Sampeyan kudu ngerti babagan prolaps gulu

 

Ambruk gulu (leher serviks)

Gulung ing gulu minangka kondisi cilaka ing salah sawijining cakram intervertebral ing tulang punggung serviks (gulu). Prolaps leher (leher prolaps) tegese massa sing luwih alus (nukleus pulposus) nyurung tembok njaba sing luwih fibrosa (annulus fibrosus) lan mula meksa kanal balung mburi.

 

Penting, sampeyan ngerti yen prolaps leher bisa tanpa gejala utawa gejala. Kanthi tekanan marang akar saraf ing gulu, nyeri gulu lan nyeri saraf mudhun lengen bisa dialami padha karo oyod sing jengkel / dicenthang.

 

Ing artikel iki, kita bakal ngomong babagan:

  • Olahraga Kekuwatan lan Peregangan kanggo Gulu Leher (kanthi video)
  • Gejala Prolaps Leher
  • Panyebab Gulu Gulu
  • Sapa Gulu ing Gulu?
  • Diagnosis Prolaps Leher
    + Imaging
  • Perawatan gulu ing gulu
  • Olahraga kanggo nyusut gulu

 

 

Gulung ing ngisor iki kanggo ndeleng video latihan sing luwih akeh latihan sing apik kanggo sampeyan kanthi tengkuk.



VIDEO: 5 Pakaryan XNUMX Nganggo Nasi Stiff Neck lan Naraf Sengkut

Prolaps ing gulu lan otot gulu tegang asring (sayangé) pasrah. Iki amarga area sekitar cedera disk asring dadi sensitif nyeri, saéngga nyebabake ketegangan otot sing akeh. Panganggoan reguler kanthi reguler bisa mbantu ngeculake tekanan marang saraf sing jengkel lan ngeculake otot gulu sing ketat.

 

Limang gerakan lan latihan peregangan iki alus lan adaptasi.


Melu kulawarga lan lengganan ing saluran YouTube kita kanggo tips olahraga gratis, program olahraga lan pengetahuan kesehatan. Welcome!

VIDEO: Olahraga Kekuwatan Kanggo Bahu kanthi Elastis

Akeh wong ngremehake pentinge fungsi pundhak kanggo gulu sing sehat lan sehat. Kanthi nguatake bledug pundhak lan pundhak, sampeyan bisa ngilangi otot gulu sing kakehan, sendhi kaku lan akar saraf sing jengkel. Program latihan iki nuduhake sampeyan olahraga kanthi elastis supaya bisa entuk latihan sing akeh.

Sampeyan seneng video kasebut? Yen sampeyan njupuk kauntungan saka iku, kita bakal ngormati sampeyan sing langganan saluran YouTube lan menehi jempol ing media sosial. Tegese akeh kanggo kita. Agung!

 

Definisi - Prolaps serviks

'Prolaps' nuduhake manawa massa disk intervertebral alus sing wis metu ing tembok njaba. Diagnosis biasane nyebabake punggung utawa gulu ngisor - nalika ana gegayutan serviks, iki (biasane) luwih serius tinimbang prolaps lumbar (mburi ngisor) - iki amarga sawetara oyot saraf ing gulu yaiku ngontrol fungsi diafragma / napas. 'Serviks' tegese gulu sing kena pengaruh.

 

Gejala prolaps leher (prolaps serviks)

Gejala sing umum yaiku sumelang utawa nyusahake rasa lengen / rasa ora nyaman sing asale saka gulu. Kerep diarani nyeri saraf. Gejala kasebut bakal beda-beda gumantung saka oyot saraf sing kena pengaruh utawa ora - kaya kasebut, prolaps bisa asimtomatik yen ora ana tekanan ing akar saraf sing cedhak. Yen sejatine ana rasa tresna oyot (pinching saka siji utawa luwih oyot saraf) gejala kasebut bakal beda-beda gumantung saka oyot saraf sing kena pengaruh. Iki bisa nyebabake gejala sensori (mati rasa, tingling, radiasi lan gangguan sensor) lan motor (nyuda kekuwatan otot lan katrampilan motorik alus). Nyusut kanthi suwe bisa uga nyebabake nyuda kekuwatan otot utawa mbuwang otot (atrofi).

 

Apa prolaps lara?

Prolaps bisa nyebabake gejala utawa ora - cedera disk ora ateges nyeri gulu lan lengen. Kanthi tembung liya, masarakat bisa mlaku-mlaku kanthi prolaps lan bebas rasa lara. Iki luwih ditemtokake manawa ana tekanan / mencubit ing akar saraf serviks sing cedhak - sing ditemtokake dening posisi, ukuran, arah lan tampilan prolaps.

 

Nyeri lan Sakit Sinar

Gejala kaya kasebut bisa mati rasa, radiasi, tingling lan kejut listrik sing nemplek ing lengen - bisa uga kadang-kadang ngalami kelemahan otot utawa mbuwang otot (kanthi kurang pasokan saraf). Gejala bisa beda-beda.

 

Ing folklore, kondhisi kasebut asring salah diarani 'disk slipping in the neck'. - iki salah amarga cakram macet ing antarane vertebra serviks lan ora bisa 'geser metu' - mung massa alus ing njero disk sing bisa obah kaya iki (yaiku ora disk dhewe, nanging isine mung). Bebas hubungi kami ing Kaca Facebook kita yen sampeyan duwe pitakon utawa komentar.

 



 

Infèksi ROOT marang C7 (bisa kedadeyan kanthi prolaps ing C6 / C7)

  • Sensasi sensori: Sensasi sing ilang utawa tambah bisa kedadeyan ing dermatoma sing ana gandhengane nganti tekan tengah driji.
  • Keahlian motor: Otot sing duwe pasokan saraf saka C7 uga bisa dialami luwih lemah sajrone tes otot. Dhaptar otot sing bisa kena pengaruh dawa, nanging asring pengaruhe bisa katon nalika nyoba kekuwatan trisep utawa lattissimus dorsi, amarga iki mung entuk sinyal saraf saka ROOT saraf C7. Otot liyane sing kena pengaruh, nanging sing uga diwenehake karo saraf liyane, yaiku otot lengen ngisor (kalebu pronator teres lan flexor carpi ulnaris), uga fleksor pergelangan tangan lan penarik pergelangan tangan.

FYI: Dadi oyot saraf ngisor sing kena pengaruh prolaps ing tengkuk - yen ana prolaps ing C7 / T1, yaiku ROOT saraf C8 sing kena pengaruh. Nanging yen kudu ana prolaps ing T1 / T2, yaiku ing antarane loro vertebrata toraks ndhuwur, mula ROOT saraf T1 bisa kena pengaruh.

 

Napa umume prolaps leher kedadeyan ing vertebra serviks ngisor?

Alesan kenapa rong wilayah kasebut paling asring kena pengaruh amarga anatomi murni. Iki minangka wilayah sing ana ing sisih ngisor gulu lan mula kudu nindakake kabeh pakaryan nalika nyedhot kejut lan nggawa endhas. Dheweke uga rentan banget nalika kerja ing posisi kerja sing ditekuk ing ngarep lan statis (kayata, uga salah sawijining posisi sing nyebabake tendhangan lan penyakit gulu). Sing ora dingerteni akeh yaiku tengkuk lan 'potongan' akut ing gulu kasebut minangka mekanisme pertahanan kanggo nyegah sampeyan ngrusak struktur sing luwih alus kayata disk intervertebral alus. Cukup minangka cara awak kanggo ngandhani yen sampeyan wis nyoba nindakake perkara sing ora cukup kanggo nyengkuyung otot utawa fungsi - lan njaluk sampeyan nggatekake peringatan kasebut. Akeh wong milih ora ngrungokake nalika awak nglaporake bebaya lan mula cilaka stres - kayata. ciloko disk utawa kelainan disk ing gulu.

 

Dokter wanita

 



Waca uga: - 5 Latihan Khusus Kanggo Sampeyan Kanthi Gulu

Latihan Yoga kanggo Stiff Neck

 

Napa sampeyan prolaps gulu? Mungkin sebab?

Ana akeh faktor sing nemtokake manawa sampeyan ngalami prolaps, loro epigenetik lan genetik.

 

Penyebab genetik

Antarane sebab-sebab bawaan sampeyan bisa ngalami prolaps, antara liya, wujud punggung lan gulu lan kurva - umpamane, kolom gulu sing lurus (sing diarani lordosis serviks sing lempeng) bisa nyebabake beban sing ora disebar ing sendi kanthi sakabehe, nanging banjur luwih becik, nyerang apa sing diarani sendi transisi amarga kekuwatan banjur langsung mudhun liwat kolom tanpa dikurangi liwat kurva. Gabungan transisi yaiku wilayah sing struktur dadi liyane - conto yaiku transisi cervicotoracal (CTO) ing endi gulu nemoni tulang punggung toraks uga ora ana kebetulan yen ana ing sendhi tartamtu ing antarane C7 (sendi gulu ngisor) lan T1 (sendhi toraks ndhuwur) nemu insidensi prolaps paling dhuwur ing gulu.

 

Secara anatomi, wong uga bisa lair kanthi tembok njaba sing luwih lemah lan luwih tipis (annulus fibrosus) ing disk intervertebral - iki, kanthi alami, duwe risiko luwih dhuwur kena pengaruh cedera disk / prolaps disk.

 

epigenetika

Kanthi faktor epigenetik tegese kahanan ing sekitar kita sing mengaruhi urip lan kahanan kesehatan. Iki bisa dadi kahanan sosial ekonomi kayata kemlaratan - sing tegese sampeyan ora bisa nemoni dokter nalika nyeri saraf diwiwiti, lan mula sampeyan ora bisa nindakake perkara sing kudu ditindakake sadurunge kedadeyan prolaps. . Uga bisa diet, ngrokok, level kegiatan lan liya-liyane. Apa sampeyan ngerti, umpamane, ngrokok bisa nyebabake nyeri otot saya tambah lan penyembuhan sing kurang amarga nyuda sirkulasi getih?

 

Pakaryan / beban

Papan kerja sing ngemot akeh angkat sing abot ing posisi sing ora disenengi (kayata mbengkongake maju kanthi corak) utawa kompresi sing tetep (tekanan liwat punggung - umpamane amarga pengepakan sing akeh utawa rompi anti peluru) bisa suwe-suwe bisa nyebabake kakehan lan karusakan ing empuk ngisor cakram intervertebral. Sabanjure, bisa nyebabake massa sing lemes bocor lan nyedhiyakake dhasar kanggo prolaps. Ing kasus gulu ing gulu, asring dingerteni manawa wong kasebut duwe pekerjaan sing statis lan nuntut - antara liya, sawetara dokter hewan, dokter bedah lan asisten gigi kena pengaruh amarga posisi statis sing kadang-kadang nalika kerja.

 

Sapa sing kena pengaruh prolaps cervical?

Kondisi kasebut utamane nyebabake wong enom sing umure 20-40 taun. Iki amarga kasunyatan manawa massa batin (nukleus pulposus) isih empuk ing umur iki, nanging kanthi bertahap bakal saya tuwa kanthi umur lan mula bisa uga tuwuh prolaps. Kosok baline, asring ana pangowahan nyandhang lan stenosis balung mburi Penyebab nyeri balung sing luwih umum sajrone luwih saka 60 taun.

 

Nyeri ing gulu

- Gulu minangka struktur rumit sing uga butuh latihan lan perhatian.

 

Apa prolaps ilang kanthi dhewe? Utawa aku butuh pitulung?

Prolaps minangka struktur dinamis. Yaiku, awak ngerteni minangka masalah lan terus-terusan nyoba ngilangi kanthi ngirim enzim menyang situs kasebut. Enzim kasebut nyoba 'mangan' bagean inti disk sing nyurung tembok njaba. Dadi ing jagad sing ideal, prolaps bakal mboko sithik mundur lan ilang. Siji-sijine masalah yaiku yen wong sing ngalami prolaps, sayangé asring ngalami iki amarga kebiasaan sing ora disenengi, teknik ngangkat / teknik latihan sing ora apik lan umume latihan otot-otot inti / punggung. Wong kasebut kanthi temen kudu ngganti prilaku, pola olahraga lan pola gerakan - lan luwih gampang tinimbang rampung. Banjur bisa uga ora ana pitulung saka njaba. fisioterapis utawa kiropraktor modern (wong sing kerja karo otot, sendi lan olahraga) - iki bisa ngerti apa sing salah lan fokus ing mbesuk supaya bisa nambah kesempatan kanggo nambani.

 



 

Diagnosis prolaps leher

Ujian klinis lan njupuk riwayat bakal dadi pusat diagnosis 'prolaps serviks'. Pemeriksaan lengkap babagan fungsi otot, neurologis lan sendi iku penting. Sampeyan uga kudu bisa ngilangi diagnosis diferensial liyane. Temokake dhokter, kiropraktor utawa terapi manual kanggo diagnosa nyeri sampeyan - telung profesi kesehatan sing wis sah iki duwe pendhidhikan sing paling dawa lan uga duwe hak kanggo dirujuk menyang pencitraan diagnostik (kayata. Pemeriksaan MRI kudune iki butuh).

Takon marang - pancen gratis!

 

Gejala neurologis prolaps cervical

Pemeriksaan neurologis lengkap bakal mriksa kekuatan ekstremitas ngisor, refleks lateral (patella, quadricep lan Achilles), sensori lan ora normal.

 

Diselidiki diagnostik gambar prolaps serviks (sinar-X, MRI, CT utawa ultrasonik)

Sinar-X bisa nuduhake kahanan vertebra lan struktur anatomi liyane sing relevan - sayangé ora bisa nggambarake jaringan alus sing saiki lan sapanunggalane. Siji Pemeriksaan MRI minangka sing paling asring digunakake kanggo diagnosa prolaps cervical. Bisa nuduhake persis apa sababe kompresi saraf. Ing pasien sing ora bisa njupuk MRI amarga kontraindikasi, CT bisa digunakake kanthi kontras kanggo ngevaluasi kahanan.

 

X-ray saka prolaps cervical

rontgenbilde-of-neck-with-whiplash

Sampeyan ora bisa ndeleng prolaps leher rahim (prolaps leher) ing sinar-X. Iki amarga sinar-X ora bisa nggambarake jaringan alus, tendon lan ligamen kanthi cara sing cukup. Pramila ujian MRI digunakake kanggo nemtokake manawa ana cilaka disk. Sing ditemokake ing sinar-X iki yaiku gulu kanthi cedera whiplash - kayata, ing kurva gulu sing lempeng (meh dibalikke) (lordosis serviks sing lempeng).

 



Gambar MRI saka prolaps ing gulu

gulu prolapse-in-gulu

Ujian MRI iki nuduhake pinching spinal ing antarane vertebra serviks C6 lan C7 amarga herniasi disk.

 

Gambar CT saka prolaps leher rahim

Gambar CT gulu

Ing kene kita ndeleng gambar CT tanpa kontras sing nuduhake gulu lan endhas. CT digunakake nalika wong ora bisa njupuk gambar MRI, kayata. amarga logam ing awak utawa alat pacu jantung implan.

 

Pengobatan prolaps cervical

Wong biasane ora ngobati prolaps kasebut, nanging gejala lan disfungsi ing cedera kasebut dhewe. Iki kalebu perawatan fisik ing otot sing cedhak lan perawatan sendhi sing kaku kanggo njamin fungsi sing paling apik. Terapi traksi (uga diarani dekompresi balung mburi) uga bisa dadi alat sing migunani kanggo ngilangi tekanan kompresi saka vertebra ngisor, cakram lan oyot saraf. Cara perawatan liyane yaiku jarum garing, perawatan laser anti-inflamasi lan / utawa perawatan gelombang tekanan otot. Perawatan mesthi dikombinasikake karo latihan sing bertahap lan progresif. Iki dhaptar perawatan sing digunakake kanggo prolaps serviks. Perawatan kasebut bisa ditindakake, antara liya, ahli terapi kesehatan umum, kayata fisioterapis, kiropraktor lan terapi manual. Kaya sing wis disebutake, disaranake uga supaya perawatan digabung karo latihan / latihan.

 

Perawatan fisik

Pijet, kerja otot, mobilisasi gabungan lan teknik fisik sing padha bisa menehi relief gejala lan tambah sirkulasi getih ing wilayah sing kena pengaruh.

Fisioterapi

 Umume disaranake supaya pasien sing ngalami prolaps ce servis olahraga kanthi bener liwat ahli fisioterapis utawa klinik liyane (kayata, kiropraktor modern utawa terapi manual). Fisioterapis uga bisa mbantu ngatasi gejala.

Bedah / operasi

Yen kahanan saya tambah akeh banget utawa sampeyan ora ngalami perbaikan kanthi perawatan konservatif, operasi bisa uga kudu ngeculake wilayah kasebut. Operasi mesthi mbebayani lan minangka papan pungkasan.

therapy laser

Terapi laser nganggo aparat laser kelas 3B uga wis nuduhake efek sing didokumentasik ing prolaps gulu. Perawatan kasebut bisa ngrangsang ndandani lan nyebabake kondhisi bisa luwih cepet tinimbang tanpa perawatan. Miturut Peraturan Perlindungan Radiasi, terapi laser mung kudu digunakake dening personel kesehatan sing sah, lan peraturan nyatakake yen mung dokter, kiropraktor lan fisioterapi sing disetujoni supaya bisa digunakake.

Terapi bench / cox therapy

Bangku daya tarik lan traksi (uga diarani bench bench utawa cox bench) minangka alat dekompresi tulang belakang sing digunakake kanthi efek sing cukup apik. Pasien dununge ing bangku supaya area sing bakal ditarik / dekompresi pungkasan ing bagean bangku sing pamisah banjur mbukak sumsum tulang belakang lan tulang belakang sing relevan - sing kita ngerti nyedhiyakake gejala sing lega. Perawatan kasebut paling asring ditindakake dening kiropraktor, terapi manual utawa fisioterapis.

 

Waca uga: 11 Latihan nglawan Ishialgi

Wanita mbengkongake gulu lan pundhak bal ing bal terapi

 

Operasi gulung ing gulu

Ahli bedah ortopedi umum nemtokake syarat sing ketat babagan operasi prolaps sing kudu ditindakake - sayangé klinik swasta ora mesthi nindakake iki. Alesane supaya lara parah yaiku operasi gulu nduwe risiko yen ana sing salah - kayata saya lara utawa ciloko permanen. Mula, operasi gulu didhepake mung kanggo wong-wong sing pancen mbutuhake lan sapa sing kayata duwe CSM.

 

Sawetara panliten nuduhake manawa operasi asring nduwe pengaruh jangka pendek sing apik, nanging yen ing jangka panjang bisa nyebabake gejala lan rasa sakit sing saya parah. Iki bisa uga amarga ana jaringan jaringan parut / cedera ing wilayah sing dioperasikake, kanthi cara sing padha karo prolaps sing ngilangi tekanan ing akar saraf sing cedhak. Bedane mung jaringan parut lan jaringan karusakan ora bisa dioperasikake. Uga kudu dipikirake manawa operasi ditindakake ing wilayah sing sensitif banget, lan mulane ana kemungkinan ahli bedah bakal ngrusak saraf - sing bisa nyebabake gejala saraf / penyakit sing saya parah lan / utawa nyuda kekuwatan lan atrofi otot kanthi permanen.

 

Pilih olahraga liwat kulit kepala

Sampeyan bisa ngrekel banget, nglarani lan frustasi amarga gulu ing gulu, nanging disaranake sampeyan nyoba kabeh opsi sadurunge mlebu ing piso kasebut. Ya, pisau bedah bisa uga dadi 'pilihan sing paling apik' kanthi janji palsu kanggo solusi cepet, nanging latihan kanthi bertahap mesthi dadi pilihan sing paling apik (nanging paling mboseni). Nyambut gawe kanthi tenanan lan tujuane. Nggawe sub-target dhewe lan njaluk pitulung saka dokter - kanthi cara iki sampeyan bisa tetep motivasi lan ngindhari olahraga sing pancen ora bisa ditindakake.

 



Latihan nglawan prolaps cervical

Latihan sing ditrapake kanggo ngeculake relief gejala ing gulu, utamane bakal fokus kanggo ngeculake saraf sing kena pengaruh, nguatake otot sing relevan lan utamane otot rot, bahu lan gulu. Antarane liyane, menehi saran supaya sampeyan fokus olahraga awak bahu. Sampeyan uga menehi saran supaya sampeyan entuk program olahraga tartamtu saka klinik sing cocog kanggo sampeyan. Mengko ing kemajuan, pelatihan sling uga relevan.

 

Artikel sing gegandhengan: - Cara Nguatake Pundhak lan Bilah Bahu

Latihan bahu beku

 

Wacan luwih lanjut: - Sakit ing gulu? IKI ORA KENE KOWE NGERTI!

Takon marang - pancen gratis!

 

sumber:
- PubMed

 

Pitakon sing asring ditrapake babagan prolaps leher / prolaps ing gulu / cedera disk:

Apa bisa nandhang lara tenggorokan kanthi ngalami gulu?

Ya, sampeyan bisa lara tenggorokan amarga otot tegang ing gulu sing nuduhake nyeri ing sisih mburi, ngarep utawa sisih gulu. Iki asring nyakup myalgia ing sternocleidomastoid - yaiku otot sing asring banget aktif ing prolaps leher amarga kepinginan kanggo nglindhungi wilayah sing cilaka. Otot liyane sing bisa nyebabake nyeri ing gulu yaiku otot trapezius ndhuwur, scalenii lan rahang (digastric lan pterygoids).

 

 

Logo Youtube cilikTututi Vondt.net ing YOUTUBE

(Tindakake lan komentar yen sampeyan pengin kita nggawe video kanthi latihan utawa elaborasi khusus kanggo masalah ANDA)

logo facebook cilikTututi Vondt.net ing FACEBOOK

(Kita nyoba nanggapi kabeh pesen lan pitakon sajrone 24-48 jam. Sampeyan uga bisa mbantu sampeyan napsirake tanggapan MRI lan liya-liyane.)

 

0 replies

Ninggalake balesan

Pengin gabung karo diskusi?
Bebas bebas kanggo kontribusi!

Ninggalake komentar

Alamat email sampeyan ora bakal diterbitake.