Серонегативен артритис

Серонегативен артритис

4.8 / 5 (142)

Сè што треба да знаете за серонегативен артритис (одличен водич)

Артритисот е автоимуна, хронична дијагноза на ревматоиден артритис - позната и како ревматоиден артритис. Состојбата предизвикува болка, оток и вкочанетост на зглобовите. Постојат неколку видови, вклучувајќи серонегативен и серопозитивен артритис. Во оваа статија, внимателно ја разгледуваме ретката варијанта - серонегативен артритис. Тоа е, лицето има ревматоиден артритис - но нема ефект врз тестовите на крвта. Што може да ја отежни дијагнозата.

 

- Серонегативен наспроти серопозитивен ревматски артритис

Повеќето луѓе со артритис имаат тип на серопозитивен артритис. Ова значи дека тие имаат супстанции наречени „антициклични цитрулинирани пептиди“ (анти-ССП) антитела во крвта, исто така наречени ревматоидни фактори. Лекарот може да ја утврди дијагнозата на серопозитивен артритис со тестирање за присуство на оваа дрога.

 

Кога некое лице со артритис, покрај тоа, ги нема овие антитела, состојбата се нарекува серонегативен артритис. Оние со серонегативен артритис може да имаат други антитела во организмот, или тестовите може да покажат дека воопшто немаат антитела.

 

Сепак, можно е тие да развијат антитела во подоцнежна фаза од животот. Ако тоа се случи, лекарот ја менува дијагнозата во серопозитивен артритис. Серонегативниот артритис е значително поредок од серопозитивниот артритис.

 

Во овој напис ќе научите повеќе за симптомите и опциите за третман на серонегативен артритис.

 

Симптоми на серонегативен ревматоиден артритис

Симптомите на серонегативен артритис се слични на оние што се наоѓаат во серопозитивната варијанта.

 

Тие вклучуваат следново:

 • Болка, оток и црвенило на зглобовите
 • Вкочанетост, особено во рацете, колената, глуждовите, колковите и лактите
 • Утринската вкочанетост трае подолго од 30 минути
 • Постојано воспаление / воспаление
 • Симптоми кои предизвикуваат осип на зглобовите од двете страни на телото
 • исцрпеност

 

Во претходните фази на болеста, овие симптоми имаат тенденција да влијаат најмногу на помалите зглобови на рацете и нозете. Сепак, состојбата ќе започне да влијае на другите зглобови со текот на времето - бидејќи претрпува прогресија. Симптомите исто така можат да се менуваат со текот на времето.

 

Некои експерти веруваат дека прогнозата за серонегативен артритис е подобра отколку за серопозитивен гихт. Тие веруваат дека недостатокот на антитела може да биде знак дека серонегативниот артритис е поблага форма на артритис.

 

Сепак, за некои, текот на болеста може да се развие доста слично, а понекогаш дијагнозата ќе се менува на серопозитивна со текот на времето. Исто така е можно дека некое лице со серонегативен артритис може да има други дијагнози, како што се остеоартритис или псоријатичен артритис подоцна во животот.

 

Студија (1) откриле дека учесниците со серонегативен артритис со поголема веројатност делумно да се опорават од состојбата од оние со серопозитивен тип, но генерално имало мала разлика во тоа како двете болести влијаеле на оние што ги има.

 

Причини и фактори на ризик

Автоимуна болест се јавува кога имунолошкиот систем погрешно го напаѓа здравото ткиво или сопствените клетки во организмот. Кога имате артритис, често ја напаѓа течноста на зглобовите околу зглобовите. Ова предизвикува оштетување на 'рскавицата, што предизвикува болка и воспаление (воспаление) во зглобовите. На долг рок, може да се случи големи оштетувања на 'рскавицата, а коската може да почне да се спушта.

 

Здравствените професионалци не знаат точно зошто се случува ова, но некои од оние кои имаат артритис имаат антитела во крвта наречени ревматски фактори. Можно е овие да придонесат за воспаление. Сепак, не секој со артритис го има овој фактор.

 

Како што споменавме погоре, оние со серопозитивен артритис ќе тестираат позитивно за ревматски фактори, додека оние со серонегативен гихт нема. Експертите сè уште истражуваат зошто е тоа случајот и што значи тоа.

 

Исто така, има сè повеќе докази кои сугерираат дека предизвикувачки настан на болест поврзана со белите дробови или устата - како што е заболување на непцата - игра улога во развојот на артритис (2).

 

Фактори на ризик

Некои луѓе се чини дека се повеќе склони кон развој на некаква форма на артритис. Факторите на ризик се релативно слични и за серопозитивен и за серонегативен артритис и вклучуваат:

 

 • Генетски фактори и семејна историја
 • Претходно специфични бактериски или вирусни инфекции
 • Пушење или изложеност на употребуван чад
 • Изложеност на загадување на воздухот и одредени хемикалии и минерали
 • Пол, бидејќи 70% од оние со артритис се жени
 • Возраст, кога состојбата обично се развива на возраст меѓу 40 и 60 години.

 

Иако вкупните фактори на ризик се слични и за двата типа на артритис, авторите на една студија за 2018 година забележаа дека дебелината и пушењето се најчестите фактори на ризик зад серонегативниот артритис и дека луѓето се чини дека развиваат различни видови на гихт во зависност од специфичните генетски карактеристики (3) Истражувањата исто така сугерираат дека луѓето со серонегативен артритис имаат поголема веројатност да имаат висок крвен притисок.

 

Тестирање и дијагностицирање на серонегативен ревматоиден артритис

Лекар ќе побара од лицето за нивните симптоми, покрај изведување на некои тестови. Без оглед, тестот на крвта што тестови за ревматоиден фактор ќе биде негативен кај луѓето кои имаат серонегативен артритис. Ова може да го отежни дијагностичкиот процес.

 

Ако некое лице има симптоми кои упатуваат на артритис, лекарот може да ја дијагностицира состојбата дури и ако ревматоидните фактори не можат да бидат откриени во нивната крв. Во некои случаи, можно е лекарот препорача рентген да може да испита дали настанало абење на коската или рскавицата.

 

Третман на серонегативен артритис

Третманите за серонегативен артритис главно се фокусираат на забавување на развојот на состојбата, спречување на болки во зглобовите и олеснување на симптомите. Намалувањето на нивото на воспаление и влијанието на болеста врз организмот исто така може да го намали ризикот од развој на кардиоваскуларни заболувања во иднина.

 

Вежбањето исто така покажа дека може да го стимулира антиинфламаторното дејство во организмот, а со тоа да биде дел од третманот кој го олеснува симптомот. Многу луѓе сметаат дека вежбите за лесно движење работат најдобро - како што е прикажано на видеото подолу:

Слободно можете да се претплатите бесплатно на нашиот канал на YouTube за повеќе програми за вежбање.

 

Препорачана самопомош за артритис

Меки ракавици за компресија на саѓи - Фото Медипак

Кликнете на сликата за да прочитате повеќе за нараквиците за компресија.

 • Повлекувачи на прсти (неколку видови на ревматизам можат да предизвикаат свиткани прсти на прсти - на прсти чекан или халукс валгус (свиткан палец) - влечечите на прстите можат да помогнат во олеснување на овие)
 • Мини ленти (многумина со ревматска и хронична болка сметаат дека е полесно да се обучуваат со обични еластици)
 • Предизвикувачка точка топки (самопомош за работа на мускулите на дневна основа)
 • Крем за арника или балсам за топлина (многу луѓе пријавуваат одредено олеснување на болката ако користат, на пример, крем од арника или кондиционер за топлина)

- Многу луѓе користат арника крем за болка поради вкочанети зглобови и болни мускули. Кликнете на горната слика за да прочитате повеќе како арничакрем може да помогне во олеснување на дел од вашата болка.

 

третман на симптоми

Некои од алтернативите достапни за ублажување на симптомите на артритис вклучуваат нестероидни антиинфламаторни лекови (НСАИЛ) и стероиди.

 

Обичните лекови против болки можат да лекуваат болка и оток кога имате појава на појава на болест, но тие не влијаат на текот на болеста. Стероидите можат да помогнат во управувањето со воспалението кога се појавува појава на појава или кога симптомите се сериозни во специфичен зглоб. За жал, има многу несакани ефекти, така што стероидите не треба да се користат редовно. Целата употреба на лекови треба да се дискутира со вашиот општ лекар.

 

Да се ​​забави процесот

Алтернативите дизајнирани да го забават текот на состојбата вклучуваат антиреуматски лекови кои ги менуваат болестите (ДМАРД) и насочена терапија.

 

ДМАРДите можат да помогнат во забавување на развојот на артритисот со промена на начинот на кој се однесува имунолошкиот систем. Метотрексат (ревмарткс) е пример за таков ДМАРД, но ако лекот не работи, лекарот може да понуди и алтернативи. Лековите ДМАРД не обезбедуваат зголемено олеснување на болката, но тие помагаат со намалување на симптомите и одржување на зглобовите со блокирање на воспалителниот процес што полека го уништува артритисот кај лица со артритис.

 

Диета за серонегативен артритис

Студиите сугерираат дека конзумирањето на некои видови храна може да помогне во управувањето со симптомите на артритис. Сепак, луѓето кои имаат состојба треба да разговараат со лекар пред да испробаат посебни планови за исхрана.

 

Некои луѓе избираат да се држат до антиинфламаторна диета со акцент на храна од растително потекло. Се чини дека омега-3 масните киселини имаат антиинфламаторно дејство и можат да ја ублажат болката и вкочанетоста во болните зглобови. Овие масни киселини се добиваат од рибино масло. Затоа, може да помогне да се јаде чиста риба со ладна вода, како што се харинга, лосос и туна.

 

Омега-6 масни киселини се наоѓаат во пченка, соја од сол и сончогледово масло. Премногу омега-6 може да го зголеми ризикот од воспаление на зглобовите и прекумерна тежина.

 

Другите храна за кои е познато дека го влошуваат воспалението вклучуваат:

 

 • Хамбургер, пилешко месо и скара или пржено месо
 • Масно, преработено месо
 • Преработена храна и храна со висока заситена маст
 • Храна со високо ниво на шеќер и сол
 • Пушењето тутун и прекумерната употреба на алкохол, исто така, можат да ги влошат симптомите на артритис.

 

Оние што пушат треба да разговараат со своите лекари за прекин на пушењето што е можно поскоро. Пушењето може да предизвика артритис и да придонесе за зголемена сериозност и побрз развој.

 

Резиме

Луѓето кои имаат серонегативен артритис ги имаат истите симптоми како оние со нормален артритис, но крвните тестови покажуваат дека немаат ревматски фактори во крвта. Експертите сè уште истражуваат зошто е тоа случајот.

 

Изгледите за оние со серонегативен артритис се чини дека се доста слични на оние со серопозитивна варијанта. Понекогаш идните тестови на крвта можат да го откријат растот на ревматските фактори во крвта со текот на времето.

 

Лекарот може да советува кој е најдобриот третман, но промените во животниот стил, како што е поздрава диета и редовна физичка активност, можат да помогнат во управувањето со болеста.

Дали ви се допадна нашата статија? Остави рејтинг на starвездите