Сè што треба да знаете за сакроилитис [одличен водич]

4.8 / 5 (25)

Сè што треба да знаете за сакроилитис [одличен водич]

Терминот сакроилитис се користи за да се опишат сите видови на воспаление што се јавуваат во илијосакралниот зглоб. За многумина познато како воспалително заболување на карлицата.

Илиосакралните зглобови се зглобови лоцирани на двете страни на лумбосакралниот спој (во долниот дел на 'рбетот), кои се поврзани со карлицата. Тие се, едноставно, врската помеѓу сакрумот и карлицата. Во овој прирачник ќе дознаете повеќе за оваа дијагноза, класичните симптоми, дијагнозата и, што е најважно, како може да се лекува.

 

Добар совет: На дното на статијата, ќе најдете бесплатни видеа за вежби со вежби за оние кои страдаат од болка во колк и карлица.

 

Во овој напис ќе дознаете повеќе за:

 • Анатомија: Каде и кои се илиосакралните зглобови?

 • Вовед: Што е сакроилитис?

 • Симптоми на сакроилитис

 • Причини за сакроилитис

 • Третман на сакроилитис

 • Вежби и обуки за сакроилитис (вклучува ВИДЕО)

 

Анатомија: Каде се илиосакралните зглобови?

Карлична анатомија - Фото Викимедија

Анатомија на карлицата - Фото: Викимедија

На горната слика, преземена од Викимедија, гледаме анатомски преглед на карлицата, сакрумот и кокцигеумот. Како што можете да видите, коската на колкот се состои од илиум, пубис и ишиум. Тоа е врската помеѓу илиумот и сакрумот што обезбедува основа за илијосакралниот зглоб, односно областа каде што се среќаваат двајцата. Има еден лево и еден десно. Тие често се нарекуваат и карлични зглобови.

 

Што е сакроилитис?

Сакроилитисот често се открива како дел од симптомите на неколку различни воспалителни ревматски состојби во 'рбетот. Овие болести и состојби се групирани како "спондилоартропатија" и вклучуваат состојби на болести и ревматски дијагнози како што се:

 • Анкилозен спондилитис (Анкилозен спондилитис)
 • псоријатичен артритис
 • Реактивен артритис

 

Сакроилитисот исто така може да биде дел од артритис поврзан со разни состојби како што се улцеративен колитис, Кронова болест или остеоартритис на карличните зглобови. Сакроилитис е исто така термин што понекогаш се користи наизменично со терминот дисфункција на зглобот поврзана со сакроилијачна, бидејќи двата поими технички можат да се користат за да се опише болката што доаѓа од сакроилијачниот зглоб (или СИ зглобот).

 

Симптоми на сакроилитис

Повеќето луѓе со сакроилитис се жалат на болка во долниот дел на грбот, карлицата и / или задникот (1). Карактеристично, тие обично ќе споменуваат дека болката се наоѓа над „една или двете коски на секоја страна од долниот дел на грбот“ (анатомски познат како PSIS - дел од илиосакралните зглобови). Тука е од суштинско значење да се спомене дека особено движењата и компресијата на карличните зглобови предизвикуваат отежната болка. Покрај тоа, болката често може да се опише како:

 • Некое зрачење од долниот дел на грбот и од седиштето
 • Засилена болка кога стоите исправено подолго време
 • Локална болка над карличните зглобови
 • Заклучување во карлицата и грбот
 • Болка при одење
 • Боли да станеш од седечка во стоечка позиција
 • Боли да ги креваш нозете во седечка положба

Овој вид на болка обично се нарекува "аксијална болка". Ова значи биомеханичка болка која е примарно дефинирана на една област - без тоа да зрачи со нешто особено надолу по ногата или назад. Со тоа, болката во карлицата може да се однесува на болка до бутот, но скоро никогаш покрај коленото.

 

За да ја разбереме болката, мора да разбереме и што прават карличните зглобови. Тие пренесуваат шок-товари од долните екстремитети (нозете) понатаму во горниот дел од телото - и обратно.

 

Сакроилитис: Комбинација на болка во карлицата и други симптоми

Најчестите симптоми на сакроилитис обично се комбинација од следново:

 • Треска (низок степен, и во многу случаи скоро невозможно да се открие)
 • Болки во долниот дел на грбот и карлицата
 • Епизодната реферира болка до задникот и бутовите
 • Болка која се влошува кога седите подолго време или се вртите во кревет
 • Вкочанетост во бутовите и долниот дел на грбот, особено откако ќе станете наутро или откако ќе седите мирно подолго време

 

Сакроилитис наспроти карлична брава (дисфункција на илиосакралниот зглоб)

Сакроилитис е исто така термин што понекогаш се користи наизменично со терминот заклучување на карлицата, бидејќи двата поими технички можат да се користат за да се опише болката што доаѓа од илијосакралниот зглоб. И сакроилитисот и блокадата на карлицата се чести причини за болка во долниот дел на грбот, илиосакралната област и упатените болки во задникот и бутовите.

 

Но, постои важна разлика помеѓу двата услови:

Во клиничката медицина, терминот "-it" се користи како референца на воспаление, а сакроилитисот на тој начин опишува воспаление што се јавува во илијосакралниот зглоб. Воспалението може да биде предизвикано од дефект во карличниот зглоб или да има други причини како што споменавме порано во статијата (на пример, поради ревматизам).

 

Причини за сакроилитис

Постојат неколку различни причини за сакроилитис. Сакроилитисот може да биде предизвикан од својствени проблеми со карлицата и карлицата - со други зборови, ако има дефект во карличните зглобови или ако е нарушена подвижноста на карлицата. Природно, воспалението може да биде предизвикано од изменета механика во зглобовите што ги опкружуваат илиосакралните зглобови - на пример, лумбосакралниот спој. Најчестите причини за сакроилитис се:

 • Остеоартритис на карличните зглобови
 • Механичка дефект (заклучување на карлицата или лабава карлица)
 • Ревматска дијагностика
 • Траума и повреди на есен (може да предизвикаат привремено воспаление на карличните зглобови)

 

Фактори на ризик за сакроилитис

Широк спектар на фактори може да предизвикаат сакроилитис или да го зголемат ризикот од развој на сакроилитис:

 • Секоја форма на спондилоартропатија, која вклучува анкилозен спондилитис, артритис поврзан со псоријаза и други ревматолошки заболувања како што е лупус.
 • Дегенеративен артритис или остеоартритис на 'рбетот (остеоартритис), што доведува до распаѓање на илијосакралните зглобови што потоа доведува до воспаление и болка во зглобовите во регионот на карличниот зглоб
 • Повреди кои влијаат на долниот дел на грбот, колкот или задникот, како што се сообраќајна несреќа или пад.
 • Бременост и породување како резултат на проширување на карлицата и истегнување на сакроилијачните вени при раѓање (карличен раствор).
 • Инфекција на илијосакралниот зглоб
 • Остеомиелитис
 • Инфекции на уринарниот тракт
 • Ендокардитис
 • Употреба на интравенски лекови

 

Ако пациентот има болка во карлицата и има некоја од горенаведените болести, ова може да укаже на сакроилитис.

 

Третман на сакроилитис

Третманот за сакроилитис ќе се утврди врз основа на видот и сериозноста на симптомите на пациентот и основните причини за сакроилитис. Планот за третман е прилагоден на индивидуалниот пациент. На пример, анкилозен спондилитис (анкилозен спондилитис) може да биде основно воспалително заболување на зглобовите, а потоа третманот мора да се прилагоди соодветно. Физичката терапија нормално ја изведува јавно одобрен физиотерапевт (вклучително и МТ) или хиропрактор. Физичкиот третман има добро документиран ефект врз болка во карличниот зглоб, асиметрија на карлицата и дефект во карличниот регион (2).

 

Сакроилитисот обично се состои и од воспалителни реакции и од механичка дефект. Затоа, третманот обично се состои и од антиинфламаторни лекови и од физикална терапија. Би сакале да видиме комбинација од следниов третман за сакроилитис и карлична болка: 

 • Антивоспалителни (антиинфламаторни) лекови - од лекар
 • Физички третман на мускули и зглобови (физиотерапевт и модерен хиропрактик)
 • Заеднички третман против заклучување на карлицата (мобилизација на хиропрактичен зглоб)
 • Вежби и обука за домашни потреби
 • Во многу тешки случаи, инјекциите на кортизон може да бидат соодветни

совети: Промената на положбата на спиење може да помогне во ублажување на болката додека спиете и кога се будите. Повеќето пациенти најдобро е да спијат рамо до рамо со перница поставена помеѓу нивните нозе за да ги одржат колковите рамномерно. Други, исто така, известуваат за добри резултати од спроведувањето антиинфламаторна диета.

 

Препорачана самопомош при ревматска и хронична болка

Меки ракавици за компресија на саѓи - Фото Медипак

Кликнете на сликата за да прочитате повеќе за нараквиците за компресија.

 • Повлекувачи на прсти (неколку видови на ревматизам можат да предизвикаат свиткани прсти на прсти - на прсти чекан или халукс валгус (свиткан палец) - влечечите на прстите можат да помогнат во олеснување на овие)
 • Мини ленти (многумина со ревматска и хронична болка сметаат дека е полесно да се обучуваат со обични еластици)
 • Предизвикувачка точка топки (самопомош за работа на мускулите на дневна основа)
 • Крем за арника или балсам за топлина (многу луѓе пријавуваат одредено олеснување на болката ако користат, на пример, крем од арника или кондиционер за топлина)

- Многу луѓе користат арника крем за болка поради вкочанети зглобови и болни мускули. Кликнете на горната слика за да прочитате повеќе како арничакрем може да помогне во олеснување на дел од вашата болка.

 

Хиропрактичен третман на сакроилитис

За пациенти со карлична болка, може да се користат различни процедури за хиропрактика, и тие често се сметаат како прв чекор во процесот на лекување - во комбинација со домашни вежби. Современиот хиропрактор прво ќе изврши темелен функционален преглед. Потоа, тој ќе се распраша за вашата здравствена историја, меѓу другото, за да открие дали постојат истовремени болести или други механички дефекти.

 

Целта на третманот со хиропрактика за болка во карлицата е да се користат методи што најдобро ги толерира пациентот и кои обезбедуваат најдобар можен исход. Пациентите подобро реагираат на различни постапки, така што хиропракторот може да користи неколку различни техники за лекување на болката на пациентот.

 

Современ хиропрактор третира мускули и зглобови

Тука е важно да се спомене дека современиот хиропрактор има неколку алатки во својата алатка и дека тие се третираат и со мускулни техники и со прилагодувања на зглобовите. Покрај тоа, оваа професионална група честопати има добра експертиза во третманот на бран под притисок и третман на игла. Така е барем така нашите придружни клиники. Користените методи на лекување би вклучиле:

 • Интрамускулна акупунктура
 • Заедничка мобилизација и заедничка манипулација
 • Техники за масажа и мускулатура
 • Третман на влечење (декомпресија)
 • Терапија со активирање на поени

Нормално, во случај на проблеми со карлицата, третманот на зглобовите, третманот на глутеалните мускули и техниките на влечење се особено важни.

 

Зглобна манипулација против карлична болка

Постојат две општи техники за манипулација со хиропрактика за проблеми со карличен зглоб:

 • Традиционалното прилагодување на хиропрактиката, исто така наречено зглобна манипулација или HVLA, обезбедува импулси со голема брзина и мала моќност.
 • Помирни / помали прилагодувања исто така наречени заедничка мобилизација; потиснување со помала брзина и мала сила.

Напредокот во овој вид на прилагодување обично доведува до звучно ослободување наречено кавитација, што се случува кога кислородот, азотот и јаглеродниот диоксид излегуваат од зглобот каде што се повлече покрај пасивниот степен на подвижност во границите на ткивото. Овој маневар со хиропрактика создава типичен „звук на пукање“ кој често се поврзува со зглобни манипулации и кој звучи како кога „ги кршите коските“.

 

Иако овој „кршен“ опис на манипулациите со хиропрактика може да даде впечаток дека ова е непријатно, чувството е всушност ослободувачко, понекогаш скоро веднаш. Хиропракторот ќе сака да комбинира неколку методи на лекување за да има што подобар ефект врз сликата и функцијата на болката на пациентот.

 

Други заеднички методи за мобилизација

Помалку моќни методи за мобилизација на зглобовите користат техники со мала брзина што му овозможуваат на зглобот да остане во рамките на нивоата на пасивна подвижност. Понежните техники за хиропрактика вклучуваат:

 • Техника „пад“ на специјално изработени клупи за хиропрактор: Оваа клупа се состои од неколку делови што можат да се навртуваат, а потоа да се спуштат истовремено со хиропракторот да се турка напред, што овозможува гравитацијата да придонесе за прилагодување на зглобот.
 • Специјализирана алатка за прилагодување наречена Активатор: Активаторот е инструмент оптоварен со пружина кој се користи за време на процесот на прилагодување за да се создаде пулс со низок притисок кон одредени области долж 'рбетот.
 • Техниката „расеаност на флексија“: Одвлекувањето на флексија вклучува употреба на специјално дизајнирана маса која нежно го продолжува 'рбетот. Киропракторот е во состојба да ја изолира областа на болката додека 'рбетот е свиткан со движења на пумпање.

 

Накратко: Сакроилитисот обично се третира со комбинација на антиинфламаторни лекови и физикална терапија.

 

Дали страдате од продолжена болка во карлицата?

Ние сме среќни да ви помогнеме со проценка и лекување на една од нашите придружни клиники.

 

Вежби и обука против сакроилитис

Програма за вежбање со вежби за истегнување, сила и едноставен аеробен кардио тренинг е обично важен дел од повеќето режими на третман што се користат за сакроилитис или карлична болка. Важни физички терапевти, хиропрактичари или други релевантни здравствени специјалисти може да ги препишат домашни вежби за дома.

 

На видеото подолу, ви прикажуваме 4 вежби за истегнување за синдром на пириформис. Состојба во која мускулот пириформис, во комбинација со карличниот зглоб, врши притисок и иритација на ијатичниот нерв. Овие вежби се многу релевантни за вас кои страдате од карлична болка, бидејќи помагаат да се олабави седиштето и да се обезбеди подобро движење на карличниот зглоб.

 

ВИДЕО: 4 Вежби за облека за синдром Пириформис

Станете дел од семејството! Слободно претплатете се бесплатно на нашиот Youtube канал (кликнете овде).

 

Извори и референци:

1. Слободин и сор., 2016. «Акутен сакроилиитис». Клиничка ревматологија. 35 (4): 851-856.

2. Алејат и сор. 2017. Ефективноста на физиотерапевтските интервенции при дисфункција на сакроилијачниот зглоб: систематски преглед. J Phys Th Sci. 2017 сеп; 29 (9): 1689-1694.

Дали ви се допадна нашата статија? Остави рејтинг на starвездите