Автоимун артритис

4.8 / 5 (22)

Одличен водич за автоимун артритис

Што е автоимун артритис? Во оваа статија можете да дознаете повеќе за овој тип на артритис - каде што имунитетниот систем на организмот ги напаѓа зглобовите.

 

Автоимун артритис е име на група на различни дијагнози во кои сопствениот имунолошки систем на телото се напаѓа себеси - и сопствените зглобови. Најпознат пример за нас Норвежаните е ревматски артритис. Кога имунолошкиот систем ги напаѓа сопствените зглобови на телото, ќе се појават воспалителни реакции. Ова воспаление за возврат може да предизвика болка во зглобовите, вкочанетост и потешкотии при движење. Всушност постојат над 100 различни видови на артритис - од кои различни дијагнози можат да предизвикаат различни симптоми. Псоријатичен артритис и ревматоиден артритис се двата најчести примери на автоимун артритис.

 

Во оваа статија ние ве научиме повеќе за автоимуниот артритис. Меѓу другото, ќе поминеме низ:

 • Различни сорти на автоимун артритис
 • Симптоми на автоимун артритис
 • Фактори на ризик за развој на автоимун артритис
 • Дијагноза
 • Третман на автоимун артритис 
 • Предлози за вежби и вежби при автоимун артритис (вклучително и ВИДЕО)
 • Долгорочни компликации

 

Различни видови на автоимун артритис

Тука минуваме низ некои од најчестите форми на автоимун артритис.

 

Ревматичен артритис: Најчеста форма на автоимуна болест на зглобовите. Дијагнозата обично предизвикува оток и болка во рацете, зглобовите и стапалата, како и колената бидејќи состојбата се влошува. Истражувањата покажаа дека до 75% погодени од состојбата се жени.

Псоријатичен артритис: Псоријазата е првенствено позната како состојба на кожата, од која кожата дава карактеристичен сребрен изглед и се шушка. Дури помеѓу 20-40% од оние со оваа кожна болест имаат и придружна болест на зглобовите, позната како псоријатичен артритис. Вториот може да влијае на зглобовите скоро низ целото тело, вклучувајќи ги 'рбетот, колената, прстите, прстите, колковите и рамената.

Реактивен артритис: Реактивниот артритис се јавува само кај луѓе со историја на одредени бактериски инфекции - како што се салмонела, кампилобактер и кламидија. Оваа дијагноза може, покрај болка во зглобовите, да предизвика црвенило на очите, болка при мокрење и / или осип на долната страна на стапалата или на дланките.

Аксијален спондилоартритис и анкилозен спондилитис: Овозможува артритис на самиот 'рбет, кој постепено се спојува, предизвикувајќи и болка и вкочанетост во зглобовите.

Малолетнички артритис (малолетни идиопатски артритис): Како што подразбира името, оваа форма на артритис влијае на децата и адолесцентите. Дијагнозата може да предизвика типични симптоми како што се болка во зглобовите, воспаление на очите, треска и осип.

Palindrome артритис: Ретка верзија на артритис што дава епизоди или се разгорува со артритис, кој потоа заминува сам по себе. Дијагнозата честопати влијае на прстите, зглобовите и колената. Класичните симптоми вклучуваат болка, оток, вкочанетост и треска.

 

Секоја од горенаведените дијагнози што споменавме погоре може да предизвика и болка и отекување на зглобовите.

 

Симптоми на автоимун артритис

Симптомите на автоимун артритис ќе варираат во зависност од специфичната дијагноза на артритис. Но, тука поминуваме низ поопштите симптоми - кои го вклучуваат следново:

 • Фебер
 • Болки во зглобовите
 • вкочанетост
 • Слабост
 • исцрпеност

Пример за поконкретни симптоми е ентезитис. Ова е симптом кој е често присутен кај псоријатичен артритис, што значи дека има области чувствителни на притисок каде што лигаментите и тетивите се закачуваат на коските. Ова може да биде, на пример, прикачено на Ахиловата тетива на задниот дел од петицата или задниот дел на лактот (на трицепс).

 

Фактори на ризик

Факторите на ризик за автоимун артритис зависат од видот на артритис од кој е погоден поединецот. Сепак, постојат фактори кои го зголемуваат ризикот од развој на автоимун артритис - како што се генетиката и семејната историја на ревматизам.

 

Многумина исто така виделе дека епигенетиката може да игра централна улога. Меѓу другото, идентификувани се следниве фактори на ризик:

 • Секс
 • прекумерна тежина
 • пушење
 • Рана изложеност на токсини (на пр. Пасивно цигари од цигара како дете)

Womenените имаат скоро три пати поголем ризик да бидат ревматоиден артритис. Мажите, од друга страна, се изложени на поголем ризик да добијат анкилозен спондилитис.

 

Дијагноза

Ревматолог, односно медицински специјалист по ревматологија, го испитува автоимуниот артритис. Ревматолошки преглед прво ќе праша за неговите симптоми, вклучително и што ги прави симптомите полоши и подобри. Може да ве праша и за историјата на медицински заболувања. Потоа, ќе бидат спроведени повеќе тестови за да дознаете повеќе за здравјето на лицето и зглобовите што се засегнати.

Овие дијагностички тестови може да вклучуваат:

 • Дијагностика на слики (Х-зраци, КТ или МНР преглед за да се испита здравјето на зглобовите)
 • Тестови на крвта (вклучително и тестирање на ревматски фактор, одредени антитела и спуштање)
 • Биопсија на ткиво (може да се користи за псоријаза за да се потврди дијагнозата)

Тука е важно да се спомене дека ниту еден тест не може да идентификува автоимун артритис. Процесот вклучува повеќе форма на исклучување - каде постепено се наоѓа дијагнозата со најголема веројатност. Таквиот процес на проценка може во многу случаи да трае долго.

 

Медицински третман

Вашиот лекар ќе разгледа неколку фактори пред да постави план за третман на лекови за автоимун артритис. Кокошката ќе ги процени вашите симптоми, видот на артритис што го имате и општото здравје - пред да одлучите за најдобриот начин на дејствување. Третманот со лекови е скоро секогаш комбиниран со физички третман и обука за најдобар ефект.

 

лекови

Оние со поблаги форми на автоимун артритис може да имаат добар ефект само на земање на НСАИЛ. Како што е Ибупрофен.

Другите треба да се префрлат на потешки лекови на рецепт наречени DMARDS - како што е методекстратот. Ако ДМАРДС не работи, тогаш може да биде соодветно да се испроба она што е познато како биолошка медицина. Овие го блокираат системот за комуникација на имунолошкиот систем. Важно е да се запамети дека и Дмардс и биолошката медицина се имуносупресивни (ја намалуваат одбрамбената моќ на имунитетот и го прават лицето кое ги зема повеќе подложни на инфекции и воспаленија).

 

Други третмани и вежби

Како што споменавме порано, некој би сакал да комбинира третман со лекови со физички третман - а потоа и модификации во исхраната. Ова може да вклучува:

 • Антивоспалителна диета
 • Упатство за третман и обука кај овластен здравствен персонал со експертиза за мускулатура и скелет (физиотерапевт, хиропрактор или рачен терапевт).
 • Бучава од компресија (на пр овие нараквици за компресија)
 • Престанување на пушењето
 • Вежба во базен со топла вода

Сеопфатен пристап во третманот на автоимун артритис е важен за да се олеснат најдобрите можни резултати. Во оваа статија ја Можете да прочитате повеќе за антиинфламаторна диета. Редовното вежбање е исто така важно за да се стимулира добра функционалност и циркулацијата на крвта. Видеото подолу покажува пример на програма за вежбање дизајнирана за борба против остеоартритис во ваши раце:

 

ВИДЕО: 7 вежби против остеоартритис на рацете

Придружи се на нашето семејство! Зачленете се бесплатно на нашиот канал на YouTube (кликнете овде) за бесплатни програми за вежбање и здравствени видеа.

 

Препорачана самопомош за артритис

Меки ракавици за компресија на саѓи - Фото Медипак

Кликнете на сликата за да прочитате повеќе за нараквиците за компресија.

 • Повлекувачи на прсти (неколку видови на ревматизам можат да предизвикаат свиткани прсти на прсти - на прсти чекан или халукс валгус (свиткан палец) - влечечите на прстите можат да помогнат во олеснување на овие)
 • Мини ленти (многумина со ревматска и хронична болка сметаат дека е полесно да се обучуваат со обични еластици)
 • Предизвикувачка точка топки (самопомош за работа на мускулите на дневна основа)
 • Крем за арника или балсам за топлина (многу луѓе пријавуваат одредено олеснување на болката ако користат, на пример, крем од арника или кондиционер за топлина)

- Многу луѓе користат арника крем за болка поради вкочанети зглобови и болни мускули. Кликнете на горната слика за да прочитате повеќе како арничакрем може да помогне во олеснување на дел од вашата болка.

Долгорочни компликации

Долгорочните ефекти на автоимуниот артритис зависат од варијантата со која лицето е заболено. Класичен пример е ревматски артритис кој може да предизвика карактеристични деформитети во рацете и нозете. Меѓу другото, Јан Тејген на нашиот сакан беше заболен од ревматски артритис и овие промени во зглобовите излегоа далеку од неговата секојдневна функција. Истражувањата исто така покажаа дека оние со ревматски артритис имаат поголем ризик да бидат заболени од срцеви заболувања и дијабетес (1) Во ретки случаи, оштетувањето на зглобот може да биде толку сериозно што бара хируршка интервенција - како што е замена на коленото или колкот.

Лице со автоимун артритис поминува низ чести периоди на болка и оток. Овие можат да го отежнат работењето или да бидат социјални на ист начин како порано. За да се избегнат компликации, важно е да се направи рана дијагноза и проценка - така што лицето може да добие оптимален медицински и физички третман.

 

резиме

 • Раната дијагностика е важна
 • Третманот треба да биде сеопфатен и редовен (лекови, физички третман, вежби, вежби и диети)
 • Редовна употреба на бучава компресија може да биде корисно за одржување на циркулацијата.
 • Долгорочните компликации можат да надминат задоволството од работата и секојдневното функционирање

 

Прашања? Слободно можете да ги објавите во делот за коментари подолу. Инаку, ви препорачуваме да се придружите во нашата група за поддршка: Ревматизам и хронична болка - Норвешка: Истражување и новости. Овде ќе најдете корисни информации и можете да пребарувате преку нашата голема база на податоци на претходните прашања. Се надеваме дека ќе се видиме таму.

Дали ви се допадна нашата статија? Остави рејтинг на starвездите