Rematik lan Spring

lemah

Rematik lan Spring

Musim semi minangka wektu sing akeh disyukuri, nanging sing nandhang rematik asring luwih seneng. Iki tegese akeh sing diagnosa rematik nanggepi cuaca sing ora stabil, owah-owahan tekanan udara lan fluktuasi suhu.

Sing rheumatologists nanggapi owah-owahan cuaca uga didokumentasikake ing riset (1). Panaliten nuduhake manawa macem-macem jinis rematik luwih kena pengaruh saka owah-owahan cuaca tartamtu - sanajan kita nerangake manawa iki uga bisa beda-beda kanthi individu.

 

- Faktor cuaca sing sampeyan reaksi bisa beda-beda

Contone, wis katon yen owah-owahan tekanan udara lan owah-owahan suhu utamane kena pengaruh arthritis rheumatoid. Temperatur, udan lan tekanan barometrik utamane ana hubungane karo elek kanggo wong sing nandhang arthritis. Pasien karo fibromyalgia nanggepi utamane kanggo owah-owahan barometrik - kayata nalika cuaca saka tekanan rendah dadi tekanan dhuwur (utawa kosok balene). Faktor liyane sing bisa sampeyan reaksi yaiku kelembapan lan stabilitas cuaca saka wektu.

 

Tips apik lan cepet: Miwiti kanthi mlaku luwih dawa Ing sisih ngisor artikel, sampeyan bisa nonton video latihan olahraga kanggo nyeri sikil. Kita uga menehi tips babagan ngukur dhewe (kayata kaos kaki komprèsi pedhet og kaos kaki kompresi plantar fasciitis). Link mbukak ing jendela anyar.

 

- Ing departemen interdisipliner kita ing Vondtklinikkene ing Oslo (Lambertseter) lan Viken (Swara Eidsvoll og Råholt) dokter kita duwe kompetensi profesional sing unik ing penilaian, perawatan lan latihan rehabilitasi nyeri kronis. Klik ing pranala utawa kene kanggo maca liyane babagan departemen kita.

 

Ing Artikel Iki Sampeyan Bakal Sinau Luwih Saka:

  • Apa Sensitivitas Cuaca?

  • Mulane, Spring minangka wektu sing apik kanggo Rematik

  • Kepiye Sensitivitas Cuaca Bisa Micu Periode Bad

  • Self-ukuran lan saran apik marang owah-owahan cuaca

  • Olahraga lan Latihan nglawan Kram Kaki (kalebu VIDEO)

 

Apa Sensitivitas Cuaca?

Ing jaman biyen, wong asring ngelingi ungkapan 'Aku aran ing asam urat'. Ing jaman saiki, wis kabukten tanpa mangu manawa faktor cuaca bisa nyebabake rasa nyeri lan gejala ing antarane rheumatologists (2). Faktor kasebut kalebu, nanging ora diwatesi ing:

  • suhu
  • Tekanan udara (barometrik)
  • owah-owahan tekanan udara
  • udan
  • Owah-owahan cuaca sing kerep
  • Kelembapan

 

Kaya sing wis kasebut, wong sing diagnosa rematik bisa uga nanggepi macem-macem faktor cuaca. Variasi dumadi ing antarane sing duwe diagnosis sing padha. Sawetara wong bisa ngalami nyeri otot lan kaku sendi nalika udan mundhak lan kelembapan mundhak. Wong liya bisa uga ngrasakake kedadeyan ngelu lan gejala rematik liyane.

 

Mulane, Spring minangka wektu sing apik kanggo Rematik

Musim semi asring dadi musim sing luwih stabil tinimbang, umpamane, musim gugur lan musim dingin. Kanthi iki, kita uga mikir manawa luwih akeh wong sing nandhang rematik nanggepi cuaca sing adhem lan tambah akeh udan (loro-lorone ing bentuk udan lan salju). Mangkono, iki minangka mangsa sing luwih cocok kanggo rheumatologists. Ana sawetara faktor positif sing nggawe musim iki luwih apik:

  • Kurang asor
  • Suhu luwih nyaman
  • More awan lan srengenge
  • Luwih gampang aktif
  • Ngurangi kedadeyan 'badai petir'

Antarane liyane, kita bisa ndeleng data cuaca sing rata-rata asor ing Oslo saka 85% lan 83% ing Januari lan Februari, masing-masing - nganti 68% lan 62% ing Maret lan April (3). Sawetara rheumatologists uga nglaporake peningkatan kualitas urip lan nyuda gejala nalika suhu cuaca stabil ing tingkat sing luwih dhuwur. Sing uga dadi luwih padhang ing dina-dina lan sampeyan duwe akses luwih akeh menyang srengenge uga dadi rong faktor sing positif.

 

Kepiye Sensitivitas Cuaca Bisa Micu Rusak Rematik

Sanajan riset luwih apik ing lapangan iki tinimbang sadurunge, isih akeh sing durung dingerteni. Kita ngerti manawa ana studi riset sing apik sing wis nyathet hubungan antara cuaca lan musim kanthi pengaruh gejala rematik. Nanging kita ora yakin apa sebabe. Nanging, ana sawetara teori - kalebu ing ngisor iki:

  1. Owah-owahan ing tekanan udara barometrik, contone ing tekanan rendah, bisa nyebabake tendon, otot, sendi lan jaringan ikat dadi kontraksi. Iki nyebabake rasa nyeri ing jaringan sing kena rematik.
  2. Suhu sing sithik bisa nambah kekandelan cairan sinovial sing nyebabake sendi dadi kaku.
  3. Sampeyan umume kurang aktif nalika cuaca ala lan adhem. Kurang gerakan ing saben dinten bisa nambah gejala lan nyeri.
  4. Owah-owahan cuaca gedhe lan badai sing apik asring nyebabake swasana ati kita. Kita ngerti maneh yen sampeyan rumangsa mudhun, iki bisa nambah rasa nyeri lan gejala sing dikenal.

Panaliten gedhe karo peserta 2658 sing diterbitake ing jurnal riset Nature ndhukung temuan kasebut (4). Ing kene, para peserta dijaluk menehi peta nyeri, gejala, kaku esuk, kualitas turu, lemes, swasana ati lan tingkat aktivitas.

 

Asil kasebut nuduhake korelasi sing signifikan, sanajan moderat, antarane rasa nyeri lan faktor kayata kelembapan, tekanan barometrik lan angin. Sampeyan uga weruh carane iki maneh ngluwihi swasana ati lan aktivitas fisik antarane peserta.

 

Self-ukuran lan saran apik marang owah-owahan cuaca

Ing kene kita menehi sawetara saran kanggo langkah-langkah kita dhewe nglawan owah-owahan cuaca. Akeh sing mbokmenawa wis ngerti babagan iki, nanging isih ngarep-arep supaya luwih akeh sampeyan bisa entuk manfaat saka sawetara saran kasebut.

 

Saran marang owah-owahan cuaca

Aisles nganggo mantra

  1. Busana kanggo cuaca - lan tansah nggawa lapisan ekstra. Akeh wong rematik ngalami lara kadhemen lan owah-owahan suhu ing wayah awan. Mulane penting banget kanggo nggawa sandhangan ekstra kanggo njupuk iki. Nggawa selendang, topi, sarung tangan lan sepatu sing apik nalika sampeyan lelungan - sanajan cuaca katon stabil.
  2. Nganggo kaos kaki kompresi lan sarung tangan kompresi. Iki minangka sandhangan kompresi sing digawe khusus kanggo njaga sirkulasi ing tangan lan sikil, sing bisa mbantu njaga suhu. Bisa digunakake kanthi apik ing pirang-pirang jinis sarung tangan lan sarung tangan.
  3. Njaga tingkat aktivitas. Ing mangsa adhem kayata musim gugur lan mangsa, kita duwe kecenderungan kesel dadi kurang aktif. Nanging kita ngerti yen kegiatan fisik penting banget kanggo njaga gejala kasebut. Mlaku-mlaku, latihan kekuatan lan latihan peregangan bisa mbantu sampeyan nyeri lan kaku.
  4. Tingkat kurang vitamin D? Akeh kita duwe tingkat vitamin D sing kurang sajrone lan sawise peteng. Ngomong karo GP yen sampeyan curiga iki uga ditrapake kanggo sampeyan.
  5. Gunakake terapi panas: Paket panas sing bisa digunakake maneh lan / utawa siram panas bisa mbantu ngredhakaké tension otot lan joints kaku.

 

Tip 1: Busana kompresi kanggo Sikil, Kaki lan Tangan

Panggunaan sandhangan komprèsi punika poto-ukuran prasaja sing gampang kanggo njaluk rutin apik kanggo ing hubungan kanggo nggunakake. Kabeh pranala menyang bantuan ing ngisor iki mbukak ing jendhela browser anyar.

Ringkesan kaos kaki kompresi 400x400Sarung tangan kompresi sooth alus - Foto Medipaq

 

  1. Kaos kaki kompresi sikil (efektif tumrap kram sikil)
  2. Kaos kaki Kompresi Plantar Fascitt (apik kanggo nyeri sikil lan plantar fasciitis)
  3. Sarung tangan kompresi

Liwat tautan ing ndhuwur, sampeyan bisa maca luwih lengkap babagan pangukuran dhewe - lan ndeleng kesempatan tuku.

 

Tip 2: Paket Panas sing Bisa Digunakake maneh

Sayange, ketegangan otot lan kaku sendi minangka rong perkara sing ana gandhengane karo rematik. Mulane disaranake kabeh rheumatologists duwe multipack kasedhiya. Sampeyan mung panas - banjur sijine iku ing wilayah kang utamané tegang lan kaku. Gampang digunakake.

 

Perawatan Otot Kronis lan Nyeri Sendi

Ora nggumunake yen akeh wong sing lara kronis golek terapi fisik. Sawetara laporan efek apik lan nyenengake saka teknik perawatan kayata perawatan simpul otot, akupunktur intramuskular lan mobilisasi sendi.

 

Apa sampeyan pengin Konsultasi ing Klinik Nyeri?

Kanthi remen mbantu sampeyan babagan pambiji lan perawatan ing salah sawijining klinik afiliasi. Kene sampeyan bisa ndeleng ringkesan saka ngendi kita dumunung.

 

Latihan lan Latihan kanggo sampeyan sing pengin luwih akeh

Mungkin sampeyan duwe kepinginan kanggo mlaku-mlaku luwih suwe utawa luwih suwe ing musim semi iki? Ing kene kita nuduhake program olahraga sing dawane 13 menit sing asline digawe kanggo wong sing nandhang osteoarthritis pinggul. Elinga yen sampeyan ora bisa munggah lan mudhun ing lantai, bagean program kasebut bisa ditinggalake. Disaranake sampeyan nyoba ngetutake lan nglatih karo kita ing video kasebut - nanging bisa digunakake yen sampeyan ora bisa nindakake kanthi cepet utawa kanthi cepet. Coba gunakake program latihan iki ing TV utawa PC - luwih becik kaping telu seminggu. Aja ragu-ragu hubungi kita ing bagean komentar ing ngisor artikel iki utawa ing saluran Youtube yen sampeyan duwe pitakon sing sampeyan rumangsa bisa mbantu.

 

VIDEO: Program Latihan 13 Menit kanggo Pinggul lan Punggung

Dadi bagean kulawarga! Aja bebas langganan kanthi gratis ing saluran Youtube kita (klik ing kene).

 

Sumber lan Referensi:

1. Guedj et al, 1990. Pengaruh kondisi cuaca ing pasien rematik. Ann Rheum Dis. 1990 Mar; 49 (3): 158-9.

2. Hayashi et al, 2021. Sensitivitas cuaca sing ana gandhengane karo kualitas urip ing pasien kanthi fibromyalgia. BMC Rheumatol. 2021 Mei 10; 5 (1): 14.

Iklim lan cuaca rata-rata ing Oslo. Adhedhasar prakiraan cuaca sing diklumpukake ing periode 3–2005.

4. Dixon et al, 2019. Kepiye cuaca mengaruhi rasa nyeri para ilmuwan warga nggunakake aplikasi smartphone Npj Digit. karo. 2, 105 (2019).

Fibromyalgia lan Kram Kaki

Nyeri ing sikil

Fibromyalgia lan Kram Kaki

Apa sampeyan ngalami kram sikil? Panliten nuduhake manawa sing kena fibromyalgia duwe kram sikil sing luwih dhuwur. Ing artikel iki, kita bakal luwih cedhak babagan hubungan antara fibromyalgia lan cramp sikil.

Riset ngubungake iki karo jinis rasa sakit fibromyalgia sing diarani hiperalgesia (1). Kita uga ngerti saka sadurunge manawa interpretasi rasa nyeri luwih kuwat tumrap sing kena penyakit nyeri nemen iki. Panliten kajian sistematis nuduhake yen bisa uga amarga kakehan aktif sistem saraf ing klompok pasien iki (2).

 

Tips apik lan cepet: Ing sisih ngisor artikel, sampeyan bisa nonton video kanthi latihan olahraga kanggo nyeri sikil. Kita uga menehi tips babagan langkah-langkah mandhiri (kayata kaos kaki komprèsi pedhet og kaos kaki kompresi plantar fasciitis) lan super-magnesium. Tautan mbukak ing jendela anyar.

 

- Ing departemen interdisipliner kita ing Vondtklinikkene ing Oslo (Lambertseter) lan Viken (Swara Eidsvoll og Råholt), dokter kita duwe kompetensi profesional sing unik ing evaluasi, perawatan lan latihan rehabilitasi kanggo penyakit sikil, sikil lan tungkak. Klik ing pranala utawa kene kanggo maca liyane babagan departemen kita.

 

Ing Artikel Iki Sampeyan Bakal Sinau Luwih Saka:

  • Apa sing Kram Kaki?

  • Hyperalgesia lan Fibromyalgia

  • Hubungan antara Fibromyalgia lan Kram sikil

  • Langkah mandhiri tumrap kram sikil

  • Olahraga lan Latihan nglawan Kram Kaki (kalebu VIDEO)

 

Apa sing Kram Kaki?

panas lan sikil panas

Kram sikil bisa kedadeyan ing wayah awan lan wengi. Sing paling umum yaiku kedadeyan ing wayah wengi sawise turu. Kram otot ing pedhet nyebabake nyuda otot pedhet sing terus-terusan, ora sengaja lan nglarani. Cramp bisa mengaruhi kabeh klompok otot utawa mung bagean saka otot pedhet. Episode kasebut wiwit sawetara nganti pirang-pirang menit. Nalika ndemek otot sing ana, sampeyan bakal bisa ngrasakake yen tekanan saya lara lan kaku banget.

 

Kejang kasebut bisa uga duwe sawetara sebab. Dehidrasi, kurang elektrolit (kalebu magnesium), otot pedhèt sing overaktif lan saraf hiperaktif (kaya fibromyalgia) lan pinching syaraf ing sisih mburi bisa uga disebabake. Rutinitas babagan babagan otot-otot pedhet sadurunge turu bisa nyuda insiden kasebut. Langkah-langkah liyane kayata kasut komprèsi uga bisa dadi langkah sing migunani kanggo nambah sirkulasi getih ing wilayah kasebut - mula bisa nyegah kejang (link mbukak ing jendela anyar).

 

Hyperalgesia lan Fibromyalgia

Ing wiwitan artikel kasebut, kita setuju yen paneliten wis mbukak overactivity ing sistem saraf ing sing kena fibromyalgia (1, 2). Luwih khusus, iki tegese sistem saraf periferal ngetokake sinyal sing akeh banget lan kuwat - sing banjur nyebabake potensial ngaso luwih dhuwur (proporsi kegiatan ing saraf) lan kanthi kontraksi sing bisa nyebabake kejang. Amarga kasunyatane uga wis katon manawa pusat interpretasi nyeri ing otak ora duwe «saringan pain» sing padha, ing sing duwe fibromyalgia, intensitas rasa nyeri uga saya kuat.

 

- Kram sikil Amarga sinyal kesalahan?

Uga dipercaya manawa sistem saraf sing overaktif ing wong sing duwe fibromyalgia bisa nyebabake sinyal kesalahan ing otot, lan bisa uga nyebabake kontraksi lan kekejangan sing ora disengaja.

 

Hubungan antara cramp sikil lan Fibromyalgia

  • Sistem saraf sing overaktif

  • Marasake awakmu luwih alon

  • Reaksi inflamasi sing tambah ing jaringan alus

Sing duwe fibromyalgia saengga duwe kegiatan otot sing tambah, uga sistem saraf periferal 'hiperaktif'. Iki nyebabake kejang otot lan kram otot. Yen kita mriksa kanthi tliti kahanan liyane sing ana gandhengane karo fibromyalgia - kayata sindrom usus sing gampang nesu - mula kita bakal ngerti manawa iki uga wujud kekejangan otot, nanging ing kasus iki kira-kira otot Gamelan. Iki minangka jinis otot sing beda karo otot balung, amarga utamane ditemokake ing organ usus awak (kayata usus). Overactivity ing jinis serat otot iki bakal, kayata otot ing sikil, nyebabake kontraksi lan iritasi sing ora disengaja.

 

Langkah mandhiri tumrap kram sikil

Siji fibromyalgia mbutuhake sirkulasi getih sing tambah kanggo njaga fungsi otot normal ing sikil. Iki amarga kegiatan otot sing dhuwur nyedhiyakake panjaluk elektrolit ing aliran getih sing luwih dhuwur - kayata magnesium (waca liyane babagan super-magnesium kene) lan kalsium. Mula, sawetara laporan nyuda kram sikil kanthi kombinasi kaos kaki komprèsi pedhet lan magnesium. Magnesium ditemokake ing bentuk semprotan (sing ditrapake langsung ing otot pedhet) utawa ing bentuk tablet (uga ing kombinasi karo kalsium).

 

Magnesium bisa mbantu otot tegang supaya tenang. Panganggone kaos kaki kompresi bisa njaga sirkulasi - lan saengga bisa nambah kacepetan otot sing lara lan kenceng.

 

Tindakan mandhiri sing bisa ditindakake kanggo nambah sirkulasi getih yaiku:

Ringkesan kaos kaki kompresi 400x400

  • Latihan saben dina (waca video ing ngisor iki)

 

Perawatan Kram Kaki

Ana sawetara langkah perawatan efektif kanggo kram sikil. Antarane liyane, kerja otot lan pijet bisa nyebabake efek santai - lan bisa mbantu ngeculake otot sing tegang. Kanggo masalah jangka panjang lan rumit liyane, bisa uga Shockwave therapy dadi solusi sing bener. Iki minangka perawatan modern banget kanthi efek sing wis kacathet kanthi apik tumrap kram sikil. Perawatan kasebut asring dikombinasikake karo mobilisasi sendi pinggul lan punggung yen ana kesalahan sing dideteksi - lan bisa uga ana curiga yen ana iritasi syaraf ing punggung sing nyebabake masalah ing sikil lan sikil.

 

Apa sampeyan nganggu kram sikil?

Kanthi remen mbantu sampeyan babagan pambiji lan perawatan ing salah sawijining klinik afiliasi.

 

Olahraga lan Latihan nglawan Kram Kaki

Olahraga sing ngiyatake sikil, tungkak lan sikil bisa nambah sirkulasi getih ing sikil ngisor. Iki uga bisa mbantu sampeyan entuk otot sing luwih lentur lan adaptasi. Latihan omah khusus bisa diwenehake dening fisioterapis, kiropraktor utawa spesialis kesehatan liyane sing relevan.

 

Ing video ing ngisor iki sampeyan bisa ndeleng program olahraga sing disaranake kanggo kram sikil. Kita ngerti manawa program kasebut bisa diarani liya, nanging kasunyatan manawa bisa nyegah nyeri ing tungkak uga dianggep minangka bonus. Hubungi sampeyan ing bagean komentar ing ngisor artikel iki utawa ing saluran Youtube yen sampeyan duwe pitakon sing rumangsa bisa mbantu sampeyan.

 

VIDEO: 5 Olahraga nglawan Sakit ing Sikil

Dadi bagean kulawarga! Aja bebas langganan kanthi gratis ing saluran Youtube kita (klik ing kene).

 

Sumber lan Referensi:

1. Sluka et al, 2016. Neurobiologi fibromyalgia lan nyeri nemen nyebar. Neurosains Volume 338, 3 Desember 2016, Kaca 114-129.

2. Bordoni dkk, 2020. Kram Otot. Pubmed Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2020 Jan-.