hallux valgus-наклонета на палецот

Болка во прстите (болка во пети)

Ау, о! Болката во прстите и болката во пети може да влијае на сите нас. Болката во нозете и болката во прстите можат да влијаат врз способноста за работа и квалитетот на животот. Тука ќе најдете добри информации што ќе ви помогнат да разберете повеќе за тоа зошто имате болка во нозете и што можете да направите за тоа. Болката во прстите може да биде предизвикана од остеоартритис и дисфункција на мускулите и зглобовите. Написот исто така нуди вежби и т.н. мерки ако прстите се претвориле во ред.

 

Болката во прстите може да биде предизвикана од неколку различни фактори, но некои од најчестите се преоптоварување, траума, абење, оптоварувања на мускулна слабост, ограничувања на зглобовите и биомеханичка дисфункција. Болните прсти се непријатност што влијае на поголем дел од популацијата. Слободно можете да не контактирате на Фејсбук ако имате какви било прашања или влез.

 

- Напишано од: Клиниките за болка - Интердисциплинарно здравство оддел Ламберцетер (Осло) og Одд. Eidsvoll Sundet [Погледнете го целосниот преглед на клиниката ја. Врската се отвора во нов прозорец]

- Последно ажурирано: 05.05.2023

 

- Болките на прстите можат да предизвикаат придружна болка во колената, колковите и грбот

Нашите прсти се многу важни кога станува збор за нормално одење и апсорпција на удари. Добрата функција на нашите прсти обезбедува основа за добра рамнотежа и пренос на тежина кога се движиме. Не е изненадувачки што болните прсти и стапалата може да предизвикаат да одиме и да стоиме поинаку. Во одредени случаи, може да доведе до куцање. Со текот на времето, таквото променето одење може да доведе до погрешна компензација во мускулите, тетивите и зглобовите. Особено колената, колковите и грбот се областите што може погрешно да се оптоварат.

 

Управување со олеснување и оптоварување

Речиси без разлика каде имате болка во прстите на нозете, можеби е паметно да се ослободите одреден период. Тука особено сакаме да истакнеме носачи на предните стапала со амортизација и вградени сепаратори за прсти. Тие помагаат да се задржат прстите во оптимална положба во исто време бидејќи обезбедуваат зголемено амортизирање, одмор и олеснување на прстите и предниот дел на стапалото. Толку едноставно колку што е генијално.

 

совети: Поддржувачи на предните стапала со сепаратори на прстите (Врската се отвора во нов прозорец)

Кликнете на сликата или врската за да прочитате повеќе за предните потпирачи за нозе и како тие обезбедуваат олеснување за болните прсти.

 

„СОВЕТ: Подолу во статијата можете да видите две видеа со вежби за вежбање. На дното на статијата, можете да прочитате и коментари, прашања и информации од читатели кои се во иста ситуација како вас.

  

ВИДЕО: 5 вежби против болка во предниот дел на нозете и на прстите

Кликнете подолу за да гледате видео од програма за вежбање со пет вежби за болки во предниот и грбот. Јачината, добрата функција и подвижноста во нозете се неопходни за подобрување на локалната циркулација на крвта и помала болка во нозете. Овие вежби можат да ви помогнат.


Придружи се на нашето семејство и претплатете се на нашиот канал на YouTube за бесплатни совети за вежбање, програми за вежбање и здравствено знаење. Добредојдовте!

ВИДЕО: 6 вежби против предниот плантарски фашит

Плантарната фасција (плочата на тетивите) под подножјето се прикачува како на предниот крај на коската на петицата и во долната страна на прстите (зглобовите на метатарзалниот дел). Затоа, плантарниот фасцитис исто така може да биде можна причина за болката во прстите. Овие вежби можат да ви помогнат да ги олабавите напнатите мускули во ножот на нозете и да ги ослободите прстите. Кликнете на видеото подолу.

Дали уживавте во видеата? Ако ги искористивте од нив, навистина ќе ве цениме да се претплатите на нашиот YouTube канал и да ни давате палци на социјалните медиуми. Тоа многу ни значи. Голема благодарност!

 

Диференцијална дијагноза на болка во пети

Други дијагнози кои можат да предизвикаат болка во прстите на прстите се гихт, гихт (прво зафаќајќи големи прсти), плантарски фасцит, чекан пети / халукс валгус, Неврома на Мортон и лумбална пролапс и многу повеќе.

- Прочитајте и: Може ли да имате стресна фрактура во стапалото?

стрес фрактура

- Запомнете: Ако имате прашања што не се опфатени со статијата, тогаш можете да го поставите вашето прашање во полето за коментари (ќе го најдете на дното на статијата). Потоа ќе се потрудиме да ви одговориме во рок од 24 часа.

 

Што можам да направам дури и против болка?

1. Се препорачуваат општо вежбање, специфично вежбање и активност, но останете во границите на болката. Две прошетки на ден од 20-40 минути се добри за телото и болките мускули.

2. Предизвикувачка точка / топки за масажа ние силно препорачуваме - тие доаѓаат во различни големини за да можете да погодите добро дури и на сите делови од телото. Нема подобра самопомош од ова! Го препорачуваме следново (кликнете на сликата подолу) - што е комплетен пакет од 5 активни точки / топчиња за масажа во различни големини:

3. обука: Специфична обука со трикови за обука на разни противници (како на пр овој комплетен сет од 6 плетени со различен отпор) може да ви помогне да ги обучите силата и функцијата. Плетената обука често вклучува поконкретна обука, што пак може да доведе до поефективно спречување на повреди и намалување на болката.

4. Олеснување на болка - Ладење: Биофриз е природен производ кој може да ја намали болката со нежно ладење на областа. Ладење е особено препорачливо кога болката е многу силна. Кога тие се смирија, се препорачува термичка обработка - затоа е препорачливо да има и ладење и греење.

5. Олеснување на болка - Греење: Загревањето на тесните мускули може да ја зголеми циркулацијата на крвта и да ја намали болката. Го препорачуваме следново еднократно топло / ладно заптивка (кликнете овде за да прочитате повеќе за тоа) - што може да се користи и за ладење (може да се замрзне) и за греење (може да се загрева во микробранова печка).

  

Прочитајте и: Овие 7 мерки можат да ја ослободат болката во нозете

Болка во стапалото

 

Некои симптоми на болка во прстите

Прстите ми се мрзливи. Прстите ми палат. Прстите ми заспиваат. Грчеви во прстите. Прстите се заклучуваат. Нума во прстите. Рани меѓу прстите. Пецкање во прстите. Чешање на прстите. Прстите навиваат.

Болка на внатрешноста на стапалото - синдром на Тарсал тунел

Сите овие се симптоми што лекарот може да ги чуе од пациентите. Препорачуваме да ја мапирате болката во петицата добро пред да одите на вашата клиника (што дефинитивно треба да го направите во случај на постојана болка во пети). Размислете за фреквенцијата (колку често сте повредиле на нозете?), Времетраење (колку трае болката?), Интензитет (на скала на болка од 1-10, колку е лошо во најлош случај? И колку лошо е обично?).

 

Име на прстите

Ова се нарекува прсти од големата пети до страната:

hallux, познат и како голема пети. Втор пети, исто така познат како долга пети или 2-ри фаланга. Трет пети, позната како среден прст или трета фаланга. Четврти пети, познат како прстенеста пети или четврта фаланга. и петти пети, кој е познат како малечка пети или петта фаланга.

 

Чести причини за болка во прстите

Најчеста причина за болка во пети е комбинација на мускулна и дисфункција на зглобовите. Ова може да вклучува тесни, болни мускули (честопати се нарекуваат мијалгии или јазли на мускулите), како и ограничувања на зглобовите во погодените области на зглобовите. Неправилностите со тек на време или ненадејно преоптоварување може да резултираат со намалено движење и болка. Промените во абењето (остеоартритис) исто така може да бидат дел од проблемот.

 

Мускулните јазли никогаш не се појавуваат сами, туку се скоро секогаш дел од проблемот - ова е затоа што мускулите и зглобовите не можат да се движат независно еден од друг. Значи, тоа никогаш не е „само мускулесто“ - секогаш постојат неколку фактори што ги повредуваат прстите на нозете. Исто така, може да има вродени неусогласености во ножот на стапалото што ве натера да погрешно ги оптоварите прстот и стапалото. Затоа, многу е важно да се испитаат и третираат и мускулите и зглобовите за да се постигне нормална шема и функција на движење - ова во комбинација со вежби и вежби навистина може да ја подобри функцијата.Други дијагнози кои можат да предизвикаат болка во прстите

Артритис (Артритис)

остеоартритис

Кубоиден синдром / сублуксација

Болест на Фрајберг

Ишијас

заеднички шкафче во подножјето или глуждот

metatarsalgia

Неврома на Мортон

мускулите Јазли / Мијалгија во подножјето, глуждот и ногата:

Активни точки на активирање ќе предизвика болка цело време од мускулите (на пример, гастроколеус и тесни мускули на нозете)
Латентни точки на активирање обезбедува болка преку притисок, активност и вирус

Плантарски фасцит

Flatfoot / Pes Planus

Пролапс на долниот дел на грбот

Спинална стеноза на долниот дел на грбот

Стрес фрактура во подножјето

Синдром на тарсален тунел

Болните прсти можат да бидат предизвикани од мускулна напнатост, дисфункција на зглобовите и / или иритација на нервите во близина. Хиропрактор или друг експерт за мускулно-скелетни нарушувања и нервни нарушувања може да ја дијагностицира вашата болест и да ви даде детално објаснување што може да се направи во однос на третманот и што можете да направите сами. Бидете сигурни дека не шетате со болни прсти подолго време, наместо да контактирате со лекар и да ви биде дијагностицирана причината за болката.

 

Х-зраци на прстите

Х-зраци на стапалото - Фото WIkimedia

Рентгенска слика на стапалото - Фото Викимедија

- Х-зраци на стапалото, страничен агол (гледано од страната), на сликата гледаме тибија (внатрешен дел), фибула (надворешен дел), талус (коска на бродот), валута (пета), клинести форми, метатарзални и фаланги (прсти).

 

Слика на гихт

Подагра - Фотографија од Синев

Како што можете да видите, гихт прво влијае на големата пети. Кристалите на урична киселина се формираат и добиваме црвен и отечен зглоб на пети.

- Прочитајте повеќе со кликнување тука: Подагра - Причина, дијагноза и третман.

 

Класификација на болка во прстите (болка во пети)

Болните прсти можат да се поделат на акутна, субакутна og хронична болка Акутна болка во прстите значи дека лицето имало болка во прстите помалку од три недели, субакутен е периодот од три недели до три месеци, а болката што трае повеќе од три месеци е класифицирана како хронична.

 

Болката во прстите може да биде предизвикана од преоптоварување, остеоартритис, мускулна напнатост, дисфункција на зглобовите и/или иритација на блиските нерви. Хиропрактик или друг експерт за нарушувања на мускулите, коските и нервите може да ја дијагностицира вашата состојба и да ви даде темелно објаснување за тоа што може да се направи во однос на третманот и што можете да направите сами. Погрижете се да не одите со болки во прстите долго време, наместо да контактирате со клиничар и да ја дијагностицирате причината за болката.

 

Прво, ќе се изврши механички преглед таму каде што клиничарот ја разгледува шемата на движење на стапалото или можниот недостаток на ова. Тука се испитува и мускулната сила, како и специфични тестови кои му даваат на клиничарот индикација за тоа што предизвикува болка кај прстите на лицето. Во случај на проблеми со прстите, може да биде неопходна дијагностика на слика. Хиропрактор има право да упати вакви прегледи во форма на Х-зраци, МНР, КТ и ултразвук. Конзервативниот третман секогаш вреди да се обиде на такви заболувања. Третманот што го добивате ќе варира, во зависност од тоа што е пронајдено за време на клиничкиот преглед.

 

Рачен третман: Клинички докажан ефект врз ублажување на болката на прстите кај плантарниот фасциитис и метатарзалгија

Неодамнешната мета-студија (Брантингам и др. 2012) покажа дека манипулацијата со плантарна фасција и метатарзалгија дава симптоматско олеснување. Користењето на ова во врска со терапијата со бран под притисок ќе даде уште подобар ефект, засновано на истражување. Навистина, Гердесмаер и сор (2008) покажаа дека третманот со бранови под притисок обезбедува значително статистичко значително подобрување кога станува збор за намалување на болката, функционално подобрување и квалитет на живот по само 3 третмани кај пациенти со хронична плантажна фасција.

  

Рачен третман на болка во прстите

Како што споменавме порано, и хиропракторот и мануелен терапевт се професионални групи со најдолго образование и јавно овластување од здравствените власти - затоа овие терапевти (вклучително и физиотерапевти) ги гледаат повеќето пациенти со мускулни и зглобни заболувања. Главната цел на целиот рачен третман е да се намали болката, да се промовира општото здравје и зголемениот квалитет на живот со враќање на нормалната функција во мускулно-скелетниот систем и нервниот систем. Во случај на мускулно-скелетни нарушувања, клиничарот ќе ги третира прстите локално за да ја намали болката, да ја намали иритацијата и да го зголеми снабдувањето со крв, како и да го врати нормалното движење во областите погодени од дисфункција на зглобовите - ова може да биде на пр. стапало, глужд, колк и карлица. При избор на стратегија за третман на индивидуален пациент, јавно овластениот клиничар става акцент на гледање на пациентот во холистички контекст. Ако постои сомневање дека болката е резултат на друга болест, ќе бидете упатени на понатамошно испитување.

 

Рачен третман (од хиропрактор или рачен терапевт) се состои од голем број методи на лекување каде што терапевтот главно ги користи рацете за да ја врати нормалната функција во зглобовите, мускулите, сврзното ткиво и нервниот систем:

- Специфичен третман на зглобовите
- Рашири
- Мускулни техники
- Невролошки техники
- Стабилизирачка вежба
- Вежби, совети и насоки

 

Што прават хиропрактор или мануелен терапевт?

Мускулни, зглобови и нервни болки: Ова се работи што хиропракторот или мануелниот терапевт можат да помогнат во превенција и лекување. Хиропрактична / мануелна терапија главно се однесува на враќање на движењето и функцијата на зглобовите што може да бидат нарушени со механичка болка.

 

Ова се прави со таканаречени техники за корекција на зглобовите или манипулација, како и мобилизација на зглобовите, техники на истегнување и мускулна работа (како што се терапија со активирање на точки и длабоки меки ткива) на вклучените мускули. Со зголемена функција и помалку болка, може да им биде полесно на поединците да се вклучат во физичка активност, што пак ќе има позитивен ефект и на енергијата и на здравјето.

 

Вежби, обука и ергономски размислувања

Експерт за нарушувања во мускулите и скелетот може, врз основа на вашата дијагноза, да ве информира за ергономските размислувања што мора да ги преземете за да спречите понатамошно оштетување, со што ќе се обезбеди најбрзо можно време на заздравување. Откако ќе заврши акутниот дел од болката, во повеќето случаи ќе ви бидат назначени и домашни вежби кои исто така помагаат да се намалат шансите за релапс. Во случај на хронични заболувања, неопходно е да поминете низ моторните движења што ги правите во секојдневниот живот, за да можете да ја исчистите причината за болката што се јавува одново и одново.

Ексцентричен тренинг јадро на скокачки квадрицепс на нозете

- Тука ќе најдете преглед и список на вежби што ги објавивме во врска со превенцијата, спречувањето и олеснување на болката во прстите, болки во пети, цврсти прсти, остеоартритис и други релевантни дијагнози.

4 вежби против платформа (Пес Планус)

Пес планус

5 вежби против Халукс Валгус (потпирајќи се на големи прсти)

Халукс Валгус

7 совети и лекови за болка во нозете

ПОВРЗЕН ПРОИЗВОД / САМО-ПОМОШ: - Поддршка на Халукс Валгус

Заклани со hallux valgus (искривена голема пети) и / или раст на коските (бунион) на големиот пети? Тогаш ова може да биде дел од решението за вашиот проблем! Со ова добивате поправилно оптоварување на предната страна и големите пети.

 

Прочитајте и:

- Третман на притисок бранови на плантарна фасцит

Вежби и истегнување за болка во пета

Пети се шири во третманот на болни прсти и hallux valgus?

 

Други често пријавени симптоми и причини за болка во прстите и болки во пети

- Акутна болка во пети

- Хронична болка во прстите

- Болка во прстите и глуждовите

- Болка во прстите и прстите

- Болка во прстите и стапалата

- Болка во прстите и листовите на стапалото

- Болка во прстите и нозете

- Болка во прстите на децата

- Болка во прстите ноќе

- Болка во пети по трчање

- Болка во пети по мозочен удар

- Болка во пети без причина

- Болка во пети за време на одење

- Болка во пети при џогирање

- Болка во зглобот на пети

- Болка во топката на пети

- Болка во ногата

 

Клиники за болка: Контактирајте не или закажете термин

Нудиме современа обука за проценка, третман и рехабилитација за заболувања на стапалата, прстите и глуждот.

Слободно контактирајте не преку еден од нашите одделенија на клиниката (прегледот на клиниката се отвора во нов прозорец) или на нашата страница на Фејсбук (Vondtklinikkenne - Здравје и обука) ако имате какви било прашања. За резервација на термин, имаме XNUMX-часовна онлајн резервација на различни клиники за да можете да го најдете времето за консултации што најмногу ви одговара. Секако, добредојдени сте да ни се јавите за време на работното време на клиниките. Имаме интердисциплинарни одделенија во, меѓу другите места, Осло (вкл Ламберцетер) и Викен (Рохолт og Eidsvoll Sound). Нашите квалификувани терапевти со нетрпение очекуваат да ви помогнат.

 

 

референци:

 1. NHI - Норвешка здравствена информатика.
 2. Брантингем, JВ. Манипулативна терапија за пониски екстремитети: ажурирање на прегледот на литературата.  J Манипулативен физиол Ther. 2012 февруари; 35 (2): 127-66. doi: 10.1016 / j.jmpt.2012.01.001.
 3. Гердесмејер, Л. Терапијата со радијална екстракорпорална шок-бранова должина е безбедна и ефикасна во третманот на хроничен рецилцитантен плантарски фасцитис: резултати од потврдна рандомизирана мултицентрична студија контролирана со плацебо. Am J Sports Med. 2008 ноември; 36 (11): 2100-9. дои: 10.1177 / 0363546508324176. Epub 2008 година 1 октомври.

 

Често поставувани прашања во врска со болката во прстите (ЧПП)

Анатомски преглед на плантарните нерви во стапалото?

Одговор: Овде имате илустрација што покажува плантарни нерви во стапалото. На внатрешната страна на стапалото ги наоѓаме медијалните плантарни нерви, на излезот кон надворешноста на стапалото ги наоѓаме страничните нервни плантари - помеѓу прстите ги наоѓаме заедничките дигитални нерви, овие се оние кои можат да бидат засегнати од она што го нарекуваме Невром синдром на Мортон - што е еден вид иритиран нервен јазол. Синдромот на невром кај Мортон обично се јавува помеѓу вториот и третиот прст, или третиот и четвртиот прст.

Анатомски преглед на плантарни нерви во подножјето - Фото Викимедија

Анатомски преглед на плантарните нерви во стапалото - Фото Викимедија

 

Дали лошиот пети е знак на остеопороза?

Не, болниот прст и остеопорозата (намалена коскена маса) не мора да имаат никаква врска едни со други. Меѓутоа, ако се покажа дека имате остеопороза, важно е редовно да вежбате за да одржите добра функција и да стимулирате зајакнување на коскеното ткиво.

 

Кои се вообичаени причини за многу болни прсти?

Најчестите причини за болка во прстите на нозете се дисфункција на мускулите (затегнати мускули на нозете и стапалата) и зглобовите - но болката во прстите може да се должи и на остеоартритис, ревматизам, гихт, халукс валгус, чекан пети и ишијас (да именува неколку).

- Слични прашања со ист одговор: 'Имајте лоши прсти на прстите. Која е причината? ',' Има навистина болен прст на ногата. Зошто имам болен прст на ногата? '

 

Зошто имате болка во зглобот на пети?

Постојат неколку можни причини за да се повредите во зглобот на пети. Некои од најчестите се остеоартритис (артритис), артритис, ревматизам, халукс валгус и гихт. Тука е важно да ги видите другите симптоми во врска со болката во зглобот на пети за да слета на точната дијагноза.

 

Може да добиете воспаление во прстите?

Да, можеш. Можете да прочитате повеќе за воспалението во прстите со притискање ја.

 

Грчеви во прстите. Што е тоа?

Најчеста причина за грчеви во прстите и стапалата се затегнатите мускули на нозете. Ова може да се должи на преоптоварување или неправилно оптоварување. Други можни причини се дехидратација (со недостаток на електролити - како што се магнезиум и калиум), ишијас (реферирана болка во нервите) и неврома на хипон (локална болка во нервите помеѓу прстите - најчесто трет и четврти прст).

 

 

Логото на Youtube е малоСледете го Vondt.net на YOUTUBE

(Следете и коментирајте ако сакате да направиме видео со специфични вежби или елаборации за точно ВАШИТЕ теми)

логото на фејсбук малСледете го Vondt.net на FACEBOOK

(Ние се обидуваме да одговориме на сите пораки и прашања во рок од 24-48 часа. Исто така можеме да ви помогнеме да ги интерпретирате одговорите на МРИ и слично.)
54 одговори
 1. боли вели:

  Запомнете: Ако имате прашања кои не се опфатени со статијата, можете да го поставите вашето прашање во ова поле за коментари (или преку нашата страница на Фејсбук). Потоа ќе се потрудиме да ви одговориме во рок од 24 часа.

  одговорите
  • Al вели:

   Дали помагаш сега? Врвот на вторите прсти секогаш толку многу ме боли.. како да гори. Можете ли да ми кажете која е можна причина за тоа?

   одговорите
 2. Берит вели:

  Здраво, може ли некој да и помогне на мојата кутра 69-годишна мајка? таа боли во сите прсти со години и отсекогаш мислела дека е сама за ова? таа вели дека има болка во сите прсти колку што требаше да биде најлошата забоболка, и навистина ми е жал за неа, па кога читам нешто од горенаведеното мислам дека има нешто од ова, па речиси барам некого за помогнете овде за да може да и се врати животната радост бидејќи ова буквално навистина ја троши мајка ми! Барате и се надевате на брз и позитивен одговор?

  одговорите
  • повреден.нет вели:

   Здраво Берит,

   Уфф, тоа не звучи добро.

   Постојат голем број мерки што може да се испробаат. Меѓу другото, глукозамин сулфат за остеоартритис (прочитајте повеќе: https://www.vondt.net/glukosamin-sulfat-mot-slitasje-artrose-smerte-og-symptomer/) или циркулаторни уреди како што е споменато во статијата за болка во прстите - бидејќи токму оваа зголемена циркулација на крвта помага да се заздрави во заболеното ткиво.

   Дали мајка ти некогаш симнала RTG од нозете? Дали може да биде носење заедничко? Исто така, постојат мускули кои можат да предизвикаат болка од стапалото на стапалото и кон прстите, вклучително и мијалгија / миоза во аддуктор халуцис или флексор халуцис бревис (прочитајте повеќе: https://www.vondt.net/vondt-i-musklene-muskelknuter-og-triggerpunkter/)

   Болката во стапалата со болка од зрачење или „забоболка“ може да се должи и на нервна иритација на пр. ишијас. (Прочитај повеќе: https://www.vondt.net/hvor-har-du-vondt/vondt-i-korsryggen/isjias/)

   Дали има некоја од овие написи за кои сметаш дека се однесуваат на болестите на мајка ти?

   Со нетрпение очекуваме да ви помогнеме понатаму.

   Со почит.
   Александар v / Vondt.net

   одговорите
 3. Елена вели:

  Здраво, понекогаш кога одам да спијам имам страшни болки во трите прсти во средината, на левата нога. Се кине кога ја менувам позицијата. Што може да биде ова?

  одговорите
  • повреден.нет вели:

   Здраво Хелена,

   Овде веројатно ни требаат малку посеопфатни информации за да можеме да ви помогнеме. Колку долго имате болки во прстите на нозете, колку често се јавува оваа болка, кога започнала за прв пат и слично. Одлично ако можете да напишете малку повеќе за болестите како што реков - тогаш ние ќе ви помогнеме да откриете што би можело да биде.

   1) Исто така, слободно опишете ја болката - дали се како струен удар, ледена болка или слично?
   2) Дали некогаш сте ги повредиле стапалото или прстите?

   На стоечка нога (да), вашата болка може да се должи на остеоартритис, нервна иритација или дисфункција на мускулите/зглобовите во стапалото или глуждот.

   Со почит.
   Никол против / Vondt.net

   одговорите
 4. Дагни Петерсен вели:

  Здраво, се разбудив со луда болка во прстите на нозете. Имавте повремено заболување со повраќање и дијареа 2-3 дена. Дали може да има причина?

  одговорите
  • повреден.нет вели:

   Здраво Дагни,

   Да, пародонталната болест и дијареата може да доведат до хипокалемија - односно недостаток на електролити. Ова може да предизвика силна болка, грчеви и слично. Останете хидрирани и погрижете се да добивате доволно исхрана.

   Дали ви оди подобро денес?

   одговорите
 5. Турид вели:

  искривено суво лежење едно над друго, болка и растење на неколку грутки кожа над…

  одговорите
  • боли вели:

   Уфф тогаш Турид.. но веројатно ни требаат малку посеопфатни информации за да можеме да ви помогнеме. Дали имате нешто посебно за што се прашувате или слично? Каков третман сте примиле за проблемот со прстите?

   одговорите
 6. Каи Егил вели:

  Здраво.
  Веќе неколку дена имам големи болки во левиот палец и околу зглобот кон него, е нешто копитото.
  Повремено ме боли кога стапалото мирува, но штом го симнам (ако сум го имал високо) многу ме боли.
  Областа под палецот и зглобот е многу нежна на допир и многу ме боли ако се обидам да ја истакнам областа кога стојам/одам.
  Се надевам дека имаш добар совет.

  Поздрав Каи (27 години)

  одговорите
  • повреден.нет вели:

   Еј Каи,

   Ова звучи како инфекција (дали сте вродени нокти на палецот?), Синовитис (прочитајте повеќе: https://www.vondt.net/oversikt/revmatisme-revmatiske-diagnoser/synovitt-leddbetennelse/) или гихт (повеќе овде: https://www.vondt.net/hvor-har-du-vondt/vondt-i-taerne/urinsyregikt/) - ако немало повреда или траума? Се разбира, ако неодамна сте го погодиле, тоа исто така може да биде прекршување.

   Причината зошто ве боли кога го спуштате е тоа што на тој начин се зголемува циркулацијата на крвта во областа - областа која е веројатно воспалена.

   Обидете се да го замрзнете палецот - 15 минути вклучен, 15 минути исклучен - 3-4 пати на ден. Антиинфламаторните лекови (ibux) исто така може да го намалат воспалението. Треба да очекувате подобрување во рок од 2-3 дена. Ако не се подобри, ви препорачуваме да го контактирате вашиот општ лекар.

   Со почит.
   Александар v / Vondt.net

   одговорите
 7. Лене Палмберг Торсен вели:

  Момче, 13 години со болки во палецот. Игра многу фудбал, но не се сеќавам на акутна повреда. Глуждот и прстите често се вкочанети. Познато шупливо стапало, штотуку почна нешто со стапало.
  Вчера пред фудбалски натпревар му се здрвило стапалото, а по мечот не можел да стапне. Гледа и не чувствува оток или црвенило, туку има рани од притисок на горниот/внатрешниот дел на надворешниот зглоб и коската помеѓу зглобовите. Нема болка при притискање на долната страна на основниот зглоб, без болка при пасивно движење на палецот.
  Ебење во палецот и боли.

  одговорите
  • повреден.нет вели:

   Здраво Лене,

   Шупливото стапало често со себе носи и препронација - прекумерната пронација повторно ќе изврши зголемен притисок на палецот, и во зглобот, поврзаните мускули и тетивите наоколу. Со такво преоптоварување во долг временски период, дури и момчињата на таа возраст може да доживеат стресен прекин или недостаток. Исто така, може да бидат оштетени тетивите околу палецот и затоа не можат да помогнат да се стабилизира на добар начин палецот - што доведе до фактот дека кога тој повторно играше фудбал, основната иритација се влоши.

   Во неможноста да се истакне стапалото, знаеме дека се работи за повреда на тетива од 2 или 3 степен (но тогаш чудно што не е отечена.. но можеби е денес?) Или скршеница. Закопчувањето може да е од повредена тетива.

   Во секој случај, препорачуваме одмор, шлаг и да се резервира рендген и дијагностички ултразвучен преглед за да се открие причината за проблемот.

   Патем, фактот што користи стапала укажува на прилично голема дисфункција на стапалото и тогаш не е сигурно дека треба да игра фудбал поради тешки, повторувачки напрегања и експлозивни движења што ги среќаваме во овој спорт. Да, може да оди добро на оваа возраст - но зголемената возраст значи послабо закрепнување и со тоа поголема шанса за повреда.

   Како е тој денес? Дали ви се отечени стапалото и глуждот?

   одговорите
   • Лене вели:

    Мал оток (бразди на горната страна на палецот малку помалку видливи отколку на другата страна), приближно исто ниво на болка како вчера.

    одговорите
    • повреден.нет вели:

     Добро, дали се обидовте да ја замрзнете штетата? Дали беше болно и во текот на ноќта или добро спиеше?

     одговорите
     • Лене вели:

      Само еднаш вчера и еднаш денес. Не е болно вечерва. Попладнево помалку болка, повеќе пречи заклучувањето на зглобот понекогаш (тогаш боли).

     • повреден.нет вели:

      Ок, позитивно што немаше ноќни болки. Може да укаже дека нема фрактура, но ако симптомите продолжат, треба да контактирате со општ лекар или друг клиничар со експертиза за мускулите и зглобовите (на пр. хиропрактик или рачен терапевт). Можете да му посакате добро.

 8. Сесили Ричардсен вели:

  Само треба да го додадете ова мало оревче! 😀

  Дама 45 години. Синоќа се разбудив со силна болка во долгиот палец. Болка при товарење и движење (одење, допирање стапала/прсти), но не боли при допирање или истегнување на зглобовите!
  Денес ситуацијата е иста. Може да препознае дека боли и е нежно кога ја притискам долната страна на највнатрешниот зглоб на стапалото. Без црвенило, без оток или топлотен осип на палецот. Ноктите во ред.

  Што во светот може да биде ова? Сигнали за невролошка грешка? 😀

  одговорите
  • повреден.нет вели:

   Здраво Сесили,

   Нервната иритација на L5 (петти лумбален пршлен, долен пршлен во долниот дел на грбот) е можност за силна болка во долгиот палец (среден палец) - но тогаш би претпоставиле и дека сте имале болки во грбот, особено со свиткување напред - и веројатно и невролошки симптоми во надворешната нога. Други можни дијагнози се Мортон е Невром (ова обично се случува со силни, остри болки помеѓу 3-от и 4-от прст - и е поболно со истегнување или притисок) или упатена болка од мускулите јазол во потколеницата (musculus extensor digitorum може да се однесува на болката на долгиот палец).

   Дали е на пр. боли да го стискаш стапалото (однадвор навнатре)? Дали болката е постојана или е како струен удар или слично?

   Со нетрпение очекувам да ви помогнеме понатаму.

   Со почит.
   Александар v / Vondt.net

   одговорите
 9. Рагнхилд вели:

  Здраво.
  Се борам со болните прсти, глуждовите, Ахил. Болката е најлоша навечер / ноќе и утро. Понекогаш наутро едвај можам да ги кревам стапалата од креветот пред да завладее мачна болка. Понекогаш ме боли толку многу што ми течат солзи и морам да поминам долго време на опоравување. Бев на ревматолог, но таму ми беше дијагностицирана фибромијалгија. Осип на сите точки на активирање и мускулни точки, но јас го имам ова околу 20 години. Започна на возраст од 14-15 години, но тогаш беше „премлад“ за таа дијагноза. Сега има 37 години, но овие болки во стапалото/стапалото се појавија во последната година. За жал не е добар пациент.. (!) Повредена глава/врат минатото лето, па не можам да го користам телото колку што сакам физички. Чувство на беспомошност. Совети и совети примени со благодарност!

  одговорите
  • Александар v / fondt.net вели:

   Здраво Рагнхилд,

   Како што знаете, фибромијалгијата може да доведе до зголемена чувствителност на телото, вклучувајќи ги и стапалата. Стапалата се област со најголем број на нервни влакна, па не е ни чудо што дефектите овде често се значително полоши кај оние со фибро отколку кај оние без. Врз основа на она што го велите - со утринска болка при повлекување - мислам дека имате и плантарен фасциитис со придружни шпорети на петата под стапалото / предниот раб на петата. Тогаш дополнително е важно да сте „добар пациент“ и да правите вежби, како и истегнување за да се спротивставите на стегнатите мускули на стапалото и ногата.

   - Овде ќе најдете добри совети и мерки против болки во нозете.
   - Овде ќе најдете вежби за болки во нозете и плантарен фасциитис - со цел зајакнување на лакот на стапалото како главна цел. Тогаш вториот може да го отстрани притисокот од тетивата плоча (плантарна фасција) и структурите во тамошната област.

   Кажи ни кога ќе ѕирнеш и ќе ги пробаш овие совети, Рагнхилд.

   одговорите
 10. Мејлин вели:

  Моето момче има 13 години и заедно пораснаа прсти. Бр. 2 и 3 на секоја нога. Имаше во последните 2-3 месеци многу болно стапало каде што се овие прсти. Последниве 14 дена му ја рашири ногата, а вчера имаше болки во прстите. Се чека упатување. Но, што може да биде ова? О, нешто што можам да направам за да се чувствува подобро. Тоа оди многу подалеку од секојдневното училиште итн.

  одговорите
  • Томас v / Vondt.net вели:

   Здраво Мејлин,

   Дали сакаш да кажеш дека тој има значителна „кожа за пливање“ меѓу прстите (повеќе од вообичаено) - или сакаш да кажеш дека неговите прсти физички се целосно заздравени?
   Ние би препорачале да направите дијагностичка слика на проблемот во прв случај - вашиот општ лекар може да ви помогне со брзо упатување до него (рендген може да се направи во рок од неколку дена ако добиете упат од хиропрактр, терапевт или доктор).

   одговорите
 11. Уште вели:

  Здраво. Пред неколку години, силно го удрив десниот палец на страна/доле. Сега е болно да се повлечеш и не е добро со чевли на ниту еден. Меки чевли со добар ѓон очигледно нешто помагаат. Тоа речиси цело време мрмори. Спие ноќе 🙂

  Нешто што можете да препорачате?

  одговорите
  • Николај v / vondt.net вели:

   Здраво Ове,

   1) Дали забележавте дали има израсток на коските на внатрешната страна на палецот? Како што се гледа при дијагнозата Халукс Валгус?

   2) Во однос на препораките, ние би препорачале

   А) Биомеханички преглед од страна на физиотерапевт, хиропрактик или рачен терапевт - неправилни положби на глуждовите, затегнати или нефункционални мускули на стапалото / глуждот / ногата или дури и на колкот може да придонесат за неправилно оптоварување во стапалото / прстите.

   Б) Прилагодени чевли и ѓонови за правилно чекорење.

   В) Вежбање и истегнување - како што е прикажано ја. Дали досега сте пробале вакви вежби и истегнување?

   одговорите
 12. Елизабет вели:

  Здраво! Последниве месеци прстите на нозете се свиткани најмалку 2-3 пати, а болката е прилично голема. Обично оди преку левата нога, но ако се обидам да станам, околу 5 минути откако ќе се смири, се враќа уште посилно.

  Можам да лежам целосно рамно на софата, или да исчистам малку, тогаш доаѓа. Можеби наследив гихт од мајка ми, но дали има некаква позадина зошто моите прсти се виткаат? Имам недостаток на витамин Д и Б витамини и ги земам таблетите кога ќе се сетам да ги земам. Кога ќе се извиткаат прстите, ставам волтарол, за да ја намалам болката, но после 1 час се враќаат. Што треба да направам за да не ми се виткаат толку често прстите на нозете? Поздрав 15 годишно девојче.

  одговорите
  • Николај v / vondt.net вели:

   Здраво Елизабет,

   Звучи како да опишувате мускулни грчеви во стапалото - што предизвикува и виткање на прстите. Ваквите мускулни грчеви можат т.а. поради недостаток на витамини и минерали (често витамин Д, Б6, калиум и магнезиум) недостаток на електролити или дехидрација итн.

   1) Дали ви е дијагностициран дијабетес?
   2) Мтп дека имаш 15 години .. носиш рамни, лоши чевли, тип Converse (извини за некакви стереотипни предрасуди таму!)?
   3) Дали некогаш сте го повредиле стапалото?
   4) Што е со тренинзите, дали сте активни и вежбате / спортувате?

   Ве молиме нумерирајте ги вашите одговори.

   Слободно пробајте овие меркиe.

   Со почит.
   Николај v / Vondt.net

   одговорите
   • Елизабет вели:

    1) Не, не ми е дијагностициран дијабетес.
    2) Ретко користи converse.
    3) Да, истегнав тетива на левото стапало, пред околу 2-3 години, но болката се враќа.
    4) Тренирајте повремено.

    одговорите
 13. Dieu Romskaug вели:

  Здраво, ќерка ми има болен палец на левиот палец. Боли само кога стои на неа или оди. Ништо не се истегнала, ниту клоцала, а прстот на ногата не и е црвен или покажува знаци на болка! Се надеваме на брз одговор!

  одговорите
  • Николај v / vondt.net вели:

   Здраво Боже,

   Имајќи предвид дека ја боли само кога стои или оди по неа, постои голема шанса да е поврзана со застојот. Дали таа, сега кога повторно е тука пролетта, била на џогирање во деновите пред да се случи ова, на пример? Или нешто друго што можеби предизвикало големо оптоварување на палецот?

   Со почит.
   Николај v / Vondt.net

   одговорите
 14. Друго, Карин Фарстадал вели:

  Има болка во другиот палец на десната нога. Пецкање / пецкање и борба против болка. Времетраењето варира од 30 секунди до 5 минути. Шев или серија. Мислам дека повеќето дошле кога седам. Толку ме боли што треснам со ногата и велам ау.

  одговорите
  • Никол против / Vondt.net вели:

   Здраво Елсе Карин,

   Ова звучи како или многу затегнати мускули на стапалото и/или потколеницата - што пак предизвикува грчеви во мускулите. Добар совет би бил да ги истегнете стапалото, телето и да користите масажа против мускулите на стапалото. Може да биде корисно да се добијат некои третмани од лекарите за да се надмине проблемот. Слободно одете на прошетка по примањето на третманот.

   Може да се должи и на иритација на ијатичниот нерв што се однесува на болка против стапалото/прсти.

   Искрено,
   Никол против Vondt.net

   одговорите
 15. Сигрун Соренген вели:

  Моите два мали прсти отечени, црвени и многу болат ако носат чевли, на пример цела ноќ, дури и ако седам мирен. Ова се однесува на патики и други добри чевли, на пример, и не се влошува значително ако одам. Останатите прсти на нозете не се засегнати од ова.
  Со почит Сигрун С.

  одговорите
  • Николај v / vondt.net вели:

   Здраво Сигрун,

   Врз основа на она што го опишувате, ова може да биде случај на hallux valgus (крив палец) кој притиска на другите прсти - што пак води до тоа најголемиот дел од товарот да заврши на малите прсти.

   Со оглед на тоа што чевелот е тогаш до малите прсти, тие немаат можност да „избегнат“ од притисокот од другите прсти - и на крајот настануваме со иритација.

   Препорачуваме да пробате еден поддршка за hallux valgus кога носите чевли. Ова може да доведе до поправилно оптоварување.

   Со почит.
   Николај v / Vondt.net

   одговорите
 16. Рагнхилд вели:

  Здраво.
  Очајни за болки во прстите и Ахил. Повеќе пати сум бил на лекар поради болки во зглобовите. Но, не добивајте некој посебен одговор. Моите прсти изгледаат како да сум ги замрзнал и потоа се одмрзнуваат. Или дека некој ги чука. Посебно двата големи прсти, но имаат болки и во другите прсти. Знае пулсирање. Не отокот на прстите, туку отокот околу глуждот (канџи од ајкула) Има и боли во Ахиловата / петицата. Ова е особено кога седам или сум легнал. Кога станувам да ги спуштам стапалата, ми течат солзи.

  Тогаш се чувствува како Ахиловата тетива да пука. Ама се снаоѓа.. веројатно вака имам во последните 2-3 години.
  (Зафатена со ишијас и други болки во зглобовите)

  Совети за тоа како да се продолжи понатаму ќе беа добри.

  одговорите
 17. Оддбјорн вели:

  Здраво. Многу ме боли / болка помеѓу два прста (коренот на прстите 2-3) доаѓа како акутна болка. Доаѓа во интервали од околу 2/3 минути. Страшна болка. Остатокот од стапалото нема болка. Имате дијабетес 2. Што може да биде причината? Се чувствува како електричен шок. Поздрав Одбјорн

  одговорите
 18. Ларс вели:

  Ова можеби е малку необично, но мора да прашате. Го имам ова вклучување и исклучување многу години. Можам да стапнам малку погрешно, а потоа често малку премногу на малиот палец на левата нога и после тоа многу ме боли малиот палец 1-2 дена потоа. Се залепи во моето стапало секогаш кога ќе стапнам на левата нога - а потоа по околу 2 дена целосно минува. Што би можело да биде?

  одговорите
  • Вондт.нет вели:

   Овде ни требаат малку повеќе информации за да можеме да одговориме на вашето прашање на добар начин - цениме ако ги нумерирате вашите одговори според прашањата и пишувате што е можно поопширно (најмалиот детал може да биде важен за да се даде точна дијагноза).

   1) Опишете ја областа во која боли што е можно повнимателно. Дали болката се движи понекогаш?

   2) Опишете како се чувствува болката. Дали е тоа мрморење? Зрачна болка? Остри резови? Се врти? Дали болката повремено го менува карактерот и презентацијата?

   3) Дали некогаш сте ја оштетиле погодената област или околните области? Посебно сме заинтересирани да знаеме за фрактури, фрактури, фрактури, повреди на тетивите, повреди на лигаментите и повреди на 'рскавицата. Доколку има повеќе трауми, ве молиме да напишете и која година и како настанала повредата.

   4) Каков вид на спорт се занимавате и колку често тренирате во текот на неделата? Дали започнавте нов спорт кој врши поголем притисок врз засегнатата област? Дали можеби имате праисторија на спортови што можеби довеле до повреди на абење или истегнување во регионот?

   5) Дали некогаш било направено снимање (МРИ, КТ, рендген, ултразвук) на областа? Ако е така, што покажаа овие? Доколку се направени неколку анкети, ве молиме споменете ги сите по ред.

   6) Што се чини дека ја влошува болката?

   7) Што обезбедува олеснување на болката?

   8) Дали можеби сте пробале какви било форми на третман или само-мерки?

   Со нетрпение очекуваме да ви помогнеме понатаму на патот кон секојдневие без болка.

   Не заборавајте да одговорите на прашањата со соодветниот број.

   П.С. - По желба, цениме и доколку сакате да ја следите и лајкнете нашата ФБ страница.

   одговорите
 19. Camilla вели:

  Здраво. Добивам ненадејна интензивна болка во малиот палец, без никаква активност. Не е цело време, но доаѓа наеднаш кога седам целосно мирно да ме боли неверојатно. Што би можело да биде?

  одговорите
 20. Ингвил вели:

  Здраво! Имам целосно вкочанети прсти на левата нога најмалку една година. Не може да ги премести. Убаво и вкочането чувство. Ако носам патики и други затворени чевли, се чувствувам како мали прсти. Направена магнетна резонанца на грбот и колковите. Од таму не може да се најдат знаци на причина.

  одговорите
 21. Магнет вели:

  Здраво! Цел живот имам проблеми со палецот на десната нога. Нема да го користи зборот болка, но силно трне. Особено кога треба да се концентрирам. Пецкањето се зголемува со замор навечер, што пак значи дека ми треба многу време пред да заспијам. Од училиште се сеќавам дека ја имав ногата на бирото на палецот за да го намалам пецкањето. Во зима, често се истакнував на снегот со боси нозе колку што можев пред спиење. Почувствував дека тоа малку помогна за кратко време. Мислам дека дел од причината лежи во слабата циркулација на крвта бидејќи и рацете и нозете лесно се ладат. Нема надворешни знаци кои укажуваат дека нешто не е во ред. Сега имам 66 години и пробав многу различни работи низ годините. Спомнав неколку општи лекари што се нарекуваат „немирни нозе“ и дека нема врска. Се консултирав со хомеопат кој беше прилично сигурен дека може да ми помогне. Контактирав со друга клиника и имаше многу третмани таму (околу 1 година) без резултат. Пробав и акупунктура во подолг период за да се подобри циркулацијата на крвта. Ништо не помогна досега и горе-долу се откажав
  Со почит
  Магнет

  одговорите
  • Nioclay v / Vondt.net вели:

   Здраво Магне,

   Во право сте дека вашите симптоми добро се согласуваат со она што се нарекува синдром на немирни нозе (RLS) - но тоа може да биде и синдром на горење на стапалата (познато како синдром Грирсон-Гопалан).

   Дали многу се потите на нозете? Имате ли некакви проблеми со видот покрај тегобите на прстите на нозете?

   одговорите
 22. Рејдун вели:

  неколку години се бореше со болки во трите средни прсти на двете стапала. Ова е болка што гори и пецка која страшно боли. Ова доаѓа само кога одам и поминувам кога ќе ги соблечам чевлите. Што може да биде причината? Поздрав Reidun.

  одговорите
 23. Штефен Хеникс Хенриксен вели:

  Здраво! Имам едно прашање за кое се прашувам дали можете да ми помогнете. Ова се однесува на четвртиот палец на двете стапала, но најмногу на левата нога. Тоа е под мојот палец и се чувствувам како да е тетива или нешто што се движи напред-назад понекогаш кога сум активен. Ова страшно боли и најчесто се случувало во копачки или работни обувки. Дали знаете што може да биде ова? Го имав проблемот веќе нешто повеќе од една година.

  Mvh
  Штефен Хенриксен

  одговорите
 24. Ролф-Јорген вели:

  Имам проблеми со болки во големите прсти кога одам долги прошетки или планинарски маршеви. Носете патики кога има гола земја на земја или чевли со шилци во зима за да избегнете лизгање на мразот.

  одговорите
 25. Солвејг вели:

  Во текот на ноќта, палецот може одеднаш да се повлече нагоре во речиси вертикална положба и не е возможно да го присилите или да го држите надолу. Тоа е болно, но поминува по некое време. Скоро секоја вечер имам грчеви на предната страна на левата нога и морам да станам и да станам и да масажам, но тоа мора да помине само од себе. Го имам ова со години и ми е многу досадно. Посакувам да имам нешто што можам да направам за да ги прекинам маките. Јадам магнезиум и пијам млеко. Вежбајте сила и фитнес два пати неделно. Добив дијабетес 2 во 2/2015 година. Тенок е и лесен за телото Зема 16 таблети за дијабетес и 2 таблета за крвен притисок дневно.

  одговорите
 26. Мечка вели:

  Болка во малите прсти (двете нозе), особено ноќе. Ова опстојува со години. Имам проблеми со менискусот на двете нозе, дури и мислам дека ова има врска, кога пред неколку години се подобрив на едната нога по операцијата на менискусот. Стискаш нерви? Што правам?

  одговорите
 27. Линда. вели:

  Болка во десниот палец, ова е нешто што доаѓа и оди. Но, сега е екстра лошо. Не е отечен, само страшно болно одење. Кога носам патики, ништо не забележувам. Пред неколку години ми падна лименка со газиран пијалок на палецот и тоа резултираше со оток и модринки на зглобот на палецот. Тогаш не беше на лекар. Дали можев да бидам повреден од тоа? И дали има нешто со тоа сега?

  одговорите
 28. Mari вели:

  9-годишно момче има болки во двете стопала онолку долго колку што може да оди. Болката е во големите прсти на двете нозе. Се шири во стапалото и нагоре по нозете кон колената кога е навистина лошо. Болката обично доаѓа навечер и често откако ќе легне. За болката добива парацетамол/ибукс што многу помага. Направивме и магнетна резонанца на долниот дел на грбот која не покажа ништо ненормално во однос на нервите - а исто така и рендген на стапалата. Тој е со рамно стапало и сега е упатен на истрага. Дали овие болки што ги има и ги има речиси цел живот можат да потекнуваат од рамното стапало? Тој исто така има преактивни мускули на двете бутини. Многу вкочанет преден дел и мал мускул во задникот. Се обидував да го тренирам ова со физиотерапија повеќе од една година без подобрување.

  одговорите
  • Nicolay v / Не најде вели:

   Здраво Мари, Проблемот со рамното стапало секако може да биде биомеханички фактор што придонесува за неговата болка. Но, сепак, тука има малку шмек (исто така со оглед на тоа дека цела година тренинг со физиотерапевт немаше многу ефект), и затоа се прашувам дали е направена магнетна резонанца на стапалата (не само редовен х- зрак)? Дали болката се јавува секој ден - или има и менструации без болка?

   Искрено,
   Николај

   одговорите

Оставете одговор

Сакате да се приклучат на дискусијата?
Се чувствуваат слободни да придонесе!

Остави коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *