Анкилозен спондилитис: Кога зглобовите заздравуваат заедно

5/5 (1)

Анкилозен спондилитис: Кога зглобовите заздравуваат заедно

Анкилозен спондилитис, исто така познат како анкилозен спондилитис, е хронична ревматска автоимуна дијагноза која ги зафаќа пршлените, карличните зглобови, поголемите зглобови (вклучувајќи ги колената и колковите) и прицврстувањата на тетивите. За жал, нема лек за Бехтерев.

Така, анкилозен спондилитис е форма на артритис што предизвикува воспаление во зглобовите и лигаментите на 'рбетот и карлицата (сакроилитис).¹ Покрај ова, може да бидат зафатени и повеќе периферни зглобови како што се колената, глуждовите и колковите. Но, тоа е поретко. Нормалната функција на зглобовите значи добар опсег на движење и слободно движење. Хроничното воспаление на зглобовите и лигаментите на 'рбетот доведува до вкочанетост и намалена подвижност. Во тешки случаи, ова може да предизвика спојување на пршлените - во такви случаи останувате со целосно вкочанет грб. Но, ваквите случаи за среќа се многу ретки деновиве.

 

Хроничното воспаление на зглобовите може да доведе до споени зглобови

Слика од инклозирање

(Слика 1: Илустрација за тоа како анкилозен спондилитис може да доведе до споени пршлени)

Во примерот погоре (слика 1) гледате илустрација за тоа како воспалението на крајните плочи на пршлените и лигаментите може да доведе до постепена калцификација и формирање на коските. Би сакале да нагласиме дека поголемиот дел од луѓето со Бехтерев имаат благи до умерени симптоми. Раната дијагноза и посовремените методи на лекување овозможуваат да се забави негативниот развој. Поголемиот дел од луѓето со Бехтерев имаат позитивни резултати за HLA-B27 во тестовите на крвта.

 

совети: Вежба со пилатес лента (еластична лента) може да биде одлична форма на вежбање за луѓето со Бехтерев. Кон крајот на статијата покажува хиропрактор Александар Андорф исто така произведе видео со препорачани вежби за грб за оваа група на пациенти.

 

- Нема лек, но дијагнозата може да се држи под контрола

Според тоа, не постои лек, но постојат голем број на начини на лекување кои помагаат да се контролираат и ублажуваат симптомите. Препорачаниот третман може да вклучува вежби за мобилност, тренинг за сила, физикална терапија за мускулите и зглобовите за подобрување на подвижноста и држењето на телото, како и терапија со лекови за намалување на воспалението и бавната прогресија. Огромното мнозинство на луѓе со Бехтерев можат да живеат добар и исполнет живот.

 

Нашиот одделенија на клиниката во Vondtklinikkene (кликнете ја за целосен преглед на нашите клиники), вклучително и во Осло (Ламберцетер) и Викен (Eidsvoll Sound og Рохолт), има изразито висока професионална компетентност за истражување, третман и рехабилитација на болки во мускулите, тетивите, нервите и зглобовите. Пети Контактирајте не ако сакате помош од терапевти со експертиза во овие области.

 

Симптоми на анкилозен спондилитис (анкилозен спондилитис)

Цврсто враќање околу утрото во кревет

Многу луѓе со анкилозен спондилитис доживуваат благи до умерени епизоди на болки во грбот и вкочанетост. Други може да доживеат позначајна болка со поврзана вкочанетост во 'рбетот и карлицата. Исто така, важно е да се спомене дека дијагнозата може да доведе до развој на очна болест (увеитис), кожна болест (псоријаза) или болест на цревата (синдром на нервозно дебело црево).

 

Болка и вкочанетост во зглобовите

Најчестиот симптом на анкилозен спондилитис е болка и вкочанетост во долниот дел на грбот и карлицата. Како што се развива ревматската дијагноза, симптомите ќе влијаат на поголеми делови од 'рбетот и телото. Карактеристично кажано, болката и вкочанетоста се најлоши по подолги периоди на одмор и неактивност – на пример наутро и по долго седење. Движењето и вежбањето обично обезбедуваат олеснување на болката и функционално подобрување.

 

Може да варира од личност до личност

Важно е да се наведе дека постојат и благи и тешки верзии на анкилозен спондилитис. Некои луѓе имаат благи периоди на болка наспроти други кои имаат значителна, постојана болка. Без разлика на ова, луѓето со дијагноза може да доживеат влошување во таканаречените „периоди на избувнување“. Така, на пример, периоди кога воспалението е поактивно.

 

Други симптоми

Покрај вкочанетоста и болката во грбот, карлицата и колковите - дали има повеќе симптоми за кои треба да знаете. Тие вклучуваат:

 • Болка, вкочанетост и воспаление во ребрата, рамената, колената или стапалата
 • Сакроилитис (воспаление на карличните зглобови)
 • Ноќна болка (поради недостаток на движење)
 • Тешкотии со целосно вдишување (ако се зафатени зглобовите на ребрата)
 • Проблеми со видот и болка во очите (увеитис)
 • Замор и исцрпеност (поради хронично воспаление)
 • Недостаток на апетит и поврзано губење на тежината
 • Осип на кожата (можна псоријаза)
 • Абдоминална болка и нервозно дебело црево

Во следниот дел од статијата, подетално ја разгледуваме причината за болеста на Бехтерев - однапред предупредуваме дека ќе биде техничко (но интересно).

 

Теорија: Причината за болеста на Бехтерев

(Слика 2: Можна патофизиолошка причина за Бехтерев | Извор: Creative Commons / PubMed)

Претходно, и до неодамна, долго време се зборуваше дека научниците не знаат ништо за причината за болеста на Бехтерев. Па, тоа не е сосема точно. Прво, знаеме дека истражувањето открило конкретни докази дека Бехтерев е автоимуна дијагноза - што значи дека сопствениот имунолошки систем на телото стои зад хроничното воспаление. Како што се гледа од зголемените количини на Т-клетки.²

 

Патофизиологијата зад Бехтерев (Анкилозен спондилитис)

Слика 2 погоре е демонстрација на можната патолошка улога на HLA-B27 кај анкилозен спондилитис. На крајната лева страна гледате ќелија и линиите покажуваат за кои клеточни структури зборуваме. Но, не мора да бидете 100% посветени на тоа. Накратко, се случува следново:

 

- HLA-B27 игра централна улога 

HLA-B27 обезбедува артритогени пептиди на CD8+ Т-лимфоцитните клетки, кои пак го иницираат автоимуниот процес - и на тој начин да предизвика анкилозен спондилитис. Дополнително на ова, голем број на абнормални реакции се случуваат во клеточната мембрана што резултира со значителни стресни реакции на она што го нарекуваме ендоплазматичен ретикулум (ER). Со други зборови, клеточна органела која се состои од мембрани - и каде се одвиваат поголемиот дел од биохемиските процеси на клетката.¹ Доколку сакате, можете да прочитате уште повеќе детали за овој комплициран процес преку врската до студијата за истражување.

 

- Клиники за болка: Можеме да ви помогнеме со болки во мускулите и зглобовите

Нашите јавно овластени лекари во нашите поврзани клиники Клиниките за болка има карактеристичен професионален интерес и експертиза за истражување, третман и рехабилитација на болести на мускулите, тетивите, нервите и зглобовите. Работиме намерно за да ви помогнеме да ја пронајдете причината за болката и симптомите - а потоа да ви помогнеме да се ослободите од нив.

 

Модерен и холистички третман на анкилозен спондилитис

Модерниот третман и рехабилитација на Бехтерев можеме да го поделиме на три клучни точки:

 1. Стимулирајте ја мобилноста и функцијата
 2. Зајакнување на зглобовите и мускулите
 3. Намалете го воспалението

За пациентите со Бехтерев, движењето е една од најважните работи. Знаеме дека неактивноста и продолженото седење доведуваат до зголемена вкочанетост, поголема болка и воспалителни реакции. Токму затоа е толку важно луѓето со оваа дијагноза да имаат добра дисциплина кога станува збор за секојдневни вежби за мобилност и следење со физиотерапевт (како физиотерапевт или хиропрактик). Исто така, препорачуваме фиксни интервали со следење за мобилизација на зглобовите и третман со влечење (повлекување на зглобовите) - за одржување на подвижноста на зглобовите на добар начин. Мета-анализите, најсилната форма на истражување, исто така покажаа дека следењето со терапевт е поефективно отколку да правите сè сами.³ Антивоспалителната исхрана исто така може да игра централна улога.

 

Добар совет: Даска за истегнување на грбот (врската се отвора во нов прозорец на прелистувачот)

За пациентите со Бехтерев, каде што главниот проблем е всушност големата вкочанетост во грбот, не можеме да избегаме од препорака за употреба на даска за истегнување на грбот Затоа, ова е домашна мерка која ги истегнува и растегнува пршлените - и ги раздвојува. За многу луѓе со многу вкочанет грб, многумина ќе почувствуваат прилично јасно чувство на истегнување во првите неколку недели од користењето на носилката за грб. Но, на крајот ќе успее - и истегнувањето повеќе нема да се чувствува толку интензивно, што исто така ќе биде јасен знак дека делува. Притиснете ја сликата или ја за да прочитате повеќе за тоа како функционира.

 

ВИДЕО: Вежби против анкилозен спондилитис

Во видеото погоре, хиропрактикот Александар Андорф v/ Vondtklinikkene avd Lambertseter покажува четири препорачани вежби за пациенти со Бехтерев. Ова се вежби кои може да се прават секојдневно за да се истегнуваат и одржуваат подобро движење во долниот дел на грбот и карлицата.

 

«Краток преглед на: Како и со сите дијагнози и болести, една од најважните работи е сето тоа да се сфати сериозно. Контактирајте со физиотерапевт и погрижете се да имате добра програма за рехабилитација со правилни вежби со кои треба да се справите, а исто така повремено добивате помош за заедничка мобилизација и мускулна работа“.

 

Придружете се на нашата група за поддршка на ревматизам

Слободно придружете се на групата на Фејсбук «Ревматизам и хронична болка - Норвешка: Истражување и новости» (кликнете овде) за најновите ажурирања за истражување и медиумски написи за ревматски и хронични заболувања. Овде, членовите можат да добијат помош и поддршка - во секое време од денот - преку размена на сопствени искуства и совети. Во спротивно, многу би ценеле доколку не следите на Фејсбук страницата и Нашиот Youtube канал (врската се отвора во нов прозорец).

 

Ве молиме споделете за поддршка на оние со ревматизам и хронични болки

Здраво! Можеме ли да ви побараме услуга? Ве замолуваме да ја лајкнете објавата на нашата ФБ страница и да ја споделите оваа статија на социјалните мрежи или преку вашиот блог (ве молиме поврзете директно до статијата). Исто така, среќни сме да разменуваме врски со релевантни веб-локации (контактирајте не на Facebook ако сакате да разменувате врски со вашата веб-страница). Разбирањето, општо знаење и зголемениот фокус е првиот чекор кон подобар секојдневен живот за оние со ревматизам и дијагнози со хронична болка. Затоа се надеваме дека ќе ни помогнете во оваа битка на знаење!

 

Клиниките за болка: Ваш избор за модерно интердисциплинарно здравје

Нашите лекари и одделенијата на клиниката секогаш имаат за цел да бидат меѓу врвната елита во областа на истражување, третман и рехабилитација на болки и повреди во мускулите, тетивите, нервите и зглобовите. Со притискање на копчето подолу, можете да видите преглед на нашите клиники - вклучително и во Осло (вкл Ламберцетер) и Викен (Рохолт og Eidsvoll Sound).

Извори и истражување

1. Zhu et al, 2019. Анкилозен спондилитис: етиологија, патогенеза и третмани. Bone Res. 2019; 5:7 август 22 година. [PubMed]

2. Mauro et al, 2021. Анкилозен спондилитис: автоимуна или автоинфламаторна болест? Нат Рев Ревматол. 2021 јули; 17 (7): 387-404.

3. Gravaldi et al, 2022. Ефективност на физиотерапијата кај пациенти со анкилозен спондилитис: систематски преглед и мета-анализа. Здравство (Базел). 2022 јануари 10; 10 (1): 132.

 

член: Анкилозен спондилитис - кога зглобовите заздравуваат заедно

Напишано од: Нашите јавно овластени хиропрактичари и физиотерапевти во Vondtklinikkene

Проверка на факти: Нашите написи секогаш се засноваат на сериозни извори, истражувачки студии и истражувачки списанија - како што се PubMed и Cochrane Library. Ве молиме контактирајте со нас ако забележите какви било грешки или имате коментари.

 

ЧПП: Често поставувани прашања за анкилозен спондилитис

1. Како може да се добие подобар квалитет на живот со Бехтерев?

Една од најважните работи е раниот преглед за да се процени функцијата и да се постави дијагноза. Во случајот на докажаниот Бехтерев, редовното движење, вежбите за рехабилитација и физичкиот третман (и за мускулите и за зглобовите) ќе играат централна улога во одржувањето на добрата подвижност и функционалност. Истражувањата покажаа дека редовното одење кај физиотерапевт за следење во врска со тренинг и рехабилитација има најдобар ефект.³

Дали ви се допадна нашата статија? Остави рејтинг на starвездите

0 одговори

Оставете одговор

Сакате да се приклучат на дискусијата?
Се чувствуваат слободни да придонесе!

Остави коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *