Написи за фибромијалгија

Фибромијалгија е синдром на хронична болка што обично дава основа за голем број различни симптоми и клинички знаци. Овде можете да прочитате повеќе за различните написи што ги напишавме за хроничното нарушување на болката во фибромијалгијата - а не каков вид на третман и самомерки се достапни за оваа дијагноза.

 

Фибромијалгијата е позната и како ревматизам на меките ткива. Состојбата може да вклучува симптоми како што се хронична болка во мускулите и зглобовите, замор и депресија.

Пириформис синдром и фибромијалгија: длабока болка во задникот

Пириформис синдром и фибромијалгија: длабока болка во задникот

Пириформис синдромот и фибромијалгијата се чини дека имаат некаква врска. Меѓу другото, може да се види поголема инциденца на пириформис синдром кај луѓето со фибромијалгија - и ова може да се должи на неколку познати причини поврзани со вториот синдром на хронична болка.

Пириформис синдромот е дијагноза која вклучува иритација или штипкање на ијатичниот нерв длабоко зад седиштето и кон задникот.¹ Таквата иритација може да доведе до длабока болка во седиштето која може да се почувствува како прободување, печење или болка - а симптомите може да го следат ишиатичниот нерв по ногата. Покрај тоа, може да се доживее пецкање, вкочанетост и сензорни промени поврзани со дистрибуцијата на нервите. Во написот, ќе ги разгледаме и можните причини зошто луѓето со фибромијалгија се чини дека се почесто засегнати.

 

совети: Подоцна во статијата покажува хиропрактор Александар Андорф вие нежна програма за истегнување против синдромот на пириформис која може да ви помогне да ги растворите длабоките и напнати глутеални мускули.

 

Пириформис синдром: кога ишиатичниот нерв е притиснат во седиштето

Ишиатичниот нерв во седиштето е приближно најблискиот сосед до мускулот на пириформисот. Главната задача на пириформисниот мускул е да го ротира колкот нанадвор кога тоа го сакате - и бидејќи се прицврстува и во сакрумот (над опашката) и кон колкот - иритација или дефект во ова може да доведе до штипкање на ишијасот. нерв. Овие болки често може да личат на други видови на нервна иритација, како што се лумбална стеноза, лумбален пролапс или проблеми со карличните зглобови. Истражувањата покажаа дека до 36% од случаите на ишијас се должат на синдромот на пириформис.²

 

- Болката често се влошува со долго седење или спиење на страна

Синдромот Пириформис обично предизвикува влошени симптоми ако седите - што, се разбира, врши зголемен притисок врз кокцигеумот и на седечкиот зглоб. Покрај ова, пациентите со оваа дијагноза ќе доживеат и влошување ако спијат на зафатената страна. Природно, затоа станува важно да преземете мерки сами во секојдневниот живот што го олеснуваат подрачјето - вклучително и употребата на подлога за кокцикс што апсорбира удари. Таквата ергономска самомерка ќе му го даде на подрачјето многу потребно олеснување и закрепнување.

 

совети: Користете перница со опашка кога седите (врската се отвора во нов прозорец)

Во случај на иритација на нервите во седиштето, можеби не е изненадувачки што е многу важно да се ослободите од ијатичниот нерв и од пириформисниот мускул. Со користење на перниче за кокцигеумот, ќе можете поправилно да седите и да избегнете непотребно оптоварување на областа. Ова обезбедува, со текот на времето, основа за заздравување и подобрување на областа. Притиснете ја сликата или ја за да прочитате повеќе за оваа ергономска перница од коккси.

 

– Подобро при движење и после истегнување

Друг карактеристичен знак за синдромот на пириформис е тоа што често се чувствува подобро кога се движите или одите. Потоа да се „сврзете“ кога повторно ќе бидете смирени. Основата за ова подобрување е, меѓу другото, варијацијата на оптоварувањето кога сме во движење - и дека циркулацијата на крвта придонесува мускулните влакна во седиштето и мускулите на колкот да бидат пофлексибилни. На ист начин, многу луѓе откриваат дека добиваат привремено подобрување кога изведуваат вежби за истегнување и вежби за мобилност.

Нашиот одделенија на клиниката во Vondtklinikkene (кликнете ја за целосен преглед на нашите клиники), вклучително и во Осло (Ламберцетер) и Викен (Eidsvoll Sound og Рохолт), има изразито висока професионална компетентност за истражување, третман и рехабилитација на болки во мускулите, тетивите, нервите и зглобовите. Пети Контактирајте не ако сакате помош од јавно овластени терапевти со експертиза во овие области.

 

Фибромијалгија и врската со синдромот на пириформис

(Слика 1: Пириформис мускул)

Фибромијалгија е синдром на хронична болка што карактеристично предизвикува широко распространета и распространета болка во сврзното ткиво и меките ткива низ целото тело. Самото име фибромијалгија всушност може да се подели на два збора. фибро - т.е. сврзно ткиво. И мијалгија – мускулни болки. Карлицата, колковите и долниот дел на грбот често се познати проблематични области за оваа група на пациенти. Во овие области наоѓаме голем број поголеми мускулни групи, кои ги вклучуваат глутеалните мускули (мускулите на задникот), пириформисот и мускулите на бутот. Овде е важно да се споменат мускулите на тетивата на задниот дел на бутовите, бидејќи тие се прицврстуваат директно на седечката коска и на седечкиот зглоб во седиштето.

 

Мускулна напнатост и мускулна контракција кај фибромијалгија

Мускулната болка и мускулната напнатост се два добро познати симптоми на фибромијалгија. Ова може да се должи, меѓу другото, и на фактот дека многу луѓе со фибромијалгија имаат поголема активност во нивните нервни клетки - и поголема содржина на супстанцијата P за сигнализирање на нервниот нервен болка (прочитајте исто така: фибромијалгија и супстанција П). Со текот на времето, таквата мускулна напнатост може да придонесе мускулите да станат помалку флексибилни, пократки и почувствителни на болка. Ова исто така го вклучува и пириформисниот мускул - кој затоа може да изврши директен притисок врз ијатичниот нерв во внатрешноста на седиштето.

 

Моделот на болка кај пириформис

Ако ја погледнеме сликата 1, која ја покажува шемата на болка и точките на прицврстување на мускулот на пириформисот, можеме да видиме дека тие првенствено одат во задникот и горниот дел на бутот. Но, тука е неверојатно важно да се спомене дека ова е шема на болка на пириформис без да се земе предвид декомпресија на ијатичниот нерв. Кога додаваме иритација или притисок на ијатичниот нерв, шемата на болка може значително да се промени. Во случај на нервна иритација, симптомите и болката ќе бидат полоши, а честопати ќе има и сензорни симптоми.

 

Третман на синдром на пириформис

акупунктура nalebehandling

Постојат голем број методи на лекување кои можат да придонесат за холистички третман на синдромот на пириформис. Првиот приоритет е ослободување и намалување на притисокот врз ијатичниот нерв. Овде, комбинацијата на техники на третман често се користи за да се постигне функционално подобрување и ублажување на болката. Ова може да вклучува:

 • Интрамускулна акупунктура
 • ласерска терапија
 • Мобилизација на зглобовите за долниот дел на грбот и карлицата
 • Мускулни техники и масажа
 • Клупа за влечење (популарно наречена «клупа за истегнување")
 • Shockwave терапија

Како што споменавме, мускулната напнатост и болката во меките ткива се познати проблеми кај пациенти со фибромијалгија. Затоа, не е особено изненадувачки што на многу луѓе со фибромијалгија им е потребна редовна физикална терапија за вкочанети зглобови и болки во мускулите. Третманот со мускулни техники, вклучително и масажа, може да покаже позитивен ефект во форма на намалена мускулна болка и подобро расположение.³

 

- Документиран позитивен ефект на сува игла (IMS)

Во Vondtklinikken, сите наши терапевти имаат професионална експертиза за интрамускулна акупунктура. Мета-анализите, најсилната форма на истражување, покажуваат дека третманот со игли насочени кон точките на активирање (јазли на миофасцијалните мускули) може да предизвика помалку болка, намалена анксиозност и депресија, помалку замор и подобрување на спиењето. Овде е важно да се напомене дека третманот имал краткорочен ефект - и затоа морал да се повторува со одредено време помеѓу.4

 

- Клиники за болка: Можеме да ви помогнеме со болки во мускулите и зглобовите

Нашите јавно овластени лекари во нашите поврзани клиники Клиниките за болка има карактеристичен професионален интерес и експертиза за истражување, третман и рехабилитација на болести на мускулите, тетивите, нервите и зглобовите. Работиме намерно за да ви помогнеме да ја пронајдете причината за болката и симптомите - а потоа да ви помогнеме да се ослободите од нив.

 

Испитување и испитување на синдромот на пириформис

болка во колкот на предната страна

Претходно споменавме како неколку други дијагнози може да предизвикаат слични симптоми на синдромот на пириформис. Преку клинички прегледи и функционални тестови, каде што се истражува оштетување на дискот и нервна напнатост, постепено може да се дојде до дијагнозата. Ако тоа е медицински индицирано, нашите лекари имаат право да се упатат на дијагностичко снимање (вклучувајќи преглед на МРИ).

 

Резиме: Пириформис синдром и фибромијалгија

Тоа што луѓето со фибромијалгија се почесто погодени од синдромот на пириформис не е особено изненадувачки. Особено кога ќе ја земеме предвид хроничната мускулна напнатост. Со текот на времето, ова предизвикува мускулните влакна да станат пократки и помалку еластични. Оштетеното ткиво се јавува и внатре во мускулните влакна - т.е. меко ткиво со намалена носивост и поголема чувствителност на болка.

 

ВИДЕО: 4 вежби за истегнување против синдромот на пириформис

Во видеото погоре, хиропрактикот Александар Андорф демонстрира 4 вежби за истегнување против синдромот на пириформис. Целта на вежбите е да се обезбеди основа за пофлексибилни мускули и да се намали притисокот врз ијатичниот нерв длабоко во седиштето. Оваа програма за вежбање може да се изведува секојдневно.

 

Придружете се на нашата група за поддршка на ревматизам и хронична болка

Слободно придружете се на групата на Фејсбук «Ревматизам и хронична болка - Норвешка: Истражување и новости» (кликнете овде) за најновите ажурирања за истражување и медиумски написи за ревматски и хронични заболувања. Овде, членовите можат да добијат помош и поддршка - во секое време од денот - преку размена на сопствени искуства и совети. Во спротивно, многу би ценеле доколку не следите на Фејсбук страницата и Нашиот Youtube канал (врската се отвора во нов прозорец).

 

Ве молиме споделете за поддршка на оние со ревматизам и хронични болки

Здраво! Можеме ли да ви побараме услуга? Ве замолуваме да ја лајкнете објавата на нашата ФБ страница и да ја споделите оваа статија на социјалните мрежи или преку вашиот блог (ве молиме поврзете директно до статијата). Исто така, среќни сме да разменуваме врски со релевантни веб-локации (контактирајте не на Facebook ако сакате да разменувате врски со вашата веб-страница). Разбирањето, општо знаење и зголемениот фокус е првиот чекор кон подобар секојдневен живот за оние со ревматизам и дијагнози со хронична болка. Затоа се надеваме дека ќе ни помогнете во иднина со оваа битка на знаење!

 

Клиниките за болка: Ваш избор за модерно интердисциплинарно здравје

Нашите лекари и одделенијата на клиниката секогаш имаат за цел да бидат меѓу врвната елита во областа на истражување, третман и рехабилитација на болки и повреди во мускулите, тетивите, нервите и зглобовите. Со притискање на копчето подолу, можете да видите преглед на нашите клиники - вклучително и во Осло (вкл Ламберцетер) и Викен (Рохолт og Eidsvoll Sound).

Извори и истражување

1. Hicks et al 2023. Пириформис синдром. 2023 август 4. StatPearls Publishing; 2023 јануари – [PubMed / StatPearls]

2. Siddiq et al, 2018. Пириформис синдром и невритис на паричникот: дали се исти? Cureus. 2018 мај; 10 (5). [PubMed]

3. Field et al, 2002. Фибромијалгија болката и супстанцијата P се намалуваат и сонот се подобрува по терапијата со масажа. Ј Клин Ревматол. 2002 април; 8 (2): 72-6. [PubMed]

4. Валера-Калеро и соработници, 2022 година. Ефикасноста на сува игла и акупунктура кај пациенти со фибромијалгија: систематски преглед и мета-анализа. Int J Environ Res Public Health. 2022 август 11; 19 (16): 9904. [PubMed]

 

член: Пириформис синдром и фибромијалгија: длабока болка во задникот

Напишано од: Нашите јавно овластени хиропрактичари и физиотерапевти во Vondtklinikkene

Проверка на факти: Нашите написи секогаш се засноваат на сериозни извори, истражувачки студии и истражувачки списанија - како што се PubMed и Cochrane Library. Ве молиме контактирајте со нас ако забележите какви било грешки или имате коментари.

 

ЧПП: Често поставувани прашања за синдромот на пириформис и фибромијалгија

1. Кои мускули се вклучени во синдромот на пириформис?

Ова е всушност прилично добро прашање. Иако на прв поглед е природно да се каже дека тоа е мускулот на пириформис. Но, вистината е дека ќе има значителни компензации и во блиските мускули, вклучително и глутеус медиус, мускулите на бутот и мускулите на колкот. Како што споменавме претходно, пириформисот е одговорен за надворешната ротација во колкот - и ако ја намалиме подвижноста на зглобот на колкот, тоа ќе доведе до значителни компензации во другите мускули.

Стрес и фибромијалгија: 6 начини за намалување на стресот

Стрес и фибромијалгија: 6 начини за намалување на стресот

Стресот и фибромијалгијата не се добра комбинација. Високото ниво на стрес може да придонесе за влошување на симптомите и болката.

Фибромијалгија е синдром на хронична болка кој карактеристично предизвикува силна и широко распространета болка, како и други симптоми како што се нарушувања на спиењето и мозочна магла. Истражувањата покажаа дека стресот може да игра централна улога во фибромијалгија.¹ Стресот може да влијае на тоа како ја доживуваме болката преку неврохемиските промени во телото - кои пак доведуваат до зголемени сигнали за болка и влошување на симптомите. Во оваа статија сакаме подетално да погледнеме низа мерки и методи за релаксација за намалување на стресот.

 

совети: Подоцна во статијата покажува хиропрактор Александар Андорф вие нежна програма за мобилност која може да помогне да се раствори мускулната тензија на грбот и вратот.

 

Стресот го ослабува телото

болка во очите

Бидејќи фибромијалгијата вклучува хронична болка, телото е во различна „стресна состојба“. Што пак значи дека луѓето со оваа дијагноза можат да бидат посилно погодени од стресот. Накратко, стресот го ослабува телото и не прави поранливи на хронична болка, замор (екстремна исцрпеност) и когнитивни нарушувања (како што се влакнеста магла). Нема сомнеж дека високите нивоа на стрес и фибромијалгија се лоша комбинација.

 

- Многу луѓе не се грижат доволно за себе

Не е лесно да се живее со хронична болка и она што е класифицирано како „невидлива болест“. А намалувањето на стресот во секојдневниот живот често е многу потешко отколку што мислите. Многу луѓе со фибромијалгија не ги ставаат себеси и своето здравје на прво место - и на тој начин завршуваат во непријатна ситуација кога симптомите ќе преземат. Правењето одредени промени во животниот стил за да се грижите за себе и да се одморите доволно е неверојатно важно ако имате фибромијалгија.

 

6 начини за намалување на стресот (и придружните симптоми на фибромијалгија)

природни лекови против болки

Во следниот дел од статијата подетално ќе погледнеме шест мерки и методи за намалување на стресот. Овде ве потсетуваме дека ние сме различни - и дека она што дава олеснување или опуштање е често субјективно. Но, ајде внимателно да ги разгледаме шесте мерки подолу:

 1. Тренинг во базен со топла вода
 2. Прилагодена обука (вкл обука за трикотажа og јога)
 3. Време за себе и внимателност
 4. Релаксирачка масажа и интрамускулна акупунктура (dry needling)
 5. Топла бања
 6. Тренинг за спиење

За повеќето луѓе, сите шест од овие точки се многу релевантни. Но, овде важи и тоа да патувате со себе и да дознаете кои мерки и техники најдобро функционираат за вас.

 

1. Тренинг во базен со топла вода

ова е како обуката во базен со топла вода помага при фибромијалгија 2

Претходно напишавме статија за вежбање во базен со топла вода и фибромијалгијаОваа форма на обука има неколку предности, вклучувајќи го и фактот дека често се изведува под покровителство на ревматски групи и се изведува во топла вода. Овде можете да запознаете истомисленици и да разменувате искуства, а исто така да добиете тренинг сесија која го зема предвид фактот дека страдате од дијагноза на хронична болка. Топлата вода помага да се зголеми циркулацијата на крвта во мускулите - и ги прави тренинзите понежни и прилагодени.

 

Нашиот одделенија на клиниката во Vondtklinikkene (кликнете ја за целосен преглед на нашите клиники), вклучително и во Осло (Ламберцетер) и Викен (Eidsvoll Sound og Рохолт), има изразито висока професионална компетентност за истражување, третман и рехабилитација на болки во мускулите, тетивите, нервите и зглобовите. Пети Контактирајте не ако сакате помош од јавно овластени терапевти со експертиза во овие области.

 

2. Прилагоден и нежен тренинг

Многу луѓе со фибромијалгија чувствуваат дека телото станува преоптоварено и преоптоварено ако вежбаат премногу напорно. Што пак може да предизвика лош период со зголемени симптоми и болка. Токму затоа е толку важно оптоварувањето за обука да не ја надминува сопствената носивост. Формите на нежно вежбање може да вклучуваат јога, тренинг со ластик и прошетки. Повторно, сакаме да ја нагласиме потребата за индивидуални адаптации - вклучувајќи медицинска историја и дневна форма.

 

Препорака: Тренинг со ластик (врската се отвора во нов прозорец на прелистувачот)

За луѓето кои се чувствителни на вежбање, се препорачува вежбање со ластици. Всушност, оваа форма на обука има документирано позитивни ефекти за луѓето со фибромијалгија, меѓу другото (читај: Фибромијалгија и еластичен тренинг). Притиснете ја сликата или ја да дознаете повеќе за бендот за пилатес.

 

3. Самостојно време и внимателност

Времето за себе не мора да значи медитација на планина со поглед на море - но дава многу јасна слика дека понекогаш треба да одвоите време за себе. И ако имате фибромијалгија, ова е исклучително важно за да не дозволите реакциите на стрес во телото да ве надвладеат. Самостојното време може да значи и правење работи што ги сакате - препорачуваме најмалку 30-45 минути фокусирајќи се на хоби или интерес што го сакате.

 

Mindfulness е техника за релаксација каде што се обидувате да дозволите вашиот ум и мозок да го смират вашето тело со свесни техники. Тука може да се користат и техники на дишење, по можност да се изведуваат на мат за активирање на точката или со перница за релаксација на вратот, бидете добри начини за смирување.

 

„Опуштањето и времето за осаменост може да има многу различни форми - а за некои тоа значи, на пример, везана (хеклање, плетење и слично).

 

4. Релаксирачка масажа и интрамускулна акупунктура

акупунктура nalebehandling

Не е добро чувана тајна дека луѓето со фибромијалгија се значително вознемирени од мускулната напнатост и напнатост. Исто така, на оваа основа ви треба и физички третман за да ги растворите мускулните јазли, да ја намалите мускулната тензија и да ја намалите чувствителноста на болка. И тука е важно третманот да не е премногу груб. Истражувањата покажаа дека масажата и работата на мускулите ја намалуваат сигналната супстанција за болка супстанција П и придонесува за подобар сон кај пациентите со фибромијалгија.²

 

– Акупунктура за релаксација?

Мета-анализите, исто така, покажаа дека сува игла, исто така позната како интрамускулна игла, насочена првенствено кон точките на активирање, има голем број позитивни ефекти врз симптомите на фибромијалгија.³ Се покажа, меѓу другото, намалена чувствителност на болка, помала анксиозност и депресија, намален замор и подобар сон (краткотраен ефект што значи дека третманот мора да се повторува во одредени интервали).

 

- Клиники за болка: Можеме да ви помогнеме со болки во мускулите и зглобовите

Нашите јавно овластени лекари во нашите поврзани клиники Клиниките за болка има карактеристичен професионален интерес и експертиза за истражување, третман и рехабилитација на болести на мускулите, тетивите, нервите и зглобовите. Работиме намерно за да ви помогнеме да ја пронајдете причината за болката и симптомите - а потоа да ви помогнеме да се ослободите од нив.

 

5. Топла бања (или туш)

Лоша

Понекогаш едноставното е најдобро. Топлата вода може да помогне да се намалат хормоните на стрес и да се зголеми нивото на ендорфин во телото (природен лек за болка на телото). Топлата вода помага да се растворат напнатите мускули со зголемување на циркулацијата во областите. Други, исто така, известуваат дека ја доживуваат сауната како ефикасна мерка за релаксација.

 

6. Тренинг за спиење

За жал, проблемите со спиењето и намалениот квалитет на сонот се познати проблеми за многу луѓе со фибромијалгија. Претходно напишавме статија со 9 совети за подобар сон со фибромијалгија - каде што ги разгледуваме конкретните совети од лекар специјализиран за проблеми со спиењето. Подобрениот сон може да има значително позитивно влијание на нивото на стрес во вашето тело - а со тоа и на вашите симптоми.

 

Резиме: Стрес и фибромијалгија

Фибромијалгија е неверојатно сложен синдром на болка на кој влијаат многу различни фактори. Стресот - вклучувајќи го физичкиот, психолошкиот и хемискиот стрес - е познат предизвикувач за влошување на симптомите и болката. Токму затоа е толку важно да го препознаете ова и да се обидете да ги отстраните факторите во вашето секојдневие кои ви создаваат високи рамења и ве стресуваат.

 

ВИДЕО: 5 нежни вежби за подвижност

Во видеото погоре, ќе видите 5 прилагодени и нежни вежби за подвижност. Тие можат да ви помогнат да го стимулирате движењето во вкочанети зглобови и да ги олабавите напнатите мускули. Програмата за обука може да се спроведува секојдневно.

 

Придружете се на нашата група за поддршка на ревматизам и хронична болка

Слободно придружете се на групата на Фејсбук «Ревматизам и хронична болка - Норвешка: Истражување и новости» (кликнете овде) за најновите ажурирања за истражување и медиумски написи за ревматски и хронични заболувања. Овде, членовите можат да добијат помош и поддршка - во секое време од денот - преку размена на сопствени искуства и совети. Во спротивно, многу би ценеле доколку не следите на Фејсбук страницата и Нашиот Youtube канал (врската се отвора во нов прозорец).

 

Ве молиме споделете за поддршка на оние со ревматизам и хронични болки

Здраво! Можеме ли да ви побараме услуга? Ве замолуваме да ја лајкнете објавата на нашата ФБ страница и да ја споделите оваа статија на социјалните мрежи или преку вашиот блог (ве молиме поврзете директно до статијата). Исто така, среќни сме да разменуваме врски со релевантни веб-локации (контактирајте не на Facebook ако сакате да разменувате врски со вашата веб-страница). Разбирањето, општо знаење и зголемениот фокус е првиот чекор кон подобар секојдневен живот за оние со ревматизам и дијагнози со хронична болка. Затоа се надеваме дека ќе ни помогнете во иднина со оваа битка на знаење!

 

Клиниките за болка: Ваш избор за модерно интердисциплинарно здравје

Нашите лекари и одделенијата на клиниката секогаш имаат за цел да бидат меѓу врвната елита во областа на истражување, третман и рехабилитација на болки и повреди во мускулите, тетивите, нервите и зглобовите. Со притискање на копчето подолу, можете да видите преглед на нашите клиники - вклучително и во Осло (вкл Ламберцетер) и Викен (Рохолт og Eidsvoll Sound).

Извори и истражување

1. Houdenhove et al, 2006. Стрес, депресија и фибромијалгија. Acta Neurol Belg. 2006 декември; 106 (4): 149-56. [PubMed]

2. Field et al, 2002. Фибромијалгија болката и супстанцијата P се намалуваат и спиењето се подобрува по терапијата со масажа. Ј Клин Ревматол. 2002 април; 8 (2): 72-6. [PubMed]

3. Валера-Калеро и соработници, 2022 година. Ефикасноста на сува игла и акупунктура кај пациенти со фибромијалгија: систематски преглед и мета-анализа. Int J Environ Res Public Health. 2022 август 11; 19 (16): 9904. [PubMed]

 

член: Стрес и фибромијалгија: 6 начини за намалување на стресот

Напишано од: Нашите јавно овластени хиропрактичари и физиотерапевти во Vondtklinikkene

Проверка на факти: Нашите написи секогаш се засноваат на сериозни извори, истражувачки студии и истражувачки списанија - како што се PubMed и Cochrane Library. Ве молиме контактирајте со нас ако забележите какви било грешки или имате коментари.

 

ЧПП: Често поставувани прашања за стрес и фибромијалгија

1. Како можам да го контролирам мојот стрес?

Па, првиот чекор е да направите чекор назад и всушност да признаете дека сте под стрес. Тогаш е неопходно да ги отстраните факторите кои ви предизвикуваат голем стрес - и да го поставите вашето секојдневие така што ќе имате време и да се грижите за себе.