Ревматизам и пролет

Сонцето

Ревматизам и пролет

Пролетта е време кое многумина од нас го ценат, но оние со ревматизам често го ценат дополнително. Тоа значи дека многумина со ревматски дијагнози реагираат на нестабилно време, промени во воздушниот притисок и температурни флуктуации.

Дека ревматолозите реагираат на временските промени е добро документирано во истражувањето (1). Истражувањата покажаа дека различни типови на ревматизам се повеќе погодени од одредени видови временски промени - иако јасно ставаме до знаење дека тоа може да варира и поединечно.

 

- Временските фактори на кои реагирате може да варираат

На пример, забележано е дека промените во воздушниот притисок и температурните промени особено ги погодија оние со ревматоиден артритис. Температурата, врнежите и барометарскиот притисок беа особено поврзани со влошување на оние со артритис. Пациентите со фибромијалгија реагираа особено на барометриските промени - како на пример кога времето оди од низок притисок на висок притисок (или обратно). Други фактори на кои можете да реагирате се влажноста и стабилноста на времето со текот на времето.

 

Добри и брзи совети: Започнете со подолги прошетки На самиот крај на статијата можете да погледнете видео со вежби за вежбање за болки во нозете. Ние, исто така, даваме совети за само-мерки (како на пр чорапи за компресија на теле og плантарни фасциитис компресивни чорапи). Врските се отвораат во нов прозорец.

 

- Во нашите интердисциплинарни одделенија во Vondtklinikkene во Осло (Ламберцетер) и Викен (Eidsvoll Sound og Рохолт) нашите лекари имаат уникатно висока професионална компетентност за проценка, третман и обука за рехабилитација на хронична болка. Кликнете на врските или ја да прочитате повеќе за нашите одделенија.

 

Во овој напис ќе дознаете повеќе за:

 • Што е чувствителност на времето?

 • Затоа, пролетта е одлично време за ревматичари

 • Како чувствителноста на времето може да предизвика лоши периоди

 • Самомерки и добри совети против временските промени

 • Вежби и обуки против грчеви во нозете (вклучува ВИДЕО)

 

Што е чувствителност на времето?

Во „старите времиња“ често се сеќава на изразот „го чувствувам во гихт“. Во последно време, без какво било сомневање е докажано дека временските фактори всушност можат да влијаат на болката и симптомите кај ревматолозите (2). Овие фактори вклучуваат, но не се ограничени на:

 • Температура
 • Барометриски притисок (воздушен притисок)
 • Воздушниот притисок се менува
 • Врнежи од дожд
 • Чести временски промени
 • Луфтфуктигет

 

Како што споменавме, луѓето со ревматски дијагнози може различно да реагираат на различни временски фактори. Се појавуваат варијации кај оние со исти дијагнози. Некои луѓе може да доживеат зголемена болка во мускулите и вкочанетост на зглобовите кога се зголемуваат врнежите и се зголемува влажноста. Други може да го почувствуваат тоа во форма на зголемена инциденца на главоболки и други ревматски симптоми.

 

Затоа, пролетта е одлично време за ревматичари

Пролетта е често постабилна сезона отколку, на пример, есента и зимата. Со ова, исто така, сметаме дека повеќе луѓе со реума реагираат на премногу студено време и зголемена инциденца на врнежи (и во форма на дожд и снег). Така, ова е сезона која е попогодна за ревматолозите. Постојат неколку позитивни фактори кои ја прават оваа сезона подобра:

 • Помалку влажност
 • Поудобна температура
 • Повеќе дневна светлина и сонце
 • Полесно да се биде активен
 • Намалена инциденца на „невреме со грмотевици“

Меѓу другото, можеме да ги погледнеме временските податоци дека просечната влажност во Осло се движи од 85% и 83% во јануари и февруари, соодветно - на 68% и 62% во март и април (3). Неколку ревматолози известуваат и за зголемен квалитет на живот и намалување на симптомите кога температурата на времето ќе се стабилизира на просечно повисоко ниво. Тоа што исто така станува посветло во деновите и дека имате поголем пристап до сонце се исто така два многу позитивни фактори.

 

Како чувствителноста на времето може да предизвика ревматско влошување

Иако истражувањето е значително подобро на ова поле отколку што беше, сè уште има многу што не знаеме. Знаеме дека постојат добри истражувачки студии кои ја документирале врската помеѓу времето и годишните времиња со влијанието на ревматските симптоми. Но, не сме сосема сигурни зошто. Сепак, постојат неколку теории - вклучувајќи го следново:

 1. Промените во барометрискиот воздушен притисок, на пример при низок притисок, може да предизвикаат контракција на тетивите, мускулите, зглобовите и сврзното ткиво. Ова предизвикува болка во ткивата кои се погодени од ревматизам.
 2. Ниските температури може да ја зголемат дебелината на синовијалната синовијална течност што предизвикува вкочанетост на зглобовите.
 3. Генерално сте помалку активни кога времето е лошо и студено. Помалку движења во секојдневниот живот може да ги влоши симптомите и болката.
 4. Големите временски промени и добрите грмотевици честопати го намалуваат нашето расположение. Повторно знаеме дека ако се чувствувате очајно, ова може да ги интензивира познатите болки и симптоми.

Голема студија со 2658 учесници објавена во истражувачкото списание Nature ги поддржа овие наоди (4). Овде, од учесниците беше побарано да ја мапираат болката, симптомите, утринската вкочанетост, квалитетот на спиењето, заморот, расположението и нивото на активност.

 

Резултатите покажаа значајна, иако умерена, корелација помеѓу пријавената болка и факторите како што се влажноста, барометарскиот притисок и ветерот. Видовте и како ова повторно го надмина расположението и физичката активност кај учесниците.

 

Самомерки и добри совети против временските промени

Овде доаѓаме со неколку предлози за сопствени мерки против временските промени. Многумина од вас веројатно се запознаени со многу од ова, но сепак се надеваме дека повеќе од вас ќе имаат корист од некои совети.

 

Совети против временските промени

Патеки со магии

 1. Облечете се за временските услови - и секогаш носете дополнителни слоеви. Многу луѓе со ревматизам доживуваат херпес и температурни промени во текот на денот. Затоа е особено важно да донесете дополнителна облека за да го земете предвид ова. Понесете шал, капа, ракавици и добри чевли кога одите на пат - дури и ако времето изгледа стабилно.
 2. Носете компресивни чорапи и ракавици за компресија. Станува збор за облека за компресија кои се специјално направени за одржување на циркулацијата во рацете и нозете, што пак може да ви помогне да ја одржите температурата. Тие можат добро да се користат под повеќето видови ракавици и белезници.
 3. Одржувајте го нивото на активност. Во постудените сезони како што се есента и зимата, имаме уморна тенденција да бидеме помалку активни. Но, знаеме дека физичката активност е многу важна за да ги контролираме симптомите. Одење, вежби за сила и вежби за истегнување можат да ви помогнат при болка и вкочанетост.
 4. Ниско ниво на витамин Д? Многумина од нас имаат ниски нивоа на витамин Д за време и по стемнување. Разговарајте со вашиот општ лекар ако се сомневате дека ова може да важи и за вас.
 5. Користете топлинска терапија: Топлинско пакување за повеќекратна употреба и/или топлите бањи може да ви помогнат да ја намалите мускулната напнатост и вкочанетите зглобови.

 

Совет 1: Облека за компресија за нозе, стапала и раце

Употребата на облека за компресија е едноставна самомерка за која лесно се добиваат добри рутини во однос на употребата. Сите врски до помагалата подолу се отвораат во нов прозорец на читателот.

преглед на чорапи за компресија 400x400Меки ракавици за компресија на саѓи - Фото Медипак

 

 1. Чорапи за компресија на нозете (ефикасно против грчеви во нозете)
 2. Чорапи за компресија на плантарен фашит (добро за болки во нозете и плантарен фасциитис)
 3. Компресија ракавици

Преку линковите погоре можете да прочитате повеќе за само-мерките - и видете ги можностите за купување.

 

Совети 2: Пакување за повеќекратна употреба на топлина

За жал, мускулната тензија и вкочанетоста на зглобовите се две работи кои се поврзани со ревматизам. Затоа препорачуваме сите ревматолози да имаат на располагање мултипакет. Едноставно го загревате - и потоа го легнувате на подрачјето кое е особено напнато и вкочането. Лесен за користење.

 

Третман на хронична болка во мускулите и зглобовите

Не е особено изненадувачки што многу луѓе со хронична болка бараат физикална терапија. Неколку пријавуваат добри и смирувачки ефекти од техниките на третман како што се третман на мускулни јазли, интрамускулна акупунктура и мобилизација на зглобовите.

 

Дали сакате консултација во Клиниките за болка?

Ние сме среќни да ви помогнеме со проценка и лекување на една од нашите придружни клиники. Овде можете да видите преглед каде се наоѓаме.

 

Вежби и тренинзи за вас кои сакате да одите повеќе

Можеби имате желба да одите повеќе или подолги прошетки оваа пролет? Овде прикажуваме 13-минутна програма за обука која првично беше направена за оние со остеоартритис на колкот. Запомнете дека ако не можете да се кренете и спуштите на подот, тој дел од програмата може да остане да стои. Ви препорачуваме да се обидете да го следите и тренирате со нас на видеото - но тоа функционира добро ако не можете да го направите со исто темпо или брзина. Обидете се да станете навика да ја ставате оваа програма за вежбање на вашиот телевизор или компјутер - по можност три пати неделно. Слободно контактирајте не во делот за коментари под овој напис или на нашиот канал на Youtube ако имате прашања за кои сметате дека можеме да ви помогнеме.

 

ВИДЕО: 13-минутна програма за вежбање за колкови и грб

Станете дел од семејството! Слободно претплатете се бесплатно на нашиот Youtube канал (кликнете овде).

 

Извори и референци:

1. Guedj et al, 1990. Ефект на временските услови врз ревматски пациенти. Ен Реум Дис. 1990 март; 49 (3): 158-9.

2. Hayashi et al, 2021. Временска чувствителност поврзана со квалитетот на животот кај пациенти со фибромијалгија. BMC ревматол. 2021 10 мај; 5 (1): 14.

Клима и просечно време во Осло. Врз основа на временските прогнози собрани во периодот 3–2005 година.

4. Dixon et al, 2019. Како времето влијае на болката на граѓанските научници кои користат апликација за паметни телефони. Npj Digit. Со. 2, 105 (2019).

Фибромијалгија и грчеви во нозете

Болка во ногата

Фибромијалгија и грчеви во нозете

Дали страдате од грчеви во нозете? Истражувањата покажаа дека оние со фибромијалгија имаат поголема инциденца на грчеви во нозете. Во оваа статија, внимателно ја разгледуваме врската помеѓу фибромијалгија и грчеви во нозете.

Истражувањата го поврзуваат ова со еден вид на болка во фибромијалгија, наречена хипералгезија (1). Исто така, од порано знаеме дека толкувањето на болката е посилно кај оние погодени од оваа состојба на хронична болка. Една студија за систематски преглед покажа дека тоа може да се должи на прекумерна активност на нервниот систем кај оваа група на пациенти (2).

 

Добри и брзи совети: На самото дно на статијата, можете да погледнете видео од вежби за вежбање за болка во нозете. Ние исто така даваме совети за самомерки (како на пр чорапи за компресија на теле og плантарни фасциитис компресивни чорапи) и супер-магнезиум. Врските се отвораат во нов прозорец.

 

- Во нашите интердисциплинарни одделенија во Vondtklinikkene во Осло (Ламберцетер) и Викен (Eidsvoll Sound og Рохолт), нашите лекари имаат уникатно висока професионална компетентност за проценка, третман и рехабилитационен тренинг на заболувања на стапалата, нозете и глуждот. Кликнете на линковите или ја да прочитате повеќе за нашите одделенија.

 

Во овој напис ќе дознаете повеќе за:

 • Кои се грчевите во нозете?

 • Хипералгезија и фибромијалгија

 • Врската помеѓу фибромијалгија и грчеви во нозете

 • Само-мерки против грчеви во нозете

 • Вежби и обуки против грчеви во нозете (вклучува ВИДЕО)

 

Кои се грчевите во нозете?

лежеше и топлина на нозете

Грчеви во нозете може да се појават дење и ноќе. Најчесто е тоа што се јавува навечер по спиење. Мускулни грчеви во телето доведуваат до постојана, присилна и болна контракција на мускулите на телето. Грчевите можат да влијаат на целата мускулна група или само на делови од мускулите на телето. Епизодите траат од секунди до неколку минути. Кога го допирате вклучениот мускул, ќе можете да почувствувате дека тој е исто така болен од притисок и многу напнат.

 

Ваквите напади можат да имаат неколку различни причини. Дехидратација, недостаток на електролити (вклучително и магнезиум), хиперактивни мускули на теле и хиперактивни нерви (како кај фибромијалгија) и стискање на нервите во грбот се сите можни причини. Да се ​​има рутина на истегнување на мускулите на телето пред спиење може да помогне да се намали инциденцата. Други мерки како што се компресија чорапи исто така може да биде корисна мерка за зголемување на циркулацијата на крвта во областа - и со тоа да помогне во спречување на напади (врската се отвора во нов прозорец).

 

Хипералгезија и фибромијалгија

Во воведот на статијата, се согласивме дека студиите откриле прекумерна активност во нервниот систем кај погодените од фибромијалгија (1, 2). Поконкретно, ова значи дека периферниот нервен систем испраќа премногу и премногу силни сигнали - што пак доведува до поголем потенцијал за одмор (процентот на активност во нервите), а со тоа и со контракции што завршуваат со конвулзии. Поради фактот што исто така се виде дека центарот за толкување на болката во мозокот ги нема истите „филтри за болка“, кај оние со фибромијалгија, интензитетот на болката е исто така засилен.

 

- грчеви во нозете поради сигнали за грешки?

Исто така се верува дека хиперактивниот нервен систем кај оние со фибромијалгија може да доведе до сигнали за грешки во мускулите, што пак може да доведе до неволна контракција и грчеви.

 

Врската помеѓу грчевите во нозете и фибромијалгија

 • Преактивен нервен систем

 • Побавно заздравување

 • Зголемени воспалителни реакции кај меките ткива

Оние со фибромијалгија имаат зголемување на мускулната активност, како и „хиперактивен“ периферен нервен систем. Ова доведува до грчеви во мускулите и грчеви во мускулите. Ако внимателно ги разгледаме другите состојби поврзани со фибромијалгија - како што се синдром на нервозно црево - тогаш гледаме дека ова е исто така форма на мускулен спазам, но дека во овој случај станува збор за мазни мускули. Ова е вид на мускул кој се разликува од скелетниот мускул, бидејќи тоа првенствено го наоѓаме во цревните органи на телото (како што се цревата). Прекумерната активност во овој вид мускулни влакна, како мускул во нозете, ќе доведе до неволни контракции и иритација.

 

Само-мерки против грчеви во нозете

Оној со фибромијалгија има потреба од зголемена циркулација на крв за да се одржи нормалната мускулна функција во нозете. Ова е делумно затоа што високата мускулна активност поставува поголеми побарувања за снабдување со електролити во крвотокот - како што е магнезиум (прочитајте повеќе за супер-магнезиум ја) и калциум. Затоа, неколку известуваат за намалување на грчевите во нозете со комбинација на чорапи за компресија на теле и магнезиум. Магнезиумот се наоѓа во форма на спреј (што се нанесува директно на мускулите на телето) или во форма на таблети (исто така кај комбинација со калциум).

 

Магнезиумот може да им помогне на вашите напнати мускули да се смират. Употребата на компресивни чорапи помага да се задржи циркулацијата нагоре - а со тоа се зголемува и темпото на поправка на болните и затегнати мускули.

 

Едноставни самомерки што можете сами да ги направите за да ја зголемите циркулацијата на крвта се:

преглед на чорапи за компресија 400x400

 • Дневни вежби (видете видео подолу)

 

Третман на грчеви во нозете

Постојат неколку ефективни мерки за третман на грчеви во нозете. Меѓу другото, работата на мускулите и масажата можат да имаат релаксирачки ефект - и можат да помогнат во олабавување на напнатите мускули. За повеќе долгорочни и комплицирани проблеми, исто така може Shockwave терапија биде вистинското решение. Ова е многу модерна форма на третман со добро документиран ефект против грчеви во нозете. Третманот често се комбинира со заедничка мобилизација на колковите и грбот ако се открие дефект и кај нив - и може да се посомнева дека може да има иритација на нервот во грбот што придонесува за проблеми во нозете и стапалата.

 

Дали ве вознемируваат грчевите во нозете?

Ние сме среќни да ви помогнеме со проценка и лекување на една од нашите придружни клиники.

 

Вежби и обука против грчеви во нозете

Вежби кои помагаат во зајакнување на нозете, глуждовите и стапалата може да придонесат за подобрена циркулација на крвта во потколениците. Исто така, може да ви помогне да добиете повеќе еластични и прилагодливи мускули. Важни физички терапевти, хиропрактичари или други релевантни здравствени специјалисти може да ги препишат домашни вежби за дома.

 

На видеото подолу можете да видите програма за вежбање што ја препорачуваме за грчеви во нозете. Знаеме дека програмата може да се нарече нешто друго, но фактот дека помага да се спречи болка во глуждот се гледа и како бонус. Слободно контактирајте не во делот за коментари под овој напис или на нашиот канал на YouTube, ако имате прашања за кои сметате дека можеме да ви помогнеме.

 

ВИДЕО: 5 вежби против болка во стапалата

Станете дел од семејството! Слободно претплатете се бесплатно на нашиот Youtube канал (кликнете овде).

 

Извори и референци:

1. Слука и сор., 2016. Невробиологија на фибромијалгија и хронична широко распространета болка. Неврологија том 338, 3 декември 2016 година, страници 114-129.

2. Бордони и сор., 2020. Грчеви во мускулите. Пабмиран. Остров на богатството (ФЛ): Издаваштво на StatPearls; 2020 јану-