леб

Чувствителност на глутен: Научниците откриле биолошка причина

5 / 5 (2)

Чувствителност на глутен: Научниците откриле биолошка причина

En студија објавена во истражувачкото списание Гут ја покажа можната биолошка причина зошто некои се чувствителни на глутен, а други не - и покажува дека еден МОANЕ да има чувствителност на глутен, без да биде дијагностициран со целијачна болест, т.н. нецелијачна чувствителност на глутен.

 Оние со чувствителност на глутен, без тоа автоимуни Дијагнозата на целијачна болест, честопати доживува многу исти симптоми како и оние со цревна болест - но без истите наоди и оштетување на цревата. Ова може да доведе до тоа да не им се верува. Оваа студија покажа дека нецелијачна чувствителност на глутен е исто така вистинска дијагноза и дека може да се појави во различни степени врз основа на тоа колку се намалени цревната одбрана. Оваа намалена одбранбена способност во цревата може да доведе до одговор на воспаление (благо воспаление) кога овие луѓе јадат храна што содржи глутен. Што може да доведе до познати симптоми како надуеност, дијареја, запек, болки во стомакот и повраќање.

болка во стомакот

Студијата покажа дека чувствителноста на нецелијачна глутен не е „измислена“

Многу луѓе тврдат дека чувствителноста на глутен не е вистинска дијагноза, бидејќи нема толку директни откритија како, на пример, целијачна болест - ова натера многу луѓе да кивнат на чувствителноста на глутен и да кажат дека тоа се само „психолошки причини“. Во студијата, сепак, тие покажаа дека е можно да се има чувствителност на глутен, без да имате целијачна болест. Во студијата учествувале 160 учесници, каде 40 имале целијачна болест, 40 биле здрави и 80 откриле чувствителност на глутен преку тестирање. Истражувачите потоа зеле примероци од крв од трите групи кои потоа ги користеле за да видат што се случило со нивниот имунолошки систем кога јаделе глутен.

 

Специфични наоди во тестовите на крвта

Во групата со чувствителност на глутен, пронајдени се специфични маркери во примероците од крв кои укажуваат на акутен имунолошки одговор во цревата, како и биомаркер што укажува на оштетување во внатрешноста на цревата - откако ќе конзумирале глутен. Што покажува дека оваа група ја намалила цревната одбрана поради оштетување на цревните клетки. Истражувачите веруваат дека овој одговор докажува дека оние со нецелијачна чувствителност на глутен, исто така, добиваат воспалителни одговори кога јадат глутен. Што може да значи многу за иден третман и проценка.

НаучникСе врати во нормала после 6 месеци без глутен

Во групата со нецелијачна чувствителност на глутен, се виде дека воспалителниот процес и цревните клетки се лекуваат по 6 месеци без глутен во исхраната. Што пак ја поддржа теоријата на истражувачите. Ова може да доведе до нови методи за дијагностицирање и дијагностицирање на чувствителност на глутен - нешто што не постои овие денови.

 

заклучок

Со оглед на тоа колку луѓе се погодени од нецелијалната чувствителност на глутен и неговото негативно влијание врз секојдневниот живот, сметаме дека ова е истражување и истражување кое заслужува поголема поддршка и внимание. Се надеваме дека ова води кон нов метод за дијагностицирање на чувствителноста на глутен.

 

Слободно споделете ја оваа статија со колеги, пријатели и познаници. Доколку сакате статии, вежби или слично испратени како документ со повторувања и слично, ве прашуваме како и стапи во контакт преку страницата на Фејсбук ја. Ако имате какви било прашања, само коментирајте директно во статијата или да не контактирате (тотално бесплатно) - ќе дадеме се од себе за да ви помогнеме.

 

Прочитајте и: - 4 вежби за облека против тврд бек

Рашири на лезии и хрчаци

Прочитајте и: - 6 ефективни вежби на сила за болно колено

6 силни вежби за болно колено

 

VONDT.net - Ве молиме поканете ги вашите пријатели да ја сакаат нашата страница:

Ние сме едно бесплатен сервис каде што Ола и Кари Нордман можат да одговорат на нивните прашања во врска со проблеми со мускулно-скелетни здравствени проблеми - потполно анонимно ако сакаат.

  

Ве молиме, поддржете ја нашата работа следејќи нè и споделувајќи ги нашите статии на социјалните мрежи:

Логото на Youtube е мало- Ве молиме следете го Vondt.net на YOUTUBE

(Следете и коментирајте ако сакате да направиме видео со специфични вежби или елаборации за точно ВАШИТЕ теми)

логото на фејсбук мал- Ве молиме следете го Vondt.net на FACEBOOK

(Се обидуваме да одговориме на сите пораки и прашања во рок од 24 часа)

 

Фотографии: Викимедија Комонс 2.0, Криејтив комонс, Масовно медицина, слободен стил и достави придонеси за читателот.

 

референци:

Грин и др., Гут, 2016 година

Дали ви се допадна нашата статија? Остави рејтинг на starвездите

0 одговори

Оставете одговор

Сакате да се приклучат на дискусијата?
Се чувствуваат слободни да придонесе!

Остави коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена.