Остеоартритис на коленото

Остеоартритис (остеоартритис) - Причина, третман и мерки

Остеоартритисот обично се појавува доцна во животот. Артрозата е дефинирана како «полека прогресивна моноартикуларна (или ретко, полиартикуларна) состојба што може да влијае на рацете и на големите тегови на зглобовите.Артрозата потекнува од грчкиот збор „артроза“ што значи зглоб. Кога зборувате за остеоартритис, ова значи заедничко носење во повеќето разговори. Движете се надолу за да видите повеќе видеа за вежбање со вежби кои можат да ја ублажат болката и дефект поради остеоартритис.

 

СОВЕТ: Многу луѓе со остеоартритис и артритис сакаат да користат специјално адаптирани ракавици за компресија (врската се отвора во нов прозорец) за подобрена функција во рацете и прстите. Овие се особено чести кај ревматолозите и оние кои страдаат од синдром на хроничен карпален тунел. Можеби има исто така влечи прсти og специјално адаптирани чорапи за компресија ако ви пречат вкочанети и болни прсти - веројатно hallux valgus (превртен палец).

 

Прочитајте и: 15 рани знаци на ревматизам

преглед на зглобовите - ревматски артритис

 ВИДЕО: 5 вежби за ткаенини против стеноза на 'рбетот (тесни нервни состојби во грбот)

Остеоартритис (остеоартритис) може да предизвика построги состојби во задниот дел што можат да предизвикаат иритација на епизодниот нерв. Ваквите тесни нервни состојби се познати и како стеноза на 'рбетот.

 

Овие пет вежби за истегнување и истегнување можат да ви помогнат да го одржите движењето на грбот и на тој начин да ги ослободите поткопаните нерви. Кликнете подолу за да ги видите вежбите.


Придружи се на нашето семејство и претплатете се на нашиот канал на YouTube за бесплатни совети за вежбање, програми за вежбање и здравствено знаење. Добредојдовте!

 

ВИДЕО: 5 јаки вежби против тесните нервни состојби во грбот како резултат на остеоартритис

Исто така е важно да ја зголемите јачината на подлабоките мускули на грбот за да ги ослободите задните зглобови. Во видеото подолу можете да видите пет вежби со јачина кои можат да ви помогнат да добиете посилен грб и со тоа да спречите понатамошно влошување. Програмата за вежбање треба да се направи четири пати неделно за оптимален ефект.

Дали уживавте во видеата? Ако ги искористивте од нив, навистина ќе ве цениме да се претплатите на нашиот YouTube канал и да ни давате палци на социјалните медиуми. Тоа многу ни значи. Голема благодарност!

 

Причина: Зошто имав остеоартритис?

Остеоартритис, познат и како остеоартритис или остеоартритис, е предизвикан од нормално носење на зглобовите и 'рскавицата - но, речејќи го тоа, постојат одредени болести на зглобовите и артритис кои можат да предизвикаат остеоартритис на порана возраст. Се разбира, постојат и одредени фактори на ризик за развој на остеоартритис, како што споменавме подоцна во статијата. 'Рскавицата е тој дел од зглобот што лежи како заштитен слој околу крајот на ногата. Во случај на тешко абење, оваа 'рскавица може да се разложи постепено и ризикувате да добиете контакт со коска до коска во зглобот.

 

Не дозволувајте остеоартритисот да ве спречи со секојдневните активности - Фотографии на Викимедија

Не дозволувајте остеоартритисот да ве спречи да размислувате за секојдневна активност - Фото Викимедија Комонс

Каде е најчест да се добие остеоартритис?

Остеоартритисот обично се развива во зглобовите кои носат тежина, како што се колената, вратот, колковите и долниот дел од долниот дел на грбот. Но, тоа е така Сите зглобови можат да бидат погодени од остеоартритис.

 

Прочитајте и: Може ли да вежбате во базен со топла вода против фибромијалгија

ова е како обуката во базен со топла вода помага при фибромијалгија 2 

 

 

Која е разликата помеѓу остеоартритисот и артритисот?

Остеоартритисот е нормално носење на зглобовите. Артритисот укажува на тоа дека имаме и воспалителен процес во зглобот, како на пример кај ревматоиден артритис. Некои типични симптоми на артритис се црвенило на кожата околу зглобот, јасно оток og значително намалено движење на зглобовите.

 

Кои се факторите на ризик за остеоартритис?

Зголеменото оптоварување може да ја зголеми можноста за остеоартритис / абење на зглобовите. Висока телесна тежина го зголемува ризикот од остеоартритис кај зглобовите кои носат тежина, како што се колкот, вратот и колената. Општо, големо оптеретување или повреда од спорт и работа исто така може да го забрза секој остеоартритис, и на пример, ракометарите имаат тенденција да развијат остеоартритис на колената поради повреди и повторувачки напор на тврди површини.

 

Тешката повторлива работа може да доведе до претходен остеоартритис - Фотографии на Викимедија

Тешката, повторувачка работа може да доведе до претходна артроза - Фото Викимедија комонс

 

Х-зраци остеоартритис:

Според "Компендиум за ревматологија»Од 1998 година, половина од оние над 65 години имаат остеоартритис на рендгенски преглед. Кога возраста се искачува над 75 години, 80% имаат наоди на остеоартритис на Х-зраци.

 

Прочитајте и: 5-те фази на остеоартритис (Како да се влоши остеоартритис)

5-те фази на остеоартритис

 Кои се вообичаени симптоми на остеоартритис?

Носењето на зглобовите може да предизвика симптоми во зглобовите во форма на вкочанетост на зглобовите og болки во зглобовите. Едно исто така искуство болка во погодениот зглоб а понекогаш и „мускулно чување“ во форма на тесни мускули / точки на активирање како резултат. Намаленото движење на зглобовите е исто така честа појава. Понекогаш со значителен остеоартритис исто така може да се доживее како да нозете се фаќаат едни против други поради недостаток на 'рскавица, т.н.бенгниса' Друга работа што може да се појави кај умерен до значаен остеоартритис е тоа што организмот спушта дополнителни нозе, т.н. 'вртења на коските'.

 

Превенција и третман на остеоартритис

Кога станува збор за остеоартритис, најдобро е да невдовица превентивна. Тешко е да се стори нешто, особено кога прво остеоартритисот е таму. Ако имате прекумерна телесна тежина, треба да се обидете да изгубите тежина затоа што ова ќе го намали оптоварувањето на зглобовите што носат тежина. Специфична обука исто така може да помогне во одложување на секој остеоартритис. Зглобна мобилизација изведена од хиропрактор или мануелен терапевт исто така има докажано клиничко дејство:

 

Мета-студија (French et al, 2011) покажа дека рачниот третман на остеоартритис на колкот има позитивен ефект во смисла на олеснување на болката и функционално подобрување. Студијата заклучи дека рачниот третман е поефикасен од обуката за третман на остеоартритис “.

 

Глукозамин сулфат во комбинација со хондроитин сулфат (Читај: „Глукозамин сулфат против абење?“) исто така покажаа ефект врз умерен остеоартритис на колената во поголема студија за собирање (Clegg et al., 2006).

Заклучокот беше:

„Глукозамин и хондроитин сулфат сам или во комбинација не ја намалија болката ефикасно кај целокупната група на пациенти со остеоартритис на коленото. Истражувачките анализи укажуваат на тоа дека комбинацијата на глукозамин и хондроитин сулфат може да биде ефикасна во подгрупата на пациенти со умерена до силна болка во коленото “.

 

Статистички значително подобрување од 79% (со други зборови, 8 од 10 подобрени) е забележано во групата на умерено до силно (умерено до силно) болно колено поради остеоартритис, но за жал ова беше од мало значење кога беа објавени резултатите од оваа студија. во медиумите. Меѓу другото, студијата беше споменато во Journalурналот на Норвешката медицинска асоцијација 9/06 под наслов „Глукозамин нема ефект врз остеоартритис“, иако имаше статистички значаен ефект врз подгрупа во студијата.

 

Прочитајте и: 8 Природни антиинфламаторни мерки против ревматизам

8 антиинфламаторни мерки против ревматизам

 Може да се праша дали авторот на статијата се потпирал само на статиите во дневниот печат или прочитал само половина од заклучокот од студијата. Еве докази дека глукозамин во комбинација со хондроитин сулфат има статистички значаен ефект во однос на плацебо:

Студија на глукозамин

Студија на глукозамин

објаснување: Во третата колона, го гледаме ефектот на глукозамин + хондроитин во комбинација наспроти ефектот на плацебо (таблети со шеќер). Ефектот е значаен бидејќи цртичката (дното на третата колона) не преминува 1.0 - ако тој преминал 1, ова укажува на нула статистичко значење и резултатот е невалиден.

 

Гледаме дека ова не е случај за комбинацијата глукозамин + хондроитин при третман на болка во коленото во подгрупата со умерена до силна болка, и прашања зошто на ова не е посветен поголем фокус во соодветните списанија и дневниот печат.

 

Прочитајте на: Глукозамин сулфат во третманот на остеоартритис? Ефикасно?

 

Препорачана самопомош при ревматска и хронична болка

Меки ракавици за компресија на саѓи - Фото Медипак

Кликнете на сликата за да прочитате повеќе за нараквиците за компресија.

- Многу луѓе користат арника крем за болка поради вкочанети зглобови и болни мускули. Кликнете на горната слика за да прочитате повеќе како арничакрем може да помогне во олеснување на дел од вашата болка.

 

  

Вежби против остеоартритис на колкот

Вежбање на мускулите на стабилност може да му помогне на телото да ги олесни зглобовите и интервертебралните дискови. Со тренирање и на силата во блиските мускули, како и со редовно изведување на вежби за движење - како што се прикажани подолу - можете да одржите добра циркулација на крвта и мускулна еластичност. Препорачуваме да се обидувате да ги правите овие или слични вежби секој ден.

 

ВИДЕО: 7 вежби против остеоартритис / Носете ги во колкот и грбот

Слободно можете да се претплатите нашиот канал на YouTube (кликнете овде) за повеќе бесплатни програми за вежбање и здравствено знаење.

 

Прочитајте повеќе: - Како јогата може да ја ублажи фибромиалгијата и хроничната болка

 

Остеоартритис на колк - Коксартроза

болка во колкот на предната страна

Прочитајте го главниот напис за остеоартритис на колкот тука (кликнете овде или на сликата погоре за да ја отворите главната статија за остеоартритис на колкот).

 

Што е хип артритис?

Зглобот на колкот се состои од приклучок на колкот, кој е дел од карлицата и бедрената коска на бедрената коска. И приклучокот за колкот и топката на колкот се "обложени" со мазна 'рскавица што обезбедува движењата да се случуваат со најмал можен отпор.

Остеоартритис (остеоартритис) во колкот е, како што сугерира името, промени во абењето и раскинувањето на зглобот на колкот, обично предизвикани од старост. Клиничарите понекогаш го користат терминот коксартроза. Медицинската историја и наодите на медицинскиот преглед ќе дадат силно сомневање за дијагнозата и може да се потврди со рендгенски преглед.
Зглобот на колкот е зглобот во телото каде што најчесто се јавува остеоартритис. Постарите пациенти честопати гледаат на рендгенско носење, но само мал дел од овие пациенти имаат симптоми. Значи, остеоартритисот откриен на Х-зраци не значи големи заболувања. 90% од пациентите постари од 65 години кои се жалат на болки во колкот имаат остеоартритис на зглобот на колкот. Секоја година, приближно. 6.500 протези на колк во Норвешка, од кои 15% се реоперации.

причина

Остеоартритисот е ослабувачка состојба која го уништува и расипува зглобот. Во почетокот, зглобната 'рскавица е уништена. Мазната површина што е помеѓу приклучокот на колкот и бедрената коска на бедрената коска на крајот ќе стане нерамна. При одење, се појавуваат "триење" во зглобот, што предизвикува болка. На крајот ќе има калцификати, мобилноста ќе биде послаба и зглобот ќе стане поцврст.
Постои разлика помеѓу примарните (поврзани со возраста) и секундарните зглобови на колкот. Следниве услови ја зголемуваат можноста за појава на секундарна остеоартритис на колкот: дебелина, претходни фрактури на колкот или бедрената коска, вродени малформации на колкот и воспаление на зглобот на колкот.

 

симптоми

Болката постепено се развива во препоните и предната и страната на бутот. Болката често зрачи надолу до коленото. Болката често доаѓа кога ќе почнете да пешачите. Тие стануваат помалку интензивни по одењето неколку секунди или минути, но потоа се влошуваат по некое време. Многу стрес на нозете ја зголемува болката. Постепено, болката се развива во мирување и навечер. Во текот на ноќта болка состојбата измина далеку. Растојанието за одење станува пократко, пациентот се лизга и мора да користи трска.

 

СЛЕДНА СТРАНА: - 5-те фази на кенартроза (како се влошува отегалниот остеоартритис)

5-те фази на остеоартритис

Кликнете на сликата погоре за да преминете на следната страница. Инаку, следете нè на социјалните медиуми за дневни ажурирања со бесплатни здравствени знаења.

 Логото на Youtube е малоСледете го Vondt.net на YOUTUBE

(Следете и коментирајте ако сакате да направиме видео со специфични вежби или елаборации за точно ВАШИТЕ теми)

логото на фејсбук малСледете го Vondt.net на FACEBOOK

(Ние се обидуваме да одговориме на сите пораки и прашања во рок од 24-48 часа. Исто така можеме да ви помогнеме да ги интерпретирате одговорите на МРИ и слично.)

 

Најчесто поставувани прашања за остеоартритис

Слободно можете да ни поставите прашање во делот за коментари подолу или преку нашите социјални медиуми.

 

 извори:

 1. Француски, HP. Мануелна терапија за остеоартритис на колкот или коленото - систематски преглед. Човекот Тер. 2011 април; 16 (2): 109-17. doi: 10.1016 / j.math.2010.10.011. Epub 2010 13 декември.
 2. „Компендиум за ревматологија“, 1997-98. Оддел за ревматологија, болница во Хакленд. Novartisserien, faghefte nr.1, 1997. Професор Ханс-Јакоб Хага.
 3. Clegg DO, Reda DJ, Harris CL, Klein MA, O'Dell JR, Hooper MM, Bradley JD, Bingham CO 3rd, Weisman MH, Jackson CG, Lane NE, Cush JJ, Moreland LW, Schumacher HR Jr, Oddis CV, Wolfe F, Molitor JA, Yocum DE, Schnitz TJ, Furst DE, Sawitzke AD, Shi H, Brandt KD, Moskowitz RW, Williams HJ. Глукозамин, хондроитин сулфат и двата во комбинација за болна артроза на колената. N Engl J Med. 2006 23 февруари; 354 ​​(8): 795-808.

 

Најчесто поставувани прашања:

 

Кој е друг збор за абење на коленото?

Друг збор за абење на колено е артроза на колената. Остеоартритис значи абење во зглобовите и 'рскавицата. Ова абење може да биде поврзано со возраста или во поретки случаи поврзани со траума (остеоартритисот може побрзо да се развие во повреден зглоб - на пример, ракометарите имаат зголемена инциденца на абење на коленото).

 

Кои се причините за артроза на зглобовите?

Објаснувањето и информациите за причините за остеоартритис во зглобовите ќе ги најдете во делот „причина“ повисоко во статијата.

 

Каква врска имаат артрозата и азотен оксид? Може ли азотен оксид да третира артроза?

Азотниот оксид е токсичен гас формиран за време на метаболизмот на L-аргинин со синтеза на азотен оксид (NOS). Зголемено присуство на азотен оксид може да се забележи кај артроза и абење на зглобовите. При голтање на NG-монометил-т-аргинин, забележано е намалување на азотен оксид, а со тоа и помали оштетувања и воспаленија во областите (прочитајте повеќе ја) Не, азотен оксид не може да го третира остеоартритисот.

 

Дали може да добиете артроза на колк поради работа?

Да, може да развиете остеоартритис на колкот на работното место - особено занимањата што ставаат голема тежина на зглобовите на колкот ја зголемија инциденцата на абење на зглобовите и артроза. Како што споменавме порано во статијата:

Висока телесна тежина го зголемува ризикот од остеоартритис кај зглобовите кои носат тежина, како што се колкот, вратот и колената. Општо, големо оптеретување или повреда од спорт и работа исто така може да го забрза секој остеоартритис, и на пример, ракометарите имаат тенденција да развијат остеоартритис на колената поради повреди и повторувачки напор на тврди површини.

18 одговори
 1. Ингер вели:

  Имам остеоартритис во рацете и стапалата и затоа примав хемотерапија во форма на таблети: методекстрат, која ја земам еднаш неделно. Но, се повеќе ми се гади како што одминуваат неделите, набрзо чувствувам дека немам сила. Не е запознаен со оваа подготовка. Потоа се прашувам дали некој има - или користел такви таблети и може да каже за какви било несакани ефекти и како тие имаат ефект врз можниот остеоартритис. Ги користам веќе 8 недели..

  одговорите
  • Ида Кристин вели:

   Здраво Ингер. Го видов твојот коментар и сакав само да дадам коментар. И мајка ми добива хемотерапија за тоа (и псоријаза). Цело време многу се бореше со гадење. Потоа го примила цитотоксичниот лек во форма на инјектирање и се ослободила од мачнините. Можеби нешто за што можете да разговарате со вашиот лекар?

   одговорите
  • Анонимен вели:

   Дали тогаш земаш фолна киселина со метотрексат? Тие треба да спречат несакани ефекти како гадење.

   одговорите
 2. Karin вели:

  Здраво. По 15 години како поранешен инструктор по аеробик, развив полиартроза.

  Покажа остеоартритис на двете колена, колкот, палецот, прстите, рамото, вратот и долниот дел на грбот. Има промени и Кјари и Модиќ во грбот. Вкочанети три зглобови по спондилолиза како 19-годишник. Три пати е опериран и „исчистен“ во колената. Последен пат тотална синовектомија прибл. пред две години. Кондроматоза и хондрокалциноза потоа беа откриени на двете колена. Тоа се две дијагнози за кои не добивам соодветна информација од лекар/ортопед. Изгледа дека не сакаат баш да се занимаваат со тоа... Можеби затоа што не е сосема нормално?

  Не знам, но не мислам дека добивам соодветен совет и обука. Ортопедот кој последен пат ме опери рече дека коленото навистина е „луто“ и дека е автоимуно. Ревматолозите велат нешто друго, па малку е тешко да се поврзам со ова и што да правам. Се чини дека малку знаат за двете дополнителни дијагнози. Потребно е малку пред да добијам воспаление на приклучоците на тетивите и оток/болка. Тоа го прави тренингот тежок и непредвидлив.

  Имав помош од мануелен терапевт, но таа имаше три породилно отсуство за четири години, така што не беше толку лесно да се следи континуирано... Сега одете кај добар физиотерапевт и внимателно се обидуваме со тренинг за сила.

  Можете ли да дадете некој совет во врска со обуката или третманот? Или знаеш некој што има познавање за хондрокалциноза? Се што сакам е безболно секојдневие и да се одложуваат протезите што подолго.

  Благодарен за советот и придонесот.

  одговорите
  • Томас v / vondt.net вели:

   Здраво,

   Не, во право си - хондроматозата и хондрокалцинозата не се вообичаени дијагнози и имаат донекаде нејасни клинички упатства. Затоа, тешко е да се справат со ортопедите со кои сте биле во контакт.

   Како што знаете, автоимуната болест значи дека сопствениот имунолошки систем на телото се напаѓа себеси - во вашиот случај, се чини дека ги напаѓа зглобовите и 'рскавицата, како кај ревматоидниот артритис.

   Без да ве видиме лично, ќе биде невозможно да ви дадеме некој конкретен совет и придонес. Особено ако се земе предвид колку е комплицирана вашата секојдневна болка. Без да ве видиме клинички, за жал не можеме да кажеме ништо друго освен дека ве охрабруваме да продолжите во клиниките кои исто така имаат висок фокус на обуката, како и на физикална терапија.

   Но, ако сакате некои погенерализирани вежби за обука, тогаш секако можеме да ви помогнеме во тоа. Дали има нешто за што ви треба помош?

   Среќно и добро закрепнување!

   одговорите
   • Вигдис вели:

    Ви благодариме за одговорот. Општите совети за обука за остеоартритис не функционираат толку добро. Сега добивам помош од физиотерапевт каде што започнуваме со две машини за јачина на нозете за да видиме што можам да поднесам. Дали земавте преса за нозе со прилично тежок товар и речиси статичен понекогаш и досега помина добро. Од друга страна, тренинзите во базен на ниво на „старата дама“ ми задаваат голема болка потоа! Рарт. И пешачам многу, но најдобро функционира на изедначена земја. Значи не е незгодно како што се препорачува. Така, сега продолжувам да тестирам тренинзи за сила сè додека ми оди добро. Целта е да имаме подобро секојдневие и да ги одложиме протезите на коленото што подолго.

    Посакувам да разговарам со некој што знае за овие две необични дијагнози, бидејќи ова исто така има врска со времето и советите за протезите на колената. Обичните ортопеди ја тестираат вкочанетоста на зглобовите, но јас имам хипермобилни зглобови и не сум се вкочанила, па потоа мислат дека „не е толку лошо“. Но, тие не ја чувствуваат болката и не го гледаат отокот кога ќе се појават проблемите. Живеев со ова повеќе од десет години, тоа не дојде постепено, туку одеднаш. Како што можете да видите, јас не сум во рамките на стандардот А4 и затоа чувствувам дека не ја добивам потребната помош.

    Со тоа нема да се занимаваат ниту ортопеди ниту ревматолозите, а на некој начин станува дополнителен товар. Дали знаете некој што има некакви сознанија за хондрокалциноза или хондроматоза, многу ме интересира да знам. По можност преку е-пошта ако има подобро место за контакт. ?

    одговорите
    • Томас v / vondt.net вели:

     Здраво повторно,

     Ок, ви препорачуваме да продолжите со она за што се чувствувате добро. Случајот ти е, како што велиш, не целосно А4. Хипермобилноста може да се тестира преку Beighton Score Hypermobility Test - дали некогаш сте направиле овој или слични тестови за хипермобилност?

     Ќе ви кажеме дали ќе наидеме на некој стручњак за вашата спомената тема и дали ќе слушнеме за некој стручњак за хондрокалциноза и хондроматоза.

     одговорите
 3. Берит Хегеланд вели:

  Дали има кеси со слуз и добиваат бурзитис на протезата на коленото зглоб?

  одговорите
  • Николај v / vondt.net вели:

   Здраво Берит,

   За жал, не го разбираме вашето прашање овде. Можете ли да напишете малку повеќе комплементарни?

   Благодарам однапред.

   Со почит.
   Николај

   одговорите
 4. Герд Валкве вели:

  Една недела по 2 инјекции на кортизон, добив болки во мускулите во телото. Ја поднел со ортопед/физиотерапевт, тој претходно не слушнал за тоа. По инјекцијата кортизон бр.3 имав изразена болка во рацете и нозете. Дали сè уште може да биде несакан ефект?

  одговорите
 5. Anita вели:

  Имам остеоартритис во пределот на палецот на двете раце. Оперирана е три пати. Минатиот пат ми вметнаа вештачки дел од тетивата меѓу моите чкрипечки нозе.

  одговорите
 6. Anne вели:

  Има добар ефект на возење велосипед во теретана и има завој за колената што се користи ноќе.

  одговорите
 7. Ерна Мари вели:

  Здраво.
  Има откриено остеоартритис на прстите на рацете, нозете, долниот дел на грбот и колената. Има добиено протеза за колено на левото колено во 2016 година и тренира 2-3 дена неделно. Од -18 февруари учествува во „групна обука за рехабилитација“. Ова е неверојатно добро за мене. Без вежбање веднаш забележувам вкочанетост во зглобовите. Многу чини да тренирате во фитнес центар, но тоа е инвестиција во сопственото здравје.

  одговорите
 8. Берит вели:

  Имам тип на атаксија, РА и остеоартритис на вратот. Сега се сомневате во остеоартритис на колкот поради болка во долниот дел на грбот и колкот. Го држи со КТ, не сака МРИ. Кога е релевантна операцијата? Обидувајќи се да вежбате малку дома. Не поднесува физиотерапија поради постојан замор. Имам 67 години и сум во очај.

  одговорите
 9. Лин вели:

  Здраво . Многу ми пречеше што имам болки во зглобовите, прстите (над и под раката), стапалата, глуждовите и под колената. Вака е веќе некое време. Може да се каже и дека ова се влошува со студ, тогаш е уште полошо. Имате идеја што е тоа?

  одговорите
 10. Стајнер вели:

  Дијагностициран ми е полиартроза. Започна со колкот кој беше малку болен кога се истегна пред 4 години. Експерт брзо излезе со дијагноза по тест за подвижност на едниот колк, но тој во кој немав болки. Оттогаш имам болки речиси по целото тело. Станувам глупо затоа што никаде не добивам одговор. Прстите се вкочанети наутро, долниот дел на грбот. Има нешто во задниот дел на долниот дел на грбот што цело време малку боли. Колковите мачат, не се многу болни, но се забележуваат. Во ред, може да е полиартроза.

  Но, тогаш: Еден ден, болки во двата зглобови, и палците и глуждот. Два дена подоцна, вкочанети во двата зглобови и едниот палец. Така многу болат рамениците неделата потоа, два дена подоцна имам болки во тетивите околу лактите и палецот. Потоа може да имам периоди на вкочанет врат и ч .. главоболка. Потоа го ротираме сето тоа и го земаме во обратен редослед.

  Морам редовно да го земам Вимово затоа што ако пресечам ме фаќа треска по целото тело, ме болат мускулите на грбот и целото тело ме боли и „гнили“. Исто така, се борам со неверојатен замор, слаба меморија, отсекување на јазикот кога се уморувам или се нервирам.

  Читав статија од едно или друго здружение за симптомите на фибромијалгија, звучеше на место со исцрпеност, меморија, јазичен шум и дека доаѓа и си оди.

  Немам чувство дека нешто е „носено“, што го потврдуваат и сликите. Имам чувство дека нешто ми тече околу телото и дека ми се собира околу зглобовите (звучи глупаво, но така ми е). Единствено каде што боли е во колковите и долниот дел од грбот/задникот (ледените зглобови) .. Докторите веќе не се мачат да ме слушаат, кажале полиартроза. Тие не можат да ми одговорат на сето ова лебдечки. Тренирам хокеј на мраз цела година, како и моето момче, но веќе не можам да ја поднесам навиката да го гледам. Малку замрзнување е смрт.. цели тела се собираат и стануваат вкочанети.

  Дали е активен крабат од 52 години, со приватен спортски тим, ни секунда не седи мирен, воопшто нема вишок килограми.

  Ова е полиартроза ..?

  одговорите

Оставете одговор

Сакате да се приклучат на дискусијата?
Се чувствуваат слободни да придонесе!

Остави коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *