Arthritis seronegatif

Arthritis seronegatif

4.8 / 5 (140)

Kabeh Apa Sampeyan Kudu Ngerteni babagan Artronon Seronegatif (Pandhuan Agung)

Artritis minangka diagnosis otoimun, arthritis rheumatoid kronis - uga dikenal minangka arthritis rheumatoid. Kondisi kasebut nyebabake nyeri, pembengkakan lan kaku ing sendi. Ana sawetara jinis, kalebu arthritis seronegatif lan seropositif. Ing artikel iki, kita bakal luwih mriksa varian langka - arthritis seronegatif. Yaiku, wong kasebut ngalami arthritis rheumatoid - nanging ora ana pengaruh tumrap tes getih. Diagnosis sing bakal nggawe diagnosis luwih angel.

 

- Seronegatif mungsuh Artritis Rematik Seropositif

Umume wong sing duwe penyakit arthritis duwe jinis penyakit seropositive arthritis. Iki tegese padha duwe bahan sing diarani "anti-siklik citrullinated peptide" (anti-SSP) antibodi ing getih, uga diarani faktor rheumatoid. Dhokter bisa nemtokake diagnosis arthritis seropositif kanthi tes kanggo ngarsane obat iki.

 

Yen wong arthritis ora duwe antibodi kasebut saliyane, kondhisi kasebut diarani arthritis seronegatif. Sing duwe penyakit arthritis seronegatif bisa uga duwe antibodi liyane ing awak, utawa tes kasebut bisa uga nuduhake yen ora duwe antibodi.

 

Nanging, bisa uga ngasilake antibodi ing tahap sing sabanjure. Yen kedadeyan kasebut, dhokter ngganti diagnosis arthritis seropositive. Artritis seronegatif umume langka tinimbang seropositive arthritis.

 

Ing artikel iki, sampeyan bakal sinau luwih lengkap babagan gejala lan pilihan perawatan kanggo arthritis seronegatif.

 

Gejala Sindrom Rheumatoid Seronegatif

Gejala arthritis seronegatif padha karo sing ditemokake ing varian seropositif.

 

Dheweke kalebu ing ngisor iki:

  • Soreness, bengkak lan abang ing sendi
  • Tetep, utamane ing tangan, dhengkul, tungkak, pinggul lan sikut
  • Nuli kaku umure luwih saka 30 menit
  • Peradangan / peradangan sing terus-terusan
  • Gejala sing nyebabake ruam ing sendi ing sisih loro awak
  • kekeselen

 

Ing tahap wiwitan penyakit, gejala kasebut asring mengaruhi sendhi tangan lan sikil sing luwih cilik. Nanging, kondhisi kasebut bakal wiwit mengaruhi sendhi liyane suwe-suwe - amarga ngalami perkembangan. Gejala kasebut uga bisa saya suwe saya suwe.

 

Sawetara ahli percaya manawa ramalan arthritis seronegatif luwih apik tinimbang asam urat seropositif. Dheweke percaya manawa kekurangan antibodi bisa uga ana tandha manawa arteri seronegatif minangka bentuk arthritis sing luwih entheng.

 

Nanging kanggo sawetara wong, penyakit kasebut bisa berkembang kanthi meh padha, lan kadhangkala diagnosis bakal ganti dadi seropositive sajrone wektu. Sampeyan uga bisa uga manawa ana wong sing duwe arthritis seronegatif bisa uga duwe diagnosis liyane, kayata osteoarthritis utawa psoriatic arthritis ing pungkasan taun.

 

Sinau (1) nemokake manawa para peserta arthritis seronegatif luwih cenderung bisa ningkatake kondhisi tinimbang wong sing duwe jinis seropositive, nanging umume ora ana bedane pengaruh kanggo loro penyakit kasebut.

 

Panyebab lan Faktor Resiko

Penyakit otoimun dumadi nalika sistem kekebalan salah nyerang jaringan sing sehat utawa sel sing ana ing awak. Nalika sampeyan duwe arthritis, asring nyerang cairan sendi ing sendi. Iki nyebabake karusakan tulang rawan, sing nyebabake rasa nyeri lan inflamasi (sendi) ing sendi. Ing wektu sing suwe, kerusakan utama tulang rawan bisa kedadeyan, lan balung bisa uga wiwit rusak.

 

Profesional kesehatan ora ngerti persis kenapa kedadeyan kasebut, nanging sawetara wong sing duwe arthritis duwe antibodi ing getih sing diarani faktor reum. Sampeyan bisa uga nyebabake kontribusi. Nanging, ora kabeh wong arthritis duwe faktor kasebut.

 

Kaya sing wis kasebut ing ndhuwur, wong-wong sing duwe penyakit arthritis seropositive bakal nyoba positif kanggo faktor reum, dene sing gout seronegatif ora bakal. Para ahli isih riset kenapa iki kedadeyan lan tegese.

 

Uga ana akeh bukti sing nuduhake yen kedadeyan penyakit sing nyebabake nyebabake paru-paru utawa cangkem - kayata penyakit permen karet - duwe pengaruh ing pangembangan arthritis (2).

 

faktor risiko

Sawetara wong katon luwih gampang ngalami sawetara arthritis. Faktor risiko cukup padha kanggo loro aropi seropositive lan seronegatif, lan kalebu:

 

  • Faktor genetik lan riwayat kulawarga
  • Infeksi bakteri utawa virus tartamtu
  • Rokok utawa kumelun saka kumelun segawon
  • Panepakan polusi udara lan bahan kimia lan mineral tartamtu
  • Gender, minangka 70% wong sing duwe penyakit arthritis yaiku wanita
  • Umur, nalika kahanan umume ngalami umur 40 lan 60 taun.

 

Sanajan faktor risiko sakabèhé padha karo loro jinis arthritis, panulis sinau 2018 nyathet yen obesitas lan udud minangka faktor risiko paling umum ing mburi arthritis seronegatif, lan manawa wong muncul macem-macem jinis gout gumantung karo ciri genetik tartamtu (3). Riset uga menehi saran yen wong sing nandhang arthritis seronegatif luwih cenderung ngalami tekanan darah tinggi.

 

Tes lan Diagnosis Artritis Rheumatoid Seronegatif

A dhokter bakal takon wong kasebut babagan gejala kasebut, saliyane nindakake sawetara tes. Ora preduli, tes getih sing nguji faktor rheumatoid bakal dadi negatif ing wong sing duwe arthritis seronegatif. Iki bisa nggawe proses diagnosis luwih angel.

 

Yen wong duwe gejala sing nuduhake radang sendi, dhokter bisa diagnosa penyakit kasebut sanajan faktor rheumatoid ora bisa dideteksi ing getih. Ing sawetara kasus, bisa uga dhokter nyaranake sinar-X supaya bisa mriksa manawa nyandhang robek ing balung utawa tulang rawan.

 

Pengobatan Arteri Seronegatif

Perawatan kanggo arthritis seronegatif umume fokus kanggo alon-alon ngembangake kondhisi, nyegah nyeri sendi lan nyuda gejala. Ngurangi tingkat peradangan lan pengaruh penyakit ing awak uga bisa nyuda resiko ngembangake penyakit jantung ing mangsa ngarep.

 

Olahraga uga nuduhake manawa bisa ngrangsang efek anti-inflamasi ing awak, lan dadi bagean saka perawatan sing ngilangi gejala. Akeh wong sing nganggep olahraga ringan bisa digunakake paling apik - kaya sing dituduhake ing video ing ngisor iki:

Bebas bae kanggo langganan gratis ing saluran youtube kita kanggo program latihan liyane.

 

Dianjurake Bantuan mandiri kanggo arthritis

Sarung tangan kompresi sooth alus - Foto Medipaq

Klik ing gambar kanggo maca liyane babagan sarung tangan kompresi.

  • Tukang jempol jempol (sawetara jinis rematik bisa nyebabake driji sikil bengkok - umpamane driji sikil palu utawa hallux valgus (jempol jempol) - penarik jempol bisa mbantu nyuda iki)
  • Kaset mini (akeh sing lara rematik lan nemen rumangsa luwih gampang olahraga nganggo elastis khusus)
  • Balls titik pemicu (mandhiri kanggo nyambut otot kanthi saben dinane)
  • Krim Arnica utawa kondisioner panas (akeh wong nglaporake sawetara rasa nyeri yen nggunakake, contone, krim arnica utawa kondisioner)

- Akeh wong nggunakake krim arnica kanggo nyeri amarga sendhi kaku lan otot sing lara. Klik gambar ing ndhuwur kanggo maca luwih lengkap babagan carane arnicakrem bisa mbantu nyuda sawetara rasa lara sampeyan.

 

gejala Perawatan

Sawetara alternatif sing kasedhiya kanggo ngilangi gejala arthritis kalebu obat anti-inflamasi non-steroid (NSAID) lan steroid.

 

Pelukis umume bisa ngobati nyeri lan dadi gedhe yen sampeyan ngalami wabah, nanging ora kena pengaruh kanggo penyakit kasebut. Steroid bisa mbantu ngatur radhang nalika wabah kedadeyan utawa nalika gejala parah ing sendi tartamtu. Sayange, ana akeh efek sisih, saengga steroid ora kudu digunakake sacara rutin. Kabeh panggunaan obat kudu dirembug karo GP sampeyan.

 

Kanggo alon proses

Alternatif sing dirancang kanggo alon-alon kahanan kasebut kalebu obat antirheumatik sing ngowahi penyakit (DMARD) lan terapi sing ditarget.

 

DMARD bisa mbantu alon ngembangake artritis kanthi ngganti cara sistem kekebalan awak dadi. Methotrexate (Rheumatrex) minangka conto DMARD, nanging yen obat ora bisa ditindakake, dhokter uga bisa menehi alternatif. Pangobatan DMARD ora nyedhiyakake tambah rasa nyeri, nanging mbantu nyuda gejala lan njaga sendi kanthi ngalangi proses inflamasi sing alon-alon ngrusak arteri wong kanthi arthritis.

 

Diet kanggo Artron Seronegatif

Studi nyaranake manawa nggunakake sawetara panganan bisa mbantu ngatur gejala arthritis. Nanging, wong sing duwe kondhisi kasebut kudu ngobrol karo dokter sadurunge nyoba rencana diet khusus.

 

Sawetara wong milih tetep diet anti-inflamasi kanthi nandheske panganan adhedhasar tanduran. Katon yen asam lemak Omega-3 duwe efek anti-inflamasi lan bisa ngilangi rasa nyeri lan kaku ing sendi sing lara. Asam lemak iki dipikolehi saka minyak iwak. Mula, bisa mbantu mangan iwak banyu adhem sing langsing kayata herring, salmon lan tuna.

 

Asam lemak omega-6 ditemokake ing minyak jagung, kacang kedelai lan minyak kembang. Akeh banget omega-6 bisa nambah risiko inflamasi sendi lan kabotan.

 

Panganan liyane sing dikenal kanggo ngembangake exacerbate kalebu:

 

  • Hamburger, pitik lan daging bakar utawa daging goreng
  • Lemak, olahan daging
  • Panganan lan panganan sing wis diproses kanthi lemak jenuh dhuwur
  • Panganan kanthi tingkat gula lan uyah sing dhuwur
  • Udud rokok lan kakehan alkohol uga bisa nambahi gejala arthritis.

 

Wong-wong sing ngrokok kudu ngobrol karo dokter babagan ngaso wae. Rokok bisa nyebabake artritis lan kontribusi kanggo nambah keruwetan lan pangembangan luwih cepet.

 

Ringkesan

Wong sing duwe arthritis seronegatif duwe gejala sing padha karo penyakit arthritis normal, nanging tes getih nuduhake yen ora duwe faktor reuma ing getih. Para ahli isih riset kenapa kedadeyan iki.

 

Prospek kanggo wong sing duwe penyakit arthritis seronegatif meh padha karo sing duwe varian seropositive. Kadhangkala tes getih bakal mbesuk tuwuhing faktor reumatic ing getih.

 

Dokter bisa menehi saran babagan perawatan sing paling apik, nanging owah-owahan gaya urip kayata panganan sing luwih sehat lan kegiatan fisik rutin bisa mbantu karo manajemen penyakit kasebut.

Apa sampeyan seneng artikel kita? Ninggalake rating bintang