Артритис и оток: Кога зглобовите отекуваат како балони

5/5 (3)

Артритис и оток: Кога зглобовите отекуваат како балони

Артритис (ревматоиден артритис) е хронична автоимуна ревматска дијагноза која предизвикува воспаление и оток во зглобовите на телото. Овие симптоми најчесто ги погодуваат рацете и стапалата - но можат да влијаат на кој било зглоб во телото.

Артритисот се разликува од артрозата по тоа што оваа дијагноза влијае билатерално и симетрично - односно дека ги зафаќа двете страни истовремено. На пример, артрозата, остеоартритисот, обично се чувствува на едната страна - на пример во едното колено. За споредба, артритисот затоа ќе ги зафати двете страни истовремено. Покрај ова, ревматоидниот артритис предизвикува поголемо оштетување на воспалениот зглоб. Истражувањата покажаа дека артритисот обично прво започнува во стапалата и глуждовите.¹ И дека дијагнозата особено влијае на помалите зглобови во зглобовите, рацете и стапалата.²

 

Во оваа статија, ќе зборуваме повеќе за тоа зошто се појавуваат такви отоци - и како можете да се справите со нив, и со само-мерки, конзервативен третман и медицинска соработка со вашиот матичен лекар и ревматолог.

 

совети: Артритисот често прво ги зафаќа глуждовите и стапалата - и е вообичаено место каде што пациентите со ревматизам доживуваат оток. Покрај во рацете. Средината на статијата покажува хиропрактор Александар Андорф, од одделот Vondtklinikkene Lambertseter Chiropractic Center и физиотерапија во Осло, презентираше видео за обука со добри вежби за вашите раце.

 

Како артритисот предизвикува оток?

артритис2

Ревматоидниот артритис е автоимуна дијагноза. Ова значи дека, во оваа ревматска состојба, сопствениот имунолошки систем на телото ќе ја нападне синовијалната мембрана (мембрана на зглобот) - која го опкружува зглобот. Синовијалната мембрана произведува течност наречена синовијална течност која им помага на нашите зглобови да се движат непречено.

 

– Акумулација на синовијална течност и последователна ерозија на зглобовите

Кога имунолошкиот систем ја напаѓа заедничката мембрана, тоа ќе предизвика воспаление и оток. Како последица на ова, воспалената синовијална течност се акумулира во зглобот - а степенот на тоа помага да се одреди колкав ќе биде отокот. Во потешки случаи, може да биде многу тешко за засегнатото лице да го придвижи зглобот. Со текот на времето, и со повторени напади, тоа ќе доведе до оштетување на зглобовите и 'рскавицата (ерозија) и послаби лигаменти во зглобот. Токму овој процес дава основа за деформации на рацете и стапалата кај тешкиот и долготрајниот ревматски артритис.

 

Кои зглобови се погодени од артритис?

третман на болки во нозете

Оток на зглобовите кај артритис се јавува особено во следниве области:

 • Стапалата и глуждовите
 • Рацете и зглобовите
 • Колена
 • Колковите
 • Лактите
 • рамената

Како што сите разбираат, артритисот може да предизвика големи промени во функцијата и секојдневните способности. Токму затоа е толку важно да направите се што можете, и со ваша сопствена иницијатива и во соработка со лекарите (физиотерапевт, лекар и ревматолог), за да помогнете во забавување на негативниот развој поврзан со оваа ревматска дијагноза.

Нашиот одделенија на клиниката во Vondtklinikkene (кликнете ја за целосен преглед на нашите клиники), вклучително и во Осло (Ламберцетер) и Викен (Eidsvoll Sound og Рохолт), има изразито висока професионална компетентност за истражување, третман и рехабилитација на болки во мускулите, тетивите, нервите и зглобовите. Пети Контактирајте не ако сакате помош од терапевти со експертиза во овие области.

 

Едноставните само-мерки можат да обезбедат јасно подобрување

Сакаме да ја истакнеме важноста од добивање на добра дневна рутина ако сте погодени од артритис. Ладењето со ладно пакување, дневните вежби за циркулација и употребата на компресивни чорапи имаат документиран ефект кога станува збор за намалување на воспалителните реакции, отокот и болките во зглобовите.³ И токму поради оваа причина, треба да се фокусира на фактот дека тие треба да бидат дел од секојдневната рутина на пациентите со артритис - токму на ист начин како да се нагласи важноста од секојдневно земање на дадениот лек. Затоа ви предлагаме да се обидете да ги имплементирате следните три само-мерки во вашиот секојдневен живот:

 1. Ладење (криотерапија) за отечени зглобови
 2. Дневни вежби за циркулација
 3. Употреба на облека за компресија (вклучувајќи ракавици и чорапи)

 

1. Истражување: Ладењето на отечените зглобови го намалува воспалението и отокот

Истражувањата покажаа дека криотерапијата, во форма на масажа со ладење или мраз против отечени раце, обезбедува итно олеснување на симптомите и олеснување на болката. Подобрувањето траеше повеќе од еден час.³ Дополнително на ова, документирано е дека локалното ладење на артритисот на коленото резултирало со антиинфламаторно дејство. Каде, меѓу другото, беше забележано јасно намалување на проинфламаторните биомаркери при тестирањето по третманот.4 Во светло на ова, сакаме да се фокусираме на важноста на систематското ладење, на пример со пакување мраз за повеќекратна употреба, за намалување на воспалението и отокот.

 

Добар совет: Ледено пакување за повеќекратна употреба со каиш (врската се отвора во нов прозорец на прелистувачот)

Пакет со мраз за повеќекратна употреба е многу попрактичен и поеколошки од пакувањата за еднократна употреба. Ова лесно може да се чува во замрзнувач - а вклучен е и многу практичен ремен за прицврстување, што го олеснува нанесувањето на сите зглобови. Притиснете ја сликата или ја да прочитате повеќе за тоа како ова пакување мраз за повеќекратна употреба работи.

 

2. Дневни циркулациони вежби за раце и стопала

Нашироко е познато дека артритисот особено ги погодува помалите зглобови на рацете и нозете. Истражувањата покажаа дека вежбите можат да имаат значително позитивно влијание врз функцијата на рацете кај пациентите со артритис. Меѓу другото, забележано е јасно подобрување на функцијата во секојдневниот живот и помали поплаки.5 Сепак, не е изненадувачки, студијата покажа дека мора да продолжите редовно да ги правите вежбите за да го одржите позитивниот ефект - како и со сите други вежби и функции. Во видеото подолу ви прикажуваме пример на програма за тренирање на раце која се состои од седум вежби.

 

Видео: 7 вежби против остеоартритис на рацете

Затоа, ова е програма за тренирање на раце која се состои од вежби за истегнување и мобилност. Програмата може да се извршува секојдневно.

 

3. Употреба на бучава од компресија

Поголемите прегледни студии заклучија дека истражувањето ја поддржува употребата на ракавици за компресија кај пациенти со артритис. Тие исто така укажуваат дека може да се користат за намалување на болката, вкочанетоста на зглобовите и отокот на зглобовите во рацете.6 Овој ефект се однесува и на употребата на компресија чорапи.

 

Добар совет: Секојдневна употреба на бучава од компресија (врската се отвора во нов прозорец на прелистувачот)

Голема предност со ракавици за компресија (и чорапи за тоа прашање) е дека тие се толку лесни за употреба. Накратко, само облечете ги - и облеката за компресија ќе го направи останатото. Кликнете на сликата или овде за да прочитате повеќе за тоа како овие компресивните ракавици работи.

 

Сеопфатен третман и рехабилитациона терапија за артритис

егзема третман

Можеме да го поделиме холистичкиот третман и рехабилитација на артритис на неколку главни точки. Овие вклучуваат:

 • Медицински третман (преку ревматолог и општ лекар)

+ DMARDs

+ НСАИЛ

+ Биолошка медицина

 • Физикална терапија и физиотерапија

+ Мускулна работа

+ Заедничка мобилизација

+ Сува игла

+ МСК ласерска терапија

 • Исхрана (антивоспалителна)
 • Адаптирана терапија за рехабилитација

+ Тренинг во базен со топла вода

+ Нежна јога

+ Техники за релаксација и внимание

+ Закрепнување и одмор

 • Когнитивна терапија и поддршка

 

резиме

За најдобар можен ефект и грижа за луѓето со артритис, важно е тие да добијат сеопфатен и поддржувачки пристап. Многу е важно пациентот да биде следен од матичен лекар и ревматолог, покрај редовното физичко следење од страна на физиотерапевт за рехабилитациона терапија. Исто така, сакаме да ја нагласиме корисноста од адресирање и на секојдневните само-мерки, исхраната и, не помалку важно, релаксацијата во секојдневниот живот. Особено ако се има предвид дека знаеме дека стресот, преоптоварувањето и лошиот сон се три предизвикувачи кои можат да го влошат артритисот.

 

- Клиники за болка: Можеме да ви помогнеме со болки во мускулите и зглобовите

Нашите јавно овластени лекари во нашите поврзани клиники Клиниките за болка има карактеристичен професионален интерес и експертиза за истражување, третман и рехабилитација на болести на мускулите, тетивите, нервите и зглобовите. Работиме намерно за да ви помогнеме да ја пронајдете причината за болката и симптомите - а потоа да ви помогнеме да се ослободите од нив.

 

Придружете се на нашата група за поддршка на ревматизам

Слободно придружете се на групата на Фејсбук «Ревматизам и хронична болка - Норвешка: Истражување и новости» (кликнете овде) за најновите ажурирања за истражување и медиумски написи за ревматски и хронични заболувања. Овде, членовите можат да добијат помош и поддршка - во секое време од денот - преку размена на сопствени искуства и совети. Во спротивно, многу би ценеле доколку не следите на Фејсбук страницата и Нашиот Youtube канал (врската се отвора во нов прозорец).

 

Ве молиме споделете за поддршка на оние со ревматизам и хронични болки

Здраво! Можеме ли да ви побараме услуга? Ве замолуваме да ја лајкнете објавата на нашата ФБ страница и да ја споделите оваа статија на социјалните мрежи или преку вашиот блог (ве молиме поврзете директно до статијата). Исто така, среќни сме да разменуваме врски со релевантни веб-локации (контактирајте не на Facebook ако сакате да разменувате врски со вашата веб-страница). Разбирањето, општо знаење и зголемениот фокус е првиот чекор кон подобар секојдневен живот за оние со ревматизам и дијагнози со хронична болка. Затоа се надеваме дека ќе ни помогнете во оваа битка на знаење!

 

Клиниките за болка: Ваш избор за модерно интердисциплинарно здравје

Нашите лекари и одделенијата на клиниката секогаш имаат за цел да бидат меѓу врвната елита во областа на истражување, третман и рехабилитација на болки и повреди во мускулите, тетивите, нервите и зглобовите. Со притискање на копчето подолу, можете да видите преглед на нашите клиники - вклучително и во Осло (вкл Ламберцетер) и Викен (Рохолт og Eidsvoll Sound).

Извори и истражување

1. Khan et al, 2021. Вклучување на стапалото како прва манифестација кај пациенти со ревматоиден артритис во Лахоре. Cureus. 2021 мај; 13 (5): e15347. [PubMed]

2. Terao et al, 2013. Три групи во 28 зглобови за синовитис на ревматоиден артритис – анализа со користење на повеќе од 17,000 проценки во базата на податоци KURAMA. PLoS One. 2013; 8 (3): e59341. [PubMed]

3. Zerjavic et al, 2021. Локална криотерапија, споредба на масажа со ладен воздух и мраз за болка и јачина на дланката кај пациенти со ревматоиден артритис. Психијатар Дунав. 2021 пролет-лето; 33 (Suppl 4): 757-761. [PubMed]

4. Guillot el al, 2021. Локалната ледена криотерапија го намалува синовијалниот интерлеукин 6, интерлеукин 1β, васкуларниот ендотелијален фактор на раст, простагландин-Е2 и нуклеарниот фактор каппа Б p65 кај човечкиот артритис на коленото: контролирана студија. Артритис Res Ther. 2019 година; 21: 180. [PubMed]

5. Вилијамсон и сор. Отворено BMJ. 2017 април 2017; 12 (7): e4. [PubMed]

6. Nasir et al, 2014. Тераписки ракавици за пациенти со ревматоиден артритис: преглед. Ther Adv Мускулно-скелетни дис. 2014 декември; 6 (6): 226-237. [PubMed]

 

член: Артритис и оток: Кога зглобовите отекуваат како балони

Напишано од: Нашите јавно овластени хиропрактичари и физиотерапевти во Vondtklinikkene

Проверка на факти: Нашите написи секогаш се засноваат на сериозни извори, истражувачки студии и истражувачки списанија - како што се PubMed и Cochrane Library. Ве молиме контактирајте со нас ако забележите какви било грешки или имате коментари.

 

ЧПП: Вообичаени прашања за артритис и оток

1. Зошто некој треба да има антиинфламаторна диета ако има артритис?

Антиинфламаторно значи антиинфламаторно. Антивоспалителната диета вклучува висок фокус на храна која има позната содржина, меѓу другото, на антиоксиданси - и други хранливи материи со антиинфламаторно дејство. Ова може да вклучува диета богата со зеленчук (како брокула и авокадо), јаткасти плодови и риба. Фокусот треба да биде и на избегнување на провоспалителна храна - како колачи и слатки безалкохолни пијалоци.

Дали ви се допадна нашата статија? Остави рејтинг на starвездите

0 одговори

Оставете одговор

Сакате да се приклучат на дискусијата?
Се чувствуваат слободни да придонесе!

Остави коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *