Arteri otoimun

4.8 / 5 (22)

Pandhuan sing apik kanggo Arthritis Autoimun

Apa artritis otoimun? Ing artikel iki, sampeyan bisa ngerteni luwih akeh babagan jinis arthritis - ing endi sistem kekebalan awak dhewe nyerang sendi.

 

Artritis autoimun minangka jeneng klompok diagnosis sing beda ing endi sistem kekebalan awak dhewe nyerang awake - lan sendi dhewe. Tuladha sing paling misuwur kanggo kita wong Norwegia yaiku rematik. Nalika sistem kekebalan nyerang sendhi awak dhewe, reaksi inflamasi bakal kedadeyan. Peradangan iki bisa uga nyebabake nyeri sendi, kaku lan angel pindhah. Sejatine ana luwih saka 100 macem-macem jinis arthritis - sing diagnosis beda bisa nyebabake gejala sing beda. Artritis psoriatic lan arthritis rheumatoid minangka rong conto umum arthritis otoimun.

 

Ing artikel iki, kita mulang sampeyan liyane babagan arthritis otoimun. Antarane liyane, kita bakal ngliwati:

  • Macem-macem macem-macem Arteri Autoimun
  • Gejala Arthritis Autoimun
  • Faktor Résiko kanggo Ngembangake Arteri Autoimun
  • diagnosis
  • Perawatan Obat Autoimun 
  • Saran kanggo Latihan lan Olahraga ing Arteri Autoimun (kalebu VIDEO)
  • Komplikasi jangka panjang

 

Beda Arus Autoimun

Ing kene kita ngliwati sawetara jinis arthritis otoimun sing paling umum.

 

Arthritis rheumatoid: Bentuk penyakit otoimun sing paling umum. Diagnosis biasane nyebabake bengkak lan nyeri ing tangan, bangkekan lan sikil, uga lutut amarga kahanan kasebut tambah elek. Panliten nuduhake yen nganti 75% kena pengaruh saka kahanan kasebut yaiku wanita.

Arthritis psoriatik: Psoriasis utamane dikenal minangka kahanan kulit, sing kulit menehi tampilan perak lan flakes. Selehake antarane 20-40% wong sing duwe penyakit kulit iki uga duwe penyakit sendi sing dikenal minangka arthritis psoriatic. Sing terakhir bisa mengaruhi sendi sing meh ing saindenging awak, kalebu balung mburi, lutut, driji, driji sikil, pundhak lan pundhak.

Reaktif Artritis: Artritis reaktif mung ana ing wong sing ngalami infeksi bakteri tartamtu - kayata Salmonella, Campylobacter lan Chlamydia. Diagnosis iki bisa uga, saliyane kanggo nyeri sendi, nyebabake mripat abang, nyeri nalika buang air kecil lan / utawa ruam ing sisih ngisor sikil utawa ing telapak tangan.

Spondyloarthritis Axial lan Ankylosing Spondylitis: Nyedhiyakake tulang belakang balung dhewe, sing mboko sithik nambah, nyebabake rasa lara lan kaku ing sendi.

Arthritis Juvenil (Arthritis Idiopathic Juvenil): Kaya sing dingerteni, artritis iki mengaruhi bocah lan remaja. Diagnosis bisa menehi gejala khas kayata nyeri sendi, peradangan mata, demam lan ruam.

Palindrome arthritis: Versi arthritis langka sing menehi episode utawa nyala arthritis sing banjur ilang dhewe. Diagnosis asring mengaruhi driji, bangkekan lan lutut. Gejala klasik kalebu rasa nyeri, bengkak, kaku lan demam.

 

Saben diagnosis ing ndhuwur sing nyebabake, bisa nyebabake loro lan nyeri sendi.

 

Gejala Arthritis Autoimun

Gejala arthritis otoimun bakal beda-beda gumantung karo diagnosis arthritis tartamtu. Nanging ing kene kita ngalami gejala sing luwih umum - kalebu ing ngisor iki:

  • mriyang
  • Sakit sendi
  • kaku
  • kekirangan
  • kekeselen

Conto gejala sing luwih spesifik yaiku enthesitis. Iki minangka gejala sing asring ana ing arthritis psoriatic, tegese ana area sensitif tekanan ing endi ligamen lan tendon nempel ing balung. Iki bisa uga, umpamane, dipasang ing tendon Achilles ing mburi tumit utawa mburi sikut (ing triceps).

 

faktor risiko

Faktor risiko arthritis otoimun gumantung karo jinis arthritis sing kena pengaruh individu kasebut. Nanging, ana faktor sing nambah risiko nandhang arthritis otoimun - kayata genetika lan riwayat kulawarga rematik.

 

Akeh uga weruh manawa epigenetika bisa duwe peran utama. Antarane liyane, faktor risiko ing ngisor iki wis dingerteni:

  • Jinis
  • kabotan
  • ngrokok
  • Pesan awal kanggo racun (kayata asap rokok pasif nalika bocah)

Wanita meh kaping telu risiko nandhang arthritis rheumatoid. Nanging, wong liya, ana risiko sing luwih dhuwur kanggo entuk spondylitis ankylosing.

 

diagnosis

Rheumatologist, yaiku spesialis medis rheumatology, nyelidiki arteri otoimun. Pemeriksaan rheumatological luwih dhisik bakal takon babagan gejala kasebut, kalebu sing nyebabake gejala kasebut luwih elek lan luwih apik. Sampeyan bisa uga takon babagan riwayat penyakit medis. Sawise iku, luwih akeh tes sing bakal ditindakake kanggo ngerteni luwih akeh babagan kesehatan wong lan sendi sing kena pengaruh.

Tes diagnostik iki bisa uga kalebu:

  • Imaging Diagnostik (pemeriksaan sinar-X, CT utawa MRI kanggo mriksa kesehatan bebarengan)
  • Tes getih (kalebu tes faktor rematik, antibodi lan mudhun)
  • Biopsi tisu (bisa digunakake kanggo psoriasis kanggo konfirmasi diagnosis)

Ing kene penting kanggo nyebutake ora ana siji-sijine tes sing bisa ngenali arthritis otoimun. Proses kasebut kalebu kalebu jinis pangecualian - ing endi diagnosis diagnosis kanthi probabilitas paling dhuwur. Proses pambiji kaya ngono bisa uga mbutuhake wektu sing suwe.

 

Perawatan medis

Dokter sampeyan bakal nimbang sawetara faktor sadurunge nggawe rencana perawatan obat kanggo otoimun otoimun. Hen bakal ngevaluasi gejala sampeyan, jinis arthritis sing sampeyan lara lan kesehatan umum - sadurunge mutusake tumindak sing paling apik. Pangobatan obat meh mesthi dikombinasikake karo perawatan fisik lan latihan kanggo efek sing paling apik.

 

obatan

Wong-wong sing nandhang arteri otoimun bisa diarani efek mung NSAIDS. Kayata Ibuprofen.

Wong liya kudu ganti obat sing luwih abot lan resep sing diarani DMARDS - kayata methodextrate. Yen DMARDS ora bisa digunakake, mula bisa uga nyoba sing dikenal minangka obat biologis. Iki mblokir sistem komunikasi sistem kekebalan awak. Penting, kanggo elinga yen DMARDS lan obat biologis minangka imunosupresif (nyuda pertahanan sistem kekebalan awak, lan nggawe wong sing gampang kena infeksi lan radang).

 

Perawatan lan Olahraga liyane

Kaya sing wis kasebut sadurunge, wong pengin nggabungake perawatan obat karo perawatan fisik - lan uga modifikasi panganan. Iki bisa uga kalebu:

  • Diet anti-inflamasi
  • Pandhuan Perawatan lan Pelatihan ing Personel Kesehatan sah sing duwe Expertise ing Otot lan Balung (Physiotherapist, Chiropraktik utawa Ahli terapi).
  • Swara kompresi (kayata sarung tangan komprèsi iki)
  • Mungkasi ngrokok
  • Latihan ing kolam renang banyu panas

Pendhaftaran lengkap babagan perawatan arthritis autoimun penting kanggo nggampangake asil sing paling apik. Ing artikel iki kene Sampeyan bisa maca liyane babagan diet anti-inflamasi. Latihan rutin uga penting kanggo ngrangsang fungsi lan sirkulasi getih sing apik. Ing video ing ngisor iki, sampeyan bisa ndeleng conto program olahraga sing dirancang kanggo pertempuran osteoarthritis ing tangan sampeyan:

 

VIDEO: 7 Latihan Ngatasi Osteoarthritis Tangan

Gabung karo kulawarga! Langganan gratis ing saluran youtube kita (klik kene) kanggo program olahraga lan video kesehatan gratis.

 

Dianjurake Bantuan mandiri kanggo Artritis

Sarung tangan kompresi sooth alus - Foto Medipaq

Klik ing gambar kanggo maca liyane babagan sarung tangan kompresi.

  • Tukang jempol jempol (sawetara jinis rematik bisa nyebabake driji sikil bengkok - umpamane driji sikil palu utawa hallux valgus (jempol jempol) - penarik jempol bisa mbantu nyuda iki)
  • Kaset mini (akeh sing lara rematik lan nemen rumangsa luwih gampang olahraga nganggo elastis khusus)
  • Balls titik pemicu (mandhiri kanggo nyambut otot kanthi saben dinane)
  • Krim Arnica utawa kondisioner panas (akeh wong nglaporake sawetara rasa nyeri yen nggunakake, contone, krim arnica utawa kondisioner)

- Akeh wong nggunakake krim arnica kanggo nyeri amarga sendhi kaku lan otot sing lara. Klik gambar ing ndhuwur kanggo maca luwih lengkap babagan carane arnicakrem bisa mbantu nyuda sawetara rasa lara sampeyan.

Komplikasi jangka panjang

Efek jangka panjang arthritis autoimun gumantung marang varian sing dialami wong. Conto klasik yaiku arthritis rheumatic sing bisa nyebabake cacat karakteristik ing tangan lan sikil. Antarane liyane, Jahn Teigen sing ditresnani nandhang arthritis rheumatic, lan owah-owahan gabungan kasebut dadi luwih saka fungsi saben dinane. Panaliten uga nuduhake manawa wong sing duwe penyakit arthritis sing luwih dhuwur, kena pengaruh penyakit jantung lan diabetes (1). Ing kasus sing jarang, kerusakan sendi bisa uga abot banget, mula dibutuhake operasi - kayata panggantos lutut utawa pinggul.

Wong sing ngalami arthritis otoimun ngalami rasa sakit lan pembengkakan sing asring. Iki bisa dadi angel makarya utawa sosial kaya cara sadurunge. Kanggo nyegah komplikasi, penting supaya diagnosis lan penilaian awal - supaya wong kasebut bisa nampa perawatan medis lan fisik sing optimal.

 

ringkesan

  • Diagnosis Awal Penting
  • Perawatan kudu Komprehensif lan Reguler (Pangobatan, Perawatan Fisik, Olahraga, Latihan lan Diet)
  • Reguler nggunakake komprèsi gangguan bisa migunani kanggo njaga sirkulasi.
  • Komplikasi Dawane Suwene Bisa Dadi Mbukak Kepuasan Proyek lan Fungsi saben Dina

 

Pitakonan? Bebas kiriman ing bagean komentar ing ngisor iki. Yen ora, disaranake sampeyan gabung karo grup dhukungan: Rheumatism lan Sakit Kronis - Norwegia: Riset lan Kabar. Ing kene sampeyan bakal nemokake informasi sing migunani lan bisa nelusuri database gedhe saka pitakon sadurunge. Kulo pengen ndeleng sampeyan ing kana.

Apa sampeyan seneng artikel kita? Ninggalake rating bintang