неколкунеделно интензивирање, доаѓаат неверојатни резултати. Но, нема поддршка, платете сè сами, бидејќи нема студии за ова барем во однос на пациентите со мозочен удар.
  Но, тогаш станувам многу подобар 🙂

  одговорите
 3. Мона Естилронинген вели:

  Здраво! Дијагностициран е со плантарен фасциитис прибл. 3 години во левото стапало и 1/2 година во десно. Дали бранот на притисок е препорачан од докторот и е побаран за тоа, но кој го прави тоа во мојата непосредна област?

  одговорите
  • боли вели:

   Еј Мона!

   Тогаш ни треба вашата локална област да може да ви даде препорака за тоа.

   Со почит.
   Томас

   одговорите
  • Николај v / Vondt.net вели:

   Здраво Хајди,

   Ова може да го направат повеќето хиропрактичари и мануелни терапевти - има и неколку физиотерапевти кои ја користат оваа форма на третман. Ви препорачуваме да контактирате со блиската клиника и да прашате дали тие го нудат овој начин на лекување. Со среќа.

   Со почит.
   Николај v / Vondt.net

   одговорите
 4. Лејла еспесет вели:

  Мојот лекар вели дека имам мукозитис на коленото. Што е тоа и како да се третира?

  одговорите
 5. Надеж вели:

  Здраво.

  Се прашувате дали се препорачува терапија со бранови под притисок во седиштето? Затегнато и цврсто за коски на седиштето, така што не може да се исправи грбот. Целосно е криво, па боли на многу места. Однапред ви благодариме за одговорот.

  Поздрав Надеж.

  одговорите
  • Николај v / Vondt.net вели:

   Здраво Надеж,

   Да, меѓу другото се користи и против тендиноза и тендинопатии на колкот. - но може да се користи и за синдромот на пириформис во седиштето. Важно е да се знае дека дисфункционалниот пириформис секогаш ќе се појави во комбинација со дисфункција на карлицата - Затоа, одете кај државно овластен клиничар (хиропрактичар или терапевт) за да можете да ги решите и мускулите и зглобовите во вашиот проблем.

   Среќно

   Со почит.
   Николај v / Vondt.net

   одговорите
 6. Anita вели:

  Здраво, како е овој третман во однос на истрошеноста и остеоартритисот на глуждот?

  одговорите
 7. Елин Соли вели:

  Како функционира ова, на пример, на вратот, рамото по потрес на мозокот? Каде на вратот (шлаг и удар со камшик) доби притисок со удирање во главата. Имав таков третман на плантарен фасциитис во минатото и тоа помогна.

  одговорите
  • Николај на Vondt.net вели:

   Здраво Елин,

   Терапијата со бранови на притисок може да се користи за мускулни дисфункции и мијалгии во рамената и мускулите на вратот (на пример, горниот трапезиус мускул и леваторната скапула).

   Исто така, многу е важно да имате висок фокус на тренингот за стабилност на вратот и рамената за да обезбедите поддршка на повредените области.

   Терапијата со бранови под притисок треба да ја врши само јавно овластен здравствен работник - како што е физиотерапевт или хиропрактик.

   одговорите
 8. Tobias вели:

  Здраво! Добивам третман со бранови под притисок за плантарен фасциитис во стапалото, по третманите добивам мала болка во главата и го чувствувам ugg. Скоро исто чувство како после долг лет или автомобилска болест. Дали е ова нормално?

  одговорите
  • Nicolay v / Не најде вели:

   Здраво Тобијас,

   Сосема е нормално ако има значителен плантарен фасциитис - ова се должи на контролираните реакции на оштетување во стапалото и распаѓањето на оштетеното ткиво.

   За да се спротивставите на ова чувство, ви се советува да пиете дополнителна вода истиот ден како и третманот - и ден потоа.

   Среќно и добро закрепнување!

   одговорите

Оставете одговор

Сакате да се приклучат на дискусијата?
Се чувствуваат слободни да придонесе!

Остави коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена.