Синдром на вкочанета личност: кога телото и мускулите целосно се вкочануваат

5/5 (2)

Синдром на вкочанета личност: кога телото и мускулите целосно се вкочануваат

Синдромот на вкочанета личност е ретка автоимуна и невролошка дијагноза. Синдромот на вкочанета личност предизвикува постепено влошување на тешки мускулни грчеви и вкочанетост.

синдром на вкочанета личност (синдром на вкочанета личност на англиски) стана сериозно познат на пошироката јавност кога медиумите објавија дека Селин Дион е зафатена од оваа болест. Болеста не е фатална, но може да биде крајно онеспособувачка и сериозно да влијае на квалитетот на животот. Дијагнозата е примарно класифицирана во 3 различни типови и степени на сериозност.¹ Во одредени верзии на дијагнозата, лицето може да доживее и двоен вид, проблеми со рамнотежата и намалена способност за зборување.

 

Забелешка: Состојбата е многу ретка - и се проценува дека приближно 1 од 1.000.000 луѓе ја развива оваа болест.

 

Симптоми на синдром на вкочанета личност

Цврсто враќање околу утрото во кревет

Синдромот на вкочанета личност се карактеризира со болни мускулни контракции (спазми) кои обично ги зафаќаат нозете и грбот. Покрај ова, грчењето на мускулите може да влијае и на стомачните мускули - а поретко на мускулите на рацете, вратот и лицето. Покрај ова, состојбата може да предизвика хиперреактивност и чувствителност на стимули - како што е допирот.

 

- Епизодни грчеви предизвикани од ниски температури и емоционален стрес

Мускулните грчеви кај синдромот на вкочанета личност се јавуваат епизодно - а особено ако лицето е изненадено или исплашено. Покрај ова, познато е дека ниските температури и емоционалниот стрес можат да предизвикаат грчеви во мускулите.

 

- Мускулите стануваат како штици

Овде е важно да се наведе дека станува збор за екстремни мускулни грчеви и контракции. Погодената област може да се доживее како екстремно тврда и „како штица“.

 

Симптомите ќе варираат во зависност од тоа кои области се погодени

болки во мускулите и зглобовите

Синдромот на вкочанета личност нема целосно фиксна шема во однос на мускулите кои се засегнати. Така, симптомите исто така може да варираат. Симптомите може да вклучуваат:

 • Тешкотии при одење или променето одење
 • Целосно ригидно држење поради грчеви во грбот и јадрото
 • Нестабилност и падови
 • Недостаток на здив (ако синдромот влијае на мускулите на градниот кош)
 • Хронична болка
 • Зголемена крива на грбот (хиперлордоза) поради значителни грчеви на грбот
 • Вознемиреност и страв од излегување

Поретки симптоми може да вклучуваат симптоми на двојно гледање, тешкотии во говорот и проблеми со координацијата. За некои, дијагнозата започнува со грчеви и вкочанетост во нозете кои постепено се влошуваат и полоши.

 

Што предизвикува синдром на вкочанета личност?

Затоа се верува дека синдромот на вкочанета личност е автоимуна, невролошка болест. Ова беше утврдено во истражување уште во 1991 година.² Автоимуните состојби значат дека сопствениот имунолошки систем на телото ги напаѓа здравите ткива и клетки. Како и повеќето други автоимуни болести, жените се почесто погодени од мажите.

 

– Единствени антитела поврзани со синдром на вкочанета личност

Доказите за автоимуно потекло вклучуваат наоѓање на антитела во спиналната течност кај луѓето со оваа болест. Ова антитело се нарекува анти-GAD65 - и го блокира ензимот наречен глутаминска киселина декарбоксилаза (GAD). Последниот ензим е директно вклучен во создавањето на невротрансмитер (супстанција што сигнализира нерви) гама-аминобутерна киселина (GABA). ГАБА е директно вклучена во зајакнувањето на мозочните бранови поврзани со опуштена состојба и мир на умот. На тој начин, антителата кај синдромот на вкочанета личност го блокираат / уништуваат овој невротрансмитер.

Нашиот одделенија на клиниката во Vondtklinikkene (кликнете ја за целосен преглед на нашите клиники), вклучително и во Осло (Ламберцетер) и Викен (Eidsvoll Sound og Рохолт), има изразито висока професионална компетентност за истражување, третман и рехабилитација на болки во мускулите, тетивите, нервите и зглобовите. Пети Контактирајте не ако сакате помош од јавно овластени терапевти со експертиза во овие области.

 

ГАБА и неговата улога во синдромот на вкочанета личност

поздрав мозок

ГАБА е инхибиторен невротрансмитер кој работи во нашиот нервен систем - вклучувајќи го и мозокот. Ова значи дека го инхибира испуштањето на нервните импулси. Можете ли да замислите што ќе се случи ако ја намалиме природната содржина на овој невротрансмитер во нервниот систем?

 

Недостатокот на ГАБА резултира со зголемени нервни импулси

Кога ќе ја намалиме содржината на ГАБА во телото, ќе добиеме зголемени нервни импулси - и тоа за возврат ќе предизвика мускулна контракција. Што пак доведува до грчеви и неволни мускулни контракции. Не помалку важно, недостатокот на ГАБА, исто така, ќе нè направи почувствителни на сензорни и физички стимули. Во форма на преосетливост или алодинија.

 

Вежбање и ГАБА

Вежбањето и движењето се суштински методи за зголемување на нивото на ГАБА во телото. Истражувањата покажаа дека и одењето и јогата позитивно влијаат на овие нивоа.³ Лесните вежби, на пример со еластични ленти, се исто така безбеден и нежен начин на физичко вежбање кој е погоден за огромното мнозинство на групи пациенти.

 

Препорака: Тренинг со ластик (врската се отвора во нов прозорец на прелистувачот)

За луѓето кои се чувствителни на вежбање, се препорачува вежбање со ластици. Всушност, оваа форма на обука има документирано позитивни ефекти за луѓето со фибромијалгија, меѓу другото (читај: Фибромијалгија и еластичен тренинг). Притиснете ја сликата или ја да дознаете повеќе за бендот за пилатес.

 

Диета и ГАБА

Истражувањата покажуваат дека пробиотската храна, т.е. која ги стимулира добрите цревни бактерии, може да помогне да се зголеми содржината на ГАБА. Студијата објавена во Журналот за наука и технологија за храна покажува дека следниве намирници имаат висока содржина на пробиотици:4

 • кефир
 • Јогурт
 • Одгледано млеко
 • исток
 • Кисело тесто
 • Маслинки
 • Кисела краставица
 • kimchi

Посебно кефирот, јогуртот и култивираното млеко се познати извори на пробиотици. Тие имаат и ниска pH вредност, што е особено поволно за добрите цревни бактерии.

 

„Овде е важно да се спомене дека диетата е доста субјективна - и дека може да биде корисно да добиете насоки од професионален нутриционист ако чувствувате дека имате големи проблеми со исхраната.

 

Медицински третман на синдром на вкочанета личност

Луѓето со синдром на вкочанета личност се третираат сеопфатно со физиотерапија, совети за исхрана, намалување на стресот - и третман со лекови. Како и кај другите автоимуни дијагнози, чести се имуносупресивните лекови кои ја намалуваат активноста на имунолошкиот систем. Дополнително на ова, тие обично добиваат и мускулни релаксанти на рецепт.

 

Дијагноза на синдром на вкочанета личност

Синдромот на вкочанета личност е исклучително ретка и комплицирана состојба. Како што споменавме, се проценува дека влијае на 1 на 1 милион луѓе. Овде е важно да се спомене дека многу од симптомите и клиничките знаци на синдромот на вкочанета личност може да се преклопат со други, попознати, хронични состојби (како што е Паркинсоновата болест). Првенствено, постојат два дијагностички методи кои се користат за дијагностицирање на оваа автоимуна состојба:

 • тестови на крвта

Тестот на крвта ќе може да открие дали имате висока содржина на антителото анти-GAD65. Покрај тоа, примероците на крв се користат за проверка на други болести или недостатоци.

 • Електромиографија (ЕМГ)

Ова е тест кој ја мери електричната активност во мускулите со помош на електроди. Во случај на синдром на вкочанета личност, меѓу другото ќе се оценува дали мускулот се собира, кога навистина треба да се опушта.

 

- Клиники за болка: Можеме да ви помогнеме со болки во мускулите и зглобовите

Нашите јавно овластени лекари во нашите поврзани клиники Клиниките за болка има карактеристичен професионален интерес и експертиза за истражување, третман и рехабилитација на болести на мускулите, тетивите, нервите и зглобовите. Работиме намерно за да ви помогнеме да ја пронајдете причината за болката и симптомите - а потоа да ви помогнеме да се ослободите од нив.

 

Резиме: Синдром на вкочанета личност

Една од најважните работи што треба да се сретне овде е дека ова е исклучително ретка состојба. Неколку други дијагнози може да предизвикаат слични симптоми и клинички знаци. Но, секако ви препорачуваме ако страдате од редовни мускулни грчеви, вкочанетост и слични симптоми, секако мора да бидете прегледани и да добиете помош за тоа, вклучително и преку вашиот општ лекар и физиотерапевт.

 

ВИДЕО: 5 вежби против вкочанетост на грбот

Наспроти позадината на темата во оваа статија, овде прикажуваме пет вежби против вкочанетост на грбот. Таквата вкочанетост може, меѓу другото, да се должи на остеоартритис и промени во абењето и кинењето на зглобовите во соодветната област на грбот.

 

Придружете се на нашата група за поддршка на ревматизам и хронична болка

Слободно придружете се на групата на Фејсбук «Ревматизам и хронична болка - Норвешка: Истражување и новости» (кликнете овде) за најновите ажурирања за истражување и медиумски написи за ревматски и хронични заболувања. Овде, членовите можат да добијат помош и поддршка - во секое време од денот - преку размена на сопствени искуства и совети. Во спротивно, многу би ценеле доколку не следите на Фејсбук страницата и Нашиот Youtube канал (врската се отвора во нов прозорец).

 

Ве молиме споделете за поддршка на оние со ревматизам и хронични болки

Здраво! Можеме ли да ви побараме услуга? Ве замолуваме да ја лајкнете објавата на нашата ФБ страница и да ја споделите оваа статија на социјалните мрежи или преку вашиот блог (ве молиме поврзете директно до статијата). Исто така, среќни сме да разменуваме врски со релевантни веб-локации (контактирајте не на Facebook ако сакате да разменувате врски со вашата веб-страница). Разбирањето, општо знаење и зголемениот фокус е првиот чекор кон подобар секојдневен живот за оние со ревматизам и дијагнози со хронична болка. Затоа се надеваме дека ќе ни помогнете во оваа битка на знаење!

 

Клиниките за болка: Ваш избор за модерно интердисциплинарно здравје

Нашите лекари и одделенијата на клиниката секогаш имаат за цел да бидат меѓу врвната елита во областа на истражување, третман и рехабилитација на болки и повреди во мускулите, тетивите, нервите и зглобовите. Со притискање на копчето подолу, можете да видите преглед на нашите клиники - вклучително и во Осло (вкл Ламберцетер) и Викен (Рохолт og Eidsvoll Sound).

Извори и истражување

1. Muranova et al, 2023. Синдром на вкочанета личност. StatPearls [Интернет]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2023 јануари. 2023 февруари 1 година. [StatPearls / PubMed]

2. Blum et al, 1991. Синдром на вкочането лице: автоимуна болест. Mov Disord. 1991; 6 (1): 12-20. [PubMed]

3. Streeter et al, 2010. Ефектите на јогата наспроти одење на расположението, анксиозноста и нивото на ГАБА на мозокот: рандомизирана контролирана студија за МРС. J Altern Complement Med. 2010 ноември; 16 (11): 1145–1152.

4. Syngai et al, 2016. Пробиотици – разновидни функционални прехранбени состојки. J Food Sci Technol. февруари 2016 година; 53 (2): 921-933. [PubMed]

 

член: Синдром на вкочанета личност: кога телото и мускулите целосно се вкочануваат

Напишано од: Нашите јавно овластени хиропрактичари и физиотерапевти во Vondtklinikkene

Проверка на факти: Нашите написи секогаш се засноваат на сериозни извори, истражувачки студии и истражувачки списанија - како што се PubMed и Cochrane Library. Ве молиме контактирајте со нас ако забележите какви било грешки или имате коментари.

 

ЧПП: Често поставувани прашања за синдромот на вкочанета личност

1. Колкумина се погодени од синдромот на вкочанета личност?

Се проценува дека само 1 од 1.000.000 луѓе се погодени од оваа автоимуна, невролошка состојба. Дијагнозата стана сериозно позната на пошироката јавност кога беше јасно дека на Селин Дион и е дијагностицирана оваа болест.

Дали ви се допадна нашата статија? Остави рејтинг на starвездите

0 одговори

Оставете одговор

Сакате да се приклучат на дискусијата?
Се чувствуваат слободни да придонесе!

Остави коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *