Болка во стапалото

Третман на притисок на бран на болка во нозете како резултат на плантарна фашитис.

4 / 5 (5)

Третман на притисок на бран на болка во нозете како резултат на плантарна фашитис.

Плантарниот фасцитис е релативно чест проблем што предизвикува болка во ножот на подножјето на предната страна на петицата и надолжниот медијален лак. Преоптоварувањето на фиброзното ткиво во сечилото на подножјето, што претставува поддршка на лакот на стапалото, може да резултира во она што го нарекуваме плантарен фашитис.

 

Во повеќето случаи, пациентите можат да бидат третирани со релативно едноставни мерки, во зависност од тоа колку долго ја чувствувале болката и така натаму, но во други случаи е потребно поактивно лекување како што е терапија со бранови на притисок. Некои поедноставни методи на лекување вклучуваат олеснување (на пр. Со потпетица за потпетици дизајнирана специјално за плантарниот фасцитис), вежби за натопи, единствено усогласување и истегнување.

 

Истражувањата покажаа дека 3-4 третмани со бран под притисок може да бидат доволни за да предизвикаат трајна промена во хроничен плантарски фасцит проблем (Rompe et al, 2002).

 

Болка во стапалото

Болка во стапалото. Слика: Заеднички Викимедија

 

Како функционира третманот на бранот притисок на плантарна фашитис?

Прво и најважно, клиничарот ќе мапира каде е болката и најверојатно ќе ја обележи со пенкало или слично. Потоа, клиничките протоколи се користат за индивидуални проблеми (на пример, 2000 отчукувања на плантарна фасција се третираат со сонда од 15 мм). Третманот се изведува над 3-5 третмани, во зависност од времетраењето и јачината на проблемот, со 1 недела помеѓу. Важно е дека третманот со бран на притисок не се изведува многу почесто отколку еднаш неделно, и дека е дозволено да се одвива околу 1 недела помеѓу секој третман - ова е за да се овозможи лекувањето на заздравување да потрае време за работа со дисфункционалното ткиво на ногата. Како и другите форми на лекување, може да се појави нежност на третманот и тоа обично се должи на фактот дека предизвикува промени на ткивата.

 

функција:

Повторливите бранови на притисок од апаратот за притисок под притисок предизвикуваат микротраума во третираната област, што ја рекреира неоваскулацијата (нова циркулација на крвта) во регионот. Тоа е новата циркулација на крвта која промовира заздравување во ткивото.

 

Постигнете побрзо закрепнување

Исто така, препорачуваме да користите компресивен чорап (специјално издание против плантарна фасцитис):

 

ПОВРЗЕН ПРОИЗВОД / САМО-ПОМОШ: - Чорап за компресија

Овој чорап за компресија е специјално дизајниран за да обезбеди притисок на точните точки на плантарниот фасцитис / жлебот на пета. Компресија чорапи може да придонесе за зголемена циркулација на крвта и заздравување кај оние кои се погодени од намалена функција во стапалата.

купи сега

 

извор:

Ромпе, D.Д., и сор. "Евалуација на ниско-енергетска примена на екстракорпорален шок-бран за третман на хроничен плантарна фасциитис." Ourур Коска Заеднички Сург. 2002; 84: 335-41.

 

Прочитајте и:

- Болка во стапалото

Дали ви се допадна нашата статија? Остави рејтинг на starвездите

0 одговори

Оставете одговор

Сакате да се приклучат на дискусијата?
Се чувствуваат слободни да придонесе!

Остави коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена.