Fibromyalgia lan Plantar Fascitis

4.9 / 5 (49)

Nyeri ing sikil

Fibromyalgia lan Plantar Fascitis

Akeh wong sing ngalami fibromyalgia uga kena plantar fasciitis. Ing artikel iki, kita bakal luwih tliti babagan hubungane antara fibromyalgia lan plantar fasciitis.

Fasia plantar yaiku piring tendon ing sangisore sikil. Yen ana kerusakan, kerusakan utawa inflamasi ing iki, diarani plantar fasciitis. Iki minangka kahanan sing bisa nyebabake rasa sakit ing sangisore telapak sikil lan menyang sisih ngarep tumit. Ing kene, kita bakal ngatasi babagan cara jaringan ikat sensitif nyeri (fascia) bisa langsung digandhengake karo fibromyalgia.

 

Tip apik: Ing sisih ngisor artikel, sampeyan bisa nonton video kanthi latihan latihan nglawan plantar fasciitis. Kita uga menehi tips babagan langkah-langkah mandhiri (kayata kaos kaki kompresi plantar fasciitis)

 

Ing Artikel Iki Sampeyan Bakal Sinau Luwih Saka:

  • Apa sing diarani Plantar Fasitis?

  • Fasia Sensitif Sensitif lan Fibromyalgia

  • Hubungan antara Fibromyalgia lan Plantar Fascitis

  • Langkah-langkah dhewe tumrap Plantar Fascitis

  • Olahraga lan Latihan nglawan Plantar Fascitis (kalebu VIDEO)

 

Apa sing diarani Plantar Fasitis?

plantar apik

Ing gambar ringkesan ing ndhuwur (Sumber: Mayo Foundation) kita bisa ndeleng kepiye fascia plantar saka pucuk sikil lan dipasang ing balung tumit. Plantar fasciitis, utawa plantar fasciosis, kedadeyan nalika entuk mekanisme jaringan cedera ing lampiran ing ngarep balung tumit. Kondisi iki bisa mengaruhi sapa wae ing sembarang umur, nanging cenderung kedadeyan utamane kanggo wong sing akeh kaku.

 

Tugas utama fascia plantar yaiku nyuda beban pengaruh nalika mlaku-mlaku. Yen rusak, lan ora ditindakake, mula sampeyan bisa nggunakake plantar fasciitis kanthi wektu sing suwe. Sawetara malah mlaku ing lingkaran setan sing kronis, yen karusakan kasebut katon bola-bali. Kasus jangka panjang liyane bisa tahan nganti 1-2 taun. Pramila penting banget kanggo intervensi, kalebu latihan mandhiri (latihan peregangan lan kekuatan kaya sing dituduhake ing video ing ngisor iki) lan langkah-langkah mandhiri - kayata kaos kaki kompresi plantar fasciitis iki sing nambah sirkulasi getih menyang area sing cilaka (link mbukak ing jendela anyar).

 

Fasia Sensitif Sensitif lan Fibromyalgia

Panaliten nyathet sensitivitas rasa nyeri ing jaringan ikat (fascia) ing sing kena fibromyalgia (1). Ana bukti, kaya sing kasebut ing ndhuwur, yen ana hubungane antara disfungsi jaringan ikat intramuskular lan nambah rasa nyeri ing fibromyalgia. Mula bisa mbantu njlentrehake kedadeyan sing tambah:

  • Epicondylitis Medial (Siku Golf)

  • Epicondylitis Sisih (Siku Tenis)

  • Plantar Fascitt

Dadi bisa amarga proses penyembuhan sing ora berfungsi ing wong sing ngalami fibromyalgia - sing banjur nambah insiden lan kasusahan kanggo nglawan cedera lan pembengkakan ing tendon lan fascia. Akibate, iki bisa nyebabake jangka kondhisi sing luwih dawa yen kena fibromyalgia.

Hubungan antara Plantar Fascitis lan Fibromyalgia

Kita bisa ndeleng telung alasan utama sing diduga tambah insiden plantar fasciitis ing antarane sing fibromyalgia:

 

  • Alliednia

Allodynia minangka salah sawijining pitung nyeri sing dingerteni ing fibromyalgia. Iki tegese sinyal sentuhan lan rasa nyeri sing entheng, sing pancen ora nate lara, disalahake ing otak - mula rasane luwih ala tinimbang sadurunge.

 

  • Penyembuhan Nyuda ing Jaringan Konektif

Panaliten sing kasebut sadurunge nuduhake kepiye panandha biokimia sing nuduhake proses perbaikan cacat ing tendon lan jaringan ikat ing antarane sing fibromyalgia. Yen marasake awakmu luwih alon, mula uga kurang galur sadurunge sampeyan ngalami reaksi ciloko ing wilayah sing kena pengaruh.

 

  • Reaksi Inflamasi Tambah

Panliten sadurunge nuduhake yen fibromyalgia yaiku digandhengake karo reaksi inflamasi sing kuwat ing awak. Fibromyalgia minangka diagnosis rematik jaringan alus. Plantar fasciitis, yaiku radang piring tendon ing sangisore sikil, mula bisa uga ana gandhengane langsung karo reaksi penyembuhan lan inflamasi sing nyuda. Amarga sebab iki, luwih penting kanggo nambah sirkulasi getih ing sikil lan sikil kanggo wong-wong sing kena rheumatisme jaringan alus. Klambi komprèsi, kayata kaos kaki kompresi plantar fasciitis, mula bisa uga duwe peranan penting kanggo nglawan plantar fasciitis ing klompok pasien iki.

 

Langkah-langkah dhewe tumrap Plantar Fascitis

Kita wis nyebutake manawa reaksi reaksi inflamasi lan nyuda penyembuhan bisa dadi bagean saka hubungan antara plantar fasciitis lan fibromyalgia. Gabungan faktor negatif iki nyumbang kanggo nggawe jaringan karusakan liyane ing lampiran tendon ing pinggir ngarep balung tumit. Sayange, uga kedadeyan manawa tlapakan dudu dhaerah sing duwe sirkulasi getih sing apik banget sadurunge. Sirkulasi iki sing nggawa nutrisi, kayata elastin lan kolagen, menyang wilayah kasebut kanggo ndandani lan dirawat.

 

Tindakan mandhiri sing bisa ditindakake kanggo nambah sirkulasi getih yaiku:

  • Latihan saben dina (waca video ing ngisor iki)

 

Perawatan Plantar Fascitis

Penting karo penilaian lan perawatan komprehensif plantar fasciitis. Contone, kaku tungkak (nyuda mobilitas ing sendi tungkak) bisa nyumbang kanggo nambah beban ing mekanik sikil - mula dadi faktor sing kakehan piring tendon sikil. Ing kasus kaya ngono, sampeyan uga bakal penting karo mobilisasi sendi tungkak lan tungkak kanggo menehi beban sing bener. Standar emas ing perawatan plantar fasciitis bisa ditemokake Shockwave therapy. Iki minangka bentuk perawatan kanthi efek sing paling apik sing didokumentasikake tumrap plantar fasciitis. Perawatan kasebut asring dikombinasikake karo mobilisasi sendi pinggul lan punggung yen uga gagal dideteksi. Langkah liya bisa uga kalebu otot sing ditujokake khusus ing otot pedhet.

 

Apa Sampeyan Masalah karo Fasilitis Plantar Suwene?

Kanthi remen mbantu sampeyan babagan pambiji lan perawatan ing salah sawijining klinik afiliasi.

 

Olahraga lan Latihan nglawan Plantar Fascitis

Program latihan nglawan plantar fasciitis tujuane kanggo ngiyatake tlapak sikil lan tungkak, kanthi wektu mbengkongake lan nggawe tendon plate luwih fleksibel. Latihan omah khusus bisa diwenehake dening fisioterapis, kiropraktor utawa spesialis kesehatan liyane sing relevan.

 

Ing video ing ngisor iki sampeyan bisa ndeleng program olahraga kanthi 6 latihan nglawan plantar fasciitis. Coba cobanen sithik - lan adaptasi adhedhasar riwayat medis lan formulir saben dinane. Nanging, penting dielingi yen butuh wektu suwe kanggo nyusun maneh jaringan sing rusak ing sangisore sikil - lan sampeyan kudu siyap-siyap nindakake latihan kasebut paling ora kaping 3-4 kaping seminggu sajrone pirang-pirang wulan supaya bisa luwih apik. Boring, nanging kaya ngono karo plantar fasciitis. Hubungi sampeyan ing bagean komentar ing ngisor artikel utawa ing saluran Youtube yen sampeyan duwe pitakon sing rumangsa bisa mbantu sampeyan.

 

VIDEO: 6 Olahraga nglawan Plantar Fascitt

Dadi bagean kulawarga! Aja bebas langganan kanthi gratis ing saluran Youtube kita (klik ing kene).

 

Sumber lan Referensi:

1. Liptan dkk. Fasia: Link sing ilang kanggo ngerti patologi fibromyalgia. J Bodyw Mov Ther. 2010 Jan; 14 (1): 3-12. doi: 10.1016 / j.jbmt.2009.08.003.

Apa sampeyan seneng artikel kita? Ninggalake rating bintang