ишијас

Ишијас

Ишијас е термин што се користи кога сме упатиле болка по ногата, која честопати се шири од седиштето (глутеален регион) или назад, кон колкот, понатаму на надворешната страна на бутот, преку внатрешноста или надворешната страна на потколеницата и во некои случаи сè до стапалото.

 

Симптомите што се јавуваат, и сензорни (промена во чувствителност и / или вкочанетост) и мотор (слабост на мускулите), зависат од тоа на кој нервен корен или нервни корени се засегнати / гадење. Причината за вистинска ишијас е обично иритација на нервите поради оштетување на интервертебралните дискови, пролапс или стеноза. Подолу ќе најдете и препорачани вежби.Од друга страна, лажната ишијас обично е предизвикана од дисфункција на мускулите и зглобовите - како што се синдром на пириформис, брави на зглобовите и / или мијалгии на седиштата. Луѓето со тешки физички работни места уште од рана возраст и оние кои претерано се движат малку се изложени на поголем ризик да развијат вакви промени / повреди на дискот.

 

Важно е сериозно да ги земете симптомите / поплаките на ишијас и да ги испитате лекар. Слободно можете да не контактирате Нашата страница на Фејсбук ако имате какви било прашања или коментари.

 

пролапс-во-лумбална

- Пролапс на дискот во долниот дел на грбот може да биде причина за симптоми / болести на ишијас. Ова е пример за она што ние го нарекуваме вистинска ишијас. Контактирајте клиничар ако имате такви симптоми - на тој начин можете да добиете оптимален совет, упатување на слики (доколку е потребно), специфични вежби и прилагодено лекување.

 

Дефиниција на ишијас

Ишијас е термин кој опишува повеќе симптом отколку специфична дијагноза или болест. Тоа значи болка долж дистрибуцијата на ијатичниот нерв - така што на тој начин тоа е повеќе општ поим, но ако започнете да зборувате за одредени области и нервни корени кои се засегнати, тогаш добивате поконкретна дијагноза.

 

Како на пример, ако нервната иритација се должи на заклучување на карлицата во комбинација со синдром на пириформис на десната страна. тогаш имате дијагноза „заклучување / ограничување на илиосакралниот зглоб со асоциран синдром на пириформис“ (пример на лажна ишијас) - и ако симптомите на ишијас се должат на дискус хернија, тогаш дијагнозата може да биде „нарушување на дискот / пролапс на дискот во L5 / S1 со наклонетост на коренот против десниот S1 нервен корен“ (пример за вистинска ишијас).

 

Причини за ишијас

Како што споменавме, симптомите на ишијас се предизвикани од иритација или стискање на нервите на ишијас - и симптомите може да варираат во зависност од тоа каде е нотка и која е причината. Еве некои од најчестите причини што можат да предизвикаат симптоми / болка во ишијас:

 

Лажна ишијас / ишијас

Важно е да се запамети дека имаме и - за разлика од дискус хернија / диск нарушување - она ​​што се нарекува лажна ишијас, позната и како ишијас. Ова е кога мијалгии, затегнати мускули, најчесто глутеални мускули и пириформис, во комбинација со ограничувања на зглобовите во карлицата / долниот дел на грбот - врши притисок врз ијатичниот нерв, а со тоа дава симптоми кои се поврзани со реалната ишијас.

 

Лажната ишијас може да се третира конзервативно преку терапија со тригер-точка, истегнување, мобилизација на зглобовите и работа на меките ткива - како и обични вежби, како на пр. рече. Важно е да се консултирате со експерт за мускулно-скелетни (како што е хиропрактор или мануелен терапевт - и двајцата имаат право да се повикаат на дијагностичко снимање доколку е потребно) за помош во дијагностицирање на лажна и вистинска ишијас.

 

Прочитајте и: - 5 вежби против ишијас

ВИДЕО (во ова видео можете да ги видите сите вежби со објаснувања)

Дали видеото не започнува кога ќе го притиснете? Обидете се да го ажурирате прелистувачот или гледајте го директно на нашиот канал на YouTube. Слободно можете да се претплатите на каналот бесплатно за да се придружите на нашето семејство!

 Лумбална 'рбетна стеноза како причина за ишијас

Лумбалниот посочува дека се зборува за лумбалниот 'рбет, а' рбетната стеноза значи дека има тесни нервни состојби во 'рбетниот канал во внатрешноста на самиот' рбет. Ова може да доведе до иритација на нервите или стискање на нервите поради фактот што самиот 'рбетниот мозок (дел од централниот нервен систем што лежи во самиот рбет) поминува низ овој' рбетниот канал. 'Рбетниот стеноза влијае главно на повозрасната популација како резултат на абење и остеоартритис и коскени наслаги поврзани со стареењето на грбот или вратот на зглобовите. 'Рбетниот стеноза е честа кај постарата популација и е поврзана со абење. Можете да прочитате повеќе за оваа дијагноза ја - како и да прочитате повеќе за форми на третман и добри мерки за ублажување на симптомите.

Прочитајте и: - Стеноза на 'рбетот на долниот дел на грбот

 

 

Лумбалниот пролапс како причина за ишијас

Ова го опишува нарушувањето на дискот во кое меката маса во еден од интервертебралните дискови во лумбалниот 'рбет (лумбален' рбет) се наметнува низ повеќе влакнестиот надворешен wallид. Пролапсот на лумбалниот предел може да биде асимптоматски или симптоматски - во зависност од тоа дали има притисок врз блискиот нервен корен / нервните корени. Во фолклорот, состојбата честопати погрешно се нарекува лизгање на дискот - ова е неточно бидејќи дисковите се заглавени меѓу пршлените и не можат да се „лизгаат надвор“. На сликата подолу гледате илустрација за тоа како нервниот корен може да се затегне со дискус хернија. Можете да прочитате повеќе за оваа дијагноза ја.

Прочитајте и: - Пролапс на долниот дел на грбот

 

Ишијас поврзана со бременоста

Поради тежината и положбата на фетусот, може да има притисок врз ијатичниот нерв, особено во повеќе изложени положби - како што е седењето. Ова обично не е опасно ниту за мајката ниту за детето, но може да предизвика вкочанетост и помалку чувство во стапалата што индиректно може да доведе до губење на рамнотежата и последователни падови. Исто така е важно да се запамети дека бремените жени во многу случаи доживуваат проблеми со карлицата и промени во карличната позиција - што може да доведе до ограничување на зглобовите во карлицата и долниот дел на грбот, како и придружни мијалгии во задникот и долниот дел на грбот.

 

Spondylolisthesis

„Спондило“ означува дека ова е пршлен - а „листезе“ значи дека имало „пролизгување“ на овој пршлен во однос на пршлените подолу. Антеролизата значи дека вителот имал слајд напред, а ретролистизата значи дека вителот се лизнал наназад.

 

За да добиете подобра слика за тоа што значи ова, ние избираме да ви покажеме Х-зраци за оваа состојба. На радиографијата овде, што го покажува лумбосакралниот колономис (долниот дел на грбот и карлицата - гледано од страната) странично, тогаш гледаме како Л5 (долниот пршлен во долниот дел на грбот) се лизга напред во однос на прешленот подолу, односно С1. Ова е она што ние го нарекуваме спондилолистеза. Гимнастичарите и гимнастичарите имаат многу поголем ризик од развој на оваа состојба во споредба со општата популација.

Спондилизис на L5 над S1 видено од Х-зраци.

Видена е значајна спондилолистезија на L5 над S1 рентген дијагностички слики. 

Симптоми на ишијас

Типични симптоми се зрачи или болка во болки во нозете / заболувања. Често се нарекува болка во сладолед. Симптомите ќе варираат во зависност од тоа дали е засегнат нервен корен - како што споменавме, пролапсот може да биде асимптоматски ако нема притисок против блиските нервни корени. Ако, всушност, постои инфекција на корен (стискање на едно или повеќе нервни корени), симптомите ќе варираат во зависност од тоа на кој нервен корен е зафатен. Ова може да предизвика и сензорни (вкочанетост, болка, зрачење и нарушена сензација), како и моторни (намалена моќност на мускулите и фини мотори).

 

Корени инфекција против S1 (може да се појави во пролапс на L5 / S1)

  • Сензорна сензација: Може да се појави нарушена или зголемена сензација кај придружниот дерматом кој целосно се спушта до големиот пети.
  • Моторни вештини: Мускулите кои имаат снабдување со нерви од S1, исто така, можат да се доживеат послаби за време на мускулното тестирање. Списокот на мускули на кои може да се влијае е долг, но често влијанието е највидливо при тестирање на јачината на мускулот што треба да го свитка палецот наназад (extensor hallucis longus) на пр. со тестирање против отпорност или тестирање на лифтови на прсти и постела на прстите. Тој мускул има и снабдување од нервот L5, но прима најмногу сигнали од S1.

 

Црвени знамиња / сериозни симптоми

Ако сте доживеале дека е тешко да започнете млаз кога сте во тоалет (задржување на урина) или сте искусиле дека аналниот сфинктер не работи правилно (дека столицата оди „директно“), тогаш тоа може да бидат многу сериозни симптоми што треба да се испитаат со вашиот ГП или итна помош веднаш за понатамошна истрага, бидејќи тоа може да биде знак на синдром на Кауда Еквина. На општа основа, препорачуваме секогаш да контактирате со јавно овластен лекар за примарна нега (лекар, хиропрактор или мануелен терапевт) за проценка доколку имате симптоми / заболувања на ишијас.

 

Пролапсот на дискот може да биде асимптоматски

Не ви треба ишијас бидејќи имате пролапс на диск. Многу луѓе сè уште веруваат дека секој со пролапс мора да оди на операција, но тоа не е случај. Истражувањата покажаа дека многумина кај возрасната популација имаат пролапс или дискус хернија во задниот дел, без тоа да доведе до симптоми.

 

Всушност, огромното мнозинство на луѓе со пролапс нема болки во грбот. Без разлика дали пролапсот доведува до болка или не, терапевтот мора да разгледа во секој поединечен случај. Докажаниот пролапс не е синоним за сериозна болка во грбот или ишијас. Безбедно е да се оди на третман со хернија на дискот.

 

Дијагноза на ишијас

Клиничкото испитување и колекцијата на историја ќе бидат клучни за утврдување на дијагнозата и пронаоѓање на причината зошто имате симптоми / заболувања на ишијас. Важно е темелно испитување на мускулна, невролошка и артикуларна функција. Исто така, треба да биде можно да се исклучат други диференцијални дијагнози.

 

Невролошки симптоми на ишијас

Темелно невролошко испитување ќе ја испита јачината на долните екстремитети, страничните рефлекси (патела, квадрицепс и Ахил), сензорни и други абнормалности.

 

Дијагностичка истрага за слика ишијас (рентген, МРИ, КТ или ултразвук)

Х-зраците можат да ја покажат состојбата на пршлените и другите релевантни анатомски структури - за жал, не може да ги визуелизира релевантните меки ткива и слично, но може, меѓу другото, да помогне да се види дали може да се работи за лумбална 'рбетна стеноза. Еден МРИ преглед е она што најчесто се користи за да се дијагностицира кога има долгогодишни симптоми / заболувања на ишијас кои не реагираат на конзервативен третман. Може да покаже што точно е причината за компресија на нервите. Кај оние пациенти кои не можат да земаат МНР заради контраиндикации, КТ може да се користи со контраст за да се проценат состојбите. Течноста за контраст се вбризгува помеѓу пршлените на долниот дел на грбот.

 

Х-зраци на "ишијас" (компресија на 'рбетниот столб поради калцификации)

носат врска-'рбетниот стеноза-Х-зраци

Оваа радиографија покажува носење поврзано со абење / остеоартритис како причина за компресија на нервите во долниот дел на грбот. Х-зраците не можат да го визуелизираат мекото ткиво доволно добро за да ја означат состојбата на интервертебралните дискови.

МНР слика на ишијас како резултат на пролапс во долниот дел на грбот помеѓу L3 / L4

МРИ 'рбетниот стеноза-во-лумбалниот

Овој преглед на МНР покажува sp рбетниот штипка помеѓу лумбалниот пршлен L3 и L4 поради пролапс на дискот.КТ слика на ишијас како резултат на стеноза на лумбалниот 'рбет

CT-со контраст 'рбетниот стеноза

Овде гледаме контрастна слика на ЦТ која прикажува лумбална 'рбетна стеноза. КТ се користи кога некое лице не може да слика МРИ, на пр. поради метал во телото или вграден пејсмејкер.

 

Третман на ишијас

Со симптоми / заболувања на ишијас важно е да се најде причината за да може да се оптимизира третманот и текот на лекувањето. Ова може да вклучува физички третман на блиските тесни мускули и третман на зглобовите на цврсти зглобови за да се обезбеди најдобра можна функција. Третманот со влечење (најчесто се нарекува клупа за напнатост) исто така може да биде корисна алатка за отстранување на притисокот од компресија подалеку од долните пршлени, дисковите и нервните корени.

 

Други методи на лекување се сува игла, антиинфламаторно ласерско лекување и / или третман на мускулен притисок. Третманот секако е комбиниран со постепено, прогресивно тренирање. Еве список на третмани кои се користат за ишијас. Третманот може да го вршат, меѓу другото, овластени јавни здравствени терапевти, како што се физиотерапевти, хиропрактичари и рачни терапевти. Како што споменавме, исто така се препорачува третманот да се комбинира со тренинг / вежби.

 

Физички третман: Масажа, работа на мускулите, мобилизација на зглобовите и слични физички техники можат да обезбедат олеснување на симптомите и зголемена циркулација на крвта во погодените области.

физиотерапија

физиотерапија: Општо, се препорачува на пациентите со ишијас да им се укаже правилно да вежбаат преку физиотерапевт или друг клиничар (на пример, модерен хиропрактичар или рачен терапевт). Физиотерапевт исто така може да помогне при ублажување на симптомите.

Хирургија / операција: Ако состојбата значително се влоши или не доживеете подобрување со конзервативниот третман, можеби е неопходна операција за олеснување на областа. Операцијата е секогаш ризична и е последно средство.

Корекција на зглобна мобилност / корекција на зглобовите на хиропрактиката: Студиите (вклучително и главна студија за систематски преглед) покажаа дека мобилизацијата на 'рбетниот зглоб е ефикасна против акутна болка во ишијас (Ропер и сор., 2015 - Леинингер и сор, 2011).

Хиропрактичен третман - Фотографии на Викимедија

Влечење клупа / кокс терапија: Влечење и влечна клупа (исто така наречени истегнувачка клупа или кокс клупа) се 'рбетни алатки за декомпресија кои се користат со релативно добар ефект. Пациентот лежи на клупа, така што областа што треба да се извлече / декомпресира да заврши во делот од клупата што се дели и на тој начин да ги отвори 'рбетниот мозок и релевантните пршлени - за кои знаеме дека обезбедува олеснување на симптомите. Третманот најчесто го изведува хиропрактор, рачен терапевт или физиотерапевт.

 

Операција на ишијас?

Многу мал дел од пациентите со ишијас се оперирани и / или имаат корист од операцијата. Треба да ве сметаат за операција ако имате неподнослива болка, која не може да се олесни, или имате сериозна парализа на стапалата и нозете што се влошува поради компресија на нервите. Терапевтот ќе се однесува на операција кога е применливо. Во случај на нарушувања на мокрењето поради парализа на мочниот меур или проблеми со аналниот сфинктер, секогаш упатете се на проценка на операцијата веднаш. Според искуството, многумина се опоравуваат додека чекаа за операција.

 

Во „неодамнешната медицинска доба“, последните 30-40 години, има заострување на критериумите на симптоми што доведуваат до операција, поради опасност од зголемени симптоми на грбот и сериозно релапс со текот на времето во операцијата на грбот - и дека се гледа дека конзервативниот третман (физички третман, мобилизација на зглобовите, комбинирани вежби за третман на влечење / специфична обука) има многу добри резултати, како и скоро и да нема негативни несакани ефекти. Затоа, како модерен клиничар со чувство на доказ и истражување, избирате 'обука пред скалпел".

 Мерки за намалување на појавата на ишијас

Еве неколку општи совети и совети за симптоми / заболувања на ишијас Препорачуваме секој што доживува вакви симптоми да се јави кај лекар за преглед / евентуален третман. На овој начин сте сигурни какви се симптомите и ќе ве поучуваат во најдобрите вежби прилагодени за вас.

- Поместете ги прстите и глуждот за да ги стимулирате нервните патишта кон мускулите.

- Користете лекови против болки доколку е потребно, за акутна болка, ибукс и парацетамол во комбинација може да дадат збирен ефект - 1 + 1 = 3! … Бидејќи ibux има повеќе антиинфламаторни својства, додека парацетамолот содржи други активни состојки за да се намали перцепцијата на болката. Секогаш консултирајте се со лекар или фармацевт пред да земате лекови.

- Пронајдете движења и положби што ја намалуваат болката во ногата, избегнувајте движења и положби што ги зголемуваат овие.

- Краткорочна употреба на патерица доколку е апсолутно потребно

- Третман на студ: Ставете пакет мраз на долниот дел на грбот 10-15 минути. Повторете 3-4 пати / ден. следи шлаг протокол. Биофриз исто така може да се користи.

- Легнете на грб со свиткани колена и колковите со нозете на стол (т.н. итна позиција).

- Малку движење е добро дури и ако имате голема болка, како што е шетање низ куќата. Направете многу кратки прошетки отколку долга.

- Масирајте или масирајте се во бутовите, седиштето и телињата, ова може да олесни.

- Седнете што е можно помалку. Притисокот во дискот е најголем кога седите.

Прочитајте и: - 8 добри совети и мерки против ишијас

 

 

Како да се спречи ишијас?

Ишијас е најдобро да се спречи во секојдневниот живот преку активност и движење што ги одржува мускулите на грбот и обезбедува циркулација и подмачкување на зглобовите и дисковите. Ако имате проблеми со грбот, може да има акутно влошување во форма на ишијас. Затоа, сериозно земете го грбот и не чекајте да побарате помош од терапевт. Користете здрав разум со особено тешки и тешки товари, а не способност за кревање.

 

Вежби против ишијас

Овде ќе најдете преглед и список на вежби што ги објавивме во врска со превенција, превенција и олеснување на ишијас, болка во ишијас, ишијас и други релевантни дијагностици.

 

Преглед - Обука и вежби против ишијас:

5 добри вежби против ишијас

5 јога вежби за болка во колкот

6 силни вежби за појаки колкови

 

Дали знаете некој кој е мачен со ишијас и нервни болки? Споделете ја статијата со нив.

Кликнете на копчето подолу за да ја споделите статијата во социјалните медиуми - ако сакате.

 

 

Прочитајте и: - 5-те најлоши вежби ако имате пролапс

 

Најчесто поставувани прашања за оваа тема:

Колку време трае лажната ишијас пред да стане добра?

Времето што е потребно пред да се ослободите од лажна ишијас или ишијас зависи од тоа колку брзо ќе се натерате во самата причина за симптомите. Ова може да биде, на пример, тесни мускули на седиштето и синдром на пириформис и / или карличен зглоб / транзиција кон долниот дел на грбот. Препорачуваме да одите на клиника за да ја дијагностицирате самата причина зошто доживувате иритација на нервите / нервни болки во коската.

 

Каде е нервниот ишијас?

Ишијалниот нерв е најдолгиот нерв на телото. Тоа е голем, густ нерв кој е навистина збирка долги нервни влакна. Започнува во долниот дел на грбот, минува низ карлицата и седиштето до задниот дел на бутовите и телињата, а завршува на предниот дел на прстите. На патот надолу, обезбедува многу различни структури со нервни импулси, вклучувајќи мускули, тетиви, лигаменти, зглобови, вени и кожа.

 

СЛЕДНА СТРАНА: 8 Природни антиинфламаторни мерки против ревматизам

Кликнете на врската за да преминете на следната страница.

 

извори:

  1. Ропер, АХ; Зафонте, РД (26 март 2015 година). "Ишијас". Нова Англија весник на медицина.372 (13): 1240-8. Дои:10.1056 / NEJMra1410151.PMID 25806916.
  2. Лајнингер, Брент; Бронфорт, Герт; Еванс, Рони; Рајтер, Тод (2011). „Спинална манипулација или мобилизација за радикулопатија: систематски преглед“. Клиники за физикална медицина и рехабилитација на Северна Америка. 22 (1): 105-125. Дои:10.1016 / j.pmr.2010.11.002. PMID 21292148.
  3. Toueq et al (201)0). Преваленца на спондилолистиза кај популацијата на гимнастичари. Студ здравство Technol Информирај. 2010 година; 158: 132-7. PubMed: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20543413

 

Ве молиме, поддржете ја нашата работа следејќи нè и споделувајќи ги нашите статии на социјалните мрежи:

Логото на Youtube е мало- Ве молиме следете го Vondt.net на YOUTUBE

(Следете и коментирајте ако сакате да направиме видео со специфични вежби или елаборации за точно ВАШИТЕ теми)

логото на фејсбук мал- Ве молиме следете го Vondt.net на FACEBOOK

(Се обидуваме да одговориме на сите пораки и прашања во рок од 24 часа)

 

Фотографии: Викимедија Комонс 2.0, Криејтив комонс, слободен стил и доставени придонеси за читателот.

0 одговори

Оставете одговор

Сакате да се приклучат на дискусијата?
Се чувствуваат слободни да придонесе!

Остави коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *