ревматизам-дизајн-1

ревматизам

Ревматизмот е термин за чадор кој вклучува состојби кои предизвикуваат хронична болка во зглобовите и сврзното ткиво.

Постојат над 200 видови на ревматизам.

Како што споменавме, зглобовите, сврзното ткиво и мускулите најчесто се погодени од ревматизам, но важно е да се знае дека ревматските дијагнози можат да влијаат и на кожата, белите дробови, мукозните мембрани и другите органи. - зависи од каков вид на ревматска дијагноза станува збор. Слободно можете да не контактирате на нашата Фејсбук страница ако имате влез или коментари.

Засегнати? Придружи се на групата Фејсбук «Ревматизам - Норвешка: Истражување и новости»За најновите ажурирања за истражување и пишување медиуми за ова нарушување. Тука членовите можат да добијат помош и поддршка - во сите периоди од денот - преку размена на сопствени искуства и совети.

Бонус: На дното на статијата, ќе најдете видео за обука со вежби прилагодени за оние со ревматизам на меките ткива.Различни видови на ревматизам?

Претходно, пред истражувањето и неодамнешното знаење да ни дадат подобар увид во тоа што навистина значи ревматизам, ревматизмот беше грубо генерализиран и „ставен под чешел“ - но сега знаете дека е важно да откриете за каков вид ревматизам станува збор, за да можете да добиете оптимален третман и помош.

Обично правиме разлика помеѓу не-автоимуни и автоимуни ревматски дијагнози. Фактот дека ревматската дијагноза е автоимуна значи дека сопствениот имунолошки систем на организмот ги напаѓа сопствените клетки. Пример за ова е Seagrass болест, каде што белите крвни клетки ги напаѓаат лакрималните жлезди и плунковните жлезди, што пак доведува до сувост на очите и сувост на устата.

Автоимуни ревматски нарушувања?

Како што споменавме, ревматските нарушувања исто така можат да бидат автоимуни. Некои од најчестите форми на автоимуни ревматски нарушувања се системски лупус еритематозус, ревматоиден артритис (артритис), малолетнички артритис, синдром на Сјагрен, склеродермија, полимиозитис, дерматомиозитис, болест на Бешет, синдром на Ридер и псоријатичен артритис.

7 најпознати форми на ревматизам

Точно е дека некои форми на ревматски нарушувања се попознати и распространети кај норвешката популација - и во однос на општото ниво на знаење, но и до степенот до кој луѓето се засегнати. Можеби најпознатите дијагнози се ревматоиден артритис (артритис), анкилозен спондилитис (порано познат како Бехтеревс), фибромијалгија (Bløtvevsrevmatisme) артроза (Остеоартритис), гихт, лупус og Seagrass болест.

Остеоартритис на коленото

- Овде гледаме пример за артроза во коленото. Остеоартритисот главно влијае на зглобовите кои носат тежина.Општи симптоми на ревматизам

 1. Болка или болка - обично се забележува во или во близина на еден или повеќе зглобови
 2. Болка при движење на погодената област
 3. Олеснување на притисокот со допир или палпација
 4. Вкочанетост и намалена подвижност - особено по периоди на мирно седење
 5. Олеснување на симптомите со лесно вежбање / активност, но се влошува со напорно вежбање
 6. Влошени симптоми на временските промени. Особено при спуштање на барометарскиот притисок на воздухот (против слаб притисок) и зголемена влажност
 7. Олеснување при загревање на погодената област. На пр. со топла бања.

Забележуваме дека не сите ревматски нарушувања ги имаат овие симптоми и дека многу ревматски дијагнози имаат и свои, поконкретни симптоми. Сепак, вообичаено е луѓето со ревматизам да пријават најмалку четири од седумте симптоми споменати погоре. Типичната опишана болка во ревматизмот е „длабока, болна болка“.

Други симптоми што можат да се појават вклучуваат:

анемија (Низок процент на крв)

Тешкотиите движење (Одење и општо движење може да биде тешко и болно)

дијареа (Честопати поврзано со црево воспаление)

Слаб фитнес (Често секундарно дејство како резултат на недостаток на движење / вежбање)

Слаб сон (Намалениот квалитет на сонот и будењето е прилично чест симптом)

Лошо здравје на забите и проблеми за џвакање

Промени во крвниот притисок

Фебер (Воспалението и воспалението можат да предизвикаат треска)

оток

кашлица

Висок CRP (Индикација за инфекција или воспаление)

Висок ритам на срцето

Студени раце

вилицата болка

чешање

Низок метаболизам (на пример, во комбинација со тироидитис на Хашимото)

стомачни проблеми, (Воспалителните процеси можат да придонесат за стомачни проблеми и болки во стомакот)

Помала флексибилност (Помала подвижност во зглобовите и мускулите)

период грчеви (Артритисот и артритисот можат да бидат погодени од хормонални фактори)

сува уста (Често се поврзани Seagrass болест)

Утринска вкочанетост (Многу форми на артритис можат да предизвикаат вкочанетост наутро)

мускулна слабост (Артритис / артритис може да доведе до губење на мускулите, оштетување на мускулите и намалена јачина)

Болка во вратот и вкочанет врат

прекумерна тежина (Често секундарно дејство како резултат на неможноста за движење)

болки во грбот

вртоглавица (Вртоглавица може да се појави во различни форми на артритис и состојби во зглобовите, што може да биде секундарно на тесни мускули и вкочанети зглобови)

цревни проблеми

замор

исцрпеност (Поради тековните процеси во организмот, луѓето со артритис честопати можат да се чувствуваат исцрпени и многу уморни)

осип

Губење на тежината (Несакано слабеење може да се појави кај артритис)

Болка и преосетливост (Зголемена нежност на допир што не треба да биде болно може да се појави кај артритис / артритис)

око Воспалението

Земени заедно или сами, овие симптоми можат да доведат до значително намален квалитет на живот и функционирање.артритис2

Третман на ревматизам и артритис

Не постои директен лек за ревматизам и артритис, но има и олеснување на симптомите и дисфункционални мерки - како што се физикална терапија, физиотерапија, прилагодено хиропрактично лекување, промени во животниот стил, совети за исхраната, медицински третман, поддршка (на пр. ракавици за компресија) и хирургија / хируршка интервенција.

совети: Едноставна и секојдневна промена за многумина е употребата на специјално адаптирани ракавици за компресија og компресија чорапи (линковите се отвораат во нов прозорец) - тие всушност можат да придонесат за зголемена циркулација на крв во вкочанети прсти и болни раце, а со тоа да помогнат во одржувањето на функционалноста во секојдневниот живот.

Список на различни методи на лекување кои често се користат за ревматизам

- Електричен третман / Тековна терапија (ТЕНС)

- Електромагнетна обработка

- Физички третман и физиотерапија

- Ласерски третман со ниски дози

- Промени во животниот стил

- Хиропрактична заедничка мобилизација и хиропрактик

- Совети за исхраната

- третман на ладно

- Медицински третман

- Операција

- Поддршка на споеви (на пр. Шини или други форми на заедничка поддршка)

- Болен одмор и одмориe

- Третман на топлина

Електричен третман / Тековна терапија (ТЕНС)

Голема студија за систематско прегледување (Кохран, 2000) заклучи дека енергетската терапија (ТЕНС) е поефикасна во управувањето со болката на артритисот на колената отколку плацебо.

Електромагнетно лекување на артритис / артритис

Пулсираната електромагнетна терапија се покажа ефикасна против болки во артритис (Ганесан и др., 2009).

Физички третман и физиотерапија при третман на артритис / артритис

Физичкиот третман може да има добар ефект врз погодените зглобови и исто така може да доведе до зголемена функција, како и подобар квалитет на живот. Адаптирани вежби и вежби обично се препорачуваат за одржување на здравјето на зглобовите и целокупното здравје на лицето.

Ласерски третман со ниски дози

Студиите покажаа дека ласерот со мала доза (исто така наречен антиинфламаторно ласер) може да работи на намалување на болката и подобрување на функцијата во третманот на артритис и остеоартритис. Квалитетот на истражувањето е релативно добар.Промени во животниот стил и артритис

Помагање на нечија тежина, вежбање правилно и не помалку важно за јадење може да биде многу важно за квалитетот на оној што е зафатен од артритис.

На пример, зголемената тежина и прекумерната тежина може да доведат до уште поголем стрес за зафатениот зглоб, што пак може да доведе до поголема болка и послаба функција. Инаку, на оние со артритис често им се советува да престанат со пушење тутунски производи, бидејќи тоа е поврзано со послабата циркулација на крвта и способноста за поправање.

Прирачник за мобилизација на зглобовите и хиропрактика при артритис

Прилагодената заедничка мобилизација го покажа тоа заедничка мобилизација изведена од хиропрактор (или мануелен терапевт) има докажано клиничко дејство:

„Мета-студија (француски et al, 2011) покажа дека рачниот третман на остеоартритис на колкот има позитивен ефект во смисла на олеснување на болката и функционално подобрување. Студијата заклучи дека мануелната терапија е поефикасна од вежбањето при третман на нарушувања на артритис “.

Диететски совети за артритис

Со оглед на тоа што воспалението (воспалението) е често вклучено во оваа дијагноза, важно е да го насочите конзумирањето на вашата храна антиинфламаторна храна и диета - и не само што избегнувајте про-инфламаторни искушенија (висока содржина на шеќер и ниска хранлива вредност).

Глукозамин сулфат во комбинација со хондроитин сулфат (Читај: „Глукозамин сулфат против абење?“), исто така, покажа ефект против умерена остеоартритис на колената во поголема здружена студија (Клег и сор., 2006). На списокот подолу, поделивме храна што треба да јадете и храна што треба да ја избегнувате ако имате артритис / артритис.

боровинки кошница

Храна што се бори против воспалението (храна што треба да се јаде):

Бобинки и овошје (на пример, портокал, боровинки, јаболка, јагоди, цреши и гаџи-бобинки)
Задебелена риба (на пр. Лосос, скуша, туна и сардини)
Гуркемие
Зелен зеленчук (на пр. Спанаќ, зелка и брокула)
Ингефер
Кафе (неговото антиинфламаторно дејство може да помогне во борбата против воспалението)
Ореви (на пр. Бадеми и ореви)
Оливеноjeе
Омега 3
домати

оригано масло

Да се ​​заклучи малку за храна што треба да се јаде, може да се каже дека диетата треба да биде насочена кон таканаречена медитеранска диета, која има голема содржина на овошје, зеленчук, ореви, интегрални житарки, риби и здрави масла.

Се разбира, таквата диета ќе има многу други позитивни ефекти - како што е поголема контрола врз тежината и генерално поздрав секојдневен живот со поголема енергија.

Храна што ги зголемува воспалителните реакции (храна за да се избегне):

Алкохол (на пр. Пиво, црвено вино, бело вино и духови)
Преработено месо (на пр. Не-свежо месо од месо кое поминало низ неколку вакви процеси на зачувување)
Brus
Длабоко пржена храна (помфрит и слично)
Глутен (многу луѓе со артритис реагираат негативно на глутен)
Производи од млеко / лактоза (Многумина веруваат дека млекото треба да се избегнува ако сте погодени од артритис)
Рафинирани јаглени хидрати (на пр. Лесен леб, тесто и слично печење)
Шеќер (Висока содржина на шеќер може да предизвика зголемено воспаление / воспаление)

Гореспоменатите групи на храна, според тоа, се едни од оние што треба да се избегнат - бидејќи овие можат да ги влошат симптомите на артритис и артритис.

Студено лекување и артритис (артритис)

На општа основа, се препорачува да се третираат настинки во симптомите на артритис. Ова се должи на фактот дека студот ги смирува воспалителните процеси во областа. Сепак, вреди да се спомене дека не секој реагира добро на ова.

Масажа и артритис

Масажата и работата на мускулите можат да имаат ефект на ублажување на симптомите врз затегнатите мускули и вкочанетите зглобови.Лекови и лекови за артритис / артритис

Постојат голем број на лекови и лекови кои се дизајнирани за лекување на симптоми на артритис и артритис. Најчеста постапка е да се започне со лекови кои имаат најмалку негативни несакани ефекти, а потоа да пробате посилни лекови ако првите не работат како што треба.

Типот на лекови што се користи варира во зависност од видот на артритис / артритис со кој лицето е заболено. Вообичаени лекови против болки и лекови доаѓаат во форма на таблети и како таблети - некои од најчестите што се користат се парацета (парацетамол), ибукс (ибупрофен) и опиети.

Во третманот на ревматски артритис се користи и таканаречен антиревматски лек наречен Метотрексат - ова едноставно работи директно против имунолошкиот систем и доведува до подоцнежно напредување на оваа состојба.

Операција за артритис / артритис

Во одредени форми на ерозивен артритис, т.е. артритис состојби кои ги расипуваат и уништуваат зглобовите (на пр. Ревматски артритис), можеби е неопходно да се заменат зглобовите ако тие стануваат толку оштетени што веќе не работат.

Се разбира, ова е нешто што не го сакате и треба да биде последно средство поради ризици од хирургија и хируршки процедури, но што може да биде исклучително неопходно во некои случаи.

На пример, операцијата за протетика на колкот и коленото е релативно честа појава поради артритис, но за жал не е никаква гаранција дека болката ќе исчезне. Неодамнешните студии се сомневаат во тоа дали операцијата е подобра отколку само вежбањето - а некои студии исто така покажаа дека прилагодената обука може да биде подобра од хируршката интервенција.

Во многу случаи, кортизонот ќе биде тестиран пред да замине на драстична операција.

Болен одмор и артритис

Во цветната фаза на артритис и артритис, боледување и одмор може да бидат неопходни - често во комбинација со третман. Напредокот на болест ќе варира и невозможно е да се каже нешто специфично за тоа колку долго артритисот ќе биде болен пријавен.

Тоа е НАВ што е организаторско тело заедно со боледување. Доколку состојбата се влоши, тоа може да предизвика лицето да не биде во можност да работи, да стане инвалид, а потоа да зависи од пензијата за инвалидитет / инвалидност.

Термички третман и артритис

На општа основа, се препорачува да се третираат настинки во симптомите на артритис. Ова се должи на фактот дека студот ги смирува процесите на воспаление во областа - топлината може да работи на спротивна основа и да го зголеми процесот на воспаление кон погодениот зглоб.

Ова се вели, честопати се препорачува да се користи топлина во близина на мускулни групи за олеснување на симптомите на тесни, болни мускули. Се разбира, тоа не значи дека артритисот и југот не одат заедно, но ефектот на потопли удари насочени кон артритис и артритис веројатно работи на многу нивоа што придонесува за зголемена физичка и ментална благосостојба.

Вежби и обука за оние со ревматизам

Адаптирана обука во базен со топла вода, со вежба бендови или малото оптеретување може да биде многу корисно за оние со ревматизам - и многу се препорачува. Патувањата по нерамен терен се исто така добар начин да се остане во форма. Исто така препорачуваме да изведувате дневни вежби за истегнување и движење - како што е прикажано на видеото подолу.

ВИДЕО: 17 вежби против полимиалгија ревматизам

Полимиалгија ревматизам е ревматско нарушување кое се карактеризира со воспалителни реакции и болка во вратот, рамената и колковите. На видеото подолу, хиропракторот и терапевтот за рехабилитација Александар Андорф прикажува 3 различни програми за обука - по една за секоја од најчестите области - со вкупно 17 вежби.

ВИДЕО: 5 Вежби за движење за оние со фибромијалгија

Да се ​​знае прилагодени вежби за мобилност прилагодени на оние со фибромијалгија е многу важно. Видеото подолу покажува пет нежни вежби кои можат да ви помогнат да одржите подвижност, циркулација и да ја ублажите болката.

Придружи се на нашето семејство и претплатете се на нашиот канал на YouTube (кликнете овде) за бесплатни совети за вежбање, програми за вежбање и здравствено знаење. Добредојдовте!

Прочитајте и: 7 вежби за ревматика

Дали имате прашања во врска со статијата или ви требаат повеќе совети? Прашајте не директно преку нашата страница на Фејсбук или преку полето за коментари подолу.

Сподели Слободно можете да го зголемите знаењето за ревматизам

Знаењето кај пошироката јавност и здравствените работници е единствениот начин да се зголеми фокусот кон развој на нови истражувања и методи на лекување за дијагностицирање на ревматски болки. Се надеваме дека ќе одвоите време да го споделите ова понатаму во социјалните мрежи и да кажете благодарност однапред за вашата помош. Вашето споделување значи многу за оние кои се погодени.

Слободно можете да го притиснете копчето погоре за да ја споделите објавата понатаму. Искрена благодарност до сите кои споделуваат.

СЛЕДНА СТРАНА: - ОВА треба да знаете за фибромијалгија

фибромијалгија

Кликнете на сликата погоре за да преминете на следната страница.

Препорачана самопомош за ревматизам

 1. Употреба на Бучава за компресија (Врската се отвора во нов прозорец).
 2. Употреба на Крем за арника (кои ова) или балсам за топлина против болки во зглобовите и мускулите.

Ве молиме, поддржете ја нашата работа следејќи нè и споделувајќи ги нашите статии на социјалните мрежи:

Логото на Youtube е мало- Ве молиме следете го Vondt.net на YOUTUBE

логото на фејсбук мал- Ве молиме следете го Vondt.net на FACEBOOK

Фотографии: Викимедија Комонс 2.0, Криејтив комонс, слободен стил и доставени придонеси за читателот.

19 одговори
 1. Лин вели:

  Дали е тоа така што артритисот може да доведе до остеоартритис? Направив магнетна резонанца на карлицата оваа пролет и таму најдоа наоди компатибилни со артритис во зглобовите на ИС (како и пролапс во грбот). Новата студија за снимање неодамна, КТ, покажа остеоартритис. Зошто и двете не се прикажани? Дали е вистина дека МРИ може да покаже претходни промени? Долго време се борам со вкочанетост и болки во грбот и карлицата (надолу кон задникот), колената, колковите, глуждовите, вратот и рамената. Инаку имам и воспаление во колкот, хипермобилни зглобови на глуждовите и нишање наназад. Јас сум во моите рани 30-ти и мислев дека постарите луѓе добиле остеоартритис.

  одговорите
  • Томас v / Vondt.net вели:

   Здраво Лин,

   Воопшто не е невообичаено луѓето во нивните 30-ти да имаат остеоартритис / остеоартритис. Особено не земајќи предвид дека имате пролапс во долниот дел на грбот, што укажува на тоа дека имало одредено оптоварување на компресија на вас со текот на годините - и дека тоа постепено резултирало со пролапс на дискот.

   Артритис едноставно значи воспаление на зглобот и често може да се појави во зглобовите кои исто така се погодени од остеоартритис. Веројатно е дека имате помала апсорпција на шок поради дисфункционалниот интервертебрален диск што значи дека има поголем притисок врз зглобовите и фасетните зглобови во областа - што пак може да доведе до зголемена инциденца на абење.

   одговорите
   • Лин вели:

    Ви благодарам многу за брзиот одговор.

    Кажано е дека можеби имам артритис/спондилитис. Ова беше пред да направам КТ. Дали може да се замисли наодите да се должат на пролапсот а не на пр. Покајание што е спомнато? Или може да се должи и на пролапс и на ревматска болест? Имам осип на Anti-CCP, но не и HLA-B27. Која активност е добро да се прави? Пливање?

    одговорите
    • Томас v / Vondt.net вели:

     Здраво Лин,

     Тоа е сосема можно.

     Вежбите кои често се препорачуваат се елипсовидна машина и пливање - како и тренинг со топла вода доколку имате пристап до тоа. Исто така, можно е да има понуда во ваша близина - прилагодена на оние со ревматски заболувања - доколку се консултирате со општината.

     одговорите
 2. Хариет Нордгард (NORDKJOSBOTN) вели:

  Треба да биде задолжително кога ќе заболите од ваква болест, да добиеме таков рецепт како овој од докторот. Мислам дека ова беше одлично!

  одговорите
  • HC вели:

   Хеи!

   Има болки во грбот, колковите и рамото.

   На моменти имам болки и во зглобовите на прстите и зглобовите. Имам 36 години. Тоа ми пречи многу години и сега болката е толку интензивна што морав да го прашам докторот дали не може дополнително да ме упати за да дознаам што не е во ред.

   Му беше кажано дека нема многу што може да биде. Со порака да отидете на физиотерапевт и да земете брексидол. Само поминав 2 недели на волтарен и не мислам дека помогна многу. Лекарот земал примероци од крв пред шест месеци.

   Добив позитивен резултат на нешто што отиде на зглобовите. Покрај тоа, одам на лекови за крвен притисок. Дали треба да бидам сигурен дека докторот мисли дека нема ништо лошо со мене? Имам болки до таа мера што ми е невозможно да работам и да возам кола. Болката се влошува со седење и лежење. Станува малку подобро кога се движам, но тие брзо се враќаат. Поради тоа е на боледување неколку пати годишно. Дали да одам на приватен ревматолог? Мислам дека ова беше ужасно скапо. Се надевам дека ќе ме направиш помудар.

   одговорите
   • Николај v / Vondt.net вели:

    Здраво HC,

    Ова звучи и фрустрирачко и изнемоштено. Да се ​​фрли наоколу како топка за фрлање на тој начин може навистина да влијае на психата и целокупното здравје.

    1) Што е со тренинзите и вежбите? Дали вежбате редовно? Кои форми на вежбање функционираат за вас?

    2) Пишуваш дека тестовите на крвта биле позитивни на нешто што имало врска со зглобовите? Овде можете да побарате од него копија од резултатите од тестот на крвта - ако има позитивен резултат, постои силна индикација дека може да продолжите на ревматолошки преглед.

    3) Треба да размислите да одите кај друг примарен контакт (хиропрактик или рачен терапевт) кој исто така има право да биде упатен на ревматолошки преглед. Овие две професионални групи, исто така, имаат право да се повикаат на снимање.

    4) Дали е направена претходна слика? Ако е така, што заклучиле?

    Ве молиме нумерирајте ги вашите одговори како што е прикажано погоре - ова за појасен дијалог.

    Искрено,
    Николај

    одговорите
    • Hc вели:

     Фала за брзиот одговор :)
     Да, многу е фрустрирачки и ужасно е да се има многу болка и чувство дека не ти се верува или не ти се сфаќа сериозно.

     1. Не тренирам толку колку што имам прилично физичка работа и 0 профит. Се обидував да тренирам со периоди, но целосно се изгорев на ова. Чувство дека станувам уморен и уморен од вообичаено. Зема суплементи и не му фали ништо според тестовите на крвта. Дали инаку добивте неколку едноставни вежби за да го подобрите рамото.

     Што се однесува до тестовите на крвта, ми рекоа дека може да ме упатат на специјалист, но тоа беше толку ретко што тие всушност открија нешто што според докторот не е потребно.

     3. Ќе прочитам малку за мануелен терапевт ако ова може да биде нешто.

     4. Сликите не се направени бидејќи докторот мисли дека ова е нешто што се повеќе се игнорира и се смета за непотребно.

     Како што веројатно разбирате, се чувствувам како да удирам со главата во ѕид. Размислувајќи за промена на општ лекар. Дали навистина е случај дека нема поента во г-дин или ct?

     одговорите
     • Николај v / vondt.net вели:

      Ова е јасен показател за понатамошно испитување од страна на ревматолог. Самото упатување на јавен преглед го брани овој позитивен наод на вашиот тест на крвта.

 3. Одмор вели:

  Здраво, дали може да препорачате некои доктори на некоја приватна клиника кои се добри во испитувањето на ревматизам и по можност совети за испитување на замор?

  Дали е човек со многу несреќа и ако нешто се случи, тогаш мене ми се случува... несреќна птица. Сега имаше многу спонтани абортуси, операција на жолчката, воспаление на градниот кош итн. Тогаш почувствувајте дека докторот наскоро не мисли дека има повеќе.

  Но, што може да биде;

  Се борам со постојан замор и никогаш не сум одморен и по 8-10 часа сон. Мора да легнете да спиете во текот на денот. Има 36 години. Имав резерви на железо кои одат нагоре и надолу, но последниот тест на крвта покажа нормално железо, но премногу малку витамин Д.

  Пред многу години имав операција на менискусот и вкрстените лигаменти. Но, се бори со болки во двете колена, зглобовите на прстите и колкот. Особено со временските промени.
  Често ми се лади, леден студ на стапалата, прстите и задникот.

  Исцрпени и неконцентрирани и неспособни да продолжат. Кога некој ќе каже нешто, се заборава ако не е запишано.

  Болката во рацете и колената се чувствува како болна болка. Имам болка ако се наведнам, се качувам по скали, седам мирно или легнам. Целосно се вкочанува и брза ако станам.

  Често летам во тоалет и повеќе ми се моча отколку што пијам.

  Се надевам дека можете да помогнете.

  одговорите
  • Анонимен вели:

   Силно ја препорачуваме болницата за ревматизам во Лилехамер. Тие се апсолутно феноменални.

   одговорите
 4. Мете Н вели:

  Здраво. Се прашувам за една работа. Имам ревматизам и во некои движења „краток спој“. Многу гадно чувство, но трае само мал момент и се враќам. Само сине има потрес од вратот на главата.

  одговорите
 5. Мерете Репвик Олсбо вели:

  Здраво. Зошто е прецртан анкилозен спондилитис?
  Ова беше многу добро за читање!
  Собрани многу корисни информации.

  одговорите
 6. Anne вели:

  Здраво. Се борам со тоа што ме болат и палците и зглобовите за да бидам болен. Понекогаш го губам чувството во рацете - како да се целосно парализирани. Значи, тогаш само треба да се запрашате и потоа да се запрашате што може да направи со ова? Благодарам однапред.

  одговорите
 7. Melita вели:

  Здраво! Дали сколиозата може да предизвика ревматско воспаление на ледените зглобови (сакроилитис)?

  одговорите
  • Nicolay v / Не најде вели:

   Еј Мелита!

   Сколиозата не може да предизвика ревматско воспаление на илиосакралните зглобови, но поради нерамномерно искривување, може да почувствувате дека карличниот зглоб е преоптоварен на другата страна - што пак може да доведе до хипомобилност и намалена функција.

   Но, дали разбирам правилно ако те разбирам дека имаш ревматизам? Во тој случај, ова дефинитивно може да предизвика иритација и воспаление на карличниот зглоб (сакроилитис).

   Искрено,
   Nicolay v / Не најде

   одговорите
   • Melita вели:

    Дијагностициран ми е спондилартритис m46.1. Имаше тековен третман со два различни биолошки лекови без задоволителен ефект. МНР на крајот на септември сè уште покажува промени во артритисот, едем на коскената срцевина горните и средните леви зглобови ИС и покрај биолошкиот третман за една година. Сколиозата е откриена на рендген во 2018 година. Десно-конвексна торакална и лево-конвексна лумбална s-форма, непосредно пред почетокот на биолошкиот третман со лекови, но никој не ја спомна пред последната контрола во октомври минатата година. Бидејќи биолошкиот третман има мал ефект, тие веруваат дека сколиозата создава механичко воспаление во зглобот на ИС. Одам на дополнително испитување на ортопедски, но чекањето е страшно долго. Мене во основа ми звучи многу чудно што причината може да биде сколиозата, а не спондискиот артритис што ми беше дијагностициран и кој беше потврден со МРИ. Добив далеку ова, извинете, но се надевам дека некој ќе издржи да прочита и да одговори. Очајна сум затоа што ме однесе биолошка медицина до следниот преглед кога ќе се одлучи што понатаму. Имам примено Вимово, но ми прави многу стомачни проблеми.. Се плашам дека дијагнозата повторно ќе се процени и пак ќе се вратам на стартот.

    одговорите

Оставете одговор

Сакате да се приклучат на дискусијата?
Се чувствуваат слободни да придонесе!

Остави коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *