Пириформис синдром и фибромијалгија: длабока болка во задникот

5/5 (3)

Пириформис синдром и фибромијалгија: длабока болка во задникот

Пириформис синдромот и фибромијалгијата се чини дека имаат некаква врска. Меѓу другото, може да се види поголема инциденца на пириформис синдром кај луѓето со фибромијалгија - и ова може да се должи на неколку познати причини поврзани со вториот синдром на хронична болка.

Пириформис синдромот е дијагноза која вклучува иритација или штипкање на ијатичниот нерв длабоко зад седиштето и кон задникот.¹ Таквата иритација може да доведе до длабока болка во седиштето која може да се почувствува како прободување, печење или болка - а симптомите може да го следат ишиатичниот нерв по ногата. Покрај тоа, може да се доживее пецкање, вкочанетост и сензорни промени поврзани со дистрибуцијата на нервите. Во написот, ќе ги разгледаме и можните причини зошто луѓето со фибромијалгија се чини дека се почесто засегнати.

 

совети: Подоцна во статијата покажува хиропрактор Александар Андорф вие нежна програма за истегнување против синдромот на пириформис која може да ви помогне да ги растворите длабоките и напнати глутеални мускули.

 

Пириформис синдром: кога ишиатичниот нерв е притиснат во седиштето

Ишиатичниот нерв во седиштето е приближно најблискиот сосед до мускулот на пириформисот. Главната задача на пириформисниот мускул е да го ротира колкот нанадвор кога тоа го сакате - и бидејќи се прицврстува и во сакрумот (над опашката) и кон колкот - иритација или дефект во ова може да доведе до штипкање на ишијасот. нерв. Овие болки често може да личат на други видови на нервна иритација, како што се лумбална стеноза, лумбален пролапс или проблеми со карличните зглобови. Истражувањата покажаа дека до 36% од случаите на ишијас се должат на синдромот на пириформис.²

 

- Болката често се влошува со долго седење или спиење на страна

Синдромот Пириформис обично предизвикува влошени симптоми ако седите - што, се разбира, врши зголемен притисок врз кокцигеумот и на седечкиот зглоб. Покрај ова, пациентите со оваа дијагноза ќе доживеат и влошување ако спијат на зафатената страна. Природно, затоа станува важно да преземете мерки сами во секојдневниот живот што го олеснуваат подрачјето - вклучително и употребата на подлога за кокцикс што апсорбира удари. Таквата ергономска самомерка ќе му го даде на подрачјето многу потребно олеснување и закрепнување.

 

совети: Користете перница со опашка кога седите (врската се отвора во нов прозорец)

Во случај на иритација на нервите во седиштето, можеби не е изненадувачки што е многу важно да се ослободите од ијатичниот нерв и од пириформисниот мускул. Со користење на перниче за кокцигеумот, ќе можете поправилно да седите и да избегнете непотребно оптоварување на областа. Ова обезбедува, со текот на времето, основа за заздравување и подобрување на областа. Притиснете ја сликата или ја за да прочитате повеќе за оваа ергономска перница од коккси.

 

– Подобро при движење и после истегнување

Друг карактеристичен знак за синдромот на пириформис е тоа што често се чувствува подобро кога се движите или одите. Потоа да се „сврзете“ кога повторно ќе бидете смирени. Основата за ова подобрување е, меѓу другото, варијацијата на оптоварувањето кога сме во движење - и дека циркулацијата на крвта придонесува мускулните влакна во седиштето и мускулите на колкот да бидат пофлексибилни. На ист начин, многу луѓе откриваат дека добиваат привремено подобрување кога изведуваат вежби за истегнување и вежби за мобилност.

Нашиот одделенија на клиниката во Vondtklinikkene (кликнете ја за целосен преглед на нашите клиники), вклучително и во Осло (Ламберцетер) и Викен (Eidsvoll Sound og Рохолт), има изразито висока професионална компетентност за истражување, третман и рехабилитација на болки во мускулите, тетивите, нервите и зглобовите. Пети Контактирајте не ако сакате помош од јавно овластени терапевти со експертиза во овие области.

 

Фибромијалгија и врската со синдромот на пириформис

(Слика 1: Пириформис мускул)

Фибромијалгија е синдром на хронична болка што карактеристично предизвикува широко распространета и распространета болка во сврзното ткиво и меките ткива низ целото тело. Самото име фибромијалгија всушност може да се подели на два збора. фибро - т.е. сврзно ткиво. И мијалгија – мускулни болки. Карлицата, колковите и долниот дел на грбот често се познати проблематични области за оваа група на пациенти. Во овие области наоѓаме голем број поголеми мускулни групи, кои ги вклучуваат глутеалните мускули (мускулите на задникот), пириформисот и мускулите на бутот. Овде е важно да се споменат мускулите на тетивата на задниот дел на бутовите, бидејќи тие се прицврстуваат директно на седечката коска и на седечкиот зглоб во седиштето.

 

Мускулна напнатост и мускулна контракција кај фибромијалгија

Мускулната болка и мускулната напнатост се два добро познати симптоми на фибромијалгија. Ова може да се должи, меѓу другото, и на фактот дека многу луѓе со фибромијалгија имаат поголема активност во нивните нервни клетки - и поголема содржина на супстанцијата P за сигнализирање на нервниот нервен болка (прочитајте исто така: фибромијалгија и супстанција П). Со текот на времето, таквата мускулна напнатост може да придонесе мускулите да станат помалку флексибилни, пократки и почувствителни на болка. Ова исто така го вклучува и пириформисниот мускул - кој затоа може да изврши директен притисок врз ијатичниот нерв во внатрешноста на седиштето.

 

Моделот на болка кај пириформис

Ако ја погледнеме сликата 1, која ја покажува шемата на болка и точките на прицврстување на мускулот на пириформисот, можеме да видиме дека тие првенствено одат во задникот и горниот дел на бутот. Но, тука е неверојатно важно да се спомене дека ова е шема на болка на пириформис без да се земе предвид декомпресија на ијатичниот нерв. Кога додаваме иритација или притисок на ијатичниот нерв, шемата на болка може значително да се промени. Во случај на нервна иритација, симптомите и болката ќе бидат полоши, а честопати ќе има и сензорни симптоми.

 

Третман на синдром на пириформис

акупунктура nalebehandling

Постојат голем број методи на лекување кои можат да придонесат за холистички третман на синдромот на пириформис. Првиот приоритет е ослободување и намалување на притисокот врз ијатичниот нерв. Овде, комбинацијата на техники на третман често се користи за да се постигне функционално подобрување и ублажување на болката. Ова може да вклучува:

  • Интрамускулна акупунктура
  • ласерска терапија
  • Мобилизација на зглобовите за долниот дел на грбот и карлицата
  • Мускулни техники и масажа
  • Клупа за влечење (популарно наречена «клупа за истегнување")
  • Shockwave терапија

Како што споменавме, мускулната напнатост и болката во меките ткива се познати проблеми кај пациенти со фибромијалгија. Затоа, не е особено изненадувачки што на многу луѓе со фибромијалгија им е потребна редовна физикална терапија за вкочанети зглобови и болки во мускулите. Третманот со мускулни техники, вклучително и масажа, може да покаже позитивен ефект во форма на намалена мускулна болка и подобро расположение.³

 

- Документиран позитивен ефект на сува игла (IMS)

Во Vondtklinikken, сите наши терапевти имаат професионална експертиза за интрамускулна акупунктура. Мета-анализите, најсилната форма на истражување, покажуваат дека третманот со игли насочени кон точките на активирање (јазли на миофасцијалните мускули) може да предизвика помалку болка, намалена анксиозност и депресија, помалку замор и подобрување на спиењето. Овде е важно да се напомене дека третманот имал краткорочен ефект - и затоа морал да се повторува со одредено време помеѓу.4

 

- Клиники за болка: Можеме да ви помогнеме со болки во мускулите и зглобовите

Нашите јавно овластени лекари во нашите поврзани клиники Клиниките за болка има карактеристичен професионален интерес и експертиза за истражување, третман и рехабилитација на болести на мускулите, тетивите, нервите и зглобовите. Работиме намерно за да ви помогнеме да ја пронајдете причината за болката и симптомите - а потоа да ви помогнеме да се ослободите од нив.

 

Испитување и испитување на синдромот на пириформис

болка во колкот на предната страна

Претходно споменавме како неколку други дијагнози може да предизвикаат слични симптоми на синдромот на пириформис. Преку клинички прегледи и функционални тестови, каде што се истражува оштетување на дискот и нервна напнатост, постепено може да се дојде до дијагнозата. Ако тоа е медицински индицирано, нашите лекари имаат право да се упатат на дијагностичко снимање (вклучувајќи преглед на МРИ).

 

Резиме: Пириформис синдром и фибромијалгија

Тоа што луѓето со фибромијалгија се почесто погодени од синдромот на пириформис не е особено изненадувачки. Особено кога ќе ја земеме предвид хроничната мускулна напнатост. Со текот на времето, ова предизвикува мускулните влакна да станат пократки и помалку еластични. Оштетеното ткиво се јавува и внатре во мускулните влакна - т.е. меко ткиво со намалена носивост и поголема чувствителност на болка.

 

ВИДЕО: 4 вежби за истегнување против синдромот на пириформис

Во видеото погоре, хиропрактикот Александар Андорф демонстрира 4 вежби за истегнување против синдромот на пириформис. Целта на вежбите е да се обезбеди основа за пофлексибилни мускули и да се намали притисокот врз ијатичниот нерв длабоко во седиштето. Оваа програма за вежбање може да се изведува секојдневно.

 

Придружете се на нашата група за поддршка на ревматизам и хронична болка

Слободно придружете се на групата на Фејсбук «Ревматизам и хронична болка - Норвешка: Истражување и новости» (кликнете овде) за најновите ажурирања за истражување и медиумски написи за ревматски и хронични заболувања. Овде, членовите можат да добијат помош и поддршка - во секое време од денот - преку размена на сопствени искуства и совети. Во спротивно, многу би ценеле доколку не следите на Фејсбук страницата и Нашиот Youtube канал (врската се отвора во нов прозорец).

 

Ве молиме споделете за поддршка на оние со ревматизам и хронични болки

Здраво! Можеме ли да ви побараме услуга? Ве замолуваме да ја лајкнете објавата на нашата ФБ страница и да ја споделите оваа статија на социјалните мрежи или преку вашиот блог (ве молиме поврзете директно до статијата). Исто така, среќни сме да разменуваме врски со релевантни веб-локации (контактирајте не на Facebook ако сакате да разменувате врски со вашата веб-страница). Разбирањето, општо знаење и зголемениот фокус е првиот чекор кон подобар секојдневен живот за оние со ревматизам и дијагнози со хронична болка. Затоа се надеваме дека ќе ни помогнете во иднина со оваа битка на знаење!

 

Клиниките за болка: Ваш избор за модерно интердисциплинарно здравје

Нашите лекари и одделенијата на клиниката секогаш имаат за цел да бидат меѓу врвната елита во областа на истражување, третман и рехабилитација на болки и повреди во мускулите, тетивите, нервите и зглобовите. Со притискање на копчето подолу, можете да видите преглед на нашите клиники - вклучително и во Осло (вкл Ламберцетер) и Викен (Рохолт og Eidsvoll Sound).

Извори и истражување

1. Hicks et al 2023. Пириформис синдром. 2023 август 4. StatPearls Publishing; 2023 јануари – [PubMed / StatPearls]

2. Siddiq et al, 2018. Пириформис синдром и невритис на паричникот: дали се исти? Cureus. 2018 мај; 10 (5). [PubMed]

3. Field et al, 2002. Фибромијалгија болката и супстанцијата P се намалуваат и сонот се подобрува по терапијата со масажа. Ј Клин Ревматол. 2002 април; 8 (2): 72-6. [PubMed]

4. Валера-Калеро и соработници, 2022 година. Ефикасноста на сува игла и акупунктура кај пациенти со фибромијалгија: систематски преглед и мета-анализа. Int J Environ Res Public Health. 2022 август 11; 19 (16): 9904. [PubMed]

 

член: Пириформис синдром и фибромијалгија: длабока болка во задникот

Напишано од: Нашите јавно овластени хиропрактичари и физиотерапевти во Vondtklinikkene

Проверка на факти: Нашите написи секогаш се засноваат на сериозни извори, истражувачки студии и истражувачки списанија - како што се PubMed и Cochrane Library. Ве молиме контактирајте со нас ако забележите какви било грешки или имате коментари.

 

ЧПП: Често поставувани прашања за синдромот на пириформис и фибромијалгија

1. Кои мускули се вклучени во синдромот на пириформис?

Ова е всушност прилично добро прашање. Иако на прв поглед е природно да се каже дека тоа е мускулот на пириформис. Но, вистината е дека ќе има значителни компензации и во блиските мускули, вклучително и глутеус медиус, мускулите на бутот и мускулите на колкот. Како што споменавме претходно, пириформисот е одговорен за надворешната ротација во колкот - и ако ја намалиме подвижноста на зглобот на колкот, тоа ќе доведе до значителни компензации во другите мускули.

Дали ви се допадна нашата статија? Остави рејтинг на starвездите

0 одговори

Оставете одговор

Сакате да се приклучат на дискусијата?
Се чувствуваат слободни да придонесе!

Остави коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *