Болка во горниот дел на бутот: Причина, третман и превенција

Болка во бутот

Болка во горниот дел на бутот: Причина, третман и превенција

Дали сте погодени од болка во горниот дел на бутот? Овде можете да прочитате повеќе за можните причини, третман и превенција на овој вид болка во бутот.

 

Болката во горниот дел на бутот може да биде предизвикана од повеќе различни дијагнози. Една од причините зошто може да биде тешко да се најде точната дијагноза во оваа анатомска област е затоа што таа се состои од голем број различни мускули, тетиви, лигаменти, зглобови и други анатомски структури.

 

- Научете како да се ослободите од болката

Но, во оваа статија ќе ја запознаете вашата болка во бутот - и на тој начин ќе разберете како можете да се ослободите од болката. Исто така, ќе разгледаме подетално различни причини, функционални проценки, методи на лекување, само-мерки (како на пр. кококс да го ослободите горниот дел од бутот и 'задникот') и да прикажете програма за вежбање (со видео) што може да ви помогне.

 

– Испитајте ја болката

Ако страдате од повторени или долготрајни болки во горниот дел на бутот - без разлика дали се работи за левата или десната бутина - силно ве охрабруваме болката да ја процени јавно овластен клиничар (физиотерапевт или модерен хиропрактичар)) за да добиете темелна проценка и преглед. Од сите нашите одделенија на клиниката во Vondtklinikkene нудиме детален преглед, модерен третман и рехабилитациски тренинг за болка и непријатност во бутот.

 

- Напишано од: Клиниките за болка - Интердисциплинарно здравство оддел Ламберцетер (Осло) [Погледнете го целосниот преглед на клиниката ја – врската се отвора во нов прозорец]

- Последно ажурирано: 14.10.2022

 

проблеми со рамнотежата

- Болката во бутот може да има негативно влијание и на секојдневниот живот и на слободното време

 

Во оваа статија, меѓу другото, ќе научите повеќе за:

 • Причини за болка во горниот дел на бутот

+ Вообичаени причини

+ Ретки и сериозни причини

 • Фактори на ризик
 • Дијагноза на болка во горниот дел на бутот
 • Третман на болка во горниот дел на бутот

+ Физиотерапија

+ Модерна хиропрактика

+ Третман со бранови под притисок

 • Само-мерки против болки во бутот

+ Предлози за само-лекување и превенција

 • Тренинг и вежби за болка во бутот (вклучувајќи видео)

+ Научете кои вежби можат да помогнат при болка во бутот

 • Прашања? Контактирајте не!

  

Причини: Зошто боли во горниот дел на бутот?

Болката во горниот дел од бутот може да биде предизвикана од мускули, нерви, мукозни мембрани или зглобови. Најчесто е дека тоа се должи на функционални причини во мускулите и зглобовите - со други зборови поради неправилно оптеретување со текот на времето (на пример, премалку движење, премногу статичко оптоварување или што сте направиле нешто повеќе отколку што вашето тело може да толерира).

 

Мускулни проблеми во бутот

Како што споменавме, мускулите се скоро секогаш вклучени, во поголема или помала мера, во болка во бутовите. Некои од најчесто вклучените мускули кај овој вид на болка вклучуваат:

- Квадрицепс (екстензорот на коленото - кој седи на предниот дел од горниот дел на бутот)

- hamstrings (флексор на коленото – кој се наоѓа на задниот дел од бутот)

- Tensor fasciae latae / илиотибијална лента (се протега на надворешната страна на бутот од колкот надолу кон надворешната страна на коленото)

- Флексор на колкот (Iliopsoas – кој тече од предниот дел на горниот дел на бутот и се префрла надолу кон внатрешноста на коленото)

 

Овие мускули можат да бидат погодени од продолжено абење и ненадејно преоптоварување (на пример, спортски повреди) без доволно капацитет да го издржат гореспоменатиот товар. Некои вообичаени причини за болка во мускулите вклучуваат, вклучувајќи:

 

Истегнување на мускулите и кинење на мускулите

[Слика 1: Одд Здрав центар за хиропрактори на Еидсвол и физиотерапија]

Ненадејното оптоварување може да доведе до насилно истегнување на мускулните влакна. Добар пример за ова е удар со камшик каде што засегнатото лице се фрла напред, а потоа наназад. Мускулните влакна на вратот не се способни да издржат такви ненадејни и насилни движења, а со тоа може да се појават мали микро кинења или „истегнувања“ кај зафатените структури. По таков стрес, исто така е вообичаено мускулите да се контрахираат - или да одат во спазам - за да го заштитат вратот од понатамошно оштетување додека мозокот не добие преглед на ситуацијата. Мускулниот третман и третманот со бранови под притисок може да бидат добри методи на лекување во такви случаи.

 

над повреди

Повреди од прекумерна употреба може да се појават ако мускулот или тетивата во бутот се користат премногу напорно или предолго - и тоа резултира со оштетување на неговите поврзани мускулни влакна (упат: слика 1 погоре). Ако таквите повреди не се решат, тие имаат тенденција да се влошуваат - бидејќи областа не ги добива потребните заздравувања и реституција.

  

Премалку движење во секојдневниот живот (статичко преоптоварување)

Но, вие не правите спорт и такво, велите? Не помага. Точно е дека немањето доволно вежбање или премногу време да седите на задникот може да ги оштетат мускулите и да предизвикаат продолжена, хронична болка.

 

- Статичкото оптоварување може да предизвика компресија во зглобот на колкот

Долгото седење врши неприроден притисок врз зглобовите и мускулите, особено на колковите, бутовите и нозете. Ако не се движите доволно, ова исто така ќе предизвика мускулите да имаат постепено намалена функција и тоа само по себе може да предизвика широко распространета мускулна болка. Многумина од нас работат во канцеларија и на тој начин седат многу часови секој ден. Во такви случаи, може кококс бидете одличен помошник за да обезбедите разновидно оптоварување за карлицата, колковите и задниот дел на бутовите. Многу луѓе користат такви перничиња за да го постигнат истиот ефект како многу скапите канцелариски столови.

 

Ергономски совет: Перница за кокцигеумот (прочитајте повеќе за производот овде - врската се отвора во нов прозорец

Ергономски перничиња за кокцикс е популарен, меѓу другото, кај оние кои се погодени од болки во колкот, лумбаго и ишијас. Олеснувачкиот дизајн значи дека силите на компресија се распределуваат на подобар начин и дека подлогата апсорбира голем дел од товарот. Можете да прочитате повеќе за производот или да го купите со кликнување на сликите погоре или на врската ја.

 

Нервна иритација или зрачна болка

Ишијас и ишијас се поими што укажуваат на тоа дека некои структури вршат притисок директно или индиректно на ишијасниот нерв. Во зависност од тоа каде се наоѓа иритацијата, ова може да предизвика болка што брза или зрачи до колкот, бутот, телето и стапалото. Честопати, таквата болка во нервите се должи на комбинација на дисфункција на зглобовите и мускулите - но исто така може да се должи на повреди на дискот (на пример, пролапс со наклонетост на нервниот корен L3).

 

- Нервната декомпресија може да доведе до куцане и неправилно оптоварување

Нервната болка може да доведе и до промена во одењето. Веројатно сте виделе некој со навистина лош грб кој куца наоколу и очигледно боли? Размислете што им прави ова променето одење на мускулите, тетивите и зглобовите - да, придонесува за она што го нарекуваме „компензаторна болка“, имено да ги затегнете мускулите и областите кои поради ова променето одење стануваат и болни. Во случај на нервна болка, силно ве охрабруваме да ја испитате болката - запомнете дека нашите лекари знаат Клиниките за болка има висока стручна компетентност по овој предмет.

Исто така, постојат и други дијагнози кои предизвикуваат нервна болка во бутот - вклучувајќи:
 • Периферна невропатија
 • Бернхард-Рот синдром

Подолу ги разгледуваме.

 

Периферна невропатија

Периферниот нервен систем може да биде оштетен, приклештен или иритиран. Оваа дијагноза укажува дека имаме оштетување или влијание на нервното ткиво што може да се должи на функционални причини (мускули и зглобови), дијабетес, злоупотреба на алкохол или лоша исхрана, меѓу другото.

 

Типични симптоми на ваква невропатија се невообичаени сензорни промени во бутовите и нозете, што може да вклучуваат горење, вкочанетост, трнење и зрачење на болка.

  

Бернхард-Рот синдром

Овој синдром покажува дека имаме повреда или негативно влијание на нервот што предизвикува чувство на кожата на надворешната страна на бутот (nervus lateralis cutaneus femoris). Ако овој нерв е оштетен, засегнатото лице ќе може да забележи дека нема чувство на надворешната страна на бутот во горниот дел и дека засегнатите пациенти често пријавуваат вкочанетост или пецкање во погодената област.

 

Поретки причини за болка во горниот дел на бутот

 • Згрутчување на крвта (длабока венска тромбоза)
 • Фибромијалгија (синдром на хронична болка)
 • Ревматизам и артритис

Постојат повеќе можни дијагнози од оние што ги споменавме погоре, меѓу другото, голем број хронични нарушувања на болката и ревматските дијагнози можат да предизвикаат широко распространета болка што влијае на епизодната низ целото тело - вклучувајќи ги и бутовите.

 

Згрутчување на крвта во бутот (длабока венска тромбоза)

Згрутчување на крвта во вена може да предизвика болка во горниот дел на бутот и препоните во ретки случаи. Оваа дијагноза е позната и како длабока венска тромбоза - состојба која може да биде опасна по живот доколку дел од згрутчување на крвта се олабави, а потоа заглави во белите дробови, срцето или мозокот. Таков лабав тромб е итна медицинска помош.

 

– Црвенило, развој на топлина и познати фактори на ризик

Оваа состојба особено влијае на оние кои веќе имаат слаба циркулација на крв, пушат, имаат познати проблеми со срцето, се бремени или со прекумерна тежина. Покрај тоа, ако сте седечки подолги периоди (на пример подолги летови), ова може да го зголеми ризикот од формирање на згрутчување на крвта. Се препорачува да продолжите да се движите, користи чорапи за компресија и правете вежби за циркулација на светлината ако сте на подолги патувања што вклучуваат многу седишта.

 

Fibromyalgia

Истражувањата покажаа дека оние со хронична дијагноза фибромијалгија имаат зголемена чувствителност на болка во мускулните влакна и тетивите. Тоа значи дека тие се полесно погодени од болка и дека често се чувствуваат значително посилни отколку кај луѓето без оваа дијагноза. Една од карактеристиките на овој синдром на хронична болка е тоа што болката може да биде широко распространета и да влијае на големи делови од телесните мускули.

 

Артритис и ревматизам

Постојат стотици различни ревматски дијагнози. Неколку од нив, вклучувајќи го и ревматоидниот артритис, може да доведат до оштетување на зглобовите и тетивите, што пак резултира со болка. Меѓу другото, повредите или остеоартритисот во колковите и колената може да упатат на болка и нагоре и надолу од соодветните области.

  

Фактори на ризик за болка во горниот дел на бутот

Како што беше споменато претходно во статијата, тоа е случај дека болката во горниот дел на бутот може да има голем број причини - од кои најчести се мускулите, тетивите и зглобовите. Но, постојат фактори на ризик кои ја зголемуваат веројатноста да добиете болка во бутот. Тие вклучуваат:

 • Хронични медицински состојби (како дијабетес и ревматски артритис)
 • Ненадејно оптоварување со неуспех (можеби изблик каде што го почувствувавте тоа сека?)
 • Прекумерен напор (дали пешачете или трчавте повеќе од вообичаено?)
 • Дека сте спортист
 • Дека не учествувате во спорт и обука
 • Намалена циркулација на крв
 • Претходна историја на повреда или траума на бутот и ногата

Затоа, факторите на ризик се доста променливи - и тоа се должи, како што беше споменато претходно, на фактот дека можните дијагнози се толку распространети.

 

Дијагноза на болка во горниот дел на бутот

- Во Vondtklinikkene, секогаш ќе добивате сеопфатна функционална проценка

Па, како клиничарот направи дијагноза? Па, сето тоа започнува со детално раскажување приказни што дава основа за понатамошна функционална истрага. На пример, ако повредата се случила кога влеговте во тешка фудбалска тепачка, големи се шансите дека станува збор за мускулен напор или друга повреда на мускулите. Така, клиничкото испитување ќе биде прилагодено на овие информации. Ако болката зрачи од задниот дел до бутот, прилично се сомнева дека станува збор за иритација на нервите и можна повреда на дискот (на пример, лумбална пролапс).

 

Дозволете ни да ја откриеме причината за вашата болка

Нашите јавно овластени лекари знаат Клиниките за болка има изразито високо ниво на професионална компетентност во истрагата, третманот и рехабилитацијата на спортски повреди (вклучувајќи болка во бутот). Кај нас, нашата основна визија е дека пациентот е секогаш во фокусот и дека секогаш даваме се од себе за да ги постигнеме најдобрите можни резултати.

 

Затоа, типичен клинички преглед може да изгледа вака:
 • Преземање историја (историја)
 • Клинички преглед (вклучувајќи испитување на опсегот на движења, мускулни тестови, невролошки тестови и ортопедско тестирање)
 • Барање специјални тестови - на пример, дијагностика за сликање (доколку е потребно)

  

Третман на болка во горниот дел на бутот

- Третманот со бранови под притисок може да биде ефикасен третман за повреди на тетивите и проблеми со мускулите на бутовите

Постојат неколку видови третмани кои можат да ви помогнат при болки во бутот - препорачуваме холистички пристап кој комбинира физички третман со постепен тренинг. Вед Клиниките за болка Нашите современи лекари секојдневно работат со истражување, третман и рехабилитација на повреди и болки во бутот - и комбинираат методи на лекување кои се индивидуално прилагодени за секој пациент.

 

-Важна е темелна истрага

Како што споменавме, секогаш препорачуваме темелно испитување да е на дното на план за лекување. Вообичаени методи на лекување кои најчесто се користат за таква болка се:

 • физиотерапија: Физиотерапевт може да ви помогне при болки и оштетени мускули во форма на вежбање и физикална терапија
 • Интрамускулна терапија на игла / мускулна акупунктура: Интрамускулната акупунктура може да придонесе за подобрување на мускулната функција и намалување на болката во мускулите. Овој вид на третман треба да го спроведува јавно овластен клиничар - кој вклучува хиропрактр, физиотерапевт или рачен терапевт.
 • Модерна хиропрактика: Современиот хиропрактор комбинира заеднички третман со мускулна работа, други методи на третман (како што се терапија со бранови под притисок, игла, Грастон и/или ласер) и адаптирани вежби за рехабилитација.
 • Терапија со шок-бранови: Истражувањата покажаа дека терапијата со бранови под притисок стимулира поправка и заздравување на оштетените тетивни влакна и повреди на мускулите.¹ Ова исто така важи и за хронични и долгорочни заболувања. Сите наши клиники кои припаѓаат на Vondtklinikken имаат модерна опрема за бранови под притисок.
 • Мускулно-скелетна ласерска терапија: Ласерската терапија против повреди и воспаленија во мускулите и тетивите има документиран ефект. Норвешка мета-анализа, најсилната форма на истражување, покажа дека, на пример, повредите на тетивата на рамото побрзо заздравуваат ако го дополните третманот со ласерска терапија.² Сите наши лекари имаат професионална експертиза за користење на ласерски уреди.

 

- Не одете со болки долго време

Ако не посетите клиника за испитување на долготрајна болка во горниот дел на бутот, ризикувате дополнително да се влоши. Посетете клиничар ако имате постојана болка која не се подобрува. Слободно контактирајте не на Клиниките за болка ако имате прашања за вашите болки (видете информации за контакт на дното на статијата или преку врската).

 

Само-мерки и спречување на болка во бутот

Многу од нашите пациенти исто така не прашуваат како можат активно да придонесат за заздравување и ублажување на болката. Во многу од случаите, нашите лекари увидуваат дека има големо статичко оптоварување во форма на седење и затоа често даваат препорака за употреба на кококс во секојдневната работа. Покрај ова, пациентот може активно да придонесе со тркалање на топката со точка на активирање, душек за акупресура и масажа во балсам за топлина против болки во мускулите. Ваквите видови на само-лекување може да делуваат и превентивно.

 

Добар совет: Предизвикувачка точка топки (врската се отвора во нов прозорец)

Предизвикувачка точка топки, познати и како топчиња за масажа, се корисни секојдневни помошници за повеќето од нас. Популарен и кај врвните спортисти и кај тивките вежбачи поради широкиот опсег на употреба. Топчињата доаѓаат во различни големини и се користат со лоцирање на напнати мускули и потоа масажа во областа околу 1 минута. Потоа сменете ги областите. Препорачуваме секојдневна употреба. Притиснете ја сликата или ја да прочитате повеќе за нив.

  

Тренинг и вежби за болка во горниот дел на бутот

Вежбите за рехабилитација за болка во бутот првенствено се насочени кон зајакнување на главните мускули за стабилност во областа. За да го погодите овој мускул што е можно подобро, можете да го користите мини-ленти во обука - како што е прикажано во програмата за обука подолу. Во видеото, хиропрактикот Александар Андорф покажува програма за обука составена од 5 добри вежби за болки во бутот и препоните. Предлогот за обука е 2-3 пати неделно за 12-16 недели (бројот на повторувања и серии можете да го видите во видеото).

 

ВИДЕО: 5 вежби за истегнување на препоните и болки во бутовите

Станете дел од семејството на нашето семејство! Слободно можете да се претплатите бесплатно на нашиот Youtube канал за повеќе бесплатни програми за обука и здравствени знаења.

 

Клиники за болка: Контактирајте не

Нудиме современа обука за проценка, третман и рехабилитација за болки во бутот.

Слободно контактирајте не преку еден од нашите одделенија на клиниката (прегледот на клиниката се отвора во нов прозорец) или вклучено нашата страница на Фејсбук (Vondtklinikkenne - Здравје и обука) ако имате какви било прашања. За резервација на термин, имаме XNUMX-часовна онлајн резервација на различни клиники за да можете да го најдете времето за консултации што најмногу ви одговара. Секако, добредојдени сте да ни се јавите за време на работното време на клиниките. Имаме интердисциплинарни одделенија во, меѓу другите места, Осло (вкл Ламберцетер) и Викен (Рохолт og Еидсвол). Нашите квалификувани терапевти со нетрпение очекуваат да слушнеме од вас.

 

 

Истражување и извори:

1. Notarnicola et al, 2012. Биолошките ефекти на екстракорпоралната терапија со ударни бранови (eswt) врз ткивото на тетивата. Мускули Лигаменти Тетиви Ј. 2012 јуни 17; 2 (1): 33-7.

2. Haslerud et al, 2015. Ефикасноста на ниско ниво на ласерска терапија за рамо тендинопатија: систематски преглед и мета-анализа на рандомизирани контролирани испитувања. Physiother Res Int. 2015 јуни; 20 (2): 108-25. [Мета-анализа]

6 знаци и симптоми на менингитис

менингитис

6 знаци и симптоми на менингитис


Еве 6 знаци и симптоми на менингитис што ви овозможува да ја препознаете состојбата во рана фаза и да го добиете вистинскиот третман. Раната дијагноза е многу важна со цел да се спречи опасен по живот развој на менингитис. Ниту еден од овие знаци сам по себе не значи дека имате менингитис, но ако имате повеќе симптоми, ви препорачуваме да контактирате со ургентниот центар или со вашиот матичен лекар за консултација. Имате влез? Слободно користете го полето за коментари или контактирајте не на Facebook или YouTube.

 

Менингитис, познат и како менингитис, е воспаление / инфекција која се јавува во каналите околу мозокот и 'рбетниот мозок. Состојбата може да се шири и да се влоши со неуспех на лекување. Забележуваме дека менингитисот предизвикан од вируси е значително помалку опасен од оние предизвикани од бактерии.

 

Карактеристичен осип

Еден од најкласичните и најпознати знаци на менингитис е црвениот осип кој не исчезнува привремено со притисок (пр. Со притискање на чаша врз осипот) - овој тест се користи за да се види дали осипот е предизвикан од труење на крвта, што се јавува како резултат инфекцијата Осипот обично започнува како мали црвени точки пред постепено да се развива во поголеми точки и да се шири низ целото тело. Може да биде тешко да се види во почетната фаза - затоа, исто така, запомнете да проверите полесни површини, како што се внатре во дланката и стапалата на нозете. Овој осип не се јавува апсолутно во сите случаи, но во огромното мнозинство.

менингитис менингитис

2. Треска

Поради инфекцијата, луѓето ќе доживеат дека телото влегува во „состојба на треска“ за да се обиде и да се бори против воспалението. Треската кај менингитис нормално ќе биде над 37.5 степени.

Фебер

Вкочанет врат

Лицата погодени од менингитис можат да откријат дека вратот се заострува и дека особено напредното свиткување (што додава напнатост на 'рбетниот мозок) е тешко да се изврши.

Болка во вратот

4. Главоболка и малаксаност

Поради постојана инфекција во телото, лицето често има главоболка и може да се чувствува и гадење и лошо - исто така ќе има повраќање бидејќи состојбата се влошува.

Болка во храмот

5. Раздразливост и конфузија

Луѓето кои се засегнати можат да бидат раздразливи и да искусат намалена енергија, како и збунетост / изменета когнитивна функција.

Синуситвондт

6. Болки во мускулите и зглобовите

Болка во зглобовите и мускулите обично се јавува кај менингитис. Особено вратот може да биде изложен.

Болка во градите

Другите симптоми може да вклучуваат чувствителност на светлина, ладни раце и нозе, брзо дишење и напади.

 

Што можете да направите ако имате менингитис?

- Менингитисот може да биде опасна по живот состојба. Ако се сомневате дека ја имате оваа дијагноза, ве молиме контактирајте ја собата за итни случаи или вашиот матичен лекар што е можно поскоро за понатамошно испитување и лекување.

 

НАДВОРЕШНА ЧЛЕН: - Новиот третман за Алцхајмерова болест може да ја врати функцијата на целосна меморија!

Алцхајмерова болест

 

Слободно споделете ја оваа статија со колеги, пријатели и познаници. Ако сакате повеќе информации или слично, ве прашуваме како и стапи во контакт преку страницата на Фејсбук ја. Ако имате какви било прашања, тоа е исто да не контактирате (целосно бесплатно).

 

Лекувајте сега - не чекајте: Побарајте помош од клиничар за да ја откриете причината. Само на овој начин можете да ги преземете вистинските чекори за да се ослободите од проблемот. Клиничар може да помогне при третман, совети за исхрана, прилагодени вежби и истегнување, како и ергономски совети за да се обезбеди функционално подобрување и ублажување на симптомите. Запомнете дека можете прашај нè (анонимно ако сакате) и нашите лекари доколку е потребно бесплатно.

Прашајте нè - апсолутно бесплатно!


 

Дали знаевте дека: - Студениот третман може да им помогне на болки во зглобовите и мускулите? Меѓу другото, Биофриз (можете да го нарачате тука), кој главно се состои од природни производи, е популарен производ. Контактирајте нè денес преку нашата Фејсбук страница, тогаш можеме да одговориме на какви било прашања.

Студената третман

Прочитајте и: - 8 вежби за лоши колена

боли во коленото

Прочитајте и: - Дали е повреда на тетива или тетива?

Дали е тоа воспаление на тетива или повреда на тетива?

 

Прочитајте и: - 5 добри вежби против ишијас

Обратно потпирачот за грб

Логото на Youtube е малоСледете го Vondt.net на YOUTUBE

(Следете и коментирајте ако сакате да направиме видео со специфични вежби или елаборации за точно ВАШИТЕ теми)

логото на фејсбук малСледете го Vondt.net на FACEBOOK

(Ние се обидуваме да одговориме на сите пораки и прашања во рок од 24-48 часа. Исто така можеме да ви помогнеме да ги интерпретирате одговорите на МРИ и слично.)